Wednesday, October 3, 2012

Lupa

Assalamualaikum.....
.
LUPA !!!! memang semua orang pernah lupa kan.....lupa bawa buku ke sekolah, lupa bawa handphone, lupa kunci rumah, lupa beli barang, lupa makan (adakah macam ni)...dan segala2 lupalah konon....
*
*
Tiba-tiba cerita pasal lupa bukan apa, semenjak umur dah meningkat ni (meningkat tapi belum tua ok), penyakit LUPA si Mia ni semakin menjadi-jadi (tapi belum tahap kronik lagilah). Sebelum ni tidak pula pernah terlupa benda2 yang penting, yang saya rasa paling kritikal pun lupa bawa barang atau beli barang...tu jek....tapi semenjak beranak tiga ni, penyakit LUPA tu tiba2 'menyerang'....habis iron baju, lupa tutup suis seterika.....masa tu mo keluar rumah, hubby check suis tengok2 suis iron belum tutup lagi....abis ko kena bebel...macam mana saya boleh lupa tutup pula....kalau bab2 suis elektrik ni memang saya pantang kalau sapa2 guna tidak tutup balik....last2 saya pula yang terlupa.....
*
*
Lepas kejadian LUPA tu, teruslah pula jadi tabiat....lupa tutup lampu sebelum pegi kerja (saya orang terakhir keluar rumah setiap hari, sebab hubby dah keluar awal ngan anak2 pegi sekolah, tempat keja lain2 terpaksa guna 2 keta)...lupa tutup paip air lepas cuci piring (betul2 lah pelupa si Mia ni)..lupa itulah lupa inilah..........dan yang paling teruk sekali......hari tu balik rumah kemudian dengan konpiden sekali mo ambil kunci rumah kiranya mo kunci grill rumah lah konon....selongkar2 bag tiada....siap tuduh hubby lagi ambil kunci rumah tidak letak balik dalam bag (kunci rumah kitaorang ada 3 set, satu set saya pegang, yang dua set lagi hubby pegang....yang selalu guna kunci yang saya pegang tu...)...check punya check...selongkar2...baru teringat...alamak !!! (sambil tepuk dahi) flash back --> tadi pagi masa dudukkan Baby Damia di baby seat dalam keta tu, tangan penuh sangat dengan bag lagi, kunci rumah lagi, untuk mengejes si Damia di baby seat tu selamba jak tangan 'ampai' kunci rumah tu atas bumbung keta.....lepas ok jak si Baby Damia duduk di baby seat tu terus masuk keta dan drive......jadi semua pun tahu apa yang akan berlaku dengan kunci rumah atas bumbung keta tu.....emmm satu hari kena bebel oleh hubby...
*
*
Apa yang menyebabkan seseorang itu mudah LUPA :-
  • kuat sangat makan kepala ikan ( ni masa zaman2 sekolah rendah dulu memang suka makan kepala ikan goreng...rangup dan sedap...mungkin tu kuat lupa ;p)
  • suka makan makanan asam2 dan jeruk (makan juga tapi tidaklah ketagih tahap gaban)
  • makan semut ( yaiihh semut seekor masuk dalam minuman pun sudah geli, ada pula makan semut)
  • Minum semasa makan (ni dia tabiat saya yang paling buruk...suka sangat minum masa sedang makan nasi tu...suda jadi tabiat sejak kecil lagi, sekarang tidak boleh ubah dah...)
  • Tun Mahathir cakap - Melayu mudah lupa (rasa2 ada kena mengena kah ni dengan penyakit lupa saya tu....emmmmm)


4 comments:

  1. hahahaha..yg tang Tun Dr Mahathir ckp tu ada kaitan ke dlm ini kes. mmg kelakar la awk ni. hehehe

    ReplyDelete
  2. Itu yg saya sedang kaji skg ni....emmmm (sambil sapu2 dagu)...

    ReplyDelete
  3. eryati...ada kawan pelupa rupanya...hehehe

    ReplyDelete

Komen seikhlas hati ... Thanks!