Monday, July 30, 2012

Komik pertama si shumi.......

Assalamualaikum....
.
Hari ni genap 10 hari dah kita berpuasa...tapi saya bukan mo cerita pasal puasa hari ni...cerita sikit pasal anak saya yang sulung tu...si Shumi...sejak dia pandai membaca ni banyak dah buku cerita yang dibacanya...syukur alhamdulillah...Shumi pandai membaca masa umur dia baru masuk 6 tahun....takut juga kalau dia masuk sekolah rendah masih belum boleh membaca...almaklumlah anak2 zaman sekarang ni kan lebih minat dengan alat permainan ngan gajet2 yang canggih tu daripada membaca buku....baru2 ni Shumi balik sekolah terus cakap dekat uminya ni...mo minta beli buku komik katanya...komik upin dan ipin....dia cakap bole beli sana kedai BTC....tapi setau saya kalau yang di sana tu manada buku komik...buku mewarna adalah....berabis ni si Shumi bilang ada....mo dekat seminggu jugalah saya tertangguh beli buku yang di hajati oleh si Shumi tu...bukan apa tida masa mo cari...keja sampai petang, balik malam dah..kedai buku pun suda tutup...dan baru kemarin berkesempatan pegi ke Taiyang Bookstore sana dekat Jalan Segama tu....sampai sana berabis ni si Shumi mencari.....dan terjumpa jugalah komik yang diidamkannya tu.....
.
Sumber : Mr.Google
  

Friday, July 27, 2012

Seminggu di Bulan Ramadan...

Assalamualaikum...
.
Tak sedar kan, seminggu suda kita menunaikan ibadah berpuasa....sekejap jak masa berlalu....apa2 pun selamat meneruskan ibadah berpuasa dan sama2lah kita mempertingkatkan amal ibadah di bulan yang mulia ni.....semoga segala amalan kita diterima olehNya....amin...
.
Sumber : Mr.Google

Wednesday, July 25, 2012

Shopping online...

Hi dan Assalamualaikum...
.
Hari ni mo kongsi sikit cerita pasal shopping online ni....sebenarnya dulu tidak berapa suka mo beli secara online ni sebab utamanya takut tertipu...yalah kan banyak cerita2 orang kena tipu semasa berurusan jual beli melalui alam maya ni. Jadi macam sedikit fobialah kunun.....tetapi disebabkan terpikat dengan satu brand beg tangan yang kira popularlah kunun dan kalau beli di outletnya teramatlah mahal....oleh yang demikian (cehh macam mo buat karanganlah pulak) memberanikan diri berurus niaga secara online...check2 fb dan blog kawan dapatlah satu blog ni yang menjual beg tangan daripada jenama yang terkenal dan yang penting ianya ORIGINAL. Dan bermulalah urusniaga secara online yang pertama.....bank in duit dan dengan penuh sabar menunggu beg tangan yang dihajati....dan akhirnya dalam tempoh 3 minggu yang dijanjikan oleh tuan punya blog shopping tu, sampai juga beg tangan yang diidamkan tu..napa lama sangat, bukan apa..beg tu mo diorder dari US kunun dan tempoh penghantaran lebih kurang dalam 3 minggu lah...kalau mo tau beg apa, actually suda saya post ceritanya dulu....COACH bag kunun...sekali sekala mo merasa beg tangan mahal...apa salahnya kan....sapa2 yang berminat beli beg tangan branded dan ori pada harga yang saya rasa berpatutan boleh le pegi ke website ni Coachlover1980
.
Lepas beli beg tu, try lagi beli tudung secara online...bukan apa susah mo cari tudung yang ngam di hati dan di rupa di KK ni...korek2 blog terjumpalah satu blog yang jual tudung yang saya rasa agak menarik design2nya....jadi try belilah kunun....1st time beli 3 helai tudung, dia jual 100 + 7 pos laju....sampai dlm masa 2 hari...memang puashati dengan designnya....pastu beli lagi 3 helai....memang ok...pasni rasa2 mo beli lagi untuk raya ni...sapa2 mo beli tudung tu bole pegi ke Qairahijab.
.
Sekarang ni tengah check2 boutique online....mo beli baju kurung untuk raya ni..malas mo buat, beli yang ready made jek...mari ramai2 kita check2 ke butikjhana
.
ok tu jek....bye !

Tuesday, July 24, 2012

Keta ku dah siap...

Assalamualaikum.....
.
Tiba2 jak datang mood mo update blog lagi ni kunun..bukan apa tadi pagi suda cerita yang terpaksa datang awal sebab hubby hantar, keta masuk workshop...tiba2 jam 10.30 gitu dapat kol dari Perodua, keta Myvi cik ok suda...bole ambil ni hari.....yahooo....bisuk nda payah kelam kabut macam tadi.....masih pening2 lalat ni sebab mengantuk. dan di sebabkan itu juga terpaksalah saya dengan tidak rela hatinya mengambil half day emergency leave hari ni (tidak rela hati padahal suka, bolehlah ni kunun balik rumah tidur) ... rasa berdebar2 juga ni mo tingu rupa keta macam mana, ok juga kah dorg buat...manatau cat tida sama warna, abislah keta sya jadi colorful......(boleh kah juga jadi begitu)
.
Sebenarnya mo cite sikit masa kami di Perodua kemarin....memang kami mo bayar cash saja upah pembaikkan keta tu....tapi dalam pada masa yang sama kami tanya2 juga kalau claim insurance macam mana (ooopps sebelum tu mo announce sikit saya sebenarnya keja di insurance company, so bab2 claim mengclaim ni memang tau...ceehh eksen)...saja jak tengo dorg punya jawapan. ooo kalau claim tu makan masa 1 bulan cik...banyak tul procedurenya...itulah inilah...yg ni memang saya akui...tapi yang saya bikin tida puas hati bila dia cakap....tapi kalau kamu mo claim juga alang2 bah... itu pintu bole tukar tu (padahal pintu tida rosak pun)....sebelum org insurance datang cek kami kasi putus dia punya kliplah....wah wah patutlah setiap kali orang claim macam nda logik jak kosnya dibandingkan dengan kerosakkannya....tapi itulah apa bole buat kan...selagi orang bilang ada kesempatan mesti orang tidak mo lepaskannya.....tapi saya tidak......itu TIPU namanya...sia2 saya puasa kalau ikut cakap tu orang kan....last2 kami bayar cash jek dan keta siap dalam masa sehari jek......(^_^)

Kemas Kini Blog.....

Asslamualaikum...
.
Hari ni dengan penuh kerajinan terpaksa datang ke opis dengan lebih awal....bukan apa keta satu kan masuk 'rumah sakit' so terpaksa hubby hantar pegi kejalah...keluar rumah masih gelap lagi...lepas sahur tadi semua dah bersiap2 mo keluar keja dah. Anak2 pun terpaksa bangun lebih awal daripada biasa, mandi pun ala kadar jek dorg sebab kesejukkan. Hubby terpaksa hantar saya awal sebab tempat keja kami ni satu di utara satu di selatan....dalam erti kata yang lain nda sama jalan bah kunun...fffening kepala sekarang pasal nda cukup tido...apa bole buat...minggu ni jek......sabar jak lah....
.
Sampai opis, on pc, log in Fb, Twitter, Blog dan sewaktu dengannyalah...untuk menghilangkan rasa ngantuk kunun...mula2 rasa bersemangatlah juga tapi lama-kelamaan mata macam mo berat jak....layu gitu.....menguap...jangan kira berapa kali...tapi sempat jugalah saya kemas2kan sikit blog saya yang tida berapa fofular ni...add2 sikit widget.. semua widget yang baru ni kalau sapa2 yang perasanlah boleh dapat free dari Maribinablog
Kredit untuk owner blog ni...
.
Oklah...rasa2 sekarang ni mo masuk washroom suda...basuh2 muka sikit biar segar...mo buat coffee nda bole pulak...puasa...hehe...apa-apa pun mesti kuat semangat mo keja untuk hari ni...bukannya lama pun sampai jam 4.30 jak, sekejap jak Umi chaiyo chaiyo (dalam hati 4.30...lamanyaaaaa...zzzzzzzzzzzzz)

Sunday, July 22, 2012

Ramadan ke-2......

Assalamualaikum....
.
Hari ni hari kedua umat Islam berpuasa.......saya macam biasa juga cuma pertama Ramadan banyak dugaan datang....mungkin Dia ingin menguji kami sekeluarga.....sehari sebelum berpuasa anak saya yang kecil sekali tu demam dan selsema.....kemudian malam sebelum 1 Ramadan tu, anak saya yang sulung tu pula demam....suhunya tinggi sampai dekat 40'c.....terpaksa hubby bawa pegi hospital malam tu juga.....orang lain sedang sibuk menyediakan makanan untuk bersahur, saya ngan hubby risau tengo anak-anak demam.....makan pun macam nda berselera suda......
.
Bisuknya pula semasa on the way mo pegi beli makanan untuk berbuka....kami sekeluarga terlibat dengan kemalangan....ini gara2 mo mengelak seorang lelaki yang suka hati mak bapa dia saja meyeberang jalan......akibatnya kami tida sempat mengelak keta depan yang tiba2 brek secara mengejut....hubby terpaksa pusing ke kiri supaya keta kami tidak berlanggar depan....nasib baik tida keta dibelakang masa tu....kalau tidak....emmmm nahuzubillah min zalik.....alhamdulillah.....saya bersyukur kami sekeluarga tida apa2...cuma anak saya yang sulung jak yang terpelanting ke depan semasa brek mengejut sebab dia sedang tidur masa tu...tapi syukurlah dia tida apa2...cuma dia menangis mungkin kerana terkejut.....kalau ikutkan undang2 jalan raya memang kami yang bersalah sebab langgar keta yang depan tu tapi nasib baik orang tu baik hati....dia pun mengaku salah juga sebab brek secara mengejut...gara2 mo mengelak lelaki yang melintas jalan tu juga rupanya....hubby dan tuan punya keta yang kami langgar tu kira settle luar jak...masing2 salah.....lepas tu kami balik rumah jak terus....mood semua lari....buka puasa pun minum air sarsi jekkk.....nasib baik juga saya sempat tapau dua bungkus nasi kuning sebelum accident tu....itu jeklah juadah buka puasa pertama kami.....
.
Sekarang ni sedang pikir lagi ni....mo baiki keta yang kemek tu....cermin sisi sebelah kiri tercabut...bumper tepi sebelah kiri tu pun dah kemek...pintu penumpang depan nda dapat buka...tapi nasib baik rosak 'badannya' jek....kalau melibatkan enjin...abislah budget raya tahun ni......pengajarannya...hati2 di jalan raya, malang memang nda berbau.....lengang2 jalan pun bole accident....tapi apa2 musibah yang berlaku tu mesti ada hikmah di sebaliknya kan.....(^_^)

Friday, July 20, 2012

Selamat Menyambut Bulan Ramadan.....

Assalammualaikum dan Salam Jumaat....
.
Saja mo ingin sampaikan kepada semua Umat Islam di mana saja.....SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADAN DAN SELAMAT BERPUASA.........semoga segala ibadah di bulan puasa pada kali ini di terima dan diberkati olehNya.....amin........ 

Monday, July 16, 2012

Timbang Rasa lah......

Assalamualaikum n Halo....
.
Salam isnin semua....2 hari bercuti macam nda sedar jak....hari ni start lagi minggu baru....dan lebih kurang 5 hari lagi semua umat Islam akan mula berpuasa selama sebulan.....ok sebenarnya mo update sikit jek ni...mo kongsi satu cerita kunun, kemarin lebih kurang dalam jam 3 petang gitu kami satu family keluarlah kunun mo pegi beli barang2...on the way pegi KK tu dekat dengan jambatan roundabout simpang DBP tu tengo keta depan punyalah slow...apahal ni sebelah kanan lagi tu....adalah dalam 2 bijik keta depan kami tu terpaksa potong menggunakan jalan sebelah kiri....tinggal satu bijik keta depan kami, keta Viva color merah...punyalah slow gilak....saya tengo meter nda sampai pun 40kmj.....ingatkan ketanya rosakkah atau drivernya seorang warga emas....kalau bilang P pun tidak juga.....saya memanjangkan kepala sedikit 'menyubuk' kunun kenapa keta depan tu slow betul.....rupa2nya drivernya seorang lelaki lebih kurang berumur 30-an, sedang siuuuukkkk bertelepon sambil satu tangan jak memegang stereng keta......saya bagitau hubby....hubby terus bunyikan hon...saya tengo lelaki tu terkejut sikilah tapi yang bikin panas macam dia tida tahu apa yang dia suda buat...masih juga dia bertelepon dan memandu perlahan sebelah kanan....kami malas mo sedarkan orang yang jenis tidak bertimbang rasa ni...terpaksa guna lorong kiri untuk memotong 'orang x sedar diri' tu....
.
Apa yang saya mo sampaikan kunu (eeehh macam mo berceramahlah pulak), kita sama2 guna jalan raya dan tahu undang2 yang patut di patuhi kan...bertimbang rasalah sikit...lorong kanan tu untuk memotong, kalau mo pandu slow macam kura-kura, ikutlah sebelah kiri..Kalaupun mo ada hal yg mesti gunakan telepon gunalah handsfree atau berhenti di tepi....tapi kadang2 ada juga kawan2 saya disekeliling (bukan menyindir sesapa) kalau di tanya napa bawa slow sebelah kanan, jawapan -> ikut suka hati akulah, aku bayar cukai jalan jugak !!!! emmm taulah ko bayar cukai jalan tapi pengguna jalan raya yang lain juga bayar cukai jalan dan tahu Undang-Undang...BERTIMBANG RASALAH....ok peace (^_^)

Sunday, July 15, 2012

Kenduri sempena Bulan Ramadhan.....

Assalamualaikum.....
.
Selamat berhari minggu semua.....hari ni stay di rumah .......cuaca mendung jeekk di kk ni jadi mood pun jadi mendung juga...bermalas-malasan di rumah bersama hubby dan anak2......lagipun penat sebab semalam sampai lewat suda dari kampung, Kota Peladuk, Kota Belud. Pergi kenduri di rumah pakcik hubby...kenduri sempena menyambut kedatangan bulan yang mulia minggu depan ni.....mungkin 21hb ni semua umat Islam akan mula berpuasa......kenduri sebenarnya start jam 4.00 petang tapi kami lewat sikit...bukan apa hujan terlalu kuat masa di Tuaran tu....sampai jalan pun nda nampak suda....tapi alhamdulillah kami sampai juga di KB dalam jam 4.30 ptg. Sampai jak kami di kampung terus dorng mulakan kenduri.......lepas acara doa semua tu lebih kurang dalam 20 minit, semuanya terus dipersilakan menjamu selera......sedap makan beramai2 ni.....(^_^)
.
masing2 sibuk makan suda......
.
.

aaa yang ni sesi menapau lauk......bukan apa membazir kalau dibiarkan begitu saja....hehe....

Monday, July 9, 2012

Mesyuarat Ahli Keluarga Hubby.....

Assalamualaikum n Salam Isnin....
.
Hari sabtu tu saya balik kampung hubby di Kota Peladuk, Kota Belud....ada Mesyuarat Keluarga kunun...biasalah bincang2 pasal harta pusaka, kebajikan keluarga, kewangan dan sewaktu denganyalah....banyak2 perkara yang di bincangkan, satu yang paling menarik perhatian saya.....keluarga hubby saya ni amat mementingkan keturunan dan salah silah keluarga dia orang....buktinya siap ada catatan bertulis lagi pasal salah silah keluarga dorg ni....
.
.
Hubby cucu kepada Datu Sidek anak kepada Bai Saimah (sila lihat sebelah kanan sekali)....kenapa Datu dan Bai, jangan tanya, memang 'title' diaorang begitu.....sementara hubby dan keluarganya berbincang, saya buat hal sendiri......hehe menikmat nescafe panas dan pisang goreng yang masih panas2...menu hari tu kunun sambil bermesyuarat....(^__^)
.
emmmm siuknya minum nescafe panas2 di waktu petang semasa hujan renyai2...sampai termuncung bah mulut tu....

Thursday, July 5, 2012

Nisfu Syaaban....

Assalamualaikum.....
.
just want to shared something....buat diri sendiri ngan kawan2 k......(^_^) apa2 pun selamat membaca dan selamat berpuasa...
.

Nisfu Syaaban  sumber : Wikipedia, ensiklopedia bebas (carian Google).
.
Nisfu Syaaban (Nisf bermaksud separuh) adalah peristiwa hari ke-15 dalam bulan Syaaban tahun Hijrah. Umat Islam mempercayai yang pada malam Nisfu Syaaban, amalan akan dibawa naik oleh Malaikat untuk ditukar dengan lembaran amalan yang baru setelah setahun berlalu. Pengertian am Nisfu Syaaban dalam bahasa Arab bererti setengah. Nisfu Syaaban bererti setengah bulan Syaaban. Malam Nisfu Syaaban adalah malam ke-15 Syaaban iaitu siangnya 14 haribulan Syaaban.
.
Malam Nisfu Syaaban merupakan malam yang penuh berkat dan rahmat selepas malam Lailatul Qadar. Saiyidatina Aisyah r.a. meriwayatkan bahawa Nabi tidak tidur pada malam itu sebagaimana yang tersebut dalam sebuah Hadis yang diriwayatkan oleh Imam Al-Baihaqi r.a:
.
“ Rasulullah telah bangun pada malam (Nisfu Syaaban) dan bersembahyang dan sungguh lama sujudnya sehingga aku fikir beliau telah wafat. Apabila aku melihat demikian aku mencuit ibu jari kaki Baginda dan bergerak. Kemudian aku kembali dan aku dengar Baginda berkata dalam sujudnya, “Ya Allah aku pohonkan kemaafanMu daripada apa yang akan diturunkan dan aku pohonkan keredhaanMu daripada kemurkaanMu dan aku berlindung kepadaMu daripadaMu. Aku tidak dapat menghitung pujian terhadapMu seperti kamu memuji diriMu sendiri.


Setelah Baginda selesai sembahyang, Baginda berkata kepada Saiyidatina Aisyah r.a. “Malam ini adalan malam Nisfu Syaaban. Sesungguhnya Allah Azzawajjala telah datang kepada hambanya pada malam Nisfu Syaaban dan memberi keampunan kepada mereka yang beristighfar, memberi rahmat ke atas mereka yang memberi rahmat (membuat amal makruf dan nahi munkar) dan melambatkan rahmat dan keampunan terhadap orang-orang yang dengki.”
.

Hari Nisfu Syaaban adalah hari dimana buku catatan amalan orang-orang Muslimin selama setahun diangkat ke langit dan diganti dengan buku catatan yang baru. Catatan pertama yang akan dicatatkan dibuku yang baru akan bermula sebaik sahaja masuk waktu Maghrib (waktu senja), (15 Syaaban bermula pada 14 haribulan Syaaban sebaik sahaja masuk waktu Solat Maghrib)
.

Nabi Muhammad s.a.w. menggalakkan umatnya untuk bangun malam dan berjaga serta beriktikaf sepanjang malam kerana tidak mahu amalan diangkat dalam keadaan tidur atau lalai.





Wednesday, July 4, 2012

Wordless Wednesday # 3

Halo n Assalamualaikum...
.
.
.
Sumber : Mr.Google
.
.
.
Favourites Cartoon series - Oggy and the Cockroaches..
.
.
lama suda umur katun ni...suka tengo ni masa saya belajar di Ums lagi....10 tahun suda berlalu sekarang saya punya anak2 yang minat tingu katun ni.....paling pengacau ni lipas 3 ekor si Dee Dee, Si Marky ngan Si Joey...kesian tu si kucing Oggy tida tenteram dia punya kehidupan...(^_____^) 

Sunday, July 1, 2012

Shamzi's Birthday......

Halo n Assalamualaikum......
.
Baru jak ada masa buka blog hari ni.....line pun ok jeekkk.....cepat kunu upload gambar......busy sikit kemarin, bukan apa buat majlis harijadi si Shamzi yang ke-4 tahun......buat majlis simple2 jak.......tapi meriah jugak sebab sepupu2nya datang ngan atuk dan neneknya (sebelah babanya, sebelah umi nda dapat datang sebab jauh)......makanan buat yang simple jak....spaghetti dengan carbonara sos, ayam goreng, nugget dan kek yang di order dari Euro Bakery. 1st time tempah kek dari sana...ok jugalah keknya cuma fresh creamnya agak berminyak sikit.....
.
.

Gambar2 beramai2 dulu sebelum potong kek kunu......
 .
.
.


aaa nilah birthday boynya kunu....4 tahun suda anak umi ni.....Shamzi Dzukifly, semoga jadi anak yang soleh, bijaksana,  bertanggungjawab dan tidak lupa Umi dan Baba....amin.........