Tuesday, December 4, 2012

Bila si Abang jadi cikgu

Assalamualaikum....

Semalam dalam kereta, perjalanan balik ke rumah dari tempat kerja, Shumi dan Shamzi yang duduk belakang mula bercerita2......mula-mula cerita2 biasa saja tapi lepas tu si Shamzi yang kuat bertanya mula menyoal si abang (Shumi) perkataan melayu ke bahasa Inggeris dan sebaliknya
Shamzi : apa epal dalam bahasa inggeris ?
Shumi : apple...
Shamzi : Nenas
Shumi : Pinaipel (sebutan si Shumi)
Saya menyampuk untuk betulkan : Pineapple
Shamzi : Ketam
Shumi : crab
Shamzi : Udang 
Shumi : Prawn

Semuanya ok saja.....sehinggalah

Shamzi : cat tu apa ? 
Shumi : selamba saja shumi jawab, cat tu kawan Umi.....(eeehh boleh pula ke situ, sebenarnya cat yang dimaksudkan oleh shumi tu ialah rakan saya dari sekolah menengah hinggalah sekarang ni si Cath @ Kay Masingan..dia pun aktif berblog juga...boleh jenguk blognya di sini )
Shamzi : ikan yang ada lampu di kepalanya tu apa dalam bahasa inggeris (ni kes tengo ikan laut dalam di discovery channel tu)
Shumi : the dark fish (tanya napa dia jawab macam tu, katanya ikan di dalam gelap)
Shamzi tidak jemu menyoal : Nasi lemak apa dalam bahasa inggeris ?
Shumi : Jawab dengan gaya paling konpiden..... Fat Rice
Umi dan Baba : ???? secara direct translationnya memang betul tapi kalau untuk dijawab dalam exam konpem salah.....hehe

Sedang dalam perbincangan serius......
 Muka Shamzi yang penuh dengan persoalan dan si Abang, Shumi setia memberi jawapan.....(^_^)



14 comments:

  1. salam sis mia
    SELAMAT PAGI CIKGU(bunyi nada upin dan ipin)

    ReplyDelete
  2. hahahaha..ingat jg dorang siapa si cat tu ah mia..eh jaga lah budak ni 2 orang saya cubit2 kalau jumpa..hahaha

    ReplyDelete
  3. aku-saya-alam - thanks sudi singgah sini....:D

    Mrs.Eady - betulkan nasi lemak is fat rice...hehehe

    Anum - hehe

    Kay - ya bah cath...sepantas kilat lagi shumi jawab, cath tu kawan umi....hehehe

    ReplyDelete
  4. haryati - budak2 zaman sekarang kan...hehe

    ReplyDelete
  5. Fat Rice?! Paling manang! :D

    ReplyDelete
  6. Just - kreatif bah konon jawapannya tu...hehe

    ReplyDelete
  7. Alahai so sweet of them..suka sgt M tengok dua beradik tu..

    ReplyDelete

Komen seikhlas hati ... Thanks!