Thursday, May 28, 2009

Soalan Cepu Emas ????

One of my favorite magazine is 'Mastika'......below question are from Mastika June edition.....;
.
"Mamat ingin membeli kasut berharga RM 97.00. Dia meminjam daripada emaknya RM 50 dan daripada abangnya RM 50.00. Sekarang di dalam tangannya ada RM 100.00..selepas membeli kasut baki yang tinggal sebanyak RM 3.00. RM 1.00 di berikan kepada emaknya, RM 1.00 di berikan kepada abangnya dan RM 1.00 Mamat simpan.
Sekarang baki hutang emaknya ialah RM 49.00 dan abangnya RM 49.00. Jumlah hutang Mamat ialah RM 98.00 + dengan baki di tangan RM 1.00 hanya RM 99.00......persoalannya mana lagi duit mamat seringgit ???????"
.
sya tidak berapa mo pandai dalam kira-kira ni....sapa yang terror matematik....tolong jawab dulu kono.....

Wednesday, May 20, 2009

Cerita Lama......

Semalam...sedang sya mo bersedia mo tido....tiba2 ntah sya ingat plak kisah sya ngan si Teng masa di Sutera Harbour Hotel..........boleh tersenyum lagi tu.....sya tidak berapa ingat kami dalam semestar berapa tu di UMS....tapi yang sya ingat sya dapat satu voucher percuma penginapan satu malam di Pan Pacific Hotel Sutera Harbour, Golf View Deluxe Room....sya dapat cabutan bertuah masa Mandarin Night di Sutera Harbour....di pendekkan cerita saya bawalah si Teng pegi test tido di hotel kira taraf 5 bintang lah kono tu.....kami set satu hari tu tapi sebelum pegi kami bawa bekal sebab sampai hotel kami tida mo keluar lagi...mo puas2 kono satu hari satu malam di sana....mo tau bekal kami apa ? satu orang satu set KFC yang 2 ketul ayam tu....masa student mana mampu kami makan di hotel tu....lepas beli kami terus pegi Sutera Harbour naik bas Sembulan..


.


Sampai di hotel itu bas kasi berhenti kami di tempat perhentian pekerja2 hotel...mungkin dia ingat kami ni pekerja hotel kali....bah baju pun simple jak lepas tu naik bas...mestilah dia pikir macam gitu kan.....terpaksalah sya ngan si Teng berjalan kaki pegi lobi hotel tu....sampai di kaunter receptionist tu sya suruh si Teng tunggu tepi lif sementara sya check in kono....napa sya suruh tunggu si teng di lif ? sebab kami takut kena charge sebab sya bawa kawan untuk satu voucher tu saja....tida duit bah....masa check in dengan bangga lagi sya kasi voucher sama itu receptionist....mo tunggu key card lah kono tu..."miss we must collect RM 100 for deposit before you check in"....aiikk bilang free napa pula minta deposit....sya mo panik suda masa tu...mana ada kami bawa duit begitu banyak...paling2 dalam wallet pun ada RM 20 jak...sya tida puas hati, sya tny receptionist tu napa pula mesti mo minta deposit...."to cover any expenses you made during you in hotel...maybe you want to make a phone call, item in mini bar...etc etc...."....matilah...tida duit lagi ni...sya pun dengan muka tabal kasi tau yg kami tida kan guna/ambil apa2 barang/kemudahan berbayar dlm bilik tu....kami pun guna itu voucher jak.....mungkin itu receptionist kesian tingu sya..terus dia kasi saja kunci bilik....

.

.

Sya ngan si Teng pun masuk bilik...buka2 langsir tida pun kami nampak Golf View seprti apa yg tertulis dlm free voucher tu....yg kami dapat Deluxe Room with 'dinding' view...ngam2 bilik kami tu tiada nampak2 apa di luar tertutup oleh bumbung bangunan hotel tu....kurang asam...ini suda namanya "fraud" (teringat masa Ms.Balvinder punya kuliah....fraud kono tu tipu pelanggan...apa yang di tawarkan tidak sama dengan apa yang pelanggan dapat...macam kes sya lah ni..)..tapi pasal itu receptionist kasi masuk kami tanpa deposit...kami diam2 ajalah...nanti silap2 di halau pula kami dari bilik hotel tu...dalam bilik hotel tu perkara pertama yang kami buat ialah makan dulu kami punya bekal ayam KFC 2 ketul tu..lepas tu sya ngan si Teng mo berendam dalam tab mandi kasi banyak buih2...konon2nya macam dalam tv tu....itu org berendam dalm tab mandi...dia punya buih2 sabun banyak....sya ganti2lah sama si Teng.....1/2 jam sya berendam kemudian si Teng....masa sya siok2 berendam kono...tiba2 alarm kecemasan berbunyi....sya ngan si Teng panik ni kono..mana taulah kalau betul2 ada kebakaran...hotel kan bertingkat2...mo turun tangga kalau ada kebakaran....lama itu alarm berbunyi jadi kami pun ambil keputusan telepon security.....itu security pun kasi tau diorang test alarm system ja.....
.
.
Suda puas kami berendam2 kono...boring.....kami pun bongkarlah segala isi bilik hotel tu...buka almari kami pun nampaklah safety box yang kecil tu...untuk kegunaan guest menyimpan barang2 berharga semasa tinggal di hotel....guest akan create sendiri password untuk buka safety box tu....jadi kami pun gatal tangan createlah kono password untuk safety box tu...memang berfungsi itu safety box...kemudian sya tida tau si teng punya pikiran, dia simpan dia punya wallet dalam safety box tu, kunci and then buka tapi sengaja guna salah password...dia bilang mo tengo apa jadi...memang itu safety box akan terlocked sendiri dan tida akan terbuka sebab suda set begitu kan......macam sya ngan Teng terasa sendiri kebodohan...baru padan muka kami...tida apa kalau masa kami buat benda tu tiada apa barang di dalam...ini ada wallet si Teng....terpaksalah si Teng menelepon security hotel tu...tida lama kemudian datang 3 orang maybe itu hotel punya security man lah...dorang pun bukalah safety box tu...buka saja safety box tu...ketiga2 lelaki tu buat muka blur..mungkin dalam hati diorang..."ini ja benda dalam safety box tu...wallet buruk....menyusahkan betul budak perempuan dua orang ni"......Memang saya pun rasa ketebalan muka sya ngan si Teng 2 3 kali ganda suda....padan dengan muka kami....gatal tangan lagi....di tambah lagi dengan kesakaian kami...he he he


Wednesday, May 13, 2009

The customer feel guilty......

Want to share story with you all.........yesterday like an ordinary working day...serving customer......issue an insurance policy...............etc etc....and around 4pm, 1 Korean family, Father, Mother and is 28 years old son come to the office and then sit in front of me....i already saw they holding a JPJ Transfer Ownership Form so i just assumed that they want to do the Insurance Policy Transfer...........and they goes the conversation between me and the Korean son.....
.
.
Korean Son : I want to change my name into this insurance ( meaning he want to do the insurance policy transfer.....the english mix together with his korean language )
Me : Ok. You want to transfer the policy to your name. ( after that I straight away do the endorsement.....)
.
.
Meanwhile the Korean son and father was discuss something in their Korean language.....actually i a bit fanatic with the Korean Drama...so i was very excited to hear they talking each other....my mouth become so itchy want to tease their language......yapusiaou ( hello ), kamsakamida ( thank you ), adesea ( ok or maybe understand )...i dont no if the word is correct or not...but i used to hear this word everytime when i watch the Korean Drama ( break : now i'm watch the Korean Drama Mr.Goodbye at channel KBS 303 every monday to thursday 10.10 - 11.20pm )........ok back to the story....
.
.
Me : ok...you just pay this amount.....RM 200 ++...( i give the endorsement to them )..
Korean Son : if my father go back to Korea....but i live here....we must change the name or i just put my name to this insurance as a second driver ? and if i put my name here how much we have to pay to you.?
Me : Yes you can include your name as a second driver instead of do the transfer ownership transaction and its free for the second driver...
Korean Son : free ! ( with surprised face )... in our country we must pay an additional premium if we include another driver....
Me : yes...its still free if you put the second driver but we charge RM 10 for each person for the third and next named driver if you want to include them...
Korean Son : I'm very very sorry...i don't want to transfer the policy...i just want to put my name here.....you already do the transfer ?
Me : Yes ( @#$%%@^% i already do the endorsement and i have to reverse it all back )....now you want to transfer the policy or just want to include the second named driver ? ( to confirm with the Korean Son...even i was so gerammm but if you in servicing company the customer is always right...so i'm still maintain my sweet face )
Korean Son : i very very sorry ( with a guilty face )....i dont want do the transfer policy....just to include my name here......
Me : ooo its ok.....but you have to wait because i need to reverse back all the transaction....
.
.
and then the Korean family sit at the waiting area and the Son went out...10 minute later all the transaction done and I go to the waiting area and give the father an endorsement form to sign. and the son come back already dont know from where with big plastic bag....the korean family thanks me and still say sorry.....i already say that its ok.....but their face still showing guilty like they already do a big mistake...and the end the korean family spent me and all my colleagues Susu Kacang Soya......and i got two susu kacang soya because i'm the one who servicing them....he he he.....earlier i was geram but in the end i feel so bad and malu with the korean family....

Monday, May 11, 2009

Jerneh KK's Family Day..............Pulau Manukan 09/05/2009

Breakfast di Pulau Manukan....baru sampai ni...makan dulu before pigi berenang..mo banyak2 tenaga...

Muka2 excited mo pegi Pulau Manukan...sya punya anak macam sponge bob suda pakai safety jacket...


On the way pegi Pulau....mo terbang suda sya punya tudung tu....

Pose menarik walaupun kepenatan suda sya punya anak ni....bersiap2 mo balik dah ni



Pose istimewa before kami balik KK.....