Thursday, August 30, 2012

Tips2 supaya tidak terperangkap dalam 'jammed'

Assalamualaikum...
.
Ada lebih kurang 30 minit lagi ni mo balik rumah ni....jenguk di tingkap opis...alamak sesaknya jalan....abislah ni sampai rumah lewat....ikut2 dalam 20 minit gitu boleh sampai rumah suda tapi kalau jalan jammed macam ni silap2 dalam 2 jam jugalah baru sampai...sakit pinggang dan kaki pijak2 brek dan minyak tu...nasib keta auto kalau manual...abisslah krem kaki dan pinggang ku ini....
.
inda apa....ini ada beberapa tips untuk mengelak daripada terperangkap dalam jammed ;-
  1. Jangan berlengah2 mo balik tu....tepat jam 5.15 (waktu opis tempat saya tamat bekerja) terus angkat punggung...balik...
  2. Pandai2 menyelit di antara keta tu...bukan maksud suruh memotong tapi kan kalau masa jammed keta gerak perlahan saja...pastu kalau kita mo keluar simpang tu punyalah payah...keta yang lain inda mo bagi jalan pun......jadi pandai2 lah ko menyelit masuk kalau tidak sampai ke malam lah ko sana di simpang menunggu orang membagi laluan...
  3. Pandai2 mencari jalan alternatif yang tidak jammed......mustahil kan kalau balik rumah tu ada satu jalan jak yang boleh di guna...mesti ada jalan yang lain kan...macam saya kunun selain menggunakan jalan UMS - Sulaman tu, saya guna jalan Tuaran lama....walaupun jaraknya agaknya jauh tapi tidaklah sesak seperti Jalan UMS tu....dulu saya guna jalan UMS dari jam 5.15 dekat jam 7.30 malam baru sampai rumah... tapi sekarang dalam jam 6.15 gitu sampai dah rumah....credit to my hubby sebab dia yang ajar....
  4. Last sekali tipsnya.....paling simple dan mudah sekali, abaikan tip yang pertama, jangan balik cepat, tunggu jak sampai jam 8 malam gitu baru balik...kompom jalan tidak sesak.....(^_^)

No comments:

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!