Saturday, December 24, 2011


Assalamualaikum & Salam Sejahtera.......
.
Kelmarin dah start keja balik selepas 2 bulan bercuti2 malaysia.....paginya pun sikit lagi terlajak tidur sebab suda biasa bangun lewat masa cuti tu (lewat sikit jek ye...biasalah jadi umi ni terpaksa bangun malam susukan si baby...). Sampai di opis kelmarin, punyalah banyak kerja menunggu di atas meja...selak sana selak sini, nda tau suda mana satu keja mo buat dulu...kelam kabut jugalah hari pertama kerja selepas cuti yang panjang ni..(tapi dalam sibuk2 settlekan kerja tu sempat juga sya berblogging dan berfacebook kunu, bukan apa hilangkan penat sekejap, lepasnya sambung lagi keja tu kunun...)
.
Balik keja bawa family, mamak, kakak ngan adik2 pegi jjcm di 1Borneo.....susahnya mo dapat parking, biasalah ramai orang soping last minit...masuk jak 1B, punyalah banyak sales...di ruang legarnya tu ada sales Parkson.....30%....50%...70%...wahhhh rambang mata terus...adalah juga terbeli (terbeli kunu) baju untuk pegi keja ngan seluar renang si shumi dan shamzi (dorg mo mandi kolam kunun)...kalau ikut hati mo di borong baju2 tu...harga asal dalam RM100 lebih discount 70%....eemmmm nasib baik pikiran masi waras...si baby pun siuk jak terlena dalam stroller...macam tau2 jak dia uminya mo soping2 kunun....ok leh tu mo chow dulu....kejap lagi mo keluar jjcm cari baju baby pulak.......(^_^)

Tuesday, December 20, 2011

Selasa.....

Assalamualaikum & Halo......
.

Hari ni baby Damia aka Mera mo pegi klinik sebab cam biasa cek untuk 2 bulan punya...actually Mera genap 2 bulan hari jumaat ni tapi nurse dah bagi temujanji hari ni sebab masa yang lain dah penuh...so awal 3 hari jelah....hari ni baby Mera kena suntik lagi (nda ingat suda untuk apa tu tapi yang ni suntikan dos ke2)..nasib baik dia nda menangis sebab ngam2 masa dia kena jarum tu, Mera tertidur....nasib baik kalau nda susah pula mo pujuk nanti......
.

Monday, December 19, 2011

Happy Monday !!!!!!!

Assalamualaikum & Salam Isnin.......
.
Ni minggu terakhir kunu sya bercuti....jumaat ni dah start keja balik....hari ni cuaca mendung saja jadik duduk di rumah buat rutin harian macam biasa ( alah keja seorang isteri dan umi...cuci baju, kemas rumah, layan si baby dan si abang2 dan seumpama dengannya....ish betulkah ini ayat )...satu sebab lagi stay di rumah jak hari sebab suda 2 hari JJCM aka menghabiskan duit dgn family...hari sabtu ngan hari minggu tu....jalan2 dekat kk jak...beli barang2 dapur, bawa anak2 makan ayam guring KFC, shopping2 sikit, beli mainan (ni untuk si abang2 dua orang tu, mainan jak dah dekat RM50...nasib sekali sekala jak...kalau hari2 minta mainan mau bangkrap sya) dan beli hp baruku ( isssh macam malu pulak sya mo kestau...tapi mo jugak kestau kunu....para bloggers sekalian jangan meluat yeekk....hp biasa2 saja bah).....yang sedihnya ngam2 sya beli hp baru ni, hp lama tiba2 jak rosak padahal sya mo guna lagi sebenarnya (macam tau2 jak hp ni mo kena ganti yang baru...merajuklah kunu tu)...mo tengo sya punya hp..ni sya ambil dari mr.google....yang sya beli nantilah kunu sya kasi tengo (macamlah ada orang mo tengo)
.


.
Hehe...mo kongsi2 kasi tengo jek...(^_^)


Friday, December 16, 2011

Rainy Friday.........

Hi readers (macamlah kunu ada orang mo baca sia punya blog) !
.
its my last holiday on friday coz next week i will start working again on FRIDAY after 2 months enjoying my maternity leave (alang2 jak kan keja jumaat tu coz tommorownya holiday for 3 days 24, 25 & 26 Dec...actually i stil can apply for extra 1 day leave but mostly my colleagues is half day on that day as they celebrating christmas so priority must give to them.... ) ......not realize time fly so fast kan...........actually me and my hubby planning to go out today...mo JJCM kunu........but last minute cancelled as the sky start to crying (hujanlah tu).....some more my little princess is not feeling well..she got flu (terjangkit dari babanya ni...cian my baby).......
.
as JJCM cancelled i start doing my normal routine....emmm....doing my laundry, tidy up my wardrobe (banyak suda baju inda terlipat ni, bukan malas tapi inda kesempatan, masuk bakul jak lepas ambil dari jemuran), watch tv, watch tv, watch tv (cant't live without tv kunu) and facebook & blogging (i'm doing it right now).....layan si baby is compulsory...no need to mention here kan.....
.
ok that's all...(ceh sikitnya cerita.....dah memang pun entri biasa jak, saja2 jek tulis untuk hilangkan boring di RAINY FRIDAY ni.......)
.
p/s : JJCM - jalan jalan cari makan

Thursday, December 15, 2011

My 3rd Baby - Siti Damia


Inda sedar masa berlalu begitu pantas, baby Damia aka Mera nda lama lagi akan berusia 2 bulan...satu2nya putri ku...(^_^)...awal pagi ni mo flash back macam mana si Mera lahir kunun......
Awal kandungan - 1 hingga 3 bulan
Macam biasalah awal mengandung ni, muntah2 dan pening kepala mesti ada.....pastu langsung tida selera makan.....mood pulak selalu tak bagus....balik dari keja terus masuk bilik tidur...kesian anak2ku yang dua orang tu sedikit tidak terurus sebab memang tida larat suda.....nasib baiklah ada hubby yang tolong jaga......masa ni langsung tak boleh cium bau kopi...macam tercium bau ta*k jek....macam mo termuntah pun ada.....sebab tak lalu makan berat badan pun turun.......
4 hingga 6 bulan
Masa ni loya2 dan pening kepala dah hilang.....selera makan dah datang kembali tetapi masa ni mencabar sikit sebab ngam2 bulan puasa.....semua memang dah tau ibu2 mengandung ni dibolehkan untuk tidak berpuasa tetapi wajib diganti balik.....tapi aku tetap puasa...masi larat lagi....cuma sehari jek terpaksa ponteng puasa sebab terpaksa buat ujian kencing manis aka MOGTT....terpaksa minum segelas air glokus waktu pagi...ni nak test samada aku ada GDM aka kencing manis semasa mengandung atau tidak....seingat aku anak yang pertama dan kedua tida pula aku buat test ni....check2 rupa2nya tahun ni wajib bagi semua ibu2 mengandung buat ujian ni.....seronoknya mengandung masa bulan puasa ni sebab apa?.....banyak makanan yang jarang2 kita jumpa masa hari2 biasa bole dapat masa bulan ni.....faham2 jelah namanya pun mengandung macam2 makanan yang mo di makan....tambah2 lagi masa raya....berabis makan ni terutamanya ketupat pulut yang mamak buat....makan ngan sambal kacang lagi tu...bestnyaaaaaa......
7 bulan - saat2 kelahiran
Masa ni aku di sahkan kunu menghidap kencing manis semasa mengandung.....panik jugalah macam mana jadi begini.....mula2 tu mo kena admit ke hospital untuk tambah insulin tapi check punya check, doktor suruh aku berdiet, jangan makan makanan yang mempunyai kandungan gula yang tinggi......tapi kena check darah 2 minggu sekali sampai aku bersalin....kalau di ikutkan masa ni rutin aku wajib ke hospital dgn klinik jek...sampai cuti tahunan pun abis di apply sebab mo pegi buat ujian darah....20hb Oct tu awal pagi mo bersiap pegi keja, check2 ada lendir banyak keluar...tanda2 mo bersalin...call opis lepas tu bersiap mo pegi hospital..sebelum pegi hospital sempat lagi breakfast di Mcd Big Breakfast set....masa di hospital check bukaan baru 1cm...belum terasa sakit perut lagi, tunggu jek apa doktor cakap mo admit ke tida.....last2 petang tu doktor cakap admit sebab lendir tu memang salah satu tanda mo bersalin walaupun belum ada kontraksi lagi...tunggu punya tunggu belum ada tanda2 lagi sakit perut tapi lendir ada beberapa kali keluar. Bisuknya pun belum terasa sakit perut lagi...tunggu sampai ke petang, last2 doktor suruh discaj sebab belum ada bukaan lagi......aku pun senang hati sebab boring duduk di hospital ni...baring jak, tv pun tida...22hb Oct tu aku sempat lagi jjcm dgn family....mak bapak dari kampung datang....makan ABC....shopping2...malam makan pizza ngan durian....kenyangnya perut walaupun macam nda larat suda berjalan.....malamnya tidur lena sebab perut kenyang sangat.....lebih kurang jam 3.30 pagi 23hb Oct tu, aku terasa ada sesuatu mengalir.....alamak ketuban pecah....cepat2 bangunkan hubby, ambil barang terus direct ke hospital...sepanjang perjalanan air ketuban mengalir jek.....sampai hospital masa tunggu mo kena admit, kontraksi dah bermula...aku dah start sakit perut....mula2 sakit sikit jek tapi lama2 nda tahan suda.....nurse check bukaan dah 6cm...terus masuk dewan bersalin...tida sempat suda ambil bacaan jantung baby ngan ambil darah...dalam dewan bersalin sakit perut dah menjadi2....dorg suruh aku baring dulu sedangkan masa tu aku rasa baby mo terkeluar suda...doktor tu siap berbincang2 lagi dgn doktor2 pelatih yang masa tu tengah belajar...kurang asam tul, aku tengah sakit boleh2 dorg bercerita2...tiba2 aku rasa ada benda bulat yang nak terkeluar, alamak ! kepala baby dah keluar....aku jerit tempat doktor tu, baby dah keluar baru dorg kelam kabut prepare semua....dengan 2 kali teran saja baby Siti Damia lahir tepat jam 7.05 pagi pada 23hb Oktober 2011.....syukur alhamdulillah..........

Wednesday, December 14, 2011

New Stories for the end of the year.....

emmmmm...last sekali update blog hujung bulan julai yang lalu.....inda sedar masa berlalu begitu cepat, sekarang hampir ke penghujung tahun 2011....tinggal 2 minggu lebih lagi kita akan melangkah ke tahun baru 2012 ....... dalam masa 4 bulan ni betul2 busy tidak ada masa untuk update blog......baru sekarang ni dapat curi masa sedikit, mo berkongsi cerita2 baru ku (kunun.......)
.
.
23 October 2011
Hari yang paling gembira sebab tepat jam 7.05 pagi 23hb Oktober 2011 saya selamat melahirkan anak yang ke-3.....lebih gembira lagi saya dapat anak perempuan.....syukur alhamdulillah.....almaklumlah sebelum ni dua2 pun hero....sebenarnya due mo bersalin sepatutnya  pada 4hb Nov tapi baby nak keluar cepat...dan mungkin disebabkan peristiwa malam sebelum bersalin tu.....mo tau ke ? maybe tak payah le...biarlah rahsia......dan ni lah wajah baby girl yang saya namakan Siti Damia @ Mera.....
.
.
.
.
10 December 2011
pada tarikh ni sekali lagi budak2 perhotelan 1999-2002 berkumpul semula walaupun bukan semua yang datang.....kita orang buat reunion di Roof Restaurant, Imperial Hotel. Kali ni special sikit sebab Jacky buat pertama kalinya datang ke kk dari Singapore semata2 reunion ni......si soh pun ikut sekali.....dua2 ni tak pernah jumpa lagi selepas konvo 10 tahun yang lepas.......2 jam bercerita macam 2 minit jak rasanya....lain kali kalau buat reunion buat dari pagi ke malam... ok ke tu......
.
.
.
.
11 December 2011
hari ni sebenarnya bukanlah tarikh yang special cuma mo kongsi jek gambar2 masa sya pegi ke Kundasang, Ranau....destinasi tetap masa cuti sekolah kunu....mula2 tu mo pulang balik jek tapi last minit mo bermalam di kundasang...memang dah bawa extra baju pun.....cari2 hotel dekat Ranau....emmmm terpaksa pikir 2 3 kali......macam inda lalu tido dengan persekitaran yang kurang bersih....sapa yang pernah pegi Pekan Ranau tau le napa sya cakap begitu....try call Kinabalu Pine Resort.....nasib sya hari tu le agaknya...ada tinggal satu bilik lagi...ngam2 yang deluxe cukup untuk 5 orang, sebab hari tu sya bawa mamak ngan adik sya.....ni dia gambar yang mo di kongsi tengo tu kunu..........
.
.








Saturday, July 30, 2011

Selamat Menyambut Bulan Ramadan Al-Mubarak...........

Mungkin lusa umat Islam akan mula berpuasa.....nda sedar masa berlalu begitu cepat kan...hingga kita sekali lagi akan menyambut bulan ramadan yang penuh keberkatan ini.....persediaan untuk berpuasa saya seperti biasa seperti tahun2 yang sebelumnya cuma tahun ni ada berbeza sedikit......tahun ni saya berpuasa semasa mengandung.......ini yang kedua kali saya berpuasa ketika mengandung.......harap2 dapatlah saya berpuasa cukup sebulan tanpa sebarang masalah......
.
.
.
kepada semua umat Islam.....Selamat Menyambut Bulan Ramadan Al-Mubarak......semoga puasa dan amalan kita di bulan yang mulia ini di terima olehNya.....amin......
^
^
^
p/s : sekarang ni sedang sibuk mencari resepi biskut raya.......lupa dah.....kan buat biskut raya setahun sekali jek...heheheh


Wednesday, June 29, 2011

My 2nd Baby - Shamzi Dzukifly

Lama tida update blog....sekarang baru ada masa mo post new entry....sebenarnya sambungan utk entry yang lalu...mo kongsi pengalaman semasa mengandung dan melahirkan anak yang kedua......



Awal Kehamilan - 1 hingga 3 bulan lebih

morning sickness memang wajib untuk perempuan mengandung ni...tapi kali ni saya nda teruk sangat...biasa2 jak....tida kena ruam macam 1st baby dulu....serba serbi semuanya ok lah......tapi kalau dulu masa mengandung hubby selalu ada di sisi tapi time ni terpaksa seorang2 sebab hubby pegi kursus perguruan selama setahun di Maktab Tawau.....kesianlah satu orang di KK....tida tempat mo marah kalau bad mood, tiada tempat mo minta2 kesian ni ( ceh sentimental pula saya).....



4 bulan hingga 7 bulan


macam 2nd baby ni tiada masalah apa2 lah...ok jak dia dalam perut ni (ooppss rahim lah)....duduk2 diam tida mo menyusahkan uminya....mungkin dia paham sebab babanya jauh jadi si baby pun tida mo menimbulkan apa2 masalah kunu.....(^_^) cuma masa ni saya kena suspect kencing manis ngan darah tinggi......saya pun silap gak...masa mo check air kencing tu saya minum satu tin minuman berkarbonat, cuaca panas sangat, teringin mo minum berkarbonat masa tu......jadi paham2 ajalah kandungan gulanya...nda pasal2 kena suspect kencing manis.....lupa nak bagitau masa ni saya ngan anak saya si sumi jak di kk.....pagi2 hantar dia gi taska, ambil lepas keja dalam jam 6.....saya masa ni belum ada lesen memandu lagi tapi dah pandai drive keta (gear automatic jak, nasib keta kami gear ni)...keta untuk hantar dan ambil si sumi jak nda berani bawa pegi keja lum ada lesen...nda pasal2 kena saman.....


7 bulan ke atas dan saat-saat kelahiran


memandangkan baby kedua ni tida mendatangkan apa2 masalah jadi nda banyak mo kongsi kunu......tapi macam 1st baby juga saya ada juga mengidam..kali ni mengidam mo makan bubur ubi manis....cari2 di kedai2 makan ngan pasar malam tiada pula.....nda mo kalau yang di masak sendiri....mo suruh mama di kampung masak tida ada kesempatan pula...napalah kalau benda yang teringin mo makan masa tu susa mo dapat pula....


masa mo dekat2 due ni hantar si sumi balik kampung takut masa bersalin tida orang jaga dia...tarikh due bersalin hubby tida dapat cuti sebab tengah praktikal....sedihnya.....bersalin sorg2lah kali ni......due bersalin sepatutnya pertengahan bulan 7 tapi 29hb Jun tu dah ada tanda2 mo bersalin....pagi2 tu dah ada keluar lendir2 berdarah.....tapi kali ni relaks jak...barang2 baby dan pakaian dah siap sedia dah.....masi sempat breakfast lagi tu toast bread, mandi2, tengo tv.......jam 12 tengahari gitu baru bergerak pegi hospital...nasib baik ada adik ipar dan wifenya yang tengah sarat mengandung juga tu yang tolong hantar....sebenarnya due kami hampir sama tapi saya yang mo kluar awal pula....sampai hospital check2 baru 2cm jak bukaan...so masuk wad biasa dulu.....masa ni perut belum sakit....sempat makan tengahari dan makan malam.....kira2 jam 1 pagi 30hb tu perut2 dah mula memulas2...sekejap keras sekejap lembik....mula2 dapat tahan tapi lama2 macam ada sesuatu yg mo kluar ni....bagitau nurse, nurse check dah buka 7cm....air ketuban belum pecah jadi terpaksa nurse pecahkan secara manual.....masuk wad bersalin dalam jam 1.30 am.....sampai sana nda tahan lagi terus meneran....kali ni tida apa2 masalah macam 1st baby tu...3 4 kali meneran baby dah kluar.....soalan pertama saya tanya bidan tu apa jantina...sebab masa scan dulu nda nampak....lelaki....suda ada 2 herolah saya ni...hehehe...kali ni cepat jak bersalin masuk wad 1.30 kluar wad bersalin jam 2...(^_^) dan anak ni saya ngan hubby namakan "SHAMZI DZUKIFLY"




Wednesday, April 27, 2011

My 1st baby - Shumi Dzukairy

Assalamualaikum

Lamanya tida update blog ku ini (ini sakit pagi punya pasallah ni)....tiba2 mo berkongsi pengalaman semasa mengandung dan melahirkan anak saya yang pertama - Shumi Dzukairy....bukan apa sekarang tengah menunggu anak yang ketiga ( Secara rasminya sekarang 3 bulan lebih dah)....







Awal Kehamilan - 1 hingga 3 bulan lebihorang masa ni mesti kena morning sickness kan...saya nda tahu napa terbalik...pagi2 sihat dan cergas jak tapi start jam 4 ptg gitu mulalah pening kepala...macam mo muntah...balik jak dari kerja terus mengampai (baring) tido.....tida lalu makan...langsung tida selera...satu makanan pun tida bole masuk ni....badan dan muka habis kena ruam2 kecil...nasib tida gatal tapi teramatlah bida muka macam terkena jerawat teruk.....hubby pula selalu kena marah sebab mood memang tida selalu bagus...kesian dia....muntah2 memang biasa tapi selalunya tiada apa pun yang nak di muntah sebab tida makan...







4 bulan hingga 7 bulanmorning sickness dah habis....selera makan semakin menjadi-jadi dan perut semakin bulat...tiap kali makan mesti hubby heran sebab semua makanan licin di kerjakan....selalu semput ni sebab bayangkanlah pergi kerja naik bas turun depan bus stop di cathy dulu tu (yang terbakar tu)...lepas tu jalan kaki sampai Asia City sebab opis kat panggung wayang tingkat 2...naik tangga lagi tu...balik terpaksa jalan kaki dari Asia City pegi bus stop depan Port View Seafood tu....memang rutin harianlah tu...bukan hubby tak mo hantar tapi masa tu dia keja di Kota Belud so terpaksa keluar awal.....6 bulan gitu perut dah macam orang mengandung 8 bulan...besar dan bulat...kaki pun bengkak sebab kuat berjalan kaki...cara jalan pun macam burung penguin jak terkedek2...malam masa tidur tiba2 jak krem kaki...sakitnya bukan main....langsung tida selesalah orang cakap....







7 bulan ke atasDoktor cakap due 28/03/2006.....kandungan mo masuk 8 bulan dah....selera makan dah kurang sikit sebab perut terlampau besar...kalau makan banyak mesti sesak nafas punya...tida selesa langsung...jalan pun semakin perlahan sebab terasa berat bawa perut yang bulat tu....berat badan dari 58kg sebelum mengandung naik 75kg....wah gemuknya saya masa tu....ingat lagi hari tu 26/02/2006 hari ahad....tiba2 terasa mo makan jagung rebus yang kena jual di Tg Aru Beach tu (kes mengidamlah ni)...jadi petang tu saya ngan hubby pergilah ke Tg Aru dgn harapan dapat membeli jagung rebus tu....tapi macam nda percaya ni semua gerai hari tu tida menjual jagung rebus yang ada cuma jagung dalam cup tu saja (alah yang jagung yang kena simpan mayonis ngan kismis tu).....penjual tu cakap stok tiada....heran tul....kempunan mo makan jagung rebus ni...hubby suruh beli jagung dalam cup tu saja tapi saya nda mo sebab kepala dah set mo makan jagung rebus....tida apa ada masa lagi ni sebulan sebelum bersalin....last2 beli jambu jek...makan2 tepi pantai lepas tu balik rumah sebab penat...bisuk mo keja lagi...









Saat2 kelahiran anak pertama ni



balik saja dari pantai....mandi2, iron baju untuk keja bisuk...terus tido...penat walaupun berjalan sedikit jak...27/02/2006 jam 3 pagi....tiba2 macam ada cecair suam mengalir keluar ni....macam terkencing pun ada juga tapi tida pandai stop pulak.....alamak !!!! air ketuban dah pecah...mo bersalin suda...terus bangunkan hubby ni...panik jugalah sebab first time kan...masukkan baju2 baby, kain sarong, lampin dalam bag.....kelam kabut sebab blum prepare apa2 lagi..kan due sebulan lagi...nda sangka mo bersalin dah hari ni....siap semua terus pegi Hospital Likas...sampai sana check2 suda buka 2cm tapi blum boleh masuk wad bersalin lagi..so tunggu di wad biasa ja dulu...jam 6 pagi tu perut suda start memulas2...mula2 sakit sikit jak lama2 tida tahan suda rasanya....sampai tengahari tu bukaan hanya 4cm saja...doktor cakap suda terlampau lama nanti anak didalam tu lemas...bayangkan pecah ketuban dari jam 3 pagi sampai jam 2 pun belum terbuka lagi...last2 doktor inject untuk cepatkan bukaan rahim....lepas kena inject tu semakin sakit...kepala2 dah berpusing...macam mo pengsan pun ada....kira2 jam 4 tu masuk wad bersalin sbb dah buka 8cm...tapi masa bersalin tida meneran suda sebab banyak kehilangan tenaga dari pagi hingga ke petang menahan sakit....masa tu kira berserah saja....mata dah separuh tertutup sebab dah terlampau lemah....dalam separuh sedar tu dengar juga nurse tu memanggil2 "mamak2 jgn tido"....saya betul2 tida tenaga meneran masa tu.....termuntah lagi masa nak bersalin tu....last2 doktor pasangkan oksigen dan terpaksa vacum anak saya sebab dah terlampau lama di dalam tu....dan akhirnya saya mendengar juga suara tangisan anak walaupun dalam keadaan separuh sedar masa tu.....dan anak tu saya ngan hubby namakan "SHUMI DZUKAIRY".....









"Anakku Shumi Dzukairy.....semoga menjadi anak yang soleh, bertanggungjawab, rajin dan tidak putus berusaha, sentiasa sabar....jangan lupa Umi dan Baba....."

Saturday, March 19, 2011

2 Tanda ???

Macam terlalu lama tida berkunjung ke blog ku ni...........bukan apa semenjak beberapa hari ni rasa lain macam sikit......tida bole tenung screen terlampau lama....lepas 5 minit macam gitu terus pandangan berpinar...macam mo muntah pun ada........aiik lain macam jak tanda2 ni......jeng jeng jeng (mo kasi suspen sikit kunu).....cuti sekolah hari tu ingatkan mo bawa anak2 pegi berjalan2 tapi kesian dorg...duduk di rumah saja sebab uminya terbaring di sofa sepanjang masa....pening kepala.....nasib baik le ada baba.....layan 2 budak yang jajal tu....dia la sekarang ni terpaksa jadi suri rumah sepenuh masa kunu....ok berbalik kepada tanda2 aku tu kunu....kalau dilihat secara kasar macam orang nak dapat baby jek kan.....hehehe....lagipun 'sikawan' suda dua minggu tidak datang melawat jadi menguatkan lagilah kunu tanda2 mo dapat orang baru tu....jadi aku pun belilah pregnancy test kat farmasi tu....check sendiri di rumah....tida sabar ni kunu mo test tapi terpaksa tunggu awal pagi bisuknya sebab mo test tu mesti guna air kecil yang pertama selepas bangun pagi...dan bisuk pagi terus ni test.....dan keputusannya.......jeng jeng jeng.......ada 2 tanda garis warna purple yang terang....maknanya aku pregnant.....yeh yeh yeh....tapi jangan gembira dulu sebab itu belum rasmi lagi....aku belum jumpa doktor lagi untuk mengesahkannya...orang bilang keputusan doktor lagilah yang lebih tepat....secara tidak rasminya kandungan aku suda 6 minggu lebih (dalam 1 bulan lebihlah tu )...ini adik aku yang kerja nurse tu kirakan....sekarang belum ada masa lagi mo jumpa doktor..nantilah tunggu dalam 2 atau 3 bulan gitu....hepinya......tambah hepi lagi adik aku pun ada dua tanda garis tu....hehehehe (^_^)

Tuesday, March 8, 2011

Happy Woman Day !!!

Just a short post for today....wanna wish a very Happy Woman Day to my beloved Mom and Sisters.....For my Dad will wish you a very Happy Father Day but not now...hehe...for my brother will also wish you Happy Man Day ( ada kah ni hari....)

Sunday, March 6, 2011

Bermula dari bawah......


Hari ni takda resepi yang nak di upload lagi...maybe next week la yek......mo tunggu si Kay cuba resepi Kuey Teow Umi yang simple tu kunu.......
Tiba-tiba jak mo tulis pasal kerjaya aku sejak keluar dari U dulu sampai lah sekarang ni.....hari tu dengar Hot Chat di Hot FM - bermula dari bawah.......macam2 pengalaman dari pemanggil yang aku dengar...rata2 semuanya pun bermula daripada bawah......seperti aku juga......memang semua orang yang suda penat2 belajar selama 3 tahun mendapatkan degree memang berhajatkan peluang kerjaya yang sama taraf dengan pendidikan semasa habis belajar nanti....bohong le kalau aku pun tida teringin macam tu......tapi itu bergantung kepada rezeki masing2.....
Habis jak belajar aku terus saja balik kampung sementara menunggu hari konvo....masa tu aku ingat lagi bulan June 2002.......tapi dikg aku rasa boring betul...lagipun kesian tengo orang tua ku seorang jak berkerja mencari rezeki untuk menyara kami sekeluarga...so aku bertekad mencari pekerjaan di KK...masa tu duit langsung tida tapi nekad ni mo mencari kerja di KK....nasiblah hubby yang masa tu belum kahwin lagi...tolong carikan bilik sewa dan kerja untuk aku.....so dalam penghujung bulan 8 2002 aku pun memulakan kerja aku yang pertama selepas abis belajar - Customer Care Representative di McDonalds Api-Api Centre.....gaji masa tu RM 2.50 untuk sejam bekerja.......shift hour...meaning ada shift pagi, ada shift petang dan malam sampai pukul 10......nasib baik makan kena tanggung so ok sikit le....memang banyak pengalaman yang aku dapat semasa bekerja di McD ni......penat memang le penat tapi gaji ciput jek kan....so aku adalah juga apply kerja2 yang bersesuaian dengan taraf pendidikan aku.....memang ada yang panggil aku untuk interview tapi semuanya bukan rezeki aku.....KPLI gagal, COSMOPOINT gagal, PUBLIC BANK pun gagal juga......


aku hampir putus asa juga masa tu...KPLI suda berapa kali aku apply tapi semuanya pun GAGAL......aku berhenti memohon pekerjaan lain sehinggalah penghujung tahun 2004 tu...tapi kali ni aku hanya menggunakan sijil STPM ku...dan aku telah di panggil untuk di temuduga di sebuah syarikat Insurans untuk jawatan Kerani......dan aku berjaya menjawat jawatan itu dengan gaji permulaan RM 800.00 sebulan......dan mungkin rezeki aku di syarikat ni yang mana langsung tidak berkaitan dengan apa yang pelajari semasa di U dulu.....setahun selepas aku bekerja aku telah di naikkan pangkat sebagai Management Trainee - aku telah memberitahu majikan yang aku sebenarnya mempunyai Degree dalam bidang perniagaan....nasib baikle aku tak di buang kerja sebab apply kerja menggunakan STPM jek....2 tahun lepas tu aku naik pangkat lagi sebagai seorang Executive.....sepanjang aku bekerja dengan syarikat setiap tahun dari 2005 hingga 2010 ni tangga gaji aku sentiasa meningkat sehingga aku sendiri tidak pernah terpikir akan memperolehi gaji seperti sekarang ni....memang perit masa memulakan tapi memang puas hati segala usaha kita selama ini membuahkan hasil.......bak kata pepatah "Bersusah- susah dahulu, Bersenang-senang kemudian...."...(^_^)

Saturday, March 5, 2011

Menu Malam Ni......Ayam masak kurma....



Jangan heran kalau entri hari ni semua berkaitan dengan makanan...sebab hujung2 minggu jek aku rajin masak...konon le....malam ni tiba2 jek nak masak ayam masak kurma lagipun hari tu dah beli serbuk kurma adabi.....baki ayam hari tu pun masi ada lagi......so apalagi start le memasak....

Bahan - Bahan :-
Ayam
Serbuk Kurma
Bawang Merah
Bawang Putih
Halia
Santan (dalam kotak pun takpe)
Sedikit Minyak Masak
Garam
Serbuk Perasa

Cara Memasaknya...:-
Panaskan minyak dalam kuali....kemudian tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia sehingga naik bau....masukkan serbuk kurma yang suda dilarutkan dengan sedikit air......biar sekejap hingga ianya pecah minyak....kemudian masukkan ayam dan air.....masak dalam 15 minit begitu.....setelah ayam hampir masak masukk
an santan, garam dan serbuk perasa.....tunggu dalam 5 minit begitu....ayam masak kurma kita dah sedia untuk dihidangkan........


^
^
^
dan inilah hasilnya.....menu makan malam aku hari ni bersama keluarga.....ayam masak kurma dan ulam2 - kacang bendi dan timun cicah sambal belacan (^_^)

Kuey Teow Goreng Umi yang simple...

burrrppp...alhamdulillah......kenyang baru lepas sarapan dengan hubby ngan anak2....hari ni aku buat Kuey Teow goreng sebab hubby aku punya favorite.
..sebenarnya dulu aku tida berapa suka makan kuey teow ni tapi memandangkan hubby banyak
kali bawa makan benda ni lama2 rasa sedap pulak....walaupun hampir semua tahu resepi ni saja jak nak kongsi cara memasaknnya....


Bahan-Bahan :-
Kuey Teow
Bawang Merah
Bawang Putih
Sos Tiram
Sos Cili
Kicap Manis
Minyak Masak
Taugeh
Sebiji Telur
Garam
Serbuk Perasa
(sebenarnya bole masukkan udang, daging atau ayam tapi benda kat atas tu saja yang ada dalam fridge aku sekarang so entam sajalah)

Cara Masak :-
Masukkan sedikit minyak dalam kuali, tumis bawang merah dan bawang putih sehingga naik bau....masukkan sos cili dan sos tiram tadi dan juga secawan air......gaul hingga sos menjadi sedikit pekat....

kemudian tambah lagi secawan air (anggar2 jaklah, air mesti menenggelami kuey toew tu nanti).....lepas tambah air tu tadi biar mendidih sedikit kemudian masukkan kuey teow dan taugeh....masukkan kicap manis, garam dan serbuk perasa.......gaul hingga rata.....sebelum air tadi kering pecahkan sebiji telur dan masukkan ke dalam kuey teow tadi...telur itu tadi akan memekatkan kuah kuey teow tersebut...gaul lagi sehingga kesemua kuah tadi suda meresap ke dalam kuey teow goreng tadi......
^
^


^
^
^
^
^
dan terhasillah Kuey Teow Goreng Umi yang simple tapi sedap (hubby aku cakaplah).....pinggan aku ni lebih besar dari pinggan kuey teow si Kay (http://tulusdarihati79.blogspot.com)...jangan marah a'a cath...aku promote ko punya blog ni......(^_^)
^
^
^





*********************************************************************************

Siapa kata surirumah tidak boleh menjana pendapatan sendiri.....siapa yang ada bakat memasak tu cuba dahulu, baru tahu kan

Panduan lanjut sila klik link di bawah


Friday, March 4, 2011

Friday the biziessss day !!!!!!



Hari ni aku bz sekali di opis.......opis mate cuti 1 minggu sebab wife dia nak bersalin suda so terpaksalah aku memangku sementara jawatan pen
gutip hutang aka akaun kunu....selain bz meng'issue' receipt semua payment, aku membzkan diri juga dengan memblog walking (jangan contohi perangai ni y
ek (^_^)) bukannya apa mo menambah rakan2 blog kunu......memanglah bzlah jumaat ni....di tambah lagi dengan perangai customer yang kadang2 tak sedar diri....bukan apa hari ni hampir kesemua yang renew insurans kereta tida dapat memperbaharui cukai jalan......macam biasaklah memang tanpa usul periksa mereka menyalahkan pihak insurans padahal nama mereka blacklist pasal tida bayar saman....so kepada mereka yang belum menjelaskan saman yang bertahun2 suda tu sila selesaikan sebelum 10 Mac ni (gov dah lanjutkan lagi tempoh pembayaran).....
^
^
^
sudalah bz di opis.....jalan raya setiap hari jumaat...nda payahlah aku cakap, kamu orang tengolah sendiri...jammed gilak......nda tau napa kalau hari jumaat jak jammed memanjang....ni sempat lagi snap gambar sebab keta tida bergerak...bergerak pun
mungkin laju lagi kura-kura berjalan.....
^
^
^
tengo jak keta bersusun di belakang....ni sempat lagi snap di bulatan Yayasan Sabah tu yang ada monumen macam gula2 chupachup raksasa tu.....anak2 aku yang cakap...tu gula2 untuk ultraman cosmos...emmm...tinggi tul imaginasi anak2ku ni....
tida idea suda ni sebab mengantuk...balik2 menguap....so selamat malam......(^_^)

It's going to be an awesome year and we should reward ourselves with #CelcomGreatSale! Wohoo!

Sapa2 yang ingin mencuba line phone yang baru....so cepat2 le sebelum terlepas peluang !!!!

It's going to be an awesome year and we should reward ourselves with #CelcomGreatSale! Wohoo!

Thursday, March 3, 2011

My Korean Drama........



Koleksi drama korea - dari kiri...FULL HOUSE, SASSY GIRL, WHICH STAR ARE YOU FROM, LOVE STORY FROM HAVARD dan MY GIRL......
^
^
^
^


Tada........saja jek mo kasi tengo koleksi drama Korea kepunyaanku (oooopsss sebenarnya koleksi drama my hubby sebenarnya...pinjam sekejap ya hubby mo kasi post sini blog kunu) ....sebenarnya dulu tida berapa minat mo tengo drama2 Korea ni sebab kebanyakkannya berkisahkan pasal cinta2 saja...macam mo muntah pulak kalau terlebih tengo
cerita cinta ni.....tapi bila aku start tengo drama korea ni macam best pulak.....ingat lagi drama korea yang first aku tengo itupun sebab hubby pasang so terpaksalah sama2 menonton - Which Star Are You From ....abis Vcd yang pertama macam nak sambung lagi tengo....abis lagi sambung lagi...dan lagi....dan lagi sampai ending dia
punya story....bayangkan satu Vcd ambil masa 1 jam kalau dalam box tu ada 20 Vcd kan ambil masa 20 jam mo tengo satu drama korea....hehehe...

Lepas mendapat respons yang baik dari aku....hubby terus menerus menambah koleksi drama koreanya untuk kami tonton bersama .....Love Story From Havard, Sassy Girl, My Girl dan Full House.....My favorite drama ialah semestinya My Girl......sukanya tengo drama ni biarpun banyak kali....lucu betul watak perempuannya yang miskin tapi kuat menipu (tipu bukan yang jahat punya), kuat makan tapi baik hati sampai
terpikat sipemuda yang tampan lagi kaya raya....tida rugi kalau tengo cerita ni.....

My Favorite......MY GIRL
^
^
^
^
^
Koleksi Movie Korea pun ada.....1 disc banyak cerita dia...lucu gila....rugi kalau tida tengo...(^_^)

Monday, February 28, 2011

Ampap Ikan....


Tiba-tiba jak malam ni mo kongsi resepi dengan semua....actually masakan ni biasa kita jumpa di Sabah tapi mempunyai taste yang berbeza mengikut suku kaum di Sabah...so resepi ampap ikan yang saya nak kongsi ni kira2 versi Jawa sebab dapat resepi ni dari my mom yang berketurunan Jawa....
Bahan- Bahan :-
Ikan (memang wajib le sebab suda namanya resepi ampap ikan, mestilah ada ikan...ikan apa2 jek ikut selera)
Serbuk Kunyit (sebenarnya resepi asal menggunakan kunyit hidup yang ditumbuk lumat tapi memandangkan ambil jalan mudah gunalah serbuk kunyit kunu)
Halia
Bawang Merah
Bawang Putih
Air Asam Jawa
Garam
Gula
Cili Padi
satu sudu minyak masak
Cara-Cara Masak :-
Susun ikan dalam kuali ke periuk ke belanga ke....apa2 ja janji bole masak....halia, bawang merah, bawang putih dan cili padi di hiris kasar2
kemudian taburkan ke atas ikan tadi....simpan sedikit air dalam serbuk kunyit, sebatikan kemudian tuangkan ia ke dalam belanga yang ada ikan tadi tu.....kemudian masukkan air asam jawa, garam, gula dan minyak masak tadi...tambahkan air tapi jangan terlampau banyak pulak nanti jadi sup ampap ikanlah pulak....sebenarnya ampap ikan tida berapa sedap kalau berkuah betul....kiranya air yang di tambah tadi tu adalah untuk mengelakkan ikan menjadi kering dan hangus....kemudian kesemua bahan2
tadi digaul sehingga sebati...lepas tu baru lah hidupkan api...api sederhana jak...reneh ikan kira2 dalam masa 10 ke 15 minit, lepas ni dah bole makan ngan nasi yang panas...emm terliur ke......mudah dan cepat kan.....
^
^
^
^
^
Tada.......ni lah rupa ampap ikan tu...tapi yang ni dah separuh dimakan sebab lapar...sedang asyik makan baru teringat nak kongsi resepi ni......

Mr.Alza & Mrs.Myvi....

Hampir sebulan tida pegi cuci keta sebab hampir setiap hari hujan di KK...malas tengo kalau selepas cuci nda lama lepas tu hujan turun....bengang gila......memandangkan musim hujan macam suda berlalu (aikk lain macam jak bahasa aku ni) last2 kemarin merajinkan diri pergi bawa Mr.Alza dan Mrs.Myvi ke car wash.....kesian 2 ekor ni (aik ekor ke) tak mandi2...busuk dan berabuk...
^
^
^

Sampai bumbung bah tu pekerja menyental kekotoran badan si Mr.Alza....berbuih sakan...
^
^
^
Giliran si Mrs.Myvi pula 'mandi'.....wah segarnya (kata si Mrs.Myvi)
^
^
^
^
^

Jeng Jeng Jeng....berkilat2 suda 'husband' n 'wife' ni....sedang merehatkan diri sebab bisuk nak kerja lagi bawa dorg punya tuan puan ke tempat kerja....(^_^)
(no plate mesti dipadamkan....untuk keselamatan diri)




Sunday, February 27, 2011

Shumi's Birthday & My Fridge......


Shumi Dzukairy 5 Years Old....
Happy Birthday to My Sumi....Sori umi tida dapat buat birthday's party untuk Sumi tahun ni...terlalu banyak mo disettlekan bulan ni (sila rujuk post 'ujung bulan yang perit')... semalam belikan Sumi KFC ngan Kek dari Multib
ake jek....kira ok jugalah kan...




Shumi Dzukairy ngan adiknya Shamzi Dzukifly.......
adiknya tida mo ketinggalan juga mo bergambar ngan birthday's boy.......
**************************************************************************************************************

kita cerita benda lain plak....sebenarnya saja nak tulis entri ni umtuk menghilangkan keboringan di ujung minggu ni........

cuba lihat pintu fridge ku di atas....memandangkan fridge adalah benda wajib 'dikunjungi' setiap hari...jadi dengan rasminya pintu fridge ku menjadi tempat untuk aku menempek segala bil2 dan nota2 peringatan untuk benda2 yang belum diselesaikan...so tidalah aku terlupa untuk menyettlekan benda2 tu semua........
^
^
^
^
^
^

Tada...........segala isi2 fridge ku telah terbongkar.......semua barang pun main sumbat jak kat dalamnya...telur wajib simpan sebab kegemaran si Sumi.... lagipun telur ni benda yang paling simple untuk disediakan apabila penyakit malas untuk masak melanda....goreng atau dadar jak lepas tu makan jak dengan nasi........ susu full cream Dutch Lady - kegemaranku dan Sumi.... sos cili ada 2 botol lagi tu.....sos tiram wajib ada sebab ianya bahan perisa utama kalau aku menggoreng mee dan sayur-mayur........mayonis baru beli sebab kira2 nak buat burger sendiri (hubby mengidam mo makan burger masak sendiri).......ubat2 dan vitamin wajib ada terutamanya ubat demam untuk kanak2 - kan ada 2 budak kecil di rumah ni....manalah tau tengah2 malam diserang demam, adalah juga persediaan sebelum pergi ke klinik......dan juga lebihan makanan yang tak abis di makan...simpan untuk sehari semalam...lebih dari tu terpaksa buang dah sebab nda elok di makan suda....

so itu jek lah entri ku di hari minggu...till then.......(^_^)

Tuesday, February 22, 2011

Ujung bulan yang perit..............

Wahhhhhhhhh....sungguhlah tensen sekali kalau angka di kalender mau menuju ke nombor 25 ..... bukan nda suka ngan angka tu.....memanglah teramat suka sebab dengan tiba2 duit dlm acc bank tiba2 bertambah (sementara saja 2-3 hari jadi sikit balik).....tapi harus diingat pada tarikh2 seperti ini jugalah semua bil tiba2 muncul di peti surat tanpa diundang (tida2 pun kita minta bil kan....:-p)....bil elektrik, bil air, loan rumah, loan kereta (dulu sebijik jak mo di bayar sekarang suda jadi 2 bijik sebab hubby pun mo guna kereta - lain arah tempat kerja so seorang mesti ada satu keta kunu), kredit kad, loan pendidikan - PTPTN (ni mo besar sikit tulisan sbb x konsisten membayar) dan seangkatan dengannya.....wah semakin pening my kepala bila disenaraikan segala utang piutang ni......
Itu yang di atas tu (sambil muncung ke atas) memang wajib dibayar setiap bulan.....lagi memeningkan kepala bila datangnya bulan 3 aka MAC ..... bagi yang pernah membuka e-filing memang tahulah apa yang mesti dilakukan dalam bulan 3 ni...yaaaa betul tu BULAN PEMBAYARAN CUKAI INDIVIDU.....kalau tinggi pendapatan yang kita perolehi tahun yang sebelumnya meaning tahun 2010 maka banyaklah duit yang kita hendak sediakan untuk membayar cukai pendapatan (makin kayalah kerajaan...ish ish ish)..... ini tahun ke-3 saya mengdeclare pendapatan....tahun pertama 2009 - dapat refund sebab majikan terlebih potong cukai, tahun kedua 2010 - kena tambah bayar (beratus lagi tu) sebab majikan terkurang potong pulak dan tahun ketiga sya terasa berdebar2 sikit...sajuk ni sebab last year kira rezeki teramat murah tiba2 jak angin majikan teramat baik memberi bonus yang berlipat2 kali ganda kunu....sekarang rasakan berdebar2 ni mo masuk e-filing...berapalah cukai mo dibayar ????? walaupun majikan suda potong awal2 hari tu (banyak lagi tu dia potong) tapi masi lagi dup dap dup dap mo tunggu 1 Mac ni....sebab 1 mac baru e-filing kena buka dan pembayaran selewat2nya sebelum ujung bulan mac kah tu atau april...(nda teringat suda sebab setahun sekali kan)......waahhhhh (berapa kali suda wahhh ni sebab ketensenan tahap gaban suda)....kemarin lagi buat pertama kali saya menerima surat daripada DBKK - dengan sukacitanya anda dikehendaki membuat pembayaran cukai kadaran sebanyak RM 133.10 sebelum 31/03/2011.....sekian terima kasih....cukai kadaran aka cukai pintu aka cukai pembersihan najis..........dulu memang nda payah pikir pasal cukai tu sebab sewa rumah jak...sekarang suda duduk rumah sendiri terpaksalah masukkan pembayaran cukai tu dalam budget tahunan.......
Walau bagaimanapun segala hutang2 di atas tu wajib dibayar....kita sendiri yang mewujudkan hutang2 tu kan - kalau tida manakan kita dapat kereta, rumah dsb dalam masa yang singkat kan kecuali kalau kita dilahirkan dalam keluarga yang kaya raya......harus bersyukur dengan apa yang kita ada......(^_^)

Thursday, February 17, 2011

Tips untuk diri sendiri.....

Saya tumpang gembira mendengar kabar si Nc ngan si Uzoi....mungkin 8 atau 7 bulan kemudian adalah baby comel keluar menjadi peneman dorg...si Nc mesti happy gila sebab baby pertama.... si Uzoi 2 kali ganda happynya sebab tambah seorang lagi dan ada suda kawan si Yong2......
Saya masi lagi dengan 2 orang anak lelaki yang jajal....bukannya tida mau tambah lagi...sekarang ni sedang berusaha...kalau mengikut perancangan memang ingin pregnant tahun ni sebab umur pun dah 31 tahun...tapi kita manusia mampu merancang jek tapi Tuhan yang menentukan segalanya....sekarang ni tengah mencari tips untuk mengandung dalam usia begini.....
Setelah membongkar dan mengoggle petua mengandung di usia 30 tahun ke atas, inilah hasilnya ;-
  1. Elakkan pengambilan makanan ringan dan minuman berkarbonat secara berlebihan...(susah sikit mo ikut ni....suka sangat makan keropok...mungkin kalau fast food mungkin bole tahan lagi makan sebulan sekali)
  2. Elakkan mengambil makanan yang jenis jeruk2 contoh asam boi, kulit limau yang kering tu, buah plum kering dan sebagainya (ini bole ikut lagi sebab nda berapa gemar ngan makan jeruk ni)
  3. Rehat yang secukupnya contohnya tidur ikut waktu yang sepatutnya..... jangan stress2.....tapi kalau wanita yang berkerjaya macam saya ni (ceh wanita berkerjaya kunun) susah sikit mo ikut jadual tidur yang sepatutnya....rehat pun nda tau cukup kah tida sebab bangun awal pagi hantar anak pegi sekolah, lepas tu terus pergi kerja sampailah ke petang....balik rumah kerja lagi...masak, cuci baju, seterika baju, kemas2 rumah...mungkin dekat2 jam 12 barulah dapat tido.....emmm macam mana mo ikut tips yang ini ni...susah sikit mo ikut.....
  4. Banyakkan minum susu kalau boleh yang full cream tu ( yang ini ok sikit...sebab saya suka minum susu full cream Dutch Lady tu...sedap berkrim....)
  5. Last sekali........yang paling penting....banyak2 kanlah berdoa.....insyallah doa kita akan dimakbulkan olehNya...amin....
Ini serba sedikit petua jek yang saya bole kongsi dan cuba sendiri...kalau ada lagi tips2 yang berguna jangan lupa tinggalkan komen kat sini yek.......

Tuesday, February 8, 2011

Problem with my blog & FB's Game

isssshhh.....sungguh tidak bagus perasaan minggu ni....sudalah saya punya 'Cafe' tidak dapat masuk....buruk betul suda saya punya makanan...berlalat2 suda.....terbang2 lagi lalatnya...barangkali bergiuk2 suda makanan tu...tapi adik saya baik hati lagi kunu mo kasi selamat saya punya makanan...sia2 sahaja...tida dapat suda saya main itu cafe world.....nda tau apa masalah...eleh saya punya adik tu menolong kasi save makanan saya ada udang di sebalik mee....sukalah kunu dia punya markah tinggi daripada saya.... (<---- beginilah jadi kalau terlampau ketagihan game di FB).....
Saya punya blog pun tida tahu napa.......hari tu mo tukar dia punya background terus saya tida dapat view.....saya kah salah tekan atau PC opis ni bertebiat ( maklumlah guna PC opis jak...laptop masi di 'workshop'...rusak di kerjakan oleh si shumi.....kerjanya hari2 main game zombie vs plant...apa punya game...adakah hantu mo bergaduh sama tumbuh2an.. nah sekarang rasakan...umi sama dia punya anak dua2 tida dapat main game...padan muka kami dua orang... )...sekarang ni pun update entry tida tau dapat masuk kah tidak.....kawan2 blog -> Nc, Uzoi, Cath....tulung kasitau saya kalau kamu dapat baca ini entri...kasi post saja di FB.........

Wednesday, February 2, 2011

Nuffnang......

Yeahhhh.....akhirnya dapat juga sya menjadi ahli 'Nuffnang'....bukan tidak pandai register tapi line tidak ok selalu....tadi pun masa mo mendaftar terpaksa 2 3 kali back and forward page.....kenapa tiba-tiba interested mo jadi ahli Nuffnang ni....;-
    1. Semua blog yang sya kunjungi rata2 adalah ahli Nuffnang.
    2. Kalau jadi ahli Nuffnang ni bole menjana sedikit pendapatan....emmm betul ke? tadi baca kat profile Nuffnang...macam betul tapi tunggulah hasilnya dalam 2 3 bulan ni....lepas ni mungkin sya akan kerap meng'update'kan bloglah ni.....
    3. Free sajakan nak jadi ahli Nuffnang ni ( kawan2 correct me if i'm wrong)
    4. Kos hidup semakin tinggi......nak harapkan duit gaji...memang tidak cukup kan....jadi koreklah mana2 tempat yang bole menambah income kita...tak banyak pun takpe (^_^)

Thursday, January 27, 2011

A short entri for 2011

Sedar x sedar mo dekat ujung bulan dah......ada beberapa hari lagi mo masuk bulan Februari dah....maknanya ada 11 bulan lagi tinggal dalam tahun 2011 ni.....saya..........macam biasa je...umur semakin meningkat...anak2 pun semakin membesar...yang abang dah masuk tadika dah...excited tul dia dapat kasut sekolah, buku, pencil case ngan beg sekolah (mesti gambar Ben10)....yang adik suda semakin petah bercakap dan 'jajal'.....husband...alhamdulillah...dah dapat transfer ke Tuaran...walaupun bukan area KK...sekurang2nya ndalah seorang2 lagi di KK...
Bilangan ahli keluarga masih 4 orang lagi...mungkin dalam tahun kalau ada rezeki akan bertambah seorang lagi...insyallah.....doa2kan lah ye.....(^_^)