Tuesday, December 18, 2012

Mangga Epal

Assalamualaikum....
Pernah makan buah mangga epal? mesti pernah kan.....hari tu dapat dua biji mangga epal dari kawan....napa ianya digelar mangga epal mungkin sebab rupa bentuk dan warnanya yang seakan-akan buah epal....kalau masa budak2 dulu selalu makan mangga ni masa buah dia masih muda lagi...sedap rangup dan ada rasa masam sedikit.....cuma yang payahnya getahnya tu...lepas makan mesti rasa gatal2 dibibir dan lidah...huhu
Kawan saya yang bagi ni orang chinese....dia ada pesan kalau makan buah ni jangan makan dengan sambal belacan...kalau makan juga, nanti buah pada musim akan datang mesti berulat dan tak cantik....betul ke tu sebab saya baru pertama kali dengar pantang macam ni.....






Rupa buah mangga epal tu.....yang kecik dah masak, yang besar tu masih nak kena peram lagi....


buah yang telah dipotong (sila abaikan potongan yang tidak kemas tu...hehe)....rasa dia memang manis dan sedap (^_^)

19 comments:

  1. owh...xpnh tau ade pntg larang cmtu..skng br tau..huhu

    ReplyDelete
  2. x sedaplah kalau x mkn dgn belacan..mmg betul ek pantang larang tu

    ReplyDelete
  3. sdpp mangga ni.

    kalau ima mkn jer ngn belcn. pastu tahun dpn tanya dia elok tk buah dia tumbuh hehehe

    ReplyDelete
  4. Rumah kakak dulu ada Mia tapi sebab dah terlalu besar terpaksa tebang sebab bimbang akarnya menjalar merosakkan porch rumah.

    Tapi pokok kakak dulu tak manis sangat.

    ReplyDelete
  5. Sedap jak nampak mangga tu.. nyum2..terliur..hehe:)

    ReplyDelete
  6. sedap sgt mangga epal. kegemaran saya ni. hehehe. dpt mkn yg separuh masak lg sedap, rangup je. makan ngan kuah rojak, lagi terangkat. hehehe

    ReplyDelete
  7. my mom ada ckp mcm tu jg psl pantang tu.. tp yg tu mangga biasa bkn mangga epal ni.. so kami mmg nda pernah mkn mangga dr pokok yg kami tanam sama belacan.. hehehe.. so far, semua buah cantik2 belaka.. hihih..

    ReplyDelete
  8. Mira - sya pun tak pernah dengar...

    mamawaiz - mmg tak sedap tapi nak jaga hati kawan kan...ikut je lah

    iiima - klu tny balik kompom dia tak bagi dah mangga tu

    kakzakie - tak pernah ada pokok mangga ni...selalu minta kat makcik dulu...

    atie - mmg sedap dan manis

    C.M.A - pegi beli dan rasa...mesti nak lagi...hehe

    sue - cakap macam tu nak terkeluar air liur...emmm

    cik sumie - boleh :P

    anum - sedap...

    Just - ooo sya tidak pernah dengar bah pantang tu...huhu

    ReplyDelete
  9. mmg sedap..kalau dapat yg baru nak mask tu..crunchy gitew..

    ReplyDelete
  10. kami mmg selalu pantang macam tu, tak tau la... dulu ada pokok pauh epal ni lebat sgt depan umah, sampai tak habis makan. tu la bag kat orang sambil pesan minta pantang hehe.

    ReplyDelete
  11. salam kunjung kembali..:) terima kasih yer follow blog kak intan..wah mangga epal..sedap nih!

    ReplyDelete
  12. Sedapnya mangga epal. Kat umah saya dah kena tebang pokoknya.

    ReplyDelete
  13. Tak tau pulak pantang camtu..sini panggil pelam epal..sedapp..suke sgt..

    Folo ^^

    ReplyDelete
  14. salam nak tanya ada jual ke buah ni? kalau ada nak beli.

    ReplyDelete

Komen seikhlas hati ... Thanks!