Thursday, October 11, 2012

Jalan Sesak...apa sebabnya??

Assalamualaikum.....
*
*
Hari ni hujan lagi di KK...rasanya macam mo seminggu sudah hujan....bangun pagi sejuk jak rasanya, terasa malas mo bangun pegi kerja....anak2 pun siok jak tido....kesian pula mo bangunkan dia orang pegi sekolah......
Tapi actually sebenarnya bukan mo cerita pasal ni....hari ni keluar jak dari gate apartment, punyalah panjang barisan keta dan sangatlah slow pergerakkannya....konpem hari ni mesti lambat pegi kerja....selalu pegi kerja keluar jam 7 pagi sebab mo hantar Damia di nursery lagi....dalam jam 7.45 gitu sampailah di opis...masa keja start jam 8.30 jadi sempatlah pegi breakfast dulu....tapi tadi jam dekat 7.20 suda tapi bumbung apartment saya tu masih nampak lagi...ertinya keta gerak perlahan betul....mesti ada accident depan ni...kalau tidak pun lampu isyarat rosak...ataupun keta depan suka2 hati jalan perlahan....jeling jam di dashboard lagi...alamak sudah dekat pukul 7.30.....abislah mo bagi alasan apa kalau lambat pegi keja ni....nasib baik Damia duduk diam2 jak di baby seat, kalau dia buat perangai tengah2 jammed ni abislah bertambah kepanikanku....
*
Setelah menunggu dengan kesabaran, rasanya keta mula bergerak dengan lancar....nun jauh di depan sana nampak towing car sedang menunda sebuah keta Myvi kaler putih.....ooohh patutlah sesak rupa-rupanya ada accident di awal2 pagi ni....teruk jugalah keta tu sebab belakang dia kemek habis, cermin abis pecah, harap2 semua yang terlibat dengan kemalangan tu selamat....
*
Tapi kan semua mesti perasan kan, kalau accident saja mesti jalan sesak, kalau sesak saja mesti ada accident....memang betul kalau dah keta tu melintang di tengah jalan mestilah jalan sesak sebab menghalang lalu lintas tapi kalau keta yang accident tu berada di tepi jalan tapi masi sesak apa kes tu....sebab apa ?? orang2 kita ni amatlah prihatin sangat.....mesti perlahankan keta tengo apa yang berlaku.....memang kalau dilihat dari sudut yang lain tidak salah pun, manalah tahu kan orang yang accident tu memerlukan pertolongan, tapi dari yang sudut lain sebenarnya ianya menyusahkan orang lain.....manakan tidak...sudah nampak keta polis dan ambulan di tempat kejadian tapi masih juga perlahankan keta, jenguk kepala mo tengo apa yang berlaku.....keta dibelakang terpaksa perlahankan keta demi melayan pe'el orang di depan.....cukuplah kita mendoakan keselamatan orang2 yang terlibat tu daripada membusykan body yang menyusahkan orang lain pula....
*
*
Kesimpulannya.....pandai-pandailah simpul sendiri ye (^_____*)....  

5 comments:

  1. kaki tgh simpul urat ni... auchhh

    ReplyDelete
  2. selalu mmg gitulah. pemandu kt Malaysia ni terlebih prihatin. kalau nak membantu tu xde masalah, tp jgnlah sampai sesakkan keadaan lg. huhuhuhu

    ReplyDelete
  3. biasalah..org malaysia nie 'terlebih prihatin' eheheeee

    ReplyDelete
  4. NM02 & Anum - hehe ;p

    Sue & Wina - betul2...

    ReplyDelete

Komen seikhlas hati ... Thanks!