Tuesday, September 11, 2012

Jika Bayi terjatuh....

Assalamualaikum....
.
Semalam kira macam malang tak berbaulah...baru tinggal Baby Damia bersama abang2nya mo ke dapur sekejap, 10 saat macam gitu dengar si Baby nangis dengan kuatnya....kelam kabut ni berlari...rupa2nya Baby Damia terjatuh masa dia cuba panjat mo berdiri sofa di ruang tamu tu......kuat dia menangis....sapu2 belakang kepala ingatkan terkena disitu rupa2nya muncul benjol sebesar bola ping pong di dahinya.......sangat terkejut masa itu...panik sekejap sebab tengo benjol begitu besar....menyesalnya tinggalkan baby damia, tapi benda suda berlaku kan.....terus telepon adik yang keja nurse tu mo buat apa kunun....memang sebenarnya suda tau apa yang perlu dibuat kalau anak terjatuh sebab suda ada pengalaman dengan abang2nya sebelum ni....tapi masi juga mo tanya adik.....jawapan yang dia bagi memang sama jak....tengo dia menangis berterusan kah, muntah2 kah, atau tidak aktif kah....kalau dia tunjuk simptom2 gitu baik bawak terus gi hospital.....
Nasib baik Baby Damia nangis sekejap jak.....tapi sian tengo dahinya ada benjol tu...ambil ais terus tuam2 dbenjol dia supaya cepat turun....risaunya tengo dahi dia macam tu.....menyesal pun tiada guna...mudah-mudahan ianya bengkak biasa aja.....tapi saya tengo Baby Damia ok juga...bengkak dia pun cepat turun lepas kena tuam dengan ais...bagi susu dia minum sampai abis...pastu aktif balik pegi ikut abang-abangnya bermain....tapi walaupun tiada apa2 saya masi lagi risau sebab mesti pantau keadaannya dalam 24 jam ni....
.
Bagi para ibu bapa yang pernah berhadapan dengan situasi begini, saya kongsi2 sikit tips untuk kebaikan bersama ;-
  • gunakan ais kiub untuk tuam kepala anak yang bengkak/benjol
  • sapu minyak (kalau boleh jangan yang terlalu meninggalkan rasa panas, nanti anak alergik atau tidak tahan pulak)
  • pantau keadaan anak selama 24 jam selepas dia terjatuh
  • berhati2 dengan simptom2 seperti muntah2, tidak berhenti menangis, badan lembik tidak bermaya, tidak lalu minum susu..
  • kalau terdapat simptom2 seperti diatas segera pergi ke hospital unit kecemasan....jgn pegi ke klinik biasa
  • Tip akhir yang paling berguna - JANGAN TINGGALKAN ANAK2 KECIL SENDIRIAN TANPA PENGAWASAN ORANG DEWASA WALAU SESAAT PUN....ni peringatan untuk diri sendiri juga....:-(

2 comments:

  1. Baru semalam sikecik sy pun jatuh masa main ngan abg dan kakak dia.Patah gigi n bengkak bibir.Aduh,kesian sgt.Padahal daddynya ada kat situ tp maybe dia tersadung kaki sapa2.Bila tgk mulut dia rasa bersalah sgt.

    ReplyDelete
  2. orang bilang malang tidak berbau...tinggal 10 saat pun suda jadi macam2....sian sya tengo si baby benjol...tp alhamdulillah nasbi tidak jadi apa2...pasni kena lebih berhati2

    ReplyDelete

Komen seikhlas hati ... Thanks!