Sunday, January 29, 2012

Status FB

Sumber : Facebook Friend x tahu yang mana satu sbb terlampau byk shared suda.....kepada pemilik asal mohon shared di blog yekkkkkk...
bukannya apa post 'benda' di atas tu.......setiap hari baca status kawan2 di fb tiba2 terpikir macam betul juga apa yang di nyatakan oleh pihak majalah Ujang di atas.....macam sama jek kan......(tersenyum2 satu orang dah ni)..........................memanglah update2 status di fb tu tida yang larang dan hak individu tu sendiri tapi kalau yang keterlaluan suda tu sendiri mo paham le kan......contoh setiap 5 minit update status ->sedang sarapan mee goreng campur telor, pastu tu update lagi ->emmm pening kepala.....update lagi ->baca buku cite sambil makan roti.....->kenyangnya baru siap makan malam, nasi putih + ikan bakar cicah sambal asam + sayur manis tumis + bla bla dan seterusnya....bukan salah pun update cam tu tapi tida terpikir ke orang lain meluat baca...ntah apa2 yang di bagitahu....napa tida update cam ni terus -> kluar jap pegi jamban mo berak....(ambil ko, mo sangat bagitahu apa sedang dibuat, e e emosi plak saya...)
Yang suka upload gambar tu satu hal lagi......kalau gambar yang bole di kongsi ngan kawan2 contoh gambar semasa makan sama2 ngan kawan ke, pegi melancong dgn family ke, gambar kawin ke....x pa lah....tapi kalau setiap hari post gambar sendiri, zoom muka lagi tu...apa ke hal......tapi apa bole buat dah si kawan suka tayang muka mo buat camna kan......layankan jalah....:-P
Tujuan post ni bukannya mo mengutuk sapa2 cuma mo kongsi pandangan jek.....kan lebih baik kalau kita gunakan kemudahan yang ada untuk tujuan berfaedah...kongsi maklumat terkini, kongsi cerita baru, kongsi resepi ke...kan lebih bagus.....dan kepada sapa2 yang baca post ni jangan terasa pulak sebab ianya tida berkaitan ngan sapa2 pun. Kalau pun ada yang terkecil hati disebabkan post ini, mohon maaf banyak2 yekkk......

Saturday, January 28, 2012

Syukur.............

Assalamualaikum dan Halo.............

25hb yang lalu, saya berasa cemas seketika.....kenapa ? balik dari keja ambil baby Damia dari nursery seperti biasa.....tapi saya heran napa baby Damia tida seperti selalu, lemah dan mengerang perlahan seperti orang dalam kesakitan...pegang badannya...panas....baby Damia demam....saya cemas dah masa tu,  dalam pada masa yang sama geram dengan penjaganya sebab tida bagitau awal2 baby Damia demam.....setiap hari saya suda pesan dengan penjaganya, kalau demam saja terus inform saya atau babanya.....kepada mereka yang bergelar ibu bapa tentu tahu napa saya cemas tul....kerana perkara yang paling membimbangkan ialah apabila anak2 kecil mengalami demam panas....banyak kesan buruk yang terjadi kalau lambat di rawat.....kami terus bergegas ke Hospital Likas, baby Damia masuk wad kecemasan.....suhunya pada masa tu 38.3 'c.....suhu yang  tinggi untuk baby yang baru berumur 3 bulan......doktor masukkan ubat dalam punggung baby....pastu nurse yang ada di situ lapkan badan baby Damia untuk turunkan suhunya......nasib baik, dalam 20 minit kemudian suhu baby Damia turun.....syukur alhamdulillah......sangat2 berterima kasih ngan doktor dan nurse yang membantu pada masa tu......
Hari ni....baby Damia dah ok sikit....cuma masi batuk dan suaranya pun tida berapa keluar....kesian tengo bila dia menangis, berabis teriak tapi suara tida keluar.....macam uminya ni mo ikut menangis....semoga cepat sembuh ya anakku......sayang my Baby Damia........
Ni mo kongsi sedikit tips penjagaan jika anak anda demam :-

  1. Jangan selimutkan anak, kalau bole buka baju seketika untuk turunkan suhu....memang kesian tengo dorg kesejukkan tapi mo turunkan suhu dengan cepat terpaksa buat begitu......
  2. Lap badan anak dengan air suam terutamanya bahagian2 badan yang berlipat contohnya leher, celah ketiak, lutut dan yang paling penting bahagian kepala.
  3. Beri makan ubat demam (paracetamol) tapi kena ikut arahan doktor lah.....sukatan ubat adalah berdasarkan berat badan anak kita....
  4. kalau jaga anak demam di rumah sentiasa cek suhu badannya...kadang2 suhu mereka akan naik secara mendadak....sebab itu setiap ibu bapa harus menyediakan sekurang2nya satu penyukat suhu di rumah.
Tips2 di atas adalah berdasarkan pengalaman saya sendiri....yang lain kena tanya doktor atau mereka yang lebih bertauliah.....ok (^_^)


Sunday, January 15, 2012

Yesterday...When I Was Young

Hari ni saya agak berjiwa sentementel sedikit......anak2 ngan babanya sedang siuk tido petang, uminya termenung teringat zaman2 dulu....cehhhh.....sentementel tullll geli sa.....tapi apa2pun silalah layan lagu ni, mesti terus teringat zaman2 muda dulu.....(^_^)

video

Saturday, January 14, 2012

Saturday...........

Peace to the world...........sabtu yang indah hari ni......sebab cuaca ok jekkkk.......masa untuk bersama family yang tersayang...............

Thursday, January 12, 2012

mface......

mface?????mungkin benda ni masi baru atau saya yang ketinggalan zaman agaknya......tadi pagi masa baca murai.com, tiba2 terbaca mengenai Dato Ac Mizal (ala yang suka sebut peace yoo tu) telah memperkenalkan kepada awam satu laman sosial yang di reka oleh anak tempatan Malaysia.....ala laman sosial seakan2 facebook tapi mface ada lain sikit katanya.......so saya pun terus search kat google dan terus sign in as a member.........sekarang ni masi blurr lagi tentang mface...nda tau mo update macam mana, search friend macam mana....sekarang tengah update profile jek......laman sosial ni hampir sama jak dengan laman sosial yang lain tapi yang bezanya, ini rekaan anak tempatan kita ngan kata pengasasnya sapa2 yang join laman ni akan dapat pulangan...pulangan yang macam mana tu saya belum pasti lagi.....sekarang masi tengah study lagi tentang laman ni......sapa2 yang mo tengo laman tu search saja kat google dan taip mface.........peace yoooooooooo!!!!!!!!!!!!!! (minta izin ye Dato AC, pinjam sekejap trademark u kejap) 

Ni sapa2 yang nda kenal Dato AC Mizal....tengo le gambarnya.....sumber gambar pinjam dari  encik google

Sunday, January 8, 2012

Perdana Park, Tg Aru....

24 Disember 2011 yang lalu, saya berkesempatan pegi ke Perdana Park di Tanjung Aru  tu.....sebenarnya taman ni dah lama buka dalam awal tahun 2011 lagi tapi sebab masa yang terlalu padat (ceehhh...masa padat kunu, geli i dengar...hehehe) tidak sempat berkunjung ke sini....tempat ni rasanya sesuai untuk para family yang ingin menenangkan pikiran kunun...luas, bersih, ada tempat jogging, taman permainan pun ada dan yang paling best ada 'musical water fountain'....best tengo sebab air pancuran tu keluar ikut muzik yang suda di set....seakan2 menari sampai anak2 saya asyik suda melihatnya...tengo gambar di atas, uminya sempat lagi pose, dorg sedang terpegun tengo air pancuran tu......dan bawah ni gambar2 air sedang menari yang sempat di snap....




cantik kan....berwarna warni lagi...rugi kalau nda datang di sini......

dan ini gambar separuh daripada family saya yang datang bersama2 ke Perdana Park hari tu.......love u all....emmmmuaaahhh.....

Saturday, January 7, 2012

Day 7 in January 2012.....

Assalamualaikum & Halo..........................
Nda sedar kita suda berada di hari 7 dalam bulan January di tahun 2012 ni....betul2 tidak terasa masa berlalu dengan pantas sekali......saya di hari sabtu macam biasa...lega sebab si baby Damia selama 4 hari di pusat jagaan di jaga dengan baik...harap2 seterusnya begitu juga......keja2 di opis pulak masi banyak yang belum dapat di settlekan....mungkin ambil masa 2 atau 3 minggu untuk di selesaikan....itu untuk keja2 yang tertunggak sebab cuti bersalin hari tu...belum tambah lagi keja2 yang baru ni.....emmmm kalau di ikutkan hati memang stress juga tapi suda namanya keja kan......

 Lepas hari ke 7 ni nampaknya semua berjalan dengan lancar......di harap hari2 yang seterusnya pun begitu juga.......(^_^)
 

Wednesday, January 4, 2012

Hepi New Year 2012.....

Hepi New Year !!!!
.
Rasanya belum terlambat lagi mo wish selamat tahun baru kan......hari ni baru dapat update blog...ni pun tengah rest sejam..pasni sambung balik keja2 yang menimbun atas meja tu....berserabutnya sya tengo meja ni..... (;-<)
Kemarin first day hantar si baby Damia pegi nursery.....risaunya hati ini....maklumlah 2 bulan kan nda pernah berpisah dengan uminya....nasib baik masa hantar si baby tido tapi masa ambil pula dia meragam...menangis dengan sekuat hati lagi tu...sya yg sedang memandu pun tida tentu arah suda...terpaksa u turn balik ke kg likas (adik tinggal di sana) singgah di rumah adik, tenangkan si baby dulu....dah tenang sikit, bagi susu, baru dapat balik....
Hari ni pulak first day anak sya si samzi pegi tadika.....sebelum ni hantar dia kat taska jak (tempat baby Damia sekarang ni)...sebelum ni dia lewat sikit bangun tapi sekarang ni di sebabkan dia masuk tadika terpaksa awal bangun...paham2 jelah kalau budak 4 tahun ni banyak perangai...masa babanya mandikan dia tadi bukan main kuat suaranya menangis, katanya "samzi tak mo mandi, nak tido" ( anak sya ni cakap ada slang west sikit, nda tau napa mungkin terikut dengan kawan2nya di taska ).....si abangnya pula tida masalah apa2, mungkin sebab suda biasa dari tahun lalu lagi...masuk tahun ni suda 3 tahun Shumi belajar di tadika...harap2 dia nda boring belajar pulak (bagitau sikit, Shumi hari tu dapat no 1 dalam kelasnya...hehe)...
Ni hari punya cerita...bisuk nda tau macam mana...harap2 semuanya berjalan dengan lancar...terutamanya baby Damia.....emmmm