Friday, November 28, 2008

Suami Tanggung Isteri atau Isteri Tanggung Suami ??

Pagi tadi masa aku menikmati breakfast yang tidak seberapa (sebiji bun kacang hitam + 1 mug nescafe) tiba2 jak aku mo tulis ini cerita...............khusus untuk yang berkahwin dan akan berkahwin

.

.

SITUASI 1

kebanyakkan lah...bukan semua.....suami isteri bekerja....kalau zaman2 duuuluu tahun 80-an & 90-an...rata2 isteri tidak berkerja, jadi suri rumah sepenuh masa.....tapi itu dulu, zaman di mana duit RM 1.00 nilainya seperti RM 10.00.....sekarang suda terbalik RM 10.00 nilainya macam RM 1.00 jak...kalau masa dulu para suami memang bz lah mencari duit untuk belanja anak bini sebab masa tu nilai $$$ amatlah tinggi di bandingkan dengan harga barang2 yang teramatlah murah..aku bagi contohlah ; kuih. tidak kira kuih jenis apa....zaman dulu hg sebijik 20 sen jak besar lagi tu..sekarang....bikin sakit hati tul sudahlah kecik hg cekik darah betul 50 sen sebijik....

aku punya point sebenarnya.... sebab tu lah sekarang si isteri pun turut sama bekerja cari duit...tapi yang x siok di dengar ada pula suami yang ambil kesempatan dengan membiarkan si isteri satu orang terkapai2 mencari duit sedangkan dia relaks2 di rumah..inda apa kalau dia tolong2 buat kerja di rumah tapi masi juga menyuruh si isteri yang baru pulang dari kerja ni....alasan kononnya kerja rumah adalah tanggung jawab si isteri.....si isteri ni pula terpaksa menurut jak sebab sayangkan suami yang tercinta itu...

.

.

SITUASI 2

Zaman dulu...kalau pasangan itu bercadang untuk berkahwin...pihak yang paling tertekan sekali ialah lelaki...sebabnya diorang mesti prepare duit untuk hantaran + belanja kahwin..pihak perempuan cuma penat tenaga jak :) yalah mo kasi kemas2 rumah, pasang2 khemah..(pikir apa tadi..)...duit??? inda payah pikir..di tanggung beres oleh pihak lelaki...pihak perempuan cuma cakap jak berapa hantaran + berian..inda payah pening2 kepala...tapi di zaman sekarang ni masih logik kah kalau mengamalkan tradisi tu...bukanlah mo melupakan tradisi lama tapi kesian pihak lelaki...pusing kepala pikir mana mo korek duit untuk belanja kahwin...ada pula perempuan yang langsung tidak ambil pedulik pasal belanja kahwin ni...lokek betul mo tolong si lelaki ni...yalah tau....patut si lelaki yang tanggung semua tapi kalau di tengok keadaan sekarang ni kasihanilah 'boyfriend' masing2....nanti inda pasal2 belum tersempat kahwin suda jadi 'janda' pasal lelaki tadi kena serangan jantung bila bakal mamak mentua minta RM 20,000 + 2 ekor karabau......
.
.
kesimpulannya.......pandai2lah simpul sendiri k......

Thursday, November 27, 2008

A 'free' advertisement for Jerneh Insurance Berhad...



It's almost 4 years i been a part of Jerneh's Family...Jerneh Insurance Kota Kinabalu...situated at 2nd Floor, Golden Screen Cinema Building...cinema? panggung wayang? well everyone know got 1 old 'panggung wayang' near Kampung Air area but everyone including me lah didn't know that inside the wayang building got an 'active' office (except for wayang office lah).....I'm still remember the day that I been called for an interview..'berpeluh2' to find this office...to be honest actually before this I never know or heard about this insurance company...all I know is Kurnia or MNI (now change to Etiqa)....sori lah Mr.CEO...he he....
.
Actually JIB is same with other general insurance's company...selling Motor insurance, Fire, Personal Accident, Liability and etc....but the different is...I was working here... he he..so my bloggers fren if you want to by insurance please buy from Jerneh Insurance Berhad....

Tuesday, November 25, 2008

KFC....

Wah wah wah...aku bangga jadi anak Kota Marudu...si cath bagi tahu aku KFC (Restoran makanan segera yang memang nda ada di pekan2 kecil) akan di buka di Kota Marudu...memanglah orang akan cakap..eleh baru buka KFC pun suda bising...tapi sekurang2nya ianya menunjukkan Pekan Kota Marudu suda semakin maju....sehinggakan para Francais pun berani membuka cawangannya di sini....ertinya penduduk Kota Marudu bukan di tahap kemunduran lagi...KOTA MARUDU Boleh !!!!...
.
p/s : terima kasih kepada Adun Kota Marudu YB Dato Dr.Maximus Ongkili kerana usahanya dalam mempromosi Kota Marudu....

Monday, November 24, 2008

Predator....

Hari ni tiba2 pulak mo cerita pasal satu filem org putih yang aku tengo last saturday di Tv 2 jam 10.00 mlm..Predator 2....mungkin ada sesetengah org dah tengo cerita ni....actually filem ni adalah siri ke 2....sebab yang pertama adalah lakonan Arnold Swarzen.... betul2 susah nak eja...yang dalam hutan tebal tu.....first time aku tengo filem ni masa aku Form 3 atau Form 4 kalau tak silap....tengo kat sekolah lagi tu...cikgu Kemahiran Hidup yang bagi tengo...ingatkan masa dia bawa kami sekelas dalam bilik TV nak tengok Tv Pendidikan ke apa ke...rupa2nya dia bagi tengo kami cerita Predator.......lepas tengo cerita ni aku terus jatuh cinta dengan....aahh jgn silap bukan dengan heronya tapi dengan Predator tu....he he he...bukan apa...aku tengo tersangatlah macho dan bergayanya Predator tu....tapi masa dia pakai topeng je kalau dah buka dah macam muka belalang hodoh lah plak....
Lepas Predator ni...keluar cerita Predator 2 pulak....tapi heronya kali Pelakon Negro...tak berapa nak kenal.....kali ni Predator tu memburu ke kawasan bandar lah pulak...tapi filem aku tak berapa nak tengo sebab siri yang kedua ni cerita tak berapa best....tapi tetap aku terpegun dengan ke macho an Predator tu...aku tak berapa ingat kalau ada Predator 3 pulak....tapi yang aku ingat cerita Alien vs Predator......filem ni keluar dalam tahun 2006....punyalah tinggi imaginasi (betul ke aku spelling ni...macam lain je) orang barat ni...siap bole gabungkan Alien ngan Predator....Alien ni sebenarnya ada filemnya sendiri.....alah yang lehernya panjang dan air liurnya yang berasid tu...kedua2nya watak jahat dalam filem...tapi di gabungkan dalam satu filem dan kedua2nya pula bermusuhan dan berperang...yang menjadi mangsa manusialah konon..dalam cerita ni tak de hero...tapi ada watak perempuan yang ikut berperang dengan Predator tu...kira heroin lah konon tu sebab hujung cerita dia je yang hidup....alien ngan predator tu dah mati.....filem ni aku tengo di wayang GSC di Asia City....yang aku lucu masa tu aku paksa husband aku temankan aku tengo filem...sebenarnya dia tak berapa suka cerita2 macam ni....katanya mengarut konon....memanglah mengarut tapi dah namanya wayang utk hiburan...mesti org nak tengo benda2 yang tak boleh di buat dalam dunia kenyataan..apa-apa pun tengo je lah filem ni kalau yang tak pernah tengo...best......

Friday, November 21, 2008

It's Friday....Jumaat.....Hari 5.....Love??

I'm so excited today....want to know why?...it's fridaylah......the day that everyone love....masakan tidak...tommorownya cuti bah...2 hari lagi tu...tapi masalahnya apa saya mo buat besok....I'm alone in KK....my husband still in Tawau...my 2 little son sanaaaaa Kota Marudu...boring giler tul....last2 my "Sony Tv" is my Best Friend for 2 days...
Love??
Just want to open this topic today...biasanya kalau pasangan tu dah berkahwin mesti terdengar rungutan dari c Wife bahawa c Husband tidak romantik seperti masa mula couple dulu....betul ke??..mungkin ya mungkin tidak..tapi kalau di ikutkan perkembangan semasa (kononlah)...memang ada c husband yang berperangai begitu...masa mo ngurat dulu punyalah romantik...ayat berbunga2 sampai perempuan pun terus cair mendengarnya....hadiah? bunga? jangan cakaplah.....tapi dah 'dapat' (jangan kuning dulu ye...meaningnya dah kahwin) pegang tangan pun segan apalagi depan umum....apa punya Husband le macam tu....'Husband2' sekalian jangan marah ye....kenyataan...kalau c Wife pula ada ke yang berperangai begitu...mungkin ada tapi bak orang kata ianya hanya 'kes terpencil' (meaningnya..jarang2 berlaku)....apa apa pun...sama-sama le kita jadikan ianya pengajaran (khusus untuk yang dah berkahwin dan juga yang akan berkahwin..maklumlah cuti sekolah sekarang ni ramai yang akan tinggalkan zaman bujang...)
P/S : tiada kena mengena dengan saya punya husband..he he..alhamdulillah...dia masi sama seperti dulu....

Wednesday, November 19, 2008

Politik Office........

eeee...geramnya..awal2 pagi dah bad mood....pasal 'orang' tu le...hari ni nak cerita sikit pasal politik office...saya rasa setiap company/syarikat/opis ke mesti ada ceritanya sendiri kan...biasalah kalau bodek membodek tu kan...peribahasa 'sapi punya susu, lembu dapat nama' amat sesuai kalau di gunakan untuk situasi politik office ni...orang bawahan bodek orang atasan...orang atasan buli orang bawahan...eee tak nak komen banyak2 le nanti ada orang pula terasa hati.....

Wednesday, November 12, 2008

Lesen P

Alhamdulillah......Akhirnya.......dah 2 tahun belajar memandu, aku lulus ujian memandu isnin lalu...macam ambil diploma pula kan sampai 2 tahun....bukannya apa..banyak sangat rintangan dan dugaan masa belajar memandu dulu (alasan standard ni sebenarnya malas tu), tapi betul le masa aku belajar memandu dulu banyak sangat halangan.....pertama ; sifat pemalas yang semulajadi dalam diri (tapi takle keterlaluan) , kedua ; kewangan, ketiga ; masa dan keempat ; ngam2 aku belajar memandu terpregnant anak ke 2 pula..he he jadi paham2 jelah ye......