Wednesday, October 10, 2012

Timang anak...elok ke?

Assalamualaikum....
*
*
*
Timang anak??...semua orang mesti pernah buat kan....tak pernah ???? tipulah kalau ada yang cakap tidak pernah....anak-anak kecil ni makin ditimang makin dia orang ketawa dan gembira...dan kita pula sebagai seorang ibu bapa yang selalu ingin anaknya gembira pun apalagi semakin rancaklah konon menimang anak....tetapi tanpa kita sedari perbuatan tersebut sebenarnya boleh membahayakan nyawa anak kita (walaupun niat kita sebenarnya baik)....... 
*
*
Buat ibu bapa yang rajin membaca dan bertanya, kebanyakkannya memang sudah mengetahui bahawa 'aktiviti' menimang anak boleh menyebabkan SHAKEN BABY SYNDROME (SBS).....iaitu kecederaan otak bayi yang disebabkan oleh goncangan atau pergerakan kepala yang kuat. Kecederaan yang teruk boleh menyebabkan kecacatan otak yang lama atau kekal dan kadangkala boleh membawa maut (Ya ALLAH jauhkanlah anak-anakku dari segala bahaya dan benda yang memudaratkan mereka...amin).
Sudah menjadi amalan ibu bapa menimang-nimang anak bila mereka tidak mahu berhenti menangis. Rasanya amalan tu sudah lama daripada nenek moyang kita lagi kan....Kadangkala penjaga bayi juga mempraktiskan amalan ini ketika mahu menidurkan bayi dan yang lebih teruk lagi apabila penjaga itu melakukannya ketika mereka marah disebabkan penat menjaga bayi kita...(bayangkan goncangan mereka terhadap bayi ketika itu......eemmm lepas ni sapa2 yang guna khidmat penjaga bayi, termasuk saya lah tu....cuba periksa cara dia orang jaga anak kita).
*
*
Jadi lepas ni terpaksalah kita membuang amalan menimang anak tu demi keselamatan anak kita....kalau tiba2 atuk dan nenek mereka yang tertimang-timang anak kita, janganlah pula marah dia orang tapi cuba explain dia orang baik2, biar mereka faham...bukan apa, kan selalu kalau balik rumah orang tua, kalau anak kita nangis konpem diaorang suruh timang2 anak, biar konon anak tu reda tangisnya.....
*
*
Untuk maklumat lebih lanjut, silalah rajinkan diri cari maklumat di internet, bahan2 bacaan atau lebih baik bertanya pada yang pakar.....post di atas sekadar perkongsian maklumat (yang mungkin tidak lengkap) untuk tujuan keselamatan anak-anak kita bersama.....

4 comments:

  1. Memang bahaya. Pernah baca pasal nih.

    ReplyDelete
  2. Dulu pernah sekali kecoh pasal nie..sejak tu dah takut nak dah timang² anak, especially baby

    salam kenal :-)

    ReplyDelete
  3. Anum, setuju...

    fiza, itulah kan, memang bahaya...

    Wina, terima kasih sudi singgah di sini....

    ReplyDelete

Komen seikhlas hati ... Thanks!