Saturday, March 19, 2011

2 Tanda ???

Macam terlalu lama tida berkunjung ke blog ku ni...........bukan apa semenjak beberapa hari ni rasa lain macam sikit......tida bole tenung screen terlampau lama....lepas 5 minit macam gitu terus pandangan berpinar...macam mo muntah pun ada........aiik lain macam jak tanda2 ni......jeng jeng jeng (mo kasi suspen sikit kunu).....cuti sekolah hari tu ingatkan mo bawa anak2 pegi berjalan2 tapi kesian dorg...duduk di rumah saja sebab uminya terbaring di sofa sepanjang masa....pening kepala.....nasib baik le ada baba.....layan 2 budak yang jajal tu....dia la sekarang ni terpaksa jadi suri rumah sepenuh masa kunu....ok berbalik kepada tanda2 aku tu kunu....kalau dilihat secara kasar macam orang nak dapat baby jek kan.....hehehe....lagipun 'sikawan' suda dua minggu tidak datang melawat jadi menguatkan lagilah kunu tanda2 mo dapat orang baru tu....jadi aku pun belilah pregnancy test kat farmasi tu....check sendiri di rumah....tida sabar ni kunu mo test tapi terpaksa tunggu awal pagi bisuknya sebab mo test tu mesti guna air kecil yang pertama selepas bangun pagi...dan bisuk pagi terus ni test.....dan keputusannya.......jeng jeng jeng.......ada 2 tanda garis warna purple yang terang....maknanya aku pregnant.....yeh yeh yeh....tapi jangan gembira dulu sebab itu belum rasmi lagi....aku belum jumpa doktor lagi untuk mengesahkannya...orang bilang keputusan doktor lagilah yang lebih tepat....secara tidak rasminya kandungan aku suda 6 minggu lebih (dalam 1 bulan lebihlah tu )...ini adik aku yang kerja nurse tu kirakan....sekarang belum ada masa lagi mo jumpa doktor..nantilah tunggu dalam 2 atau 3 bulan gitu....hepinya......tambah hepi lagi adik aku pun ada dua tanda garis tu....hehehehe (^_^)

Tuesday, March 8, 2011

Happy Woman Day !!!

Just a short post for today....wanna wish a very Happy Woman Day to my beloved Mom and Sisters.....For my Dad will wish you a very Happy Father Day but not now...hehe...for my brother will also wish you Happy Man Day ( ada kah ni hari....)

Sunday, March 6, 2011

Bermula dari bawah......


Hari ni takda resepi yang nak di upload lagi...maybe next week la yek......mo tunggu si Kay cuba resepi Kuey Teow Umi yang simple tu kunu.......
Tiba-tiba jak mo tulis pasal kerjaya aku sejak keluar dari U dulu sampai lah sekarang ni.....hari tu dengar Hot Chat di Hot FM - bermula dari bawah.......macam2 pengalaman dari pemanggil yang aku dengar...rata2 semuanya pun bermula daripada bawah......seperti aku juga......memang semua orang yang suda penat2 belajar selama 3 tahun mendapatkan degree memang berhajatkan peluang kerjaya yang sama taraf dengan pendidikan semasa habis belajar nanti....bohong le kalau aku pun tida teringin macam tu......tapi itu bergantung kepada rezeki masing2.....
Habis jak belajar aku terus saja balik kampung sementara menunggu hari konvo....masa tu aku ingat lagi bulan June 2002.......tapi dikg aku rasa boring betul...lagipun kesian tengo orang tua ku seorang jak berkerja mencari rezeki untuk menyara kami sekeluarga...so aku bertekad mencari pekerjaan di KK...masa tu duit langsung tida tapi nekad ni mo mencari kerja di KK....nasiblah hubby yang masa tu belum kahwin lagi...tolong carikan bilik sewa dan kerja untuk aku.....so dalam penghujung bulan 8 2002 aku pun memulakan kerja aku yang pertama selepas abis belajar - Customer Care Representative di McDonalds Api-Api Centre.....gaji masa tu RM 2.50 untuk sejam bekerja.......shift hour...meaning ada shift pagi, ada shift petang dan malam sampai pukul 10......nasib baik makan kena tanggung so ok sikit le....memang banyak pengalaman yang aku dapat semasa bekerja di McD ni......penat memang le penat tapi gaji ciput jek kan....so aku adalah juga apply kerja2 yang bersesuaian dengan taraf pendidikan aku.....memang ada yang panggil aku untuk interview tapi semuanya bukan rezeki aku.....KPLI gagal, COSMOPOINT gagal, PUBLIC BANK pun gagal juga......


aku hampir putus asa juga masa tu...KPLI suda berapa kali aku apply tapi semuanya pun GAGAL......aku berhenti memohon pekerjaan lain sehinggalah penghujung tahun 2004 tu...tapi kali ni aku hanya menggunakan sijil STPM ku...dan aku telah di panggil untuk di temuduga di sebuah syarikat Insurans untuk jawatan Kerani......dan aku berjaya menjawat jawatan itu dengan gaji permulaan RM 800.00 sebulan......dan mungkin rezeki aku di syarikat ni yang mana langsung tidak berkaitan dengan apa yang pelajari semasa di U dulu.....setahun selepas aku bekerja aku telah di naikkan pangkat sebagai Management Trainee - aku telah memberitahu majikan yang aku sebenarnya mempunyai Degree dalam bidang perniagaan....nasib baikle aku tak di buang kerja sebab apply kerja menggunakan STPM jek....2 tahun lepas tu aku naik pangkat lagi sebagai seorang Executive.....sepanjang aku bekerja dengan syarikat setiap tahun dari 2005 hingga 2010 ni tangga gaji aku sentiasa meningkat sehingga aku sendiri tidak pernah terpikir akan memperolehi gaji seperti sekarang ni....memang perit masa memulakan tapi memang puas hati segala usaha kita selama ini membuahkan hasil.......bak kata pepatah "Bersusah- susah dahulu, Bersenang-senang kemudian...."...(^_^)

Saturday, March 5, 2011

Menu Malam Ni......Ayam masak kurma....



Jangan heran kalau entri hari ni semua berkaitan dengan makanan...sebab hujung2 minggu jek aku rajin masak...konon le....malam ni tiba2 jek nak masak ayam masak kurma lagipun hari tu dah beli serbuk kurma adabi.....baki ayam hari tu pun masi ada lagi......so apalagi start le memasak....

Bahan - Bahan :-
Ayam
Serbuk Kurma
Bawang Merah
Bawang Putih
Halia
Santan (dalam kotak pun takpe)
Sedikit Minyak Masak
Garam
Serbuk Perasa

Cara Memasaknya...:-
Panaskan minyak dalam kuali....kemudian tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia sehingga naik bau....masukkan serbuk kurma yang suda dilarutkan dengan sedikit air......biar sekejap hingga ianya pecah minyak....kemudian masukkan ayam dan air.....masak dalam 15 minit begitu.....setelah ayam hampir masak masukk
an santan, garam dan serbuk perasa.....tunggu dalam 5 minit begitu....ayam masak kurma kita dah sedia untuk dihidangkan........


^
^
^
dan inilah hasilnya.....menu makan malam aku hari ni bersama keluarga.....ayam masak kurma dan ulam2 - kacang bendi dan timun cicah sambal belacan (^_^)

Kuey Teow Goreng Umi yang simple...

burrrppp...alhamdulillah......kenyang baru lepas sarapan dengan hubby ngan anak2....hari ni aku buat Kuey Teow goreng sebab hubby aku punya favorite.
..sebenarnya dulu aku tida berapa suka makan kuey teow ni tapi memandangkan hubby banyak
kali bawa makan benda ni lama2 rasa sedap pulak....walaupun hampir semua tahu resepi ni saja jak nak kongsi cara memasaknnya....


Bahan-Bahan :-
Kuey Teow
Bawang Merah
Bawang Putih
Sos Tiram
Sos Cili
Kicap Manis
Minyak Masak
Taugeh
Sebiji Telur
Garam
Serbuk Perasa
(sebenarnya bole masukkan udang, daging atau ayam tapi benda kat atas tu saja yang ada dalam fridge aku sekarang so entam sajalah)

Cara Masak :-
Masukkan sedikit minyak dalam kuali, tumis bawang merah dan bawang putih sehingga naik bau....masukkan sos cili dan sos tiram tadi dan juga secawan air......gaul hingga sos menjadi sedikit pekat....

kemudian tambah lagi secawan air (anggar2 jaklah, air mesti menenggelami kuey toew tu nanti).....lepas tambah air tu tadi biar mendidih sedikit kemudian masukkan kuey teow dan taugeh....masukkan kicap manis, garam dan serbuk perasa.......gaul hingga rata.....sebelum air tadi kering pecahkan sebiji telur dan masukkan ke dalam kuey teow tadi...telur itu tadi akan memekatkan kuah kuey teow tersebut...gaul lagi sehingga kesemua kuah tadi suda meresap ke dalam kuey teow goreng tadi......
^
^


^
^
^
^
^
dan terhasillah Kuey Teow Goreng Umi yang simple tapi sedap (hubby aku cakaplah).....pinggan aku ni lebih besar dari pinggan kuey teow si Kay (http://tulusdarihati79.blogspot.com)...jangan marah a'a cath...aku promote ko punya blog ni......(^_^)
^
^
^





*********************************************************************************

Siapa kata surirumah tidak boleh menjana pendapatan sendiri.....siapa yang ada bakat memasak tu cuba dahulu, baru tahu kan

Panduan lanjut sila klik link di bawah


Friday, March 4, 2011

Friday the biziessss day !!!!!!



Hari ni aku bz sekali di opis.......opis mate cuti 1 minggu sebab wife dia nak bersalin suda so terpaksalah aku memangku sementara jawatan pen
gutip hutang aka akaun kunu....selain bz meng'issue' receipt semua payment, aku membzkan diri juga dengan memblog walking (jangan contohi perangai ni y
ek (^_^)) bukannya apa mo menambah rakan2 blog kunu......memanglah bzlah jumaat ni....di tambah lagi dengan perangai customer yang kadang2 tak sedar diri....bukan apa hari ni hampir kesemua yang renew insurans kereta tida dapat memperbaharui cukai jalan......macam biasaklah memang tanpa usul periksa mereka menyalahkan pihak insurans padahal nama mereka blacklist pasal tida bayar saman....so kepada mereka yang belum menjelaskan saman yang bertahun2 suda tu sila selesaikan sebelum 10 Mac ni (gov dah lanjutkan lagi tempoh pembayaran).....
^
^
^
sudalah bz di opis.....jalan raya setiap hari jumaat...nda payahlah aku cakap, kamu orang tengolah sendiri...jammed gilak......nda tau napa kalau hari jumaat jak jammed memanjang....ni sempat lagi snap gambar sebab keta tida bergerak...bergerak pun
mungkin laju lagi kura-kura berjalan.....
^
^
^
tengo jak keta bersusun di belakang....ni sempat lagi snap di bulatan Yayasan Sabah tu yang ada monumen macam gula2 chupachup raksasa tu.....anak2 aku yang cakap...tu gula2 untuk ultraman cosmos...emmm...tinggi tul imaginasi anak2ku ni....
tida idea suda ni sebab mengantuk...balik2 menguap....so selamat malam......(^_^)

It's going to be an awesome year and we should reward ourselves with #CelcomGreatSale! Wohoo!

Sapa2 yang ingin mencuba line phone yang baru....so cepat2 le sebelum terlepas peluang !!!!

It's going to be an awesome year and we should reward ourselves with #CelcomGreatSale! Wohoo!

Thursday, March 3, 2011

My Korean Drama........



Koleksi drama korea - dari kiri...FULL HOUSE, SASSY GIRL, WHICH STAR ARE YOU FROM, LOVE STORY FROM HAVARD dan MY GIRL......
^
^
^
^


Tada........saja jek mo kasi tengo koleksi drama Korea kepunyaanku (oooopsss sebenarnya koleksi drama my hubby sebenarnya...pinjam sekejap ya hubby mo kasi post sini blog kunu) ....sebenarnya dulu tida berapa minat mo tengo drama2 Korea ni sebab kebanyakkannya berkisahkan pasal cinta2 saja...macam mo muntah pulak kalau terlebih tengo
cerita cinta ni.....tapi bila aku start tengo drama korea ni macam best pulak.....ingat lagi drama korea yang first aku tengo itupun sebab hubby pasang so terpaksalah sama2 menonton - Which Star Are You From ....abis Vcd yang pertama macam nak sambung lagi tengo....abis lagi sambung lagi...dan lagi....dan lagi sampai ending dia
punya story....bayangkan satu Vcd ambil masa 1 jam kalau dalam box tu ada 20 Vcd kan ambil masa 20 jam mo tengo satu drama korea....hehehe...

Lepas mendapat respons yang baik dari aku....hubby terus menerus menambah koleksi drama koreanya untuk kami tonton bersama .....Love Story From Havard, Sassy Girl, My Girl dan Full House.....My favorite drama ialah semestinya My Girl......sukanya tengo drama ni biarpun banyak kali....lucu betul watak perempuannya yang miskin tapi kuat menipu (tipu bukan yang jahat punya), kuat makan tapi baik hati sampai
terpikat sipemuda yang tampan lagi kaya raya....tida rugi kalau tengo cerita ni.....

My Favorite......MY GIRL
^
^
^
^
^
Koleksi Movie Korea pun ada.....1 disc banyak cerita dia...lucu gila....rugi kalau tida tengo...(^_^)