Thursday, August 30, 2012

Tips2 supaya tidak terperangkap dalam 'jammed'

Assalamualaikum...
.
Ada lebih kurang 30 minit lagi ni mo balik rumah ni....jenguk di tingkap opis...alamak sesaknya jalan....abislah ni sampai rumah lewat....ikut2 dalam 20 minit gitu boleh sampai rumah suda tapi kalau jalan jammed macam ni silap2 dalam 2 jam jugalah baru sampai...sakit pinggang dan kaki pijak2 brek dan minyak tu...nasib keta auto kalau manual...abisslah krem kaki dan pinggang ku ini....
.
inda apa....ini ada beberapa tips untuk mengelak daripada terperangkap dalam jammed ;-
  1. Jangan berlengah2 mo balik tu....tepat jam 5.15 (waktu opis tempat saya tamat bekerja) terus angkat punggung...balik...
  2. Pandai2 menyelit di antara keta tu...bukan maksud suruh memotong tapi kan kalau masa jammed keta gerak perlahan saja...pastu kalau kita mo keluar simpang tu punyalah payah...keta yang lain inda mo bagi jalan pun......jadi pandai2 lah ko menyelit masuk kalau tidak sampai ke malam lah ko sana di simpang menunggu orang membagi laluan...
  3. Pandai2 mencari jalan alternatif yang tidak jammed......mustahil kan kalau balik rumah tu ada satu jalan jak yang boleh di guna...mesti ada jalan yang lain kan...macam saya kunun selain menggunakan jalan UMS - Sulaman tu, saya guna jalan Tuaran lama....walaupun jaraknya agaknya jauh tapi tidaklah sesak seperti Jalan UMS tu....dulu saya guna jalan UMS dari jam 5.15 dekat jam 7.30 malam baru sampai rumah... tapi sekarang dalam jam 6.15 gitu sampai dah rumah....credit to my hubby sebab dia yang ajar....
  4. Last sekali tipsnya.....paling simple dan mudah sekali, abaikan tip yang pertama, jangan balik cepat, tunggu jak sampai jam 8 malam gitu baru balik...kompom jalan tidak sesak.....(^_^)

'Muka Baru' untuk blog.....

Assalamualaikum....
.
macam mana dengan 'muka baru' blog saya.....nampak lebih tersusun kah? tetiba hari ni ada mood mo tukar template dan header blog....saja jak mo nampak blog lebih simple dan senang orang mo baca.....(nampak simple kah sekarang ni?) almaklumlah tahun ni ada semangat mo berblog berterusan.....jadi dengan adanya muka baru ni kunun, saya lebih bersemangat mo update something yang boleh di share dengan kengkawan kan....start blog punyalah lama suda tahun 2007 lagi tapi on off on off saja....macam hangat2 t&*^ ayam pun ada....bukannya apa, tiada masa, no idea dan internet line yang macam kura2 (alasan semata2 padahal memang malas pun )...hehe
.
Untuk imbas kembali kunun, saya mula menceburi bidang blog ni (cehh macam gaya cakap artis lah pulak) sebab si Cath (Kay Masingan)...dia yang mula2 kasi kenal apa itu blog dengan saya...sapa2 yang mo lawat blog dia pegi saja ke Tulusdarihati.
Saya tulis tentang apa saja yang terlintas dipikiran kunun tapi lebih kepada keluarga...so jangan heran masa post tentang anak saya si Shumi sahaja...masa tu baru ada si Shumi....Shamzi dan Baby Damia belum wujud lagi...kawan2 saya lain juga tidak ketinggalan mo berblog juga...si Nancy ngan si Uzoi...singgah2 ke blog diaorg di lifenowandthen dan Neve
.
Sekarang ni cerita di blog campur2 sudah....tapi tetap dengan tema parenting dan juga personal. Ada juga kisah tentang shopping, photo2 dan kongsi2 maklumat dari wikipedia...tetapi harus di ingat blog ini tidak memaparkan isu2 yang sensitif seperti Politik, Bangsa, Agama (memang kadang2 ada post tentang Agama tetapi lebih kepada perkongsian maklumat sahaja) dan juga lain2 yang boleh menyinggung perasaan pembaca di luar sana... biar orang lain membaca blog ni dengan perasaan yang senang hati kan....
.
ok tu jak lah...mo sambung keja balik....

Wednesday, August 29, 2012

Cerita seram lagi....

Assalamualaikum....
.
Hari ni mo cerita sedikit seram dan misterilah kunun....bukan sengaja mengada2kan cerita tapi ini berdasarkan kepada pengalaman saya sendiri....alkisahnya berlaku pada malam hari raya kedua yang lalu...kan hari tu saya ada bagitahu yang saya, hubby, anak2 dan mama serta adik perempuan saya si Lina balik lewat dari KK selepas pegi beraya....cerita ni seakan2 sama dengan post saya yang terdahulu, kalau yang belum baca, silalah baca disini Misteri
.
kalau sesapa yang berasal dari daerah Kota Marudu mesti tahu kalau mo balik ke sana dari sebelah KK mesti melalui jalan Ulu Kukut.....kawasan ni sebenarnya kawasan hutan simpan dan jalannya agak teruk sedikit sebab kawasan berbukit bukau....kalau limpas masa malam memang gelap dan sunyi sebab tida lampu jalan...dipendekkan cerita, kami limpas jak kawasan tu, saya terdengar orang menangis sayup2, tapi saya tidaklah kunun pikir yang bukan2 masa tu, mungkin si shumi atau si shamzi yang menangis, masa tu mama, Lina dengan Shumi dan Shamzi duduk di belakang. Diorang tengah syok2 tidur masa tu. Adalah dalam 5 minit gitu saya terdengar suara orang menangis tu....
.
Sampai di rumah, mama tiba2 tanya, sapa menangis dalam kereta tadi ? saya pun dengan selambanya jawab, alah diaorang shumi atau shamzi yang mimpi menangis tu.....mana ada dorg nangis, dua2 pun tidur, si Lina pun tidur jugak, kata si mama pulak.....jeng jeng jeng.....kalau bukan dorg yang menangis, si baby Damia pun masa tu tidur nyenyak jak....sapa pulak yang menangis????? bukan saya dan mama saja yang dengar tangisan tu, hubby dan Lina pun dengar jugak.......dengan secara automatiknya bulu roma menegak.....patutlah tangisannya sayu jak..........nda mo teka lagi sapa yang menangis tu, pandai2lah buat andaian sendiri yek....ini bukan cerita dongeng tapi kenyataan....memang ada yang ikut kami malam tu tapi tidak tau siapa... allahualam....bukan kita jak yang tinggal di bumi Allah ni kan.....

Tuesday, August 28, 2012

Photo Contest

Assalamualaikum....
.
Saja jek mo kongsi....hari tu adalah kunun join photo contest yang dianjurkan oleh company tempat saya kerja sekarang ni....saja2 jek join so hantarlah beberapa gambar yang saya rasa cantik tapi tidaklah konpiden mo menang kunun (walaupun dalam hati sebenarnya berharap menang, sapa yang tidak mo menang kan) . Contest ni terbuka untuk semua pekerja dari Asia Pacific lah kunun, kira international lah kiranya....mula2 saya hantar gambar tu, sikit jek orang join, jadi macam ada harapan menanglah kunun ni tapi bila last2 minit tarikh tutup pertandingan tu, punyalah ramai orang submit gambar....cantik2 lagi tu....emmm nda ada harapanlah kunun ni....kira bernasib baik jek kalau pegi pusingan akhir tu....Tarikh tutup 31 Julai yang lepas dan keputusan akan diketahui 15 August....jadi balik keja jak kemarin, perkara pertama dibuat check email....(masih berharap lagi ni kunun).. tunggu punya tunggu email, tiada juga....emmm memang tiada harapan....apa boleh buat kan.....hu hu hu
Tapi...jeng jeng jeng.....jam 3.30 petang gitu dapat email dari Singapore ;-
.
sila klik gambar kalau nda nampak...hehe
.
bukan menang tapi photo saya tu kunun telah tersenarai ke peringkat akhir.......walaupun baru tersenarai pendek, bangga jugalah sebab baru pertama kali join photo contest ni....siap print email lagi tu mo tunjuk tempat hubby (credit to my hubby)....sekarang ni berdebar2 jugalah tunggu keputusan yang akan diumumkan minggu depan....kalau menang syukurlah kan tapi kalau nda, ok jugalah tersenarai pendek dikalangan peserta yang lain, international ok (dengan nada minta puji), dari Australia, Thailand, Singapore dan yang lain2.
.
Ooo lupa plak bagitahu budak2 cute (cute bah kan) yang ada dalam gambar tu si Shumi dan Shamzi, saya punya hero kecil. Doa2 kanlah saya yekk......

Monday, August 27, 2012

Mood Cuti & Blurrr....

Assalamualaikum dan Salam Isnin....
.
Mesti rata2 hari ni semua orang mula kerja dah.....saya pun sama juga...satu minggu bercuti, macam malas suda mo datang gi kerja......kepala masih pikir cuti dan bersantai2 di rumah lagi......post ni pun malas mo taip....saja jek supaya naikkan semangat sikit mo mulakan kerja2 yang bertimbun atas meja ni.....Umi ingat jangan malas kerja.....mesti semangat...boleh bah kalau ko Mia.........!!! chaiyo chaiyo !!!! (walaupun sebenarnya mood : cuti dan blurrrr)

Saturday, August 25, 2012

Program Raya yang padat.......

Assalamualaikum......
.
haloooo.....macam mana hari ni....raya masuk hari ke-7 sudah......saya sekeluarga macam keabisan tenaga sebab program raya yang padat kunun tahun ni.......mana tidak, Raya pertama acara wajib lepas sembahyang raya terus pegi ke kampung hubby di Kota Belud sebab malam raya di Kota Marudu......lepas ziarah kubur terus pegi rumah sanak saudara kaum kerabat hubby, dalam 4 buah rumah gitulah.....petang dalam jam 5 gitu balik Kota Marudu terus pegi ziarah nenek2 sebelah mama....malam balik rumah, tidur macam pengsan suda sebab penat jalan dan makan...hehe...
.
Itu raya pertama, Raya kedua terima kunjungan dari adik ipar pastu bergerak ke Kota Belud sebab ada jemputan raya daripada keluarga angkat hubby.....abis saja beraya di Kota Belud terus direct pegi Kota Kinabalu sebab adik mo makan McD katanya.......balik Kota Marudu dekat jam 9 malam suda.....nasib baik bapa tidak membebel sebab balik lewat.......
.
Raya ketiga balik ke Kota Kinabalu sudah......keluarga hubby buat rumah terbuka....sampai KK saja direct terus gi rumah mentua.....dan macam biasa ada acara makan lagi.......makan, minum, makan, minum, cerita2, sembang2, dan sambung makan lagi......
.
Raya keempat, siangnya rehat2 di rumah kumpul tenaga sebab petang mo bergerak lagi ke Kota Belud sebab ada Hari Keluarga Hubby di rumah pakciknya......dalam jam 6 petang gitu gerak ke Kota Belud.....sejam perjalanan saja dari Kota Kinabalu....sampai sana terus kena suruh gi makan...tapi nda larat suda sebab masa di KK tadi sudah singgah melantak di Restoran Khalisah dekat UA tu.....perut masih penuh lagi.....hubby dan anak2 pun gitu.......kira2 lepas jam 8 gitu acara Hari Keluarga dimulakan.....biasa2 saja, ada sambutan harijadi anak buah dan sesi berkaraoke dan juga 'berunsai' (nanti akan diterangkan maksudnya dalam post yang lain)......saya dan hubby tidak ketinggalan juga berduet 'menyumbangkan' satu lagu kunun......nasib baik Baby Damia tidak meragam malam tu....ok jek dia duduk diam2......kira2 jam 11 gitu kami balik KK sebab anak2 dan Uminya ni mengantuk sudah.....tidak stay sana sebab bisuknya ada program lagi....
.
Raya kelima, saya sekeluarga, adik ipar n anak bininya, kakak ipar dan mama bapa mentua check in  di Beringis Beach Resort, Papar.....mo tenangkan fikiran kunun bersantai2 di tepi pantai......sampai jak sana lepas susun barang2 di bilik, terus bawa anak2 pegi mandi di swimming pool....apalagi si shumi ngan shamzi kesukaan betul........sekali sekala bawa anak2 pegi mandi2 di kolam, rehatkan dorg daripada kerja2 sekolah kan.....sudanya hubby payah mo pujuk dorg keluar dari kolam tu......malamnya pegi makan beramai2 di Restoran Sri Keningau di Putatan.....siok makan beramai2 ni.......balik hotel mama mentua siap tapau 10 biji roti john lagi, katanya sambil cerita2 kita makan2 di bilik......
.
Raya Keenam, lepas jak breakfast, sambung lagi sesi bermandi manda di kolam ngan anak2....kali ni uminya pulak yang temankan anak2 mandi.....mula2 hubby kata dia yang jaga Baby Damia tapi macam dia pun gatal kaki juga mo terjun di kolam...last2 tu, saya yang mengalah jaga Baby Damia, bukan apa kepala dah sakit sebab cuaca agak panas walaupun baru jam 10.....lebih kurang jam 12.30 gitu kami check out dan masing2 balik rumah.....masing2 muka memang suda nampak penat gila.....kami sekeluarga sampai jak di rumah terus mengampai tidur, daripada baba, umi dan anak2nya.....semua penat giler.......macam pengsan pun ada...hehehe
.
.
itu jek ceritanya......walaupun padat dan penat tapi siokkkkkk......bukan selalu dapat peluang bersama2 bersantai dengan keluarga kan.....minggu depan masing2 sibuk suda sebab start keja dah......oklah tu jak....bye.............penat sambung tidur lagi.....

Wednesday, August 22, 2012

Wordless Wednesday # 7

Salam Aidilfitri......
.
.
Acara wajib di pagi raya....beramai-ramai menambah berat badan....(^_^)
.
.
.
.

Tuesday, August 21, 2012

Selamat Hari Raya 2012.....

Assalamualaikum....
.
Hari ni baru ada kesempatan berblog.....baru saja sampai dari rumah mentua tadi.....ada rumah terbuka kunun...actually dari kampung terus pegi ke rumah mentua....baru lah sampai ke rumah sendiri....penat tidak terkata.....penat beraya, penat makan......sampai perut pun macam terkejut suda, macam2 makanan di telan masa raya ni....nasib baik nda cirit birit......kunun mo menten diet macam puasa hari tu tapi nampak jak makanan yang sedap2 tu terus tergoda, hilang semua rancangan mo berdiet....mungkin 3 hari beraya ni naik sekilo suda.....apa2 pun ni gambar2 raya yang mo di kongsi.....
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
tema tahun ni pink ke purple2an kunun........gambar yang paling bawah tu sengaja pilih yang ini untuk post di blog sebab selalu orang letak gambar beramai2 yang siap teratur....saya mo lain dari yang lain letak gambar yang belum ke posisi masing2........

Saturday, August 18, 2012

Ramadan Terakhir, Balik Kampung, Berhati2 di Jalan Raya

Assalamualaikum....
.
Tidak sedar hari ni last suda kita berpuasa....insyallah besok semua umat Islam akan menyambut kedatangan 1 Syawal pulak.......yeah yeah Hari Raya (sila repeat 2 3 kali gitu).......saya dah siap2 mo balik kampung...ikut perancangan awal mo balik kelmarin tapi atas sebab2 yang tidak dapat dielakkan, terpaksa balik kampung hari ni....lagipun bukannya jauh sangat pun, 2 jam perjalanan saja....mama bapa suda berapa kali tepon jam berapa mo balik...lepas tu membebel kasi ingat itu ini....jangan bawa keta laju laju, jangan potong2, jangan itu, jangan ini.....emmm biasalah orang tua, walau anak dorng ni suda besar panjang, beranak pinak tapi tetap dorng anggap anak mereka masih kecil yang wajib dijaga daripada bahaya.....
.
sebut pasal pulang ke kampung dan pandu sendiri, saya ingin mengambil kesempatan mengingatkan pada diri sendiri dan kepada kengkawan semua, sila pandu dengan berhati-hati....jangan ingat ko sorang saja yang ada di jalan raya, suka hati bawa2 laju dan potong memotong.....sila bertimbangrasa dan hargai nyawa anda dan keluarga anda sendiri...kalau pun ko nda sayang nyawa ko sila hormati orang lain yang pandu berhati2 tu. Jangan sebab anda, mereka kehilangan orang yang mereka sayangi.....
.
sekian nasihat dari saya untuk anda dan juga diri sendiri.....Pandu Cermat Jiwa Selamat. Biar Lambat Asalkan Selamat......
.
SALAM AIDILFITRI

Thursday, August 16, 2012

Selamat Hari Raya Aidilfitri......

Assalamualaikum.....
.
Hari ni last keja sebelum cuti selama seminggu (berabis ni beraya kunun).....cuti awal2 suda apply supaya tidak di reject...excited ni mo beraya mengalahkan anak2 sendiri bah...semalam tidur lewat sebab mo cuci segala baju2 yang telah dibeli itu....mesti cuci, orang suda pegang2, nda pasal2 berkurap pulak satu badan...napa sekarang baru cuci, senang jak jawapannya sebab baju baru beli + tiada masa.....biasalah dari pagi ke petang keja, balik rumah lepas buka puasa, badan terus automatik menjadi berat dan malas......
.
Cerita2 pasal raya ni...teringat pula zaman kanak2 dulu.....waktu yang paling excited dekat2 raya ni ialah menunggu pengumuman raya di Tv...kami 5 orang beradik siap2 suda duduk depan Tv tunggu orang yang bersongkok duduk di kerusi besar untuk umumkan tarikh hari raya.....dekat jam 8 lebih (malam yek) gitulah selalu pengumuman tu di buat...muncul jak orang bersongkok dan berbaju melayu tu, semua pun diam, sunyi sepi terus, sabar ni kunun mo tau bila raya.....-->> dengan ini saya mengumumkan tarikh hari raya aidilfitri bagi negeri2 seluruh Malaysia jatuh pada hari......bersamaan dengan 1 Syawal......kira lebih kurang gitulah pengumumannya....kalau hari raya jatuh bisuknya tu....apalagi kesukaan betullah kami.....main2 bunga api di halaman rumah, yang mama ni pulak kelam kabut di dapur, mo rebus ketupatlah, mo masak rendanglah....tapi kalau hari raya jatuh pada lusa...kami terus monyok ni...alah terpaksa puasa sehari lagilah ni (biasalah budak2 kan malas puasa, sekarang ni tida pernah ponteng yek kecuali atas sebab2 tertentu hehe)..yang mama pulak tarik nafas lega sebab ada masa sehari lagi untuk buat semua persiapan tu...
.
Tersenyum2 suda ni sebab kenang2 zaman2 dulu2 tu....ok lah...actually tujuan post ini adalah untuk mengucapkan SELAMAT MENYAMBUT HARI RAYA AIDILFITRI, MAAF ZAHIR BATIN....kalau sekiranya ada post2 yang tidak menyenangkan atau menyinggung perasaan pembaca, harap di maafkan yeekk.....
.
sumber : Google Image

Wednesday, August 15, 2012

Persiapan Raya # 2

Assalamualaikum....
.
Ada tinggal 4 hari lagi mo raya ni.....ni sambungan entri saya itu hari tentang persiapan menyambut raya... hari tu 60% dah siap, hari ni dalam 80% siap...semalam suda beli kasut anak2 saya yang lelaki tu dan beli sepasang lagi baju kurung untuk uminya ni.....cukuplah 2 pasang baju raya kan...nda payah membazir.....tinggal lagi mo cari tudung yang sepadan ngan kaler baju dan juga kasut cumil untuk si Baby Damia....kuih raya mungkin mo tambah sikit tapi beli jak.....tahap kemalasan suda menguasai diri ini...mo buat kuih raya pun nda bersemangat suda sebab hati suda di kampung......ooo kampung ku yang indah permai Kota Marudu....
.
Beli baju kurung semalam dekat Jakel jak...bole tahan juga lawa, ada discount 30% - 50% lagi....mula2 ingatkan mo beli baju kurung polka dot kaler biru tua tu tapi saiz pulak tidak ada...last2 beli baju kurung kaler biru juga tapi yang ada manik2 blink2 tu...ntah apa suda nama baju kurung tu....ada macam vorcosue kah tu torquise kah...nda paham saya...masa cari saiz tu konpiden gilak minta saiz L dan XL.....biasalah sedar diri gak yang saya bersaiz besar (besarkah kamu orang tengo? )....jurujual tu bagi saiz L dan M....so mentest2 lah kunun ni...saiz M...wah muatlah kunun...cun2 lagi....nda sangka ni saya telah bersaiz M (dengan muka bangga sekarang ni)....tapi macam tida percaya juga saya test yang saiz L...wahh suda macam pakai karung guni lah pulak.....tidak sia2 puasa sebulan....dari saiz L ke M.....terpaksalah makan berhati2 untuk menten semasa raya nanti, itupun kalau dapat tahan nafsu tengo makanan yang sedap2 tu....umi mesti kuat semangat ;p

Wordless Wednesday # 6

Assalamualaikum....
.
.
Mood Cuti.......
.
.
Sumber : Google


Tuesday, August 14, 2012

Nuffnang...Blogwalking...

Assalamualaikum....
.
Hari ni post tiada kaitan ngan hari raya walaupun rata2 kebanyakkan bloggers post tentang persiapan raya mereka...(actually kelmarin suda post pun entry tu)...tajuk pun nampak suda tiada kaitan langsung...napa tiba2 keluar tajuk tu pulak...aaa...bukan apa...tadi pagi tengah memblogwalkingkan diri...ternampaklah seorang bloggers ni mempostkan cek yang di terima daripada Nuffnang......banyak oooo ribu.....mesti dia ni dari pagi sampai ke malam menghadap laptop jek kan....update setiap minit dia punya blog.....jeles pun ada nampak orang dapat cek dari Nuffnang....(padan muka sapa suruh tidak rajin update blog kan)..
.
Bertambah2 lagi kejelesan (tapi jeles positif ni a'a, maknanya lepas ni rajinlah konon mengupdate blog dan melawat2 blog2 kekawan, kalau tidak hangat2 t*&^ ayamlah kan), ok sambung cerita balik, bertambah2 lagilah kejelesan bila nampak orang dapat cek dari Nuffnang sampai 11 ribu.....wauuuu bole shopping sakan...tapi bloggers yang ni saya tida heran napa dia dapat begitu banyak, sebab dia memang seorang yang aktif ikut program2 Nuffnang dan ChurpChurp....
.
Oleh yang demikian saya pun merajinkan diri jugalah suda kunun mempost entry yang kadang2 saya fikir orang mo baca ke tidak.....dan hasilnya akaun Nuffnang saya telah menunjukkan peningkatan setiap minggu...walau sedikit tapi apa orang bilang sikit sikit lama lama jadi bukit kan....(^_^)
.
p/s : kepada kawan2 bloggers semua cuba kunun share tip2 macam mana mo kasi up sikit pendapatan dalam Nuffnang tu......

Monday, August 13, 2012

Persiapan raya......

Assalamualaikum....
.
Rata2 semua suda ready2 mo sambut raya kan...mungkin ada yang 100% suda buat persiapan contoh baju raya, kuih raya, duit raya untuk anak2 buah, rumah dah siap kemas dan sewaktu dengannya lah....kurang seminggu lagi kita akan meninggalkan bulan Ramadan dan akan masuk ke bulan Syawal.....saya pun tidak ketinggalan jugalah konon tapi persiapan belum siap 100% lagi...mungkin dalam 60% gitu jek...bukan apa terlampau bizi....biasalah wanita berkerjaya ni (isssh macam mo muntahlah pulak sebuat wanita bekerjaya) ..baju raya suda beli, tinggal lagi capal (sandal) dan kasut untuk budak2 tu dan uminya ni lagi mo menambah sepasang baju lagi...wajib tu mesti ada extra baju raya.....hari sabtu tu pegi 1B tengo2 baju2 extra untuk anak2...baju melayu dan baju kurung actually suda beli jadi cari yang kasual lah pulak...nasib baik Parkson ada sales so dapatlah baju untuk si Shumi dan Shamzi serta si Baby Damia....Shumi dan Shamzi dapat baju Kikilala, 50% discount, harga dari RM 30 lebih daripada RM 60 lebih. si Damia saya belikan baju Baby Kiko tapi discount sikit jek 10%, harga RM 60 lebih juga......rambang mata tengo baju budak perempuan ni, semua pun cantik2. Ingatkan dapat beli semua hari tu tapi si Baby Damia demam jadi terpaksa le balik rumah....cian dia.....so harap2 minggu ni sebelum balik kampung semua dah siap.....(^_^)
.
baju Shumi dan Shamzi....T-Shirt KikiLala dua pasang RM 60 lebih daripada RM 120

Friday, August 10, 2012

Tahniah Pandelela Rinong !!!

Assalamualaikum dan Morning semua....
.
Hari ni mungkin ramai yang post tentang cerita si ratu terjun negara kita Pandelela Rinong...saya pun tidak ketinggalan juga mo mengucapkan setinggi2 tahniah kepadanya kerana telah menyumbangkan satu lagi pingat dari sukan Olimpik kepada negara....tidak sia2 saya bangun jam 2 tadi tengo si Pandelela beraksi...mula2 tu macam tida harapan kunun sebab round pertama dia berada di kedudukan 10 daripada 12 orang peserta....tapi mungkin si Pandelela tidak putus asa....3 round yang terakhir dia dapat terjun dengan baik dan dapat markah yang tinggi...daripada kedudukan tempat ke 10 dia terus naik ke kedudukan no 3 dan melayakkan dia untuk mendapat pingat gangsa.....betul2 sangat gembira dan bangga untuk si Pandelela......susah oo mo dapat kedudukan 3 terbaik dunia.....
.

sumber : Facebook
 .
Apa-apa pun tahniah sekali lagi kepada Pandelela Rinong dan juga tidak lupa kepada jaguh badminton negara Datuk Lee Chong Wei kita........SYABAS !!!
.
p/s : agak2 kalau sukan squash tersenarai dalam acara Olimpik, mungkin kita akan merasa pingat emas dari jaguh squash kita Datuk Nicol David kan........(^_^)

Thursday, August 9, 2012

Lailatul Qadar


Assalamualaikum.....
.
Kongsi ilmu dan selamat beramal  (^_^)..........
.
.

Lailatul Qadar

Lailatul Qadar (Bahasa Arab: لیلة القدر‎) adalah satu malam yang khusus terjadi di bulan Ramadan. Ayat al-Qur'an yang pertama dipercayai diturunkan pada malam ini. Malam ini disebut di dalam al-Qur'an dalam surah Al-Qadr, dan diceritakan lebih baik daripada seribu bulan.
Saat pasti berlangsungnya malam ini tidak diketahui namun menurut beberapa hadis, malam ini jatuh pada 10 malam terakhir pada bulan Ramadan, tepatnya pada salah satu malam ganjil yakni malam ke-21, 23, 25, 27 atau ke-29. Malah ada sebahagian ulama yang menganggap ia berlaku pada malam genap seperti malam 24 Ramadan. Walau bagaimanapun, antara hikmah malam ini dirahsiakan agar umat Islam rajin beribadat di sepanjang malam khususnya di sepuluh malam yang terakhir. Sebahagian Muslim biasanya berusaha tidak melewatkan malam ini dengan menjaga diri agar berjaga pada malam-malam terakhir Ramadan sambil beribadah sepanjang malam

Sumber : Wikipedia



Wednesday, August 8, 2012

Wordless Wednesday # 5

Assalamualaikum.....
.
Emmm tengo je lah foto2 bawah ni....
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
bukannya ada niat pun buat orang terliur kah apa....just mo kasi tunjuk gambar2 yang saya ambil sendiri guna kamera Nikon D7000...ada macam jurugambar profesional kah? hehe...

Tuesday, August 7, 2012

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum.....
.
Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada....
Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi dan berkesan...Si Nora ni dapat balasan akibat kekejamannya ngan anak2 yatim tu dalam Takbir Suci 2...dia terminum cuka getah sebab gelojoh makan biskut sampai muntah darah tapi nda pulak meninggal sebab dalam telefilem Takbir Suci 3 dia masi ada......insaf sekejap dalam Takbir Suci 3 tapi kembali 'mengganas' sampai terpijak paku karat....dalam sakit2 kena paku karat tu dia mimpi buruk dan insaf kembali....pastu ada setan lagi ni menghasut...last2 dia cuba mo bakar rumah dengan anak2 yatim tu masa malam raya.....tapi dia pulak yang terbakar dan innalillah.....
Hari ahad tu Astro Prima ada tayangkan Takbir Suci 2 jam 9 malam....saya apalagi tengo sampai abis sambil di temani oleh anak saya yang sulung tu si Shumi....anak saya seorg ni kalau bab2 tengo drama ke filem ke beremosi sikit...kalau gembira dia tersenyum2 seorang, kalau sedih mesti ada air mata terkumpul di matanya...masa dia tengo telefilem ni macam kucing hilang anak saja...tidak tentu duduk...apalagi kalau masa si Nora sedang bantai budak2 tu....gelisah semacam saja si Shumi...sampailah masa si Nora terminum cuka getah tu, tiba2 si Shumi tanya...Umi bukan dia mati terbakar kah tu.......ooo rupa2nya si Shumi pun hafal cerita ni....bayangkan umur dia baru 4 5 tahun masa tengo drama ni...sampai sekarang dia masih ingat......betul2 berkesan sungguh telefilem ni......
.

Monday, August 6, 2012

Balik Kampung....

Assalamualaikum dan salam isnin....
.
Hari sabtu tu saya dan family balik kampung sanaa Kota Marudu.....sapa2 yang tida tau mana Kota Marudu, ianya 2 jam perjalanan dari Kota Kinabalu......almaklumlah puasa tinggal 2 minggu lagi jadi ambil kesempatan balik kg, mo sama2 berbuka puasa dan bersahur dengan emak bapa di kg....saya balik hari sabtu tu kira2 jam 3 petang....ikut plan mo balik jam 2 tapi sebab saya mo buat biskut raya dan kek dulu, terlewat sejam daripada yang di plan lah....
.
Buat biskut yang simple dulu, biskut mentega....mo tengo rupa dia...hehe
.
.
menyelerakan ka?....ni biskut yang paling simple, sedap dan cepat disediakan....anak2 saya dua orang yg nda puasa tu tukang test...dorg cakap sedap, balik2 lagi tu minta....abis biskut nda dapat simpan untuk raya...dapat satu balang kecil saja....mo resepi ?...senang jak ;-
.
240 gm tepung gandum
80 gm tepung jagung
60 gm tepung kastard
2 biji kuning telur
220gm mentega
esen vanilla
180gm gula icing
.
cara2 buat ;- adun mentega, gula dan telur sehingga kembang. Masukkan esen vanilla. Kemudian gaul tepung gandum, tepung kastard dan tepung jagung sehingga menjadi adunan lembut. Kemudian bentukkan jadi bentuk bunga2 ke gitu (guna acuan la), susun dalam loyang yg telah disapu sedikit mentega, bakar lebih kurang 10 minit pada suhu 180'C. Siap.....memang sedap, lembut dan rapuh.....
.
Lepas buat biskut, saya buat kek lah pulak....tapi kek segera jak sebab mo cepat kan....ikut jak arahan di kotak tu dengan betul dan menjadilah kek tersebut...hehe..tapi walaupun segera ianya sedap dan tidak terlalu manis (sebab kadang2 yang segera ni kandungan gulanya mak aihhhh terlalu lah manissss).. mo tengo hasilnya juga.
.
sila abaikan cara potongan kek....tida tau apa bentuk suda sebab kelam kabut punya pasal...
.
.
Dan ini rupa orang yang membuatnya bersama2 dengan satu2nya si Baby Damia on the way balik kampung hari tu....
.

mesti cakap nda sama rupa kan....biasalah anak2 semua ikut muka babanya, ambil tempias sikit jak muka uminya ni....emmm

Friday, August 3, 2012

Baju Raya....

Assalamualaikum....
.
Salam jumaat semua....x sedar kan 2 minggu dah kita berpuasa (ni kali betul sebab masa bertweet tadi...tersimpan pulak 'seminggu berpuasa'...suda tweet baru sedar salah...malunya...cepat2 delete tweet kunu cover malu).... ok balik kepada cerita sebenarnya...actually mo cerita pasal baju raya....memang menjadi kebiasaan kepada family2 di luar sana kalau beli baju raya mesti yang sama kaler punya...warna mesti sedondon....dari bapa ke maknya sampai ke anak2nya....samalah macam saya kunun, raya tahun lalu baju kaler kecoklatan dan kehijauan (ntah warna apa ntah...tapi memang gitu kalernya)....baju baba dan dua hero saya tu kunun tempah khas dari tukang jahit cina (memang apek satu orang ni pandai jahit baju melayu....ko design saja macam mana, dia mesti tau punya)...saya beli yang ready made punya tapi bukan baju kurung kah atau kebaya...terpaksa pakai jubah sebab tahun lalu kan pregnant si baby Damia tu..... beli sanaaa Boutique Dubai (wahh jauhnya pegi Dubai kunun....), baju2 di boutique ni kira menepati citarasalah kunun....ada discount 70% lagi tu masa tu....sapa2 yang tida tau tempat di mana...kamu orang pegi saja sanaaa Alamesra, Sulaman...kedai dia bersebelahan dengan Senario Cafe tu....
.
Tahun ni satu family terpaksa beli ready made punya....kesibukan betul sampai tiada masa mo pegi hantar jahit baju....tema warna suda pilih tapi rahsia dululah kunun....mungkin hari ni singgah balik sana Boutique Dubai tu...hari tu suda pegi tengo2...memang cantik tapi belum tau lagi mo pilih yang mana satu......minta2 janganlah ramai orang malam ni....sebab lepas kerja, buka puasa dulu di rumah baru bergerak mo buat operasi mencari baju raya tahun ni....hehe itu jelah kunun....
.
.
perasan ka...ni kali saya punya post tidak 'justify' seperti selalu kunun...bukan apa boring lihat kedudukan yang terlampau tersusun tu kunun....sekali sekali ubah kedudukan kan....(^_^)

Wednesday, August 1, 2012

Wordless Wednesday # 4

Assalamualaikum....
.
Sempena 1 Ogos ni...masuk dah bulan kemerdekaan, saja mo kasi ingat....CINTAILAH NEGARA KITA !!
.
Sumber : Mr.Google