Tuesday, November 20, 2007

Mamak = Ibu = Umi = Mama......

Mamak, Ibu, Mama, Umi & banyak lagi panggilan untuk insan yang sangat istimewa dalam hidup kita......kalau saya, memang panggil mamak saja...panggilan yang sinonim dengan kebanyakan orang-orang kampung di Sabah...Kalau anak saya, saya biasakan dia panggil saya Umi...bukan mengada2 tapi saya suka di panggil begitu...walaupun berbeza panggilan atau gelaran, orangnya tetap sama, kita harus hormati dan sayangi sampai bila2...
Bukan saya sengaja buka topik 'mamak' ni...tadi pagi semasa dalam perjalanan ke tempat kerja...hujan belum berhenti dari semalam....tiba-tiba saya teringat masa saya sekolah menengah dulu..saya ceritakan dengan husband saya yang sedang memandu, yang saya paling tidak suka kalau hujan turun..susah mo pegi sekolah...sebabnya jalan dari rumah menuju ke jalan besar akan penuh dengan air lumpur dan memang susah untuk melimpasinya lebih2 lagi kalau suda berkasut sekolah yang putih bersih itu...dan masa itulah mamak dengan tidak banyak mengeluh akan mendukung kami dibelakangnya dan menghantar kami sampai ke jalan besar, satu persatu kami didukungnya dan dihantar ke jalan besar untuk menunggu van sewa kami ke sekolah...mungkin dalam hatinya, biar dia susah asal kami dapat ke sekolah dengan selesa..kalau diingat masa tu saya rasa mahu saja memeluk dan mencium mamak saya masa tu juga...tanda saya amat berterima kasih di atas pengorbanannya...
So pada mereka yang masih mempunyai seorang insan yang bergelar 'ibu' jangan sia-siakan mereka...jangan pula kita menyesal di kemudian hari kelak kerana telah mensia-siakan 'ibu' yang telah pergi meninggalkan kita selama-lamanya....

Wednesday, November 7, 2007

Handset or Handphone ??

Cuba tingu sanaaa bawah blog......saya suka betul gambar ni....konon2nya tu iklan handphonelah tu....Kalau saya ingat masa mula-mula handphone atau telefon mudah alih ini keluar..bukan macam sekarang dia punya bentuk..ada macam beg yang diangkat lepas tu adalah telefonnya..tiada wayarlah konon..selalunya orang-orang kaya saja yang gunalah sebab harga masa tu mo fikir 2 3 kali kalau mo beli...lepas tu baru keluar handphone yang tida dia punya beg2...hanya telefon sajalah...kira upgrade sikitlah....kalau tidak ingat rupa handphone tu..ingat saja ayat ni..."ini handphone ni kalau bikin baling anjing, mati terus ba anjing tu"...hah..mesti ingat suda macam mana besar dan berat handphone tu......Yang saya ingat (yang saya taulah) model handphone yang first2 orang tau ialah model Nokia...barulah keluar model2 yang lain macam Motorola, Siemens dll.....semua handphone masa ni mesti ada antena..kalau mo bercakap mesti tarik antena dulu...
Saya pun tidak mahu ketinggalan untuk merasa ada handphone...lupa plak nak bagi tahu..handphone ni semakin lama semakin mudah untuk dibeli pasal harganya pandai jatuh..tapi ikut model jugalah..Handphone saya yang pertama model Nokia..kira konon yang terkinilah pada masa tu..dalam RM 600 lebih saya beli..no handphone 018-XXXXXXX..nda ingat suda..lepas tu tukar handphone lagi..pakai model Siemens dalam RM 300 lebihlah harganya..Handphone ketiga saya guna, Model Nokia gak tapi yang kecil sikit tu..masa tu dah pakai sim card sudah...ini saya tak beli sendiri..saya punya 'sikawan' yang belikan....dan handphone yang last sekali saya guna...juga Model Nokia (pengguna setia)..mesti orang tau kalau saya cakap 'handphone sabun'...sebab bentuk handphone tu macam sabun..gemuk2 bujur2..he he..masa beli model ni baru keluar..so paham2 ajalah harganya...ada kamera..boleh dengar lagu...macam2 lagilah...dalam RM 1000 lebih gitu....tapi sekali lagi saya punya 'sikawan' juga yang kasi beli....saya guna jak....sekarang harga handphone jenis yang saya guna tu dah jatuh dia punya harga....dalam RM 400 lebih lagi....sampai sekarang saya masih guna handphone tu...beli tahun 2005..so dekat 2 tahun lebih sudahkan dia punya umur..walaupun banyak model handphone yang canggih2 dipasaran, saya tetap setia juga dengan handphone saya sekarang....belum rosak kan..yang penting dapat bertelefon.....JANGAN MEMBAZIR.......
P/S : Sikawan - saya punya husbandlah

Monday, October 29, 2007

Today Storiesss

Awal-awal pagi sicath konon mo kasi kena saya.....tapi saya tau suda dia punya jawapan...kalau ikut2 saya memang tau lagu apa yang konon-kononnya hit sekarang ni...macam lagu will.i.am tulah...'Baby where you get your body from 2x....I got it from my mama 2x'...


Kelmarin saya pegi masuk bengkel...mo dapat lesen kereta ba kono..lama suda saya tangguh baru kelmarin ada kesempatan...biasalah ba org ada anak ni....anak saya sekarang dikg...so selalulah saya hujung2 minggu balik kg....rindu ba sama saya punya anak..sambung balik cerita bengkel....macam biasalah masuk bengkel mesti mo kena tukar tayar..lepas tu test2 bawa kereta...dalam sekolah memandu tu saja......tapi yang saya mo cerita ni....saya punya tutor tu mungkin berani gila....lepas dia suruh saya pusing2 dlm 2-3 kali gitu dalam sekolah tu....dia suruh saya pakai tali pinggang..saya tanya kenapa..dia suruh ikut ja arahan....rupa-rupanya dia suruh saya drive pegi jalan besar....mula2 panik juga saya..sebab baru first belajar..baru pusing2 2-3 kali..suda drive pegi sanaaaaa yang banyak kereta...Jalan raya yang betul lah...mula2 tu panik juga...tapi indalah sampai terlepas stereng...saya ikut saja arahan saya punya tutor, lama2 eksen konon..pandai2 suda tukar gear sampai gear 4 (baru start kan)...tutor saya sampai cakap..eh eh ko mo kasi tunjuk ko punya skill ka?...
Macam tulah first time saya drive kereta..belum apa2 lagi suda berani pegi drive sana jalan besar..inda ada lesen L lagi tu..baru siap buka tayar terus minta puji pegi drive konon..tapi yang penting masa belajar drive ni..JANGAN PANIK DAN SENTIASA WASPADA.....

Saturday, October 27, 2007

Shumie..


Mo lihat macam mana rupa anak saya yang kiut dan jajal tu....

Pertama kali.....

How to start yee...oklah just straight to the point, buat pertama kalinya saya menulis untuk ruangan blog ini..belum tau nak cerita apa dalam ruangan ini..pejam celik pejam celik sekarang dah tahun 2007. Sudah 6 tahun lebih saya meninggalkan alam 'pembelajaran' saya...kononlah..dan masuk ke alam 'pekerjaan'..dulu siuklah masa sikul2 inda payah mo fikir apa2...belajar saja konon..sekarang banyak benda yang mo difikir, lebih2 lagi suda ada yang ditanggung ni (eeh lupa plak sekarang ni saya da kawin dan ada seorang anak lelaki yang cute lagi jajal)....dulu siuklah dapat saja duit pinjaman ; 30% konon untuk keperluan belajar ; yang 70% lagi untuk bersuka ria...sekarang baru padan muka..100% fikir balik macam mana mo mensettlekan hutang itu dengan cepat...mungkin muka da berkerudut baru kali habis itu hutang...