Tuesday, July 14, 2009

Si Shumi demam.....

Yesterday...macam biasa lepas keja terus ambil si shumi di taska....sampai ja di taska...penjaga bagi tau si shumi demam...alamak...dorg tida pun telepon bagi tau seperti yang selalu sya pesan kat penjaga taska tu...kalau ada apa2 telepon ja....panas lagi badan si shumi tu.....ok kepada mamak2, mami2, ibu2 dan yang sewaktu dengannya lah.....dalam situasi begini jangan panik...terus bawa anak gi klinik atau hospital ( tapi klu hospital susah sikit...kalau setakat demam biasa saja jarang2 dorang mo rawat...konon2nya hospital untuk kecemasan saja...dah banyak kali saya kena...)...kalau anak2 kecil ni demam perkara yang paling penting mesti kurangkan suhu badan dia....sukat guna termometer ( sekurang2nya mamak2 di rumah mesti simpan satu termometer untuk kegunaan macam begini).....cara turunkan suhu badan macam dudukkan dia dalam aircon kah, lap2 badannya ngan tuala basah ke...yang penting suhu dia turun....suhu normal dalam 36 'C gitu...suhu demam 37'c ke atas....
.
Di klinik biasanya doktor akan terus bagi ubat demam untuk turunkan suhu badan tapi bukan yang minum punya....sana cucuk di dalam tuuuutt (dubur)...bentuk ubat tu lebih kurang macam peluru lah...memang ubat ni berkesan untuk turunkan suhu badan budak2....tapi penggunaannya mesti ikut sukatan yang di berikan oleh doktor....lepas tu sentiasalah pantau suhu badan anak2 kita tadi tu...macam semalam tu si shumi punya suhu 39'C (memang high fever)....lepas simpan ubat di dubur tu lebih kurang dalam 1 jam gitu suhunya menurun ke 36.5'C.....
.
Actually...demam memang perkara biasa kena kat anak2 kita tapi jangan di pandang remeh sebab suhu yang terlalu tinggi bole menyebabkan kerosakan otak yang menyebabkan kematian atau kecacatan kekal.....kalau bole kepada mamak2/ibu2 sekurang2nya mesti ada menyimpan ubat demam dan termometer di rumah....sekurang2nya bila anak tiba2 demam di waktu malam kita bole terus bagi minum ubat sementara on the way pegi klinik/hospital.......
.
.
p/s ; pesanan di atas berdasarkan pengalaman sya sebagai mamak.....yang lain kena tanya le dengan doktor atau pakar kanak-kanak yang bertauliah yek.......

1 comment:

  1. Hi mia! Make sure if demam dun let doctor inject ya...boleh bawa maut even though adult oso...kalau sumbat ubat dalam 'dubur' ok..but not injection ya...Hope si shumi get well soon...

    ReplyDelete

Komen seikhlas hati ... Thanks!