Monday, February 28, 2011

Ampap Ikan....


Tiba-tiba jak malam ni mo kongsi resepi dengan semua....actually masakan ni biasa kita jumpa di Sabah tapi mempunyai taste yang berbeza mengikut suku kaum di Sabah...so resepi ampap ikan yang saya nak kongsi ni kira2 versi Jawa sebab dapat resepi ni dari my mom yang berketurunan Jawa....
Bahan- Bahan :-
Ikan (memang wajib le sebab suda namanya resepi ampap ikan, mestilah ada ikan...ikan apa2 jek ikut selera)
Serbuk Kunyit (sebenarnya resepi asal menggunakan kunyit hidup yang ditumbuk lumat tapi memandangkan ambil jalan mudah gunalah serbuk kunyit kunu)
Halia
Bawang Merah
Bawang Putih
Air Asam Jawa
Garam
Gula
Cili Padi
satu sudu minyak masak
Cara-Cara Masak :-
Susun ikan dalam kuali ke periuk ke belanga ke....apa2 ja janji bole masak....halia, bawang merah, bawang putih dan cili padi di hiris kasar2
kemudian taburkan ke atas ikan tadi....simpan sedikit air dalam serbuk kunyit, sebatikan kemudian tuangkan ia ke dalam belanga yang ada ikan tadi tu.....kemudian masukkan air asam jawa, garam, gula dan minyak masak tadi...tambahkan air tapi jangan terlampau banyak pulak nanti jadi sup ampap ikanlah pulak....sebenarnya ampap ikan tida berapa sedap kalau berkuah betul....kiranya air yang di tambah tadi tu adalah untuk mengelakkan ikan menjadi kering dan hangus....kemudian kesemua bahan2
tadi digaul sehingga sebati...lepas tu baru lah hidupkan api...api sederhana jak...reneh ikan kira2 dalam masa 10 ke 15 minit, lepas ni dah bole makan ngan nasi yang panas...emm terliur ke......mudah dan cepat kan.....
^
^
^
^
^
Tada.......ni lah rupa ampap ikan tu...tapi yang ni dah separuh dimakan sebab lapar...sedang asyik makan baru teringat nak kongsi resepi ni......

Mr.Alza & Mrs.Myvi....

Hampir sebulan tida pegi cuci keta sebab hampir setiap hari hujan di KK...malas tengo kalau selepas cuci nda lama lepas tu hujan turun....bengang gila......memandangkan musim hujan macam suda berlalu (aikk lain macam jak bahasa aku ni) last2 kemarin merajinkan diri pergi bawa Mr.Alza dan Mrs.Myvi ke car wash.....kesian 2 ekor ni (aik ekor ke) tak mandi2...busuk dan berabuk...
^
^
^

Sampai bumbung bah tu pekerja menyental kekotoran badan si Mr.Alza....berbuih sakan...
^
^
^
Giliran si Mrs.Myvi pula 'mandi'.....wah segarnya (kata si Mrs.Myvi)
^
^
^
^
^

Jeng Jeng Jeng....berkilat2 suda 'husband' n 'wife' ni....sedang merehatkan diri sebab bisuk nak kerja lagi bawa dorg punya tuan puan ke tempat kerja....(^_^)
(no plate mesti dipadamkan....untuk keselamatan diri)




Sunday, February 27, 2011

Shumi's Birthday & My Fridge......


Shumi Dzukairy 5 Years Old....
Happy Birthday to My Sumi....Sori umi tida dapat buat birthday's party untuk Sumi tahun ni...terlalu banyak mo disettlekan bulan ni (sila rujuk post 'ujung bulan yang perit')... semalam belikan Sumi KFC ngan Kek dari Multib
ake jek....kira ok jugalah kan...




Shumi Dzukairy ngan adiknya Shamzi Dzukifly.......
adiknya tida mo ketinggalan juga mo bergambar ngan birthday's boy.......
**************************************************************************************************************

kita cerita benda lain plak....sebenarnya saja nak tulis entri ni umtuk menghilangkan keboringan di ujung minggu ni........

cuba lihat pintu fridge ku di atas....memandangkan fridge adalah benda wajib 'dikunjungi' setiap hari...jadi dengan rasminya pintu fridge ku menjadi tempat untuk aku menempek segala bil2 dan nota2 peringatan untuk benda2 yang belum diselesaikan...so tidalah aku terlupa untuk menyettlekan benda2 tu semua........
^
^
^
^
^
^

Tada...........segala isi2 fridge ku telah terbongkar.......semua barang pun main sumbat jak kat dalamnya...telur wajib simpan sebab kegemaran si Sumi.... lagipun telur ni benda yang paling simple untuk disediakan apabila penyakit malas untuk masak melanda....goreng atau dadar jak lepas tu makan jak dengan nasi........ susu full cream Dutch Lady - kegemaranku dan Sumi.... sos cili ada 2 botol lagi tu.....sos tiram wajib ada sebab ianya bahan perisa utama kalau aku menggoreng mee dan sayur-mayur........mayonis baru beli sebab kira2 nak buat burger sendiri (hubby mengidam mo makan burger masak sendiri).......ubat2 dan vitamin wajib ada terutamanya ubat demam untuk kanak2 - kan ada 2 budak kecil di rumah ni....manalah tau tengah2 malam diserang demam, adalah juga persediaan sebelum pergi ke klinik......dan juga lebihan makanan yang tak abis di makan...simpan untuk sehari semalam...lebih dari tu terpaksa buang dah sebab nda elok di makan suda....

so itu jek lah entri ku di hari minggu...till then.......(^_^)

Tuesday, February 22, 2011

Ujung bulan yang perit..............

Wahhhhhhhhh....sungguhlah tensen sekali kalau angka di kalender mau menuju ke nombor 25 ..... bukan nda suka ngan angka tu.....memanglah teramat suka sebab dengan tiba2 duit dlm acc bank tiba2 bertambah (sementara saja 2-3 hari jadi sikit balik).....tapi harus diingat pada tarikh2 seperti ini jugalah semua bil tiba2 muncul di peti surat tanpa diundang (tida2 pun kita minta bil kan....:-p)....bil elektrik, bil air, loan rumah, loan kereta (dulu sebijik jak mo di bayar sekarang suda jadi 2 bijik sebab hubby pun mo guna kereta - lain arah tempat kerja so seorang mesti ada satu keta kunu), kredit kad, loan pendidikan - PTPTN (ni mo besar sikit tulisan sbb x konsisten membayar) dan seangkatan dengannya.....wah semakin pening my kepala bila disenaraikan segala utang piutang ni......
Itu yang di atas tu (sambil muncung ke atas) memang wajib dibayar setiap bulan.....lagi memeningkan kepala bila datangnya bulan 3 aka MAC ..... bagi yang pernah membuka e-filing memang tahulah apa yang mesti dilakukan dalam bulan 3 ni...yaaaa betul tu BULAN PEMBAYARAN CUKAI INDIVIDU.....kalau tinggi pendapatan yang kita perolehi tahun yang sebelumnya meaning tahun 2010 maka banyaklah duit yang kita hendak sediakan untuk membayar cukai pendapatan (makin kayalah kerajaan...ish ish ish)..... ini tahun ke-3 saya mengdeclare pendapatan....tahun pertama 2009 - dapat refund sebab majikan terlebih potong cukai, tahun kedua 2010 - kena tambah bayar (beratus lagi tu) sebab majikan terkurang potong pulak dan tahun ketiga sya terasa berdebar2 sikit...sajuk ni sebab last year kira rezeki teramat murah tiba2 jak angin majikan teramat baik memberi bonus yang berlipat2 kali ganda kunu....sekarang rasakan berdebar2 ni mo masuk e-filing...berapalah cukai mo dibayar ????? walaupun majikan suda potong awal2 hari tu (banyak lagi tu dia potong) tapi masi lagi dup dap dup dap mo tunggu 1 Mac ni....sebab 1 mac baru e-filing kena buka dan pembayaran selewat2nya sebelum ujung bulan mac kah tu atau april...(nda teringat suda sebab setahun sekali kan)......waahhhhh (berapa kali suda wahhh ni sebab ketensenan tahap gaban suda)....kemarin lagi buat pertama kali saya menerima surat daripada DBKK - dengan sukacitanya anda dikehendaki membuat pembayaran cukai kadaran sebanyak RM 133.10 sebelum 31/03/2011.....sekian terima kasih....cukai kadaran aka cukai pintu aka cukai pembersihan najis..........dulu memang nda payah pikir pasal cukai tu sebab sewa rumah jak...sekarang suda duduk rumah sendiri terpaksalah masukkan pembayaran cukai tu dalam budget tahunan.......
Walau bagaimanapun segala hutang2 di atas tu wajib dibayar....kita sendiri yang mewujudkan hutang2 tu kan - kalau tida manakan kita dapat kereta, rumah dsb dalam masa yang singkat kan kecuali kalau kita dilahirkan dalam keluarga yang kaya raya......harus bersyukur dengan apa yang kita ada......(^_^)

Thursday, February 17, 2011

Tips untuk diri sendiri.....

Saya tumpang gembira mendengar kabar si Nc ngan si Uzoi....mungkin 8 atau 7 bulan kemudian adalah baby comel keluar menjadi peneman dorg...si Nc mesti happy gila sebab baby pertama.... si Uzoi 2 kali ganda happynya sebab tambah seorang lagi dan ada suda kawan si Yong2......
Saya masi lagi dengan 2 orang anak lelaki yang jajal....bukannya tida mau tambah lagi...sekarang ni sedang berusaha...kalau mengikut perancangan memang ingin pregnant tahun ni sebab umur pun dah 31 tahun...tapi kita manusia mampu merancang jek tapi Tuhan yang menentukan segalanya....sekarang ni tengah mencari tips untuk mengandung dalam usia begini.....
Setelah membongkar dan mengoggle petua mengandung di usia 30 tahun ke atas, inilah hasilnya ;-
  1. Elakkan pengambilan makanan ringan dan minuman berkarbonat secara berlebihan...(susah sikit mo ikut ni....suka sangat makan keropok...mungkin kalau fast food mungkin bole tahan lagi makan sebulan sekali)
  2. Elakkan mengambil makanan yang jenis jeruk2 contoh asam boi, kulit limau yang kering tu, buah plum kering dan sebagainya (ini bole ikut lagi sebab nda berapa gemar ngan makan jeruk ni)
  3. Rehat yang secukupnya contohnya tidur ikut waktu yang sepatutnya..... jangan stress2.....tapi kalau wanita yang berkerjaya macam saya ni (ceh wanita berkerjaya kunun) susah sikit mo ikut jadual tidur yang sepatutnya....rehat pun nda tau cukup kah tida sebab bangun awal pagi hantar anak pegi sekolah, lepas tu terus pergi kerja sampailah ke petang....balik rumah kerja lagi...masak, cuci baju, seterika baju, kemas2 rumah...mungkin dekat2 jam 12 barulah dapat tido.....emmm macam mana mo ikut tips yang ini ni...susah sikit mo ikut.....
  4. Banyakkan minum susu kalau boleh yang full cream tu ( yang ini ok sikit...sebab saya suka minum susu full cream Dutch Lady tu...sedap berkrim....)
  5. Last sekali........yang paling penting....banyak2 kanlah berdoa.....insyallah doa kita akan dimakbulkan olehNya...amin....
Ini serba sedikit petua jek yang saya bole kongsi dan cuba sendiri...kalau ada lagi tips2 yang berguna jangan lupa tinggalkan komen kat sini yek.......

Tuesday, February 8, 2011

Problem with my blog & FB's Game

isssshhh.....sungguh tidak bagus perasaan minggu ni....sudalah saya punya 'Cafe' tidak dapat masuk....buruk betul suda saya punya makanan...berlalat2 suda.....terbang2 lagi lalatnya...barangkali bergiuk2 suda makanan tu...tapi adik saya baik hati lagi kunu mo kasi selamat saya punya makanan...sia2 sahaja...tida dapat suda saya main itu cafe world.....nda tau apa masalah...eleh saya punya adik tu menolong kasi save makanan saya ada udang di sebalik mee....sukalah kunu dia punya markah tinggi daripada saya.... (<---- beginilah jadi kalau terlampau ketagihan game di FB).....
Saya punya blog pun tida tahu napa.......hari tu mo tukar dia punya background terus saya tida dapat view.....saya kah salah tekan atau PC opis ni bertebiat ( maklumlah guna PC opis jak...laptop masi di 'workshop'...rusak di kerjakan oleh si shumi.....kerjanya hari2 main game zombie vs plant...apa punya game...adakah hantu mo bergaduh sama tumbuh2an.. nah sekarang rasakan...umi sama dia punya anak dua2 tida dapat main game...padan muka kami dua orang... )...sekarang ni pun update entry tida tau dapat masuk kah tidak.....kawan2 blog -> Nc, Uzoi, Cath....tulung kasitau saya kalau kamu dapat baca ini entri...kasi post saja di FB.........

Wednesday, February 2, 2011

Nuffnang......

Yeahhhh.....akhirnya dapat juga sya menjadi ahli 'Nuffnang'....bukan tidak pandai register tapi line tidak ok selalu....tadi pun masa mo mendaftar terpaksa 2 3 kali back and forward page.....kenapa tiba-tiba interested mo jadi ahli Nuffnang ni....;-
    1. Semua blog yang sya kunjungi rata2 adalah ahli Nuffnang.
    2. Kalau jadi ahli Nuffnang ni bole menjana sedikit pendapatan....emmm betul ke? tadi baca kat profile Nuffnang...macam betul tapi tunggulah hasilnya dalam 2 3 bulan ni....lepas ni mungkin sya akan kerap meng'update'kan bloglah ni.....
    3. Free sajakan nak jadi ahli Nuffnang ni ( kawan2 correct me if i'm wrong)
    4. Kos hidup semakin tinggi......nak harapkan duit gaji...memang tidak cukup kan....jadi koreklah mana2 tempat yang bole menambah income kita...tak banyak pun takpe (^_^)