Friday, July 31, 2009

End of July......

zzzzzzzz....my eyes feel so berat even after having just simple lunch.....maybe my habit already after makan mesti mo tidur......today nothin much to do.....not need to procced insurance policy as the branch already achieved budget for the month...issuing receipt for payment that have collected by marketeer......and do a housekeeping on my blog column.....changed a background....refresh it back........

Wednesday, July 22, 2009

Half Day leave on 24th July....

Yahoooo......at last cuti this friday.....walau setengah hari, tida apa...asal namanya cuti...bukan senang sya mo apply cuti sekarang ni....bolehlah sya relaks sikit...actually want to go back to my hometown at Kota Marudu. Want to celebrate my youngest son birthday with his opah, atuk & cousins........already limpas 1 bulan my son birthday.....everyone is busy....if i got time my husband got activities at school....if we both got time, my sister2 got things to do......so terdelay until now....sori son.....
.
One thing i want to do this friday is updating my EPF beneficiary....its quite a long time i didn't update on my EPF account....so now got 2 anak already.....mesti mo update nama dorg...susah nanti kalau ada apa2 jadi (ini pasal sya baca email yang di forward oleh si Tan bah)...so fren....sape2 yang belum update dia punya beneficiary di epf buat cepat2 k......
.
Another thing i want to do this friday (cehh..banyak juga sya mo buat half day tu)...want to buy new handphone bah (handphone besa2 jak)....sya punya handphone sekarang suda sampai masanya...rusak.....bole tahan juga sya punya handphone 'sabun' tu...dari tahun 2005 lagi sya pakai....sedih o sya dia punya masa suda sampai...hu hu hu....

Tuesday, July 14, 2009

Si Shumi demam.....

Yesterday...macam biasa lepas keja terus ambil si shumi di taska....sampai ja di taska...penjaga bagi tau si shumi demam...alamak...dorg tida pun telepon bagi tau seperti yang selalu sya pesan kat penjaga taska tu...kalau ada apa2 telepon ja....panas lagi badan si shumi tu.....ok kepada mamak2, mami2, ibu2 dan yang sewaktu dengannya lah.....dalam situasi begini jangan panik...terus bawa anak gi klinik atau hospital ( tapi klu hospital susah sikit...kalau setakat demam biasa saja jarang2 dorang mo rawat...konon2nya hospital untuk kecemasan saja...dah banyak kali saya kena...)...kalau anak2 kecil ni demam perkara yang paling penting mesti kurangkan suhu badan dia....sukat guna termometer ( sekurang2nya mamak2 di rumah mesti simpan satu termometer untuk kegunaan macam begini).....cara turunkan suhu badan macam dudukkan dia dalam aircon kah, lap2 badannya ngan tuala basah ke...yang penting suhu dia turun....suhu normal dalam 36 'C gitu...suhu demam 37'c ke atas....
.
Di klinik biasanya doktor akan terus bagi ubat demam untuk turunkan suhu badan tapi bukan yang minum punya....sana cucuk di dalam tuuuutt (dubur)...bentuk ubat tu lebih kurang macam peluru lah...memang ubat ni berkesan untuk turunkan suhu badan budak2....tapi penggunaannya mesti ikut sukatan yang di berikan oleh doktor....lepas tu sentiasalah pantau suhu badan anak2 kita tadi tu...macam semalam tu si shumi punya suhu 39'C (memang high fever)....lepas simpan ubat di dubur tu lebih kurang dalam 1 jam gitu suhunya menurun ke 36.5'C.....
.
Actually...demam memang perkara biasa kena kat anak2 kita tapi jangan di pandang remeh sebab suhu yang terlalu tinggi bole menyebabkan kerosakan otak yang menyebabkan kematian atau kecacatan kekal.....kalau bole kepada mamak2/ibu2 sekurang2nya mesti ada menyimpan ubat demam dan termometer di rumah....sekurang2nya bila anak tiba2 demam di waktu malam kita bole terus bagi minum ubat sementara on the way pegi klinik/hospital.......
.
.
p/s ; pesanan di atas berdasarkan pengalaman sya sebagai mamak.....yang lain kena tanya le dengan doktor atau pakar kanak-kanak yang bertauliah yek.......

Monday, July 13, 2009

Just an ordinary life.....

Saturday & Sunday................emmmm...tiap2 hujung minggu sama saja sya punya rutin ngan si shumi....bangun pagi......breakfast and then si shumi tengo kartun sampai tengahari kadang2 beraksi sendiri jadi Ultraman Gaia....kesian dia..mesti dia boring....saya ?? macam biasalah untuk menyibukkan diri...cuci baju...cuci selimut....lap2 habuk....masak....asal cepat masa berlalu lah....beginilah sya punya life.....Monday to friday kerja........saturday to sunday di rumah......kadang2 saya punya husband balik jugalah kalau dia tida tugas di sekolah...terus singgah anak si shamzi di kg...nasib baik Kota Marudu ngan Kudat guna jalan yang sama pegi ke Kota Kinabalu....dapatlah bawa terus anak saya yang kecil pegi KK ( sekarang dia masi tinggal di kampung )...sekurang2nya dapatlah kami berkumpul satu family hujung2 minggu ni....harap2 cepatlah proses perpindahan sekolah sya punya husband tu.....tida siuklah macam begini punya life....mesti si uzoi setuju sama sya kan....kan uzoi.......

Monday, July 6, 2009

Job Advertisement ??

Almost 2 week i didn't update my blog.......toooo busy bah.......now i have to do double job.....processing and account...processing memang sya punya kerja but the account thing...eemmmm terpaksa coz our account girl suddenly resigned 24 hours notice....sekarang terpaksa le ganti....bikin susah orang.....apa bole buat....now must get the replacement within this month otherwise sya stress oooo......please help me my fren....ada ke sapa2 yg nak jadi account clerk just sent resume or direct call sini opis....yg penting mesti ada BASIC ACCOUNT, tahu kira2 (lulus matematik la tu), diploma or degree holder pun bole....