Saturday, December 24, 2011


Assalamualaikum & Salam Sejahtera.......
.
Kelmarin dah start keja balik selepas 2 bulan bercuti2 malaysia.....paginya pun sikit lagi terlajak tidur sebab suda biasa bangun lewat masa cuti tu (lewat sikit jek ye...biasalah jadi umi ni terpaksa bangun malam susukan si baby...). Sampai di opis kelmarin, punyalah banyak kerja menunggu di atas meja...selak sana selak sini, nda tau suda mana satu keja mo buat dulu...kelam kabut jugalah hari pertama kerja selepas cuti yang panjang ni..(tapi dalam sibuk2 settlekan kerja tu sempat juga sya berblogging dan berfacebook kunu, bukan apa hilangkan penat sekejap, lepasnya sambung lagi keja tu kunun...)
.
Balik keja bawa family, mamak, kakak ngan adik2 pegi jjcm di 1Borneo.....susahnya mo dapat parking, biasalah ramai orang soping last minit...masuk jak 1B, punyalah banyak sales...di ruang legarnya tu ada sales Parkson.....30%....50%...70%...wahhhh rambang mata terus...adalah juga terbeli (terbeli kunu) baju untuk pegi keja ngan seluar renang si shumi dan shamzi (dorg mo mandi kolam kunun)...kalau ikut hati mo di borong baju2 tu...harga asal dalam RM100 lebih discount 70%....eemmmm nasib baik pikiran masi waras...si baby pun siuk jak terlena dalam stroller...macam tau2 jak dia uminya mo soping2 kunun....ok leh tu mo chow dulu....kejap lagi mo keluar jjcm cari baju baby pulak.......(^_^)

Tuesday, December 20, 2011

Selasa.....

Assalamualaikum & Halo......
.

Hari ni baby Damia aka Mera mo pegi klinik sebab cam biasa cek untuk 2 bulan punya...actually Mera genap 2 bulan hari jumaat ni tapi nurse dah bagi temujanji hari ni sebab masa yang lain dah penuh...so awal 3 hari jelah....hari ni baby Mera kena suntik lagi (nda ingat suda untuk apa tu tapi yang ni suntikan dos ke2)..nasib baik dia nda menangis sebab ngam2 masa dia kena jarum tu, Mera tertidur....nasib baik kalau nda susah pula mo pujuk nanti......
.

Monday, December 19, 2011

Happy Monday !!!!!!!

Assalamualaikum & Salam Isnin.......
.
Ni minggu terakhir kunu sya bercuti....jumaat ni dah start keja balik....hari ni cuaca mendung saja jadik duduk di rumah buat rutin harian macam biasa ( alah keja seorang isteri dan umi...cuci baju, kemas rumah, layan si baby dan si abang2 dan seumpama dengannya....ish betulkah ini ayat )...satu sebab lagi stay di rumah jak hari sebab suda 2 hari JJCM aka menghabiskan duit dgn family...hari sabtu ngan hari minggu tu....jalan2 dekat kk jak...beli barang2 dapur, bawa anak2 makan ayam guring KFC, shopping2 sikit, beli mainan (ni untuk si abang2 dua orang tu, mainan jak dah dekat RM50...nasib sekali sekala jak...kalau hari2 minta mainan mau bangkrap sya) dan beli hp baruku ( isssh macam malu pulak sya mo kestau...tapi mo jugak kestau kunu....para bloggers sekalian jangan meluat yeekk....hp biasa2 saja bah).....yang sedihnya ngam2 sya beli hp baru ni, hp lama tiba2 jak rosak padahal sya mo guna lagi sebenarnya (macam tau2 jak hp ni mo kena ganti yang baru...merajuklah kunu tu)...mo tengo sya punya hp..ni sya ambil dari mr.google....yang sya beli nantilah kunu sya kasi tengo (macamlah ada orang mo tengo)
.


.
Hehe...mo kongsi2 kasi tengo jek...(^_^)


Friday, December 16, 2011

Rainy Friday.........

Hi readers (macamlah kunu ada orang mo baca sia punya blog) !
.
its my last holiday on friday coz next week i will start working again on FRIDAY after 2 months enjoying my maternity leave (alang2 jak kan keja jumaat tu coz tommorownya holiday for 3 days 24, 25 & 26 Dec...actually i stil can apply for extra 1 day leave but mostly my colleagues is half day on that day as they celebrating christmas so priority must give to them.... ) ......not realize time fly so fast kan...........actually me and my hubby planning to go out today...mo JJCM kunu........but last minute cancelled as the sky start to crying (hujanlah tu).....some more my little princess is not feeling well..she got flu (terjangkit dari babanya ni...cian my baby).......
.
as JJCM cancelled i start doing my normal routine....emmm....doing my laundry, tidy up my wardrobe (banyak suda baju inda terlipat ni, bukan malas tapi inda kesempatan, masuk bakul jak lepas ambil dari jemuran), watch tv, watch tv, watch tv (cant't live without tv kunu) and facebook & blogging (i'm doing it right now).....layan si baby is compulsory...no need to mention here kan.....
.
ok that's all...(ceh sikitnya cerita.....dah memang pun entri biasa jak, saja2 jek tulis untuk hilangkan boring di RAINY FRIDAY ni.......)
.
p/s : JJCM - jalan jalan cari makan

Thursday, December 15, 2011

My 3rd Baby - Siti Damia


Inda sedar masa berlalu begitu pantas, baby Damia aka Mera nda lama lagi akan berusia 2 bulan...satu2nya putri ku...(^_^)...awal pagi ni mo flash back macam mana si Mera lahir kunun......
Awal kandungan - 1 hingga 3 bulan
Macam biasalah awal mengandung ni, muntah2 dan pening kepala mesti ada.....pastu langsung tida selera makan.....mood pulak selalu tak bagus....balik dari keja terus masuk bilik tidur...kesian anak2ku yang dua orang tu sedikit tidak terurus sebab memang tida larat suda.....nasib baiklah ada hubby yang tolong jaga......masa ni langsung tak boleh cium bau kopi...macam tercium bau ta*k jek....macam mo termuntah pun ada.....sebab tak lalu makan berat badan pun turun.......
4 hingga 6 bulan
Masa ni loya2 dan pening kepala dah hilang.....selera makan dah datang kembali tetapi masa ni mencabar sikit sebab ngam2 bulan puasa.....semua memang dah tau ibu2 mengandung ni dibolehkan untuk tidak berpuasa tetapi wajib diganti balik.....tapi aku tetap puasa...masi larat lagi....cuma sehari jek terpaksa ponteng puasa sebab terpaksa buat ujian kencing manis aka MOGTT....terpaksa minum segelas air glokus waktu pagi...ni nak test samada aku ada GDM aka kencing manis semasa mengandung atau tidak....seingat aku anak yang pertama dan kedua tida pula aku buat test ni....check2 rupa2nya tahun ni wajib bagi semua ibu2 mengandung buat ujian ni.....seronoknya mengandung masa bulan puasa ni sebab apa?.....banyak makanan yang jarang2 kita jumpa masa hari2 biasa bole dapat masa bulan ni.....faham2 jelah namanya pun mengandung macam2 makanan yang mo di makan....tambah2 lagi masa raya....berabis makan ni terutamanya ketupat pulut yang mamak buat....makan ngan sambal kacang lagi tu...bestnyaaaaaa......
7 bulan - saat2 kelahiran
Masa ni aku di sahkan kunu menghidap kencing manis semasa mengandung.....panik jugalah macam mana jadi begini.....mula2 tu mo kena admit ke hospital untuk tambah insulin tapi check punya check, doktor suruh aku berdiet, jangan makan makanan yang mempunyai kandungan gula yang tinggi......tapi kena check darah 2 minggu sekali sampai aku bersalin....kalau di ikutkan masa ni rutin aku wajib ke hospital dgn klinik jek...sampai cuti tahunan pun abis di apply sebab mo pegi buat ujian darah....20hb Oct tu awal pagi mo bersiap pegi keja, check2 ada lendir banyak keluar...tanda2 mo bersalin...call opis lepas tu bersiap mo pegi hospital..sebelum pegi hospital sempat lagi breakfast di Mcd Big Breakfast set....masa di hospital check bukaan baru 1cm...belum terasa sakit perut lagi, tunggu jek apa doktor cakap mo admit ke tida.....last2 petang tu doktor cakap admit sebab lendir tu memang salah satu tanda mo bersalin walaupun belum ada kontraksi lagi...tunggu punya tunggu belum ada tanda2 lagi sakit perut tapi lendir ada beberapa kali keluar. Bisuknya pun belum terasa sakit perut lagi...tunggu sampai ke petang, last2 doktor suruh discaj sebab belum ada bukaan lagi......aku pun senang hati sebab boring duduk di hospital ni...baring jak, tv pun tida...22hb Oct tu aku sempat lagi jjcm dgn family....mak bapak dari kampung datang....makan ABC....shopping2...malam makan pizza ngan durian....kenyangnya perut walaupun macam nda larat suda berjalan.....malamnya tidur lena sebab perut kenyang sangat.....lebih kurang jam 3.30 pagi 23hb Oct tu, aku terasa ada sesuatu mengalir.....alamak ketuban pecah....cepat2 bangunkan hubby, ambil barang terus direct ke hospital...sepanjang perjalanan air ketuban mengalir jek.....sampai hospital masa tunggu mo kena admit, kontraksi dah bermula...aku dah start sakit perut....mula2 sakit sikit jek tapi lama2 nda tahan suda.....nurse check bukaan dah 6cm...terus masuk dewan bersalin...tida sempat suda ambil bacaan jantung baby ngan ambil darah...dalam dewan bersalin sakit perut dah menjadi2....dorg suruh aku baring dulu sedangkan masa tu aku rasa baby mo terkeluar suda...doktor tu siap berbincang2 lagi dgn doktor2 pelatih yang masa tu tengah belajar...kurang asam tul, aku tengah sakit boleh2 dorg bercerita2...tiba2 aku rasa ada benda bulat yang nak terkeluar, alamak ! kepala baby dah keluar....aku jerit tempat doktor tu, baby dah keluar baru dorg kelam kabut prepare semua....dengan 2 kali teran saja baby Siti Damia lahir tepat jam 7.05 pagi pada 23hb Oktober 2011.....syukur alhamdulillah..........

Wednesday, December 14, 2011

New Stories for the end of the year.....

emmmmm...last sekali update blog hujung bulan julai yang lalu.....inda sedar masa berlalu begitu cepat, sekarang hampir ke penghujung tahun 2011....tinggal 2 minggu lebih lagi kita akan melangkah ke tahun baru 2012 ....... dalam masa 4 bulan ni betul2 busy tidak ada masa untuk update blog......baru sekarang ni dapat curi masa sedikit, mo berkongsi cerita2 baru ku (kunun.......)
.
.
23 October 2011
Hari yang paling gembira sebab tepat jam 7.05 pagi 23hb Oktober 2011 saya selamat melahirkan anak yang ke-3.....lebih gembira lagi saya dapat anak perempuan.....syukur alhamdulillah.....almaklumlah sebelum ni dua2 pun hero....sebenarnya due mo bersalin sepatutnya  pada 4hb Nov tapi baby nak keluar cepat...dan mungkin disebabkan peristiwa malam sebelum bersalin tu.....mo tau ke ? maybe tak payah le...biarlah rahsia......dan ni lah wajah baby girl yang saya namakan Siti Damia @ Mera.....
.
.
.
.
10 December 2011
pada tarikh ni sekali lagi budak2 perhotelan 1999-2002 berkumpul semula walaupun bukan semua yang datang.....kita orang buat reunion di Roof Restaurant, Imperial Hotel. Kali ni special sikit sebab Jacky buat pertama kalinya datang ke kk dari Singapore semata2 reunion ni......si soh pun ikut sekali.....dua2 ni tak pernah jumpa lagi selepas konvo 10 tahun yang lepas.......2 jam bercerita macam 2 minit jak rasanya....lain kali kalau buat reunion buat dari pagi ke malam... ok ke tu......
.
.
.
.
11 December 2011
hari ni sebenarnya bukanlah tarikh yang special cuma mo kongsi jek gambar2 masa sya pegi ke Kundasang, Ranau....destinasi tetap masa cuti sekolah kunu....mula2 tu mo pulang balik jek tapi last minit mo bermalam di kundasang...memang dah bawa extra baju pun.....cari2 hotel dekat Ranau....emmmm terpaksa pikir 2 3 kali......macam inda lalu tido dengan persekitaran yang kurang bersih....sapa yang pernah pegi Pekan Ranau tau le napa sya cakap begitu....try call Kinabalu Pine Resort.....nasib sya hari tu le agaknya...ada tinggal satu bilik lagi...ngam2 yang deluxe cukup untuk 5 orang, sebab hari tu sya bawa mamak ngan adik sya.....ni dia gambar yang mo di kongsi tengo tu kunu..........
.
.