Tuesday, February 28, 2012

Bubur Ayam versi Baba.......

Salam semua.......
Hari ni mo share resepilah pulak....tapi resepi ni special sikit sebab my hubby yang masak......nda tersangka pula dia ada bakat terpendam....sedapppppp (ikhlas puji ni, betul2 sedap)...resepi ni simple jek...sesuai di makan seisi keluarga......Bubur Ayam versi Baba
Bahan-Bahan :-

  1. Beras (bahan wajib mesti ada)
  2. Ayam (dua ketul paha tu cukuplah......yg penting buang bahagian yang berlemak...nda pasal2 kita makan bubur berminyak)
  3. 2 ulas bawang putih diketuk jak...
  4. Halia di hiris2 memanjang (kurus2 panjang gitu)
  5. Lada Putih
  6. Garam
  7. Serbuk Perasa
Cara-cara memasaknya :-
 Rendam beras dalam air dalam 15 minit gitu....kemudian masak atas api sederhana....masukkan ayam, bawang putih dan halia tadi......masak bubur ni mesti selalu di jaga dan di gaul takut kering pulak airnya....tunggu beras tu jadi bubur dan ayamnya kira2 menjadi empuk, pastu barulah tambahkan lada putih, garam dan serbuk perasa secukup rasa....dah siap...simple jak kan tapi memikat selera.......

 
 tada..!!!!!....walaupun nampak macam kosong jek....tapi sedap dan mudah disediakan......

 

Sunday, February 12, 2012

Memories of Reunion.......

Salam Semua.......
Hari ni mo share lagi beberapa foto yang bole mengamit memori ku.....(cewah bahasa indah kunun)...kepada mereka yang pernah bergelar pelajar dan amat ramat ngan kengkawan yang pernah sama2 belajar dulu mesti akan buat benda ni....REUNION......kira kononnya jumpa balik ngan kawan2 dulu yang mungkin kadang2 bertahun nda jumpa selepas abis belajar.....dan saya suda 4 kali bereunion ngan kawan2 satu course masa belajar dulu.......
 
2008 - 1st time reunion di Yoguberry, Warisan Square.....masa tu ada beberapa kawan jek yang dapat join....Nancy, Uzoiey, Tan ngan Wee......


2009 - 2nd time reunion di Secret Recipe, Palm Square, Centre Point.....masa ni ada penambahan selain Nancy, Uzoeiy, Wee.....si Cath ngan Stella join sama...tapi Tan tahun ni tak dapat join pulak isk isk isk......tahun ni kami dah start tukar2 gift.....tu yang bergambar ngan hadiah tu.....


2010 - Setiap tahun bertambah kawan yang join reunion kami...ni kali kami makan di Restoran Kampung Nelayan, Taman Tun Fuad.....mo makan steamboat katanya.....masa ni sapa yang dah kawen tu bole bawa sama2 pasangannya datang...meriah sikit....


2011 - baru jek bulan 12 tahun lalu......tahun ni seronok sikit sebab kawan kitaorang yang jauh dari Singapore datang ke Sabah semata-mata mo jumpa kawan2nya ni...terharu sungguh....bertempat di The Roof Restaurant, Hotel Imperial....hampir separuh dari kami Student Hotel Management UMS batch 1999-2002 datang.....Me, Cath, Teng, Nancy, Jacky, Wee, Soh dan Stella....
 emmmmm......tahun ni panjang umur murah rezeki...kita bereunion lagi yek......

Sunday, February 5, 2012

Memori JJCM.....

Hari ni mo share sikit memori JJCM saya ngan family.......tahun 2009 & 2010, saya banyak kali ber JJCM ngan family, nda tau napa mungkin banyak masa terluang ataupun rezeki lebih......apa apa pun, ni ada gambar yang mo di share.......



Di Kinabalu Pine Resort, Kundasang....masa ni anak baru dua orang.....sebenarnya masuk ni suda 3 kali menginap di sini ....pemandangannya cantik macam pegi negara orang putih.....harga chalet kira berpatutan, ada discount 10% untuk government staff......

Ehem ehem....jangan marah...ambil gambar ngan hubby di The Tip of Borneo, Simpang Mengayau Kudat......

Ni masa di Labuan......menginap 2 hari di Manikar Beach Resort......ni kali kedua pegi Labuan ngan family......1st time stay satu malam jek, menginap di hotel lupa plak namanya.....


Di Lok Kawi Wildlife Park.........adalah dalam 3 kali ke sana.......kira  tempat ni zoo lah .... banyak juga binatang yang bole di tengo....cuma satu jak nda suka pegi tempat ni, bau taik gajah amat kuat sehingga menusuk kalbu....uweekkk......


2 hero kecil kesayangan sedang beraksi untuk di ambil gambar .....menginap satu malam di Mimpian Jadi Resort Tuaran.....


Lepas menginap di Mimipian Jadi Resort tu sebelum balik singgah jap di Taman Buaya Tuaran......ni mo kasi tengo gambar buaya di sana....kecil lagi ni ada lagi besar....macam orang sakai sebab 1st time tengo buaya secara real selalu tengo dalam tv jak.....lepas ni nda mo pegi lagi sebab fobia tengo buaya2 besar tu...ngeri............


Eksen konon betulkan ariel tv....ni masa di Borneo Paradise Beach Resort, Kinarut. Sori sebab gambar blur sikit..... 


Tengo ikan di UMS Aquaria.......nda berapa banyak ikannya di sini tapi bole juga le bagi anak2 tengo......


Cewah.....gedik tul bergambar sanaaaaaa Ranau......gambar di ambil masa pegi ke Taman Rama-Rama, Poring, Ranau......

ok tu je beberapa gambar yang mo di kongsi....ada rezeki panjang umur kiranya mo JJCM lagi tahun ni.....bye