Monday, August 6, 2012

Balik Kampung....

Assalamualaikum dan salam isnin....
.
Hari sabtu tu saya dan family balik kampung sanaa Kota Marudu.....sapa2 yang tida tau mana Kota Marudu, ianya 2 jam perjalanan dari Kota Kinabalu......almaklumlah puasa tinggal 2 minggu lagi jadi ambil kesempatan balik kg, mo sama2 berbuka puasa dan bersahur dengan emak bapa di kg....saya balik hari sabtu tu kira2 jam 3 petang....ikut plan mo balik jam 2 tapi sebab saya mo buat biskut raya dan kek dulu, terlewat sejam daripada yang di plan lah....
.
Buat biskut yang simple dulu, biskut mentega....mo tengo rupa dia...hehe
.
.
menyelerakan ka?....ni biskut yang paling simple, sedap dan cepat disediakan....anak2 saya dua orang yg nda puasa tu tukang test...dorg cakap sedap, balik2 lagi tu minta....abis biskut nda dapat simpan untuk raya...dapat satu balang kecil saja....mo resepi ?...senang jak ;-
.
240 gm tepung gandum
80 gm tepung jagung
60 gm tepung kastard
2 biji kuning telur
220gm mentega
esen vanilla
180gm gula icing
.
cara2 buat ;- adun mentega, gula dan telur sehingga kembang. Masukkan esen vanilla. Kemudian gaul tepung gandum, tepung kastard dan tepung jagung sehingga menjadi adunan lembut. Kemudian bentukkan jadi bentuk bunga2 ke gitu (guna acuan la), susun dalam loyang yg telah disapu sedikit mentega, bakar lebih kurang 10 minit pada suhu 180'C. Siap.....memang sedap, lembut dan rapuh.....
.
Lepas buat biskut, saya buat kek lah pulak....tapi kek segera jak sebab mo cepat kan....ikut jak arahan di kotak tu dengan betul dan menjadilah kek tersebut...hehe..tapi walaupun segera ianya sedap dan tidak terlalu manis (sebab kadang2 yang segera ni kandungan gulanya mak aihhhh terlalu lah manissss).. mo tengo hasilnya juga.
.
sila abaikan cara potongan kek....tida tau apa bentuk suda sebab kelam kabut punya pasal...
.
.
Dan ini rupa orang yang membuatnya bersama2 dengan satu2nya si Baby Damia on the way balik kampung hari tu....
.

mesti cakap nda sama rupa kan....biasalah anak2 semua ikut muka babanya, ambil tempias sikit jak muka uminya ni....emmm

1 comment:

  1. Bestnya kat kg.aritu seminggu kat kg,sudah homesick.hehehe

    ReplyDelete

Komen seikhlas hati ... Thanks!