Thursday, June 28, 2012

Gift from fren....

Halo & Assalamualaikum....
.
.
saja jek simpan gambar ni....actually ni antara cenderahati dari kawan2 yang pegi melancong ke oversea....gajah tu dari Thailand, Mug Hello Kitty kecik tu dari Filipina dan chopstik tu dari Korea....sebenarnya banyak lagi ole2 dari oversea kawan2 bagi......kadang2 jeles juga tengo dorg suda dapat melancong ke luar negara tapi apa bole buat...rezeki belum ada untuk jjcm di oversea....masa yang terhad lagi, anak2 pun masi kecil2 lagi....ambik bau2 oversea sajalah dari gift2 tu....kalau panjang umur, murah rezeki tu mungkin pegi jugalah kunun....insyallah.......amin....(^________^)

Wednesday, June 27, 2012

Wordless Wednesday # 2

Halo & Assalamualaikum......
.
.
muka masi mengantuk....macam uminya sekarang ni.....rasa2 mo balik rumah dan tidur......zzzz..tapi apa2 pun SELAMAT BEKERJA DI HARI RABU.....(^______^)

Monday, June 25, 2012

Kek Jagung Kukus.....

Halo & Assalamualaikum....
.
Hari tu saya ada bagitahu mo masak kek kunun kan....akhirnya menjadi juga kek ku...tapi kali ni saya try kukus....selalu cuba yang sumbat dalam oven jek......sengsara jugalah menunggu masak...ambil masa dalam dua jam gitu.....tapi berbaloi...resepi saya dapat dari majalah 'RASA' edisi khas bumper bulan Julai.....resepinya simple jak :
.
Bahan2
250 gm Gula
250 gm mentega
240 gm tepung
1 sudu teh sodium bikarbonat
1 tin jagung krim
5 biji telor
sedikit pewarna kuning (tapi ni saya nda guna sebab memang warna dia dah kuning pun)
.
Cara Masak
Campurkan gula dan mentega, adun hingga kembang. kemudian masukkan satu persatu telor tadi. Pukul sekejap, pastu masukkan tepung yang telah dicampurkkan sodium bikarbonat tu dan juga jagung krim....gaul rata, simpan dalam loyang bulat (suka hati loyang bentuk apa) dan kukus dalam masa 2 jam....dan siap.......hasilnya tada.......
.
Hubby cakap lulus......mak mertua ngan adik ipar cakap pun sedap....hehe...

Friday, June 22, 2012

Mo masak kek ?????

Hi & Assalamualaikum.........
.
.
aaa....ni lah keja saya kunun....membelek3 majalah resepi....semakin rajin membelek2 resepi jika dekat2 mo bulan puasa ni...paham2 jalah kan....tapi sebenarnya memang minat memasak ni terutamanya kek dan biskut tapi disebabkan masa yang terlampau terhad dan tidak wujud bakat semulajadi dalam diri membuatkan kek yang di buat selalu tidak menjadi.....kadang2 terlampau keraslah, inilah itulah......emmm...baru2 ni ada buat kek juga....tapi kali ni menjadi...kek lembut jekkk tapi yang spoiilllnya lupa taruk gula....apa ke hal....boleh2 terlupa simpan gula...kek dalam oven baru teringat ada yang kurang.......betul2 kurang asam.....tapi tidak apa, gagal sekali bukan bererti gagal selama2nya kan....minggu ni berusaha lagi....(kalau kek menjadi akan di postkan gambarnya dalam belog)...(^____^)
.
.
P/s : jeles tulll dengan orang yang pandai masak ni....buat kek kejap jak menjadi....huhu

Wednesday, June 20, 2012

Wordless Wednesday # 1

Hi & Assalamualaikum.....
.
Baru pertama kali ni kunun post bawah title 'Wordless Wednesday'...bikin kasian tull....apa2 pun mo share ni benda....banyak sentementel value....sya punya rantai kunci 'UMS'....10 tahun suda usianya....sentiasa di bawa kemana2 sebab melekat ngan kunci keta....(actually ni rantai kunci my kakak yang beli masa suai mesra masuk UMS tu tapi sya 'rampas' dari dia...hehehe)...tapi di jaga dengan baik.....pen UMS tu sila abaikan sebab tu hubby dapat free masa kursus di UMS beberapa bulan yang lalu...eehh banyak plak sya tulis, sepatutnya sikit jak....kan post under 'wordless'....(^___^)
.

Monday, June 18, 2012

Cis Cake @ Secret Recipe......

Assalamualaikum......
.
Hari sabtu yang lepas seperti yang dijanjikan, saya, Cath dan Nc berjumpa di Secret Recipe, 1B dengan tujuan mo makan Cis Cake (Cheese Cake sebenarnya, saja jak spell macam ni..hehe)...Uzoi last minit nda dapat datang sebab ada hal kecemasan yang tida dapat dielakkan....nda apalah uzoi, lain kali kita pegi makan cis cake lagi...lama suda plan mo makan sama2 cis cake ni tapi disebabkan masing2 pun sibuk dengan kerja dan family, hari sabtu ni barulah ada kesempatan makan sama2...si Cath sampai dulu, baru saya dan yang paling last tu si Nc....mo marah ni kunu sama dia nasib baiklah dia belanja Cis Cake....hehe thanks Nc...biasalah bah si tokeh Elken ni semakin maju businessnya...hahaha...tapi hari tu nda sempat mo snap gambar cis cake sebab masing2 sibuk menikmatinya....ada 2 gambar saja yang dapat di snap untuk di kongsi....
.
Si Nc sibuk mempromosi elkennya tapi si Cath sempat test2 spaghetti si Nc yang masin bilangnya...betulkah tu Nc...hehe?


Gaman si Nc sibuk berbincang hal bapa2 dengan Mr.Dzul (my hubbylah)...yang tengah2 tu si shumi tekun dengan gamenya.... 

.
Gambar2 yang lain belum sempat upload lagi, masi dalam memory card camera, laptop masuk workshop....okeh tu saja babai......
.
P/S : Nc, Cath, Uzoi nanti kita test cis cake di Promenade Hotel lagi...orang bilang sedapppp..

Thursday, June 7, 2012

JJCM @ Beringis Beach Resort....

Assalamualaikum.... .
.
Sebenarnya lama suda mo post ni tapi sebab masa yang amat terhad di samping line yang sangat slow...Sempena cuti hari pekerja hari tu (sebulan yang lalu suda), kami sekeluarga pegi jjcm ke Beringis Beach Resort sanaaaa jalan papar.....lama suda kunu plan mo stay sana sekarang baru ada masa dan kesempatan..lagipun ngam2 ada promosi bilik....kami ambil bilik yang paling besar Dinawan Room RM315 nett including breakfast for 2 persons....hg asal actually dekat 400....kira ok le kan....stay 1 malam jek....ni ada beberapa gambar yang di share kunu.....
.
besar ni bilik......tenang jak kan......

sebenarnya mo minta king size bed tapi semua pun suda full booked...yang tinggal double bed ni saja tapi double bednya pun besar macam queen size...kedudukan katil macam ni sebab special request kunu....

Baby Damia santai kunu jadi model bilik.....

bilik mandi di Dinawan Room ni ada bath tub...ngam2 hari tu hujan tida dapat mandi di swimming pool so anak2 saya dapatlah berendam di sini....

 








Wednesday, June 6, 2012

Happy Wednesday !!!

Assalamualaikum....
.
Lamanya tida mengupdatekan blog ku ini....bukan apa, terlalu busy...hari ni mo update sikit jek...saja jak mo bagitau saya suda pun membeli beg Coach idamanku (macam mo show off jak kan :p)...actually lama suda sampai ke tangan (sebab beli online...kalau beli yang di boutique tu teramatlah mahal...berkali2 ganda dari harga asal....) tapi baru hari ni sempat post di belog.....harga asal beg ni dalam USD 230 lebih...pandai2lah kunu convert pegi RM kalau mo tau harganya....hehe (dalam nada minta puji ni)....
.
Ini adalah Instagram Photo sebab tu macam ala2 klasik gitu