Tuesday, December 23, 2008

Waiting for 2009.....

What is so special waiting for a new YEAR..........????....for me....
1. Our age + 1 ( more experience in life...more matured...kununlah)
2. Maybe...My sons + 1 ( he he he....got my own target bah...4 or 3 or max 5 before 35 yrs old..very risky after that
3. End of December....early salary + bonus ( set in mind...shopping he he he)...new YEAR...increase of salary + bonus ( so lucky working with this company...every year got increment...compare my previous boss...so 'kedekut' never ever give bonus or increment)..
4. More 'azam' to be achieve....

Hepi Holiday

Merry Christmas to Nc, Uzoy, Michelle, Gracie, Teng (walaupun dia tida dapat baca ini blog sya mo wish juga) & my others Fren'.......and Happy New Year......selamat bercuti2 malaysia.....

TAG......

to be honest I din know what is TAG......tapi utk tida mengecewakan my fren...sya ikut saja arahan..he he......

I am Grateful for what ??...eeemmm...

1. to be I am

2. to be come a mother to the 2 cute little son

3. have a lovely family n fren'

4. my wonderful life.....he he he


so now....sya mo TAG ;_

NC

UZOY

MICHELLE


Tuesday, December 16, 2008

When we are kids.............

Let remember what we are doing when we a small........khas untuk yang bersikulah rendah year 80's and 90's...........
.


We like to play..........




.

We like to buy..........

.
We like to watch..........


.
We like to eat..........




.
a bet you all mesti senyum2 tengo those picture.....he he he....so sweet kan zaman kita muda2 dulu kan......he he he






























Friday, December 12, 2008

Favorite Tv Series - CSI

Just to want start my Monday Working Day by promoting my favorite Tv Drama Series....he he he.. here there are.....











CSI : Crime Scene Investigation












CSI : Miami













CSI : NY




Actually.....semua pun sama dia punya storieess.....to investigate the crime scene....and the end of drama...bad guys or bad girl mesti tertangkap juga......proven by DNA.....by blood lah, by hair lah, by skin lah......all that related to DNA.....just imagine if our CSI act like this...mesti penjenayah takut.....within 24 hours kena tangkap.....he he...
.
Semua hero dalam drama ni tak berapa nak hensem kan....and they got a different2 caracter....Grissom from CSI : Crime Scene Investigation normal person....Horatio from CSI : Miami very cool.......always cool even a bullet near to his head...sampai mo menyampah pulak sya tengo...inda pandai ketakutan...and Caine from CSI : NY....half cool half normal......a bit misteri....but any way....they all still the best 'CSI'........





















Wednesday, December 10, 2008

For the first time......

Hari ni cam biasak...start keja balik setelah 4 hari 'cuti2 Malaysia'.......nothing special...tapi aku bergumbira sangat sebab husband aku suda tamat kursus (inda lama lagi jadi cigulah dia)...lepas tu anak2 aku yang 2 org tu suda kami bawa balik ke sini.....aku rasa akulah yang paling heeeepppppiii sekali sekarang ni....he he he.....
.
tapi hari aku nak bagi tau...pengalaman pertama aku drive keta sendiri pegi tempat keja.....bergegar jugalah tapi aku pilih time yang paling sesuai pegi keja...jam 7.00 pasal tidak banyak keta masa ni...parking pun senang dapat....masa parking punyalah lama....mana tidak pegi depan...reverse....pegi depan...reverse....sampai kono lurus kedudukan tapi sekali aku tengo..miring2 juga itu keta...tapi bole la....

Friday, December 5, 2008

Kereta Idaman....




Aku mula menyimpan angan2 untuk memiliki sebuah kereta semasa di sekolah menengah....keta idaman aku masa tu...Suzuki Vitara...tidak tau napa aku minat sangat tengok keta ni...cute sangat..suka sangat dengan designnya...
.



lepas tu citarasa aku tukar lagi...aku minat plak ngan keta Proton Wira Aeroback....smart sangat le aku rasa keta ni..lebih2 lagi kalau kaler biru muda...ni aku dapat photo nampak 'bontot' keta jek..






keta ni le yang jadi idaman aku sebenarnya....sangatlah smart dan sporty....Mitsubishi Evo...kalaulah aku dapat keta ni mesti best punya ler....nda tau bilalah aku mampu beli keta ni....
.
last2 aku terbeli keta ni pulak....Perodua Myvi Ezi (A).....kaler oren sebijik macam ni....walaupun tak pernah teridam nak drive keta ni tapi dah beli....apa orang bilang..tak kenal maka tak cinta...lama2 aku suka sangat ngan keta ni...luas...selesa....dan berpatutan...bagi yang berkeluarga (kira2 ada 2 anak le gitu)..sesuai sangat guna keta ni.....
.
P/s : teringat plak ngan si teng..kami selalu angan2 mo beli keta sport yang lampu depannya bole buka bole tutup...kalau nak buka lampu kami akan buka separuh je....jadi bayangkan lah kalau buka separuh ibarat mata kuyu yang seksi konon...he he he




Wednesday, December 3, 2008

Miss this precious moment.....

eemmmm...tengah saya membuka picture files sa....tiba2 ternampak ini photo....rindunya mo pegi belajar sana UMS balik........miss u all.....

Steamboat Dinner at Kg Nelayan, Bukit Padang.....

Muka kekenyangan bah ni....semalam dinner di Putra, Bukit Padang...siok ho makan steamboat ni masa hujan2...sadap.....cuba fokus saya punya piring tu...konon2 mo kasi tau sa pegi antam fruit saja tapi yang sebenarnya yang lain suda licin....fokus tempat sup ngan tempat mem'bbq' tu...he he he....
.
P/s : Cath, Nc, Uzoi....klu kita dapat makan 'steamboat' sama2 kan best...mesti terbalik itu periuk 'steamboat' oleh kita....

Friday, November 28, 2008

Suami Tanggung Isteri atau Isteri Tanggung Suami ??

Pagi tadi masa aku menikmati breakfast yang tidak seberapa (sebiji bun kacang hitam + 1 mug nescafe) tiba2 jak aku mo tulis ini cerita...............khusus untuk yang berkahwin dan akan berkahwin

.

.

SITUASI 1

kebanyakkan lah...bukan semua.....suami isteri bekerja....kalau zaman2 duuuluu tahun 80-an & 90-an...rata2 isteri tidak berkerja, jadi suri rumah sepenuh masa.....tapi itu dulu, zaman di mana duit RM 1.00 nilainya seperti RM 10.00.....sekarang suda terbalik RM 10.00 nilainya macam RM 1.00 jak...kalau masa dulu para suami memang bz lah mencari duit untuk belanja anak bini sebab masa tu nilai $$$ amatlah tinggi di bandingkan dengan harga barang2 yang teramatlah murah..aku bagi contohlah ; kuih. tidak kira kuih jenis apa....zaman dulu hg sebijik 20 sen jak besar lagi tu..sekarang....bikin sakit hati tul sudahlah kecik hg cekik darah betul 50 sen sebijik....

aku punya point sebenarnya.... sebab tu lah sekarang si isteri pun turut sama bekerja cari duit...tapi yang x siok di dengar ada pula suami yang ambil kesempatan dengan membiarkan si isteri satu orang terkapai2 mencari duit sedangkan dia relaks2 di rumah..inda apa kalau dia tolong2 buat kerja di rumah tapi masi juga menyuruh si isteri yang baru pulang dari kerja ni....alasan kononnya kerja rumah adalah tanggung jawab si isteri.....si isteri ni pula terpaksa menurut jak sebab sayangkan suami yang tercinta itu...

.

.

SITUASI 2

Zaman dulu...kalau pasangan itu bercadang untuk berkahwin...pihak yang paling tertekan sekali ialah lelaki...sebabnya diorang mesti prepare duit untuk hantaran + belanja kahwin..pihak perempuan cuma penat tenaga jak :) yalah mo kasi kemas2 rumah, pasang2 khemah..(pikir apa tadi..)...duit??? inda payah pikir..di tanggung beres oleh pihak lelaki...pihak perempuan cuma cakap jak berapa hantaran + berian..inda payah pening2 kepala...tapi di zaman sekarang ni masih logik kah kalau mengamalkan tradisi tu...bukanlah mo melupakan tradisi lama tapi kesian pihak lelaki...pusing kepala pikir mana mo korek duit untuk belanja kahwin...ada pula perempuan yang langsung tidak ambil pedulik pasal belanja kahwin ni...lokek betul mo tolong si lelaki ni...yalah tau....patut si lelaki yang tanggung semua tapi kalau di tengok keadaan sekarang ni kasihanilah 'boyfriend' masing2....nanti inda pasal2 belum tersempat kahwin suda jadi 'janda' pasal lelaki tadi kena serangan jantung bila bakal mamak mentua minta RM 20,000 + 2 ekor karabau......
.
.
kesimpulannya.......pandai2lah simpul sendiri k......

Thursday, November 27, 2008

A 'free' advertisement for Jerneh Insurance Berhad...



It's almost 4 years i been a part of Jerneh's Family...Jerneh Insurance Kota Kinabalu...situated at 2nd Floor, Golden Screen Cinema Building...cinema? panggung wayang? well everyone know got 1 old 'panggung wayang' near Kampung Air area but everyone including me lah didn't know that inside the wayang building got an 'active' office (except for wayang office lah).....I'm still remember the day that I been called for an interview..'berpeluh2' to find this office...to be honest actually before this I never know or heard about this insurance company...all I know is Kurnia or MNI (now change to Etiqa)....sori lah Mr.CEO...he he....
.
Actually JIB is same with other general insurance's company...selling Motor insurance, Fire, Personal Accident, Liability and etc....but the different is...I was working here... he he..so my bloggers fren if you want to by insurance please buy from Jerneh Insurance Berhad....

Tuesday, November 25, 2008

KFC....

Wah wah wah...aku bangga jadi anak Kota Marudu...si cath bagi tahu aku KFC (Restoran makanan segera yang memang nda ada di pekan2 kecil) akan di buka di Kota Marudu...memanglah orang akan cakap..eleh baru buka KFC pun suda bising...tapi sekurang2nya ianya menunjukkan Pekan Kota Marudu suda semakin maju....sehinggakan para Francais pun berani membuka cawangannya di sini....ertinya penduduk Kota Marudu bukan di tahap kemunduran lagi...KOTA MARUDU Boleh !!!!...
.
p/s : terima kasih kepada Adun Kota Marudu YB Dato Dr.Maximus Ongkili kerana usahanya dalam mempromosi Kota Marudu....

Monday, November 24, 2008

Predator....

Hari ni tiba2 pulak mo cerita pasal satu filem org putih yang aku tengo last saturday di Tv 2 jam 10.00 mlm..Predator 2....mungkin ada sesetengah org dah tengo cerita ni....actually filem ni adalah siri ke 2....sebab yang pertama adalah lakonan Arnold Swarzen.... betul2 susah nak eja...yang dalam hutan tebal tu.....first time aku tengo filem ni masa aku Form 3 atau Form 4 kalau tak silap....tengo kat sekolah lagi tu...cikgu Kemahiran Hidup yang bagi tengo...ingatkan masa dia bawa kami sekelas dalam bilik TV nak tengok Tv Pendidikan ke apa ke...rupa2nya dia bagi tengo kami cerita Predator.......lepas tengo cerita ni aku terus jatuh cinta dengan....aahh jgn silap bukan dengan heronya tapi dengan Predator tu....he he he...bukan apa...aku tengo tersangatlah macho dan bergayanya Predator tu....tapi masa dia pakai topeng je kalau dah buka dah macam muka belalang hodoh lah plak....
Lepas Predator ni...keluar cerita Predator 2 pulak....tapi heronya kali Pelakon Negro...tak berapa nak kenal.....kali ni Predator tu memburu ke kawasan bandar lah pulak...tapi filem aku tak berapa nak tengo sebab siri yang kedua ni cerita tak berapa best....tapi tetap aku terpegun dengan ke macho an Predator tu...aku tak berapa ingat kalau ada Predator 3 pulak....tapi yang aku ingat cerita Alien vs Predator......filem ni keluar dalam tahun 2006....punyalah tinggi imaginasi (betul ke aku spelling ni...macam lain je) orang barat ni...siap bole gabungkan Alien ngan Predator....Alien ni sebenarnya ada filemnya sendiri.....alah yang lehernya panjang dan air liurnya yang berasid tu...kedua2nya watak jahat dalam filem...tapi di gabungkan dalam satu filem dan kedua2nya pula bermusuhan dan berperang...yang menjadi mangsa manusialah konon..dalam cerita ni tak de hero...tapi ada watak perempuan yang ikut berperang dengan Predator tu...kira heroin lah konon tu sebab hujung cerita dia je yang hidup....alien ngan predator tu dah mati.....filem ni aku tengo di wayang GSC di Asia City....yang aku lucu masa tu aku paksa husband aku temankan aku tengo filem...sebenarnya dia tak berapa suka cerita2 macam ni....katanya mengarut konon....memanglah mengarut tapi dah namanya wayang utk hiburan...mesti org nak tengo benda2 yang tak boleh di buat dalam dunia kenyataan..apa-apa pun tengo je lah filem ni kalau yang tak pernah tengo...best......

Friday, November 21, 2008

It's Friday....Jumaat.....Hari 5.....Love??

I'm so excited today....want to know why?...it's fridaylah......the day that everyone love....masakan tidak...tommorownya cuti bah...2 hari lagi tu...tapi masalahnya apa saya mo buat besok....I'm alone in KK....my husband still in Tawau...my 2 little son sanaaaaa Kota Marudu...boring giler tul....last2 my "Sony Tv" is my Best Friend for 2 days...
Love??
Just want to open this topic today...biasanya kalau pasangan tu dah berkahwin mesti terdengar rungutan dari c Wife bahawa c Husband tidak romantik seperti masa mula couple dulu....betul ke??..mungkin ya mungkin tidak..tapi kalau di ikutkan perkembangan semasa (kononlah)...memang ada c husband yang berperangai begitu...masa mo ngurat dulu punyalah romantik...ayat berbunga2 sampai perempuan pun terus cair mendengarnya....hadiah? bunga? jangan cakaplah.....tapi dah 'dapat' (jangan kuning dulu ye...meaningnya dah kahwin) pegang tangan pun segan apalagi depan umum....apa punya Husband le macam tu....'Husband2' sekalian jangan marah ye....kenyataan...kalau c Wife pula ada ke yang berperangai begitu...mungkin ada tapi bak orang kata ianya hanya 'kes terpencil' (meaningnya..jarang2 berlaku)....apa apa pun...sama-sama le kita jadikan ianya pengajaran (khusus untuk yang dah berkahwin dan juga yang akan berkahwin..maklumlah cuti sekolah sekarang ni ramai yang akan tinggalkan zaman bujang...)
P/S : tiada kena mengena dengan saya punya husband..he he..alhamdulillah...dia masi sama seperti dulu....

Wednesday, November 19, 2008

Politik Office........

eeee...geramnya..awal2 pagi dah bad mood....pasal 'orang' tu le...hari ni nak cerita sikit pasal politik office...saya rasa setiap company/syarikat/opis ke mesti ada ceritanya sendiri kan...biasalah kalau bodek membodek tu kan...peribahasa 'sapi punya susu, lembu dapat nama' amat sesuai kalau di gunakan untuk situasi politik office ni...orang bawahan bodek orang atasan...orang atasan buli orang bawahan...eee tak nak komen banyak2 le nanti ada orang pula terasa hati.....

Wednesday, November 12, 2008

Lesen P

Alhamdulillah......Akhirnya.......dah 2 tahun belajar memandu, aku lulus ujian memandu isnin lalu...macam ambil diploma pula kan sampai 2 tahun....bukannya apa..banyak sangat rintangan dan dugaan masa belajar memandu dulu (alasan standard ni sebenarnya malas tu), tapi betul le masa aku belajar memandu dulu banyak sangat halangan.....pertama ; sifat pemalas yang semulajadi dalam diri (tapi takle keterlaluan) , kedua ; kewangan, ketiga ; masa dan keempat ; ngam2 aku belajar memandu terpregnant anak ke 2 pula..he he jadi paham2 jelah ye......

Friday, October 31, 2008

Hotel Management...........

emmmm.....sedang aku asyik menatap skrin komputer, tiba2 aku teringat kembali semasa aku belajar di UMS...tak tahulah napa aku tiba2 teringat plak...kalau nak tau sebenarnya aku tak pernah terfikir untuk mengikuti kursus Pengurusan Hotel ni tapi paham2 jalah masa isi borang nak masuk U tu, lum terfikir apa2 lagi tentang masa depan..yang penting dapat masuk U, kursus mana yang nak ikut tak penting...tapi dengar jugalah cakap kawan2, bagus ambil Kursus Pengurusan Hotel ni...kerja nanti gaji dia besar...memang betul gaji besar tapi separuh daripada kehidupan hanya di tempat kerja...meaning nya kerja yang kawal kita bukan kita yang mengawal kerja...rasa2 paham ke ngan apa aku cakap ni...
Ingatkan aku seorg ja yang ambil kursus ni...rupa-rupanya si teng, si cath pun ambil kursus ni...di sebabkan kursus ni kami 3 orang jadi rapat sebab masa kat sekolah menengah dulu aku ngan cath tak berapa rapat tapi memang kawanlah sebab satu kelas...c teng sajalah geng aku dari sekolah menengah dulu...kalau c teng terbaca ni mesti dia ingat tentang 'buku' cerita fantasi kami tu...manalah suda buku tu..tak tau si atie ada simpan lagi ke tidak...lucu tul..he he.......oooppss to be continued...
04/11/2008
bermulalah kisah hidup kami bertiga di UMS......biasalah orang kampung2 masuk bandar ni ada jakun2 sikit...sikit lah nda banyak......kiranya aku, cath ngan teng masih kebudak2an..tidak macm si mimie...matured suda masa tu...oooppss lupa plak bagi tau simimie pun rakan sekelas ngan aku. Dapat masuk U yang sama gak tapi dia ambil course lain jadi kami tak selalu dapat bersama2....yang paling aku lucu sambil bole tersenyum seorang2 (sekarang pun aku tersenyum lah ni)...semasa aku, cath ngan teng tutorial subject PPIB tu..apa suda subject tu..sejarah pembangunan....emm..lebih kurang cam tulah...tutorial tu sebelah malam...tempat kat bangunan sekolah sains ke PPIB tu...tapi masa tu UMS masih dalam proses pembinaan...kira masih bau2 simen lagi lah...so di pendekkan kan cerita lepas tutorial kami terburu2 mo balik..masa tu kolej kediaman kat Kingfisher Park...mo kejar bas..untuk mencabarkan lagi kami punya perjalanan kami bayangkan kononnya kami di kejar oleh penjahat..apalagi berkejaranlah kami turun tangga dan keluar ke pintu besar UMS....masa tu my sister ngan si Hassan ada...mungkin diorang hairan apasal budak 3 orang ni berlari macam di kejar hantu...kalau ingat balik kan..malu ada seronok pun ada..yalah mana mau dapat pengalaman macam tu kan.....mungkin masa tu si Hassan berfikir...sungguh x sopan anak dara 3 orang ni..suda besar panjang pun masih lagi main kejar2 macam budak2....tapi sekarang ni anak dara yang 3 orang ni dah matured dah...aku dah ada 2 orang anak, si teng dah ada seorang anak...si cath..aku doakan dia agar dapat jodoh cepat2..jgn marah ya cath...cepat2 kahwin ki supaya anak2 kita besar sama2......to be continued lagi

Monday, October 20, 2008

Kuala Lumpur....

Hari ni macam malas sekali.......biasaklah...Isnin kan.....semua orang pun tidak suka hari yang Pertama ini sebab ada 4 hari lagi mo tunggu untuk berhari minggu.....betul ke tidak??? Hari ni saya seorang di rumah..sunyi betul..sebab saya dah hantar anak saya di kg kelmarin...awal pagi besok saya nak gi KL..ada training new system....kalau diikutkan hati malasnya saya nak menjejakkan kaki di KL tapi apa bole buat dah namanya kerja kan....bukan apa berserabut tul dengan bangunan2....fikiran pun bole semak di buatnya...macam mana lah agaknya orang yang memang asalnya di KL tu....dari kecik hingga besar duduk di sana....?????

Friday, October 17, 2008

Soto Jawa.....emmm lazatnyeeee

Hari ni tiba2 kawan ku yang suda hampir setahun aku tak jumpa menelepon ku......pegi lunch sama2 di kedai Soto Jawa......Cath @ Khairunissa (sori cath klu silap eja nama) bakal seorang cikgu mempunyai makanan kegemaran yang sama ngan aku...soto jawa....sedap sehingga habis sup di minum....org cakap (di Sabah ja le)...kalau nak makan sup mee yang sedap makan di kedai/restoran Jawa....heran juga ye klu soto melayu tak sedap ke atau soto cina ke (ada ke soto cina)...tapi sepanjang yang aku pernah rasa memang soto jawa yang aku beri markah 10/10...tapi lain orang lain citarasanya kan......tak begitu......

Wednesday, October 15, 2008

Kembali lagi.....

Suda terlalu lama aku tidak meng'update'kan blog ku ini....sedar tak sedar tinggal 2 bulan lagi untuk kita sampai ke penghujung tahun......dan sedar tak sedar kita suda semakin menunjukkan prestasi dengan meningkatkan lagi umur kita..he he he (mo tua suda kita ba)....sebelum tu aku ingin mengucapkan "Selamat menempuh alam peperiksaan" kepada semua calon2 PMR di Malaysia termasuklah adik aku sendiri....Lina buat betul2 k...

Cuba kita ingat kembali...apa yg telah kita buat sepanjang tahun yang lalu ????? emmm......