Saturday, September 29, 2012

THE BEST BABIES/KIDS SMILING CONTEST 2012-END DATE DEC by EasyOnline-Babys-Kids-Closet

Assalamualaikum......
.
.
.
^
^
^
tadi check2 facebook nampaklah satu contest ni yang dianjurkan oleh EasyOnline Baby`s & Kids Closet......baca2 dia punya syarat-syarat penyertaan macam senang mo join pula......tidak payah beli apa2 benda dari diorang (sebab selalunya kalau ada contest2 macam ni, mesti ada syarat beli barang diorang dulu), cuma hantar gambar baby berserta butir2 peribadi yang dikehendaki.....alah...standardlah tu macam nama, alamat, email dsb.....tarikh tutup penyertaan pada 30 September 2012 (besoklah tu) dan tarikh akhir undian ialah hujung tahun ni.....pemenang contest ni dipilih berdasarkan kepada undian yang paling banyak.....
^
^
Cara-cara mengundi senang jak....mula-mula klik LIKE di Fan Page EasyOnline Babys & Kids Closet tu......lepas tu masuk ke foto2 peserta tu dan klik LIKE mana2 foto baby yang anda suka......Walaupun memang tahu macam tiada harapan untuk menang sebab terlalu banyak saingan (sebab banyak baby lain yang ramai peminat) tapi kalau jika ada yang sudi, silalah like photo di atas....masuk jek di sini dan ikut jak cara-cara telah diterangkan tadi........so sapa-sapa yang rasa senyuman si Baby Damia yang paling menawan sila LIKE peserta no 153
^
^
Ribuan terima kasih jika sudah LIKE.........(^____^)

Friday, September 28, 2012

nuffnangx

Assalamualaikum dan Salam Jumaat.....
.
.
Semalam check2 Yahoo Mail...nampaklah email dari si Nuffnang ni.....katanya kunun sapa2 yang suda register dengan nuffnangx tu akan berpeluang memenangi wang tunai USD50,000...contest dia berbunyi macam di bawah tu lah......the most POWERFUL mobile influencer.....sapa2 blogger yang mempunyai follower yang ramai berpeluang memenangi contest ni la...kalau macam blog saya yang seorang dua saja followernya, jangan harap mo menang....join pun, mungkin awal-awal suda di disqualifiedkan...huhu (sedihnya....) so sapa2 yang rasa dirinya seorang blogger yang sangat berpengaruh dan mempunyai 'pengikut' yang ramai silalah join contest ni...mesti semua yang register dengan nuffnang suda dapat email ni kan, jadi rajin-rajinkanlah diri membaca segala syarat dan peraturannya.....


^
^
^
^
^
^
^
Sila abaikan gambar di atas.....tidak ada kena mengena pun dengan contest tersebut....(bukan selalu dapat tayang muka kah kah kah)

Thursday, September 27, 2012

Iklan Gigi ??

Assalamualaikum....
.
Hari ni cerita pasal gigilah pulak....apasallah pula tiba2 cerita pasal gigi ni....bukan apa, sya kalau bab2 kebersihan gigi anak2 ni memang amat cerewet sekali....sejak dari tumbuh gigi lagi saya start suda bersihkan gigi anak2....kalau masih baby, saya lap dengan kain lembut....mula kenalkan diorang dengan berus gigi seawal 2 tahun...kan ada berus gigi yang sesuai dengan umur anak tu...masa mula2 tu saya yang tolong beruskan gigi diorang tapi masa umur 3 tahun ke atas suda ajarkan diorang berus gigi sendiri....lepas berus saya check sekali lagi, bersihkan tidak...kalau masih ada terselit ta** gigi, berus balik....memang tidak suka dan memang saya Umi yang cerewet....
GULA-GULA ??? memang tidak bagi anak2 saya makan....ada jugalah bagi anak saya makan tapi orang bilang setahun sekali...hehe (kesian anak2 saya)..lepas makan mesti berus gigi....cerewet-cerewet pun hasilnya berbaloi....
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
kan cantik senyuman bila tengo gigi camtu....dan Uminya ni pun, alhamdulillah sehingga sekarang belum pernah sakit gigi lagi....(^__________*) 

Wednesday, September 26, 2012

Wordless Wednesday # 9 - Bila anak dalam perut ibu

Assalamualaikum.....
.
.
.
.
.
Macam betul sajakan....sapa2 yang pernah bergelar IBU mesti pernah ada pengalaman di atas.....(^______^)

Monday, September 24, 2012

Ikan Bakar di Restoran Pak Din

Assalamualaikum...
.
Hari jumaat yang lalu, rezeki murah lagi sebab mama mentua belanja makan sana Restoran Pak Din...sebenarnya saya dengan hubby tidak tau mana lokasi restoran ni dan tidak pernah pun makan sana...hubby tanya mama dia, mama dia cakap follow diorang jak...nanti sampai KK kita cari parking jak sebab tempat tu susah mo dapat parking...sudah diorang yang belanja jadi kami pun ikut ja lah...ikut punya ikut rupa-rupanya restoran tu berdekatan dengan Restoran Stesen Ikan Bakar (dulu Restoran Sempelang) sana bangunan Sinsuran tu...sampai sana kebanyakan orang yang saya nampak order ikan bakar...mungkin restoran ni menu utamanya ialah ikan bakar....tapi ada juga menu sampingan yang lain boleh di order....
.
.
saya dan hubby order ikan bakar jak....tambah dengan acar mangga, rumpai laut dan 'kenilau' (ikan bilis yang dimasak menggunakan cuka)..
 .

belacan tu yang bikin ummpphh cicah dengan ikan bakar....
.

muka kanak-kanak riang...tidak tahu apa motif si Shamzi buat muka begitu...budak dua orang ni order sup kosong jak...meehoon dengan sup sahaja...yang lain tidak mau...

Saturday, September 22, 2012

Promosi Lagi....Worldsofcolours

Assalamualaikum.......
.
.
Suda baca tajuk di atas kan......so paham2 ajalah ni post mo promosi blog sya yang satu lagi tu.....masih baru kan, jadi harus diuar-uarkan...hehe.....sapa-sapa yang minat nengok gambar-gambar, ringan2kanlah jari anda klik link ni Worldsofcolours (^_____^)
.
.
.
.
.
sapa-sapa yang suda lawat blog ni diucapkan ribuan terima kasih, kalau sudi singgahlah lagi........

Friday, September 21, 2012

Tips Menangani Anak....

Assalamualaikum....
.
.
Sedang melayari internet, ternampak pulak ruangan yang saya rasa sangat berguna untuk ibu bapa terutamanya saya....mempunyai 2 orang anak lelaki kecil yang hampir sebaya sangat mencabar rasanya....lebih2 lagi kedua2nya sama2 nakal....nakal budak-budak kan...berlari sana sini, menjerit2 tidak tau kenapa....lepas tu bergaduh....pening kepala tengok.....nasib baik yang ketiga masih baby, kalau tidak......kadang2 tu memang terhilang sabar juga di buatnya, kenalah seorang satu rotan di kaki.....lebih2 lagi masa diaorang bergaduh....tapi lepas tengok anak2 menangis macam menyesal pun ada.....susahnya memikul tanggungjawab sebagai ibu bapa ni.......betul didikan maka sempurnalah anak dan begitulah sebaliknya...so saya pinjam ruangan ni tips menangani anak sebagai sedikit panduan kepada para ibu bapa dalam mendidik anak2 (termasuk saya).....
.
.
P/s : Kredit untuk penulis blog tersebut....thanks.

Menang Kuiz

Assalamualaikum....
.
Hari ni mo share berita gembira....hehehe sya menang kuiz kunun, alah kuiz kecil2 jak, kuiz yang di anjurkan oleh Pusat Pungutan Zakat tu...kemarin check2 facebook cam biasa...tiba2 nampaklah keputusan pemenang untuk kuiz yang ke-9 diumumkan.....saya ikut serta juga dengan menjawab kuiz tu, tapi bukan harap menang sebab hanya 5 orang sahaja yang akan terpilih daripada lebih 100 penyertaan tu....harapan tipis sekali.....check punya check adalah pula nama si Mia Kassim (nama sya di facebook) tersenarai sebagai pemenang...terkejut sebab first time menang kuiz tapi alhamdulillah sudah rezeki namanyakan....
.
Tapi yang sedihnya hadiah tidak dapat pulak sebab kena ambil sendiri tempat dorang....huhuhu....kalau dorng hantar kan best....kasihan ni tinggal jauh....huhu....sapa2 yang mo join kuiz atau aktiviti yang lain boleh check2 facebook Pusat Pungutan Zakat di myzakat

Thursday, September 20, 2012

Cerita Si Monyet

Assalamualaikum....
.
Hari tu pegi zoo dapatlah snap gambar satu monyet ni yang macam siook jak tengo gayanya...oleh sebab saya terlalu sibuk hari ni jadi pandai2lah kamu orang buat cerita sendiri berdasarkan gambar di bawah (cehh macam cikgu sekolahlah pulak mo suruh buat karangan berdasarkan gambar)...apa2 hal layan ja lah gambar monyet ni.....bye
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
menyampahlah tengo muka orang yang ambik gambar aku ni......(^_^)

Wednesday, September 19, 2012

Wordless Wednesday # 8 Lok Kawi Wildlife Park

Assalamualaikum....
.
.
Mo share gambar tempat kami sekeluarga pegi cuti hari tu....Lok Kawi Wildlife Park...tapi gambar2 ni ambil dari Google sebab gambar2 saya dan anak2 belum sempat up load lagi.....
.
.
 .
.
.
 .
.
.
 .
.
.
.
.
.
Boleh baca mengenai zoo ni di sini

Tuesday, September 18, 2012

Cuti 3 Hari

Assalamualaikum....
.
Baru hari ni dapat post cerita yang baru.....bukan malas tapi 3 hari cuti yang lalu amatlah padat program bersama2 dengan family (kononlah)....Hari pertama cuti, 15hb tu...awal pagi lagi suda keluar rumah dengan hubby dan anak2....mau breakfast di luar, roti telor yang enak dan rangup sana Restoran Maimunah di Jalan Segama, KK...sapa2 yang tinggal di KK, boleh pergi ke sini kalau mo menikmati roti telor yang sedap....kedai dia satu baris dengan kedai buku Taiyang tu....emmm enak tidak terkata, makan dengan teh tarik lagi tu....hubby sampai order 2 roti canai (macam mana mo diet kalau begini ni)...lepas breakfast round2 KK, beli barang2 dapur sikit....petang pegi ke rumah mentua pula sebab hubby dapat call mamanya sakit...tekanan darahnya tinggi balik....so malam tu kami tidur rumah mama hubby...sempat lagi ni balik rumah sekejap masakkan dia bubur ayam (mo jadi menantu mithali ???)...
.
Hari kedua cuti, 16hb sempena Hari Malaysia, bawa anak2 pegi Zoo....di Kota Kinabalu ni lokasi zoo ada di Lok Kawi, Jalan Papar tu....nama tempat tu Lok Kawi Wildlife Park (kalau tidak silaplah)...ini kali ke 5 pergi ke sini....tapi kali ni first time bawa Baby Damia tengo burung2 dan binatang....ngam2 pegi tu ada persembahan haiwan...anak2 punyalah excited tengo lebih2 lagi Baby Damia..ketawa2 dia tengo gelagat burung kakak tua tu...masa persembahan adalah seekor ular sawa yang agak besar di bawa masuk...so tamat persembahan penonton di jemput untuk tengo dengan lebih dekat atau pegang ular tu...sya pun dengan berlagak berani mo test ni sentuh ular...ingatkan mo genggam jak badan ular tu tapi bila jari telunjuk jak tersentuh badan ular tu rasa macam badan terkena karan lah pulak...hehehe geliiiiinya.....lembik jak badan ular tu....tapi sumpah lepas ni tidak mo sentuh suda...geliiiiiii anak2 lelaki sya yang dua orang tu bukan main lagi....siok jak diorang picit2 badan ular tu.....
Balik dari Zoo...petangnya pergi ke rumah adik ipar pulak...sana Tamparuli....keluarga mentua pun ikut sekali so kami sama2 konvoi lah pergi ke sana...kira2 sampai sana mo panggang2 ikan lah konon...siap beli 2 kilo ikan 'uji rashid' lagi tu sebelum gerak pegi sana...sampai di rumah adik ipar, arang basahlah pulak....api tidak boleh hidup....last2 makan sajalah apa yang ada...nasib baik adik ipar suda siapkan makanan yang lain sebelum kami sampai...
.
Hari ketiga cuti.....bangun pagi masih di rumah adik ipar, Tamparuli hujanlah pulak...so stay sana rumah sambil breakfast beramai2..adik ipar tinggal di Flat Guru sebab wife dia cikgu sekolah menengah...so depan flat mesti ada padang sekolah kan...berhenti saja hujan, hubby bawa Shumi dan Shamzi main bola di padang....bukan main seronok lagi diaorang....berlari2 macam tidak pernah nampak padang yang begitu luas...Shumi siap berguling2 lagi di padang ala2 macam filem hindustan tu....kesian pulak tengo anak2 begitu seronok sebab selama ni terperuk di rumah saja (masa terhad mo bawa anak2 pegi berjalan)....lebih kurang jam 10 gitu kami bergerak pulang ke KK sudah....walaupun penat tapi puas hati lebih2 lagi dapat tengo muka anak2 gembira.....

Friday, September 14, 2012

Permata Hati

Assalamualaikum dan Salam Jumaat
.
.
.
Permata hati yang dikatakan di atas ianya tidak boleh di tukar ganti....apakah permata hati itu ----->>> anak2 saya, buah hati kesayangan umi....
.
.
.
Shumi
.
.
.

Shamzi
.
.
.

Damia
.
.
.
Rasanya macam baru semalam melahirkan Shumi si abang yang nakal tetapi bertanggungjawab, Shamzi anak yang manja walaupun sudah bergelar abang, Baby Damia yang riang akan berusia setahun bulan oktober ni....semoga anak2 Umi membesar dengan penuh kasih sayang, berjaya dalam hidup, menjadi anak2 yang soleh dan solehah....amin......

Thursday, September 13, 2012

Cek Nuffnang

Assalamualaikum....
.
Jangan terkejut pula dengan tajuk post di atas......account nuffnang sya belum cukup lagi untuk di cashoutkan.....tetapi alhamdulillah kunun semenjak bulan lalu aktif semula post entry dan blogwalking, setiap minggu 'tabung' sya di Nuffnang menunjukkan peningkatan yang mendadak walaupun CPUV belum ada lagi (isk isk isk)...setakat ni semua hasil dari Unique per click tu saja.....tapi apa orang cakap.....sikit2 lama2 jadi bukit.....
Berbalik kepada tajuk post di atas....semasa berblogwalking tadi, try lah konon taip "cek nuffnang" di google search....enter saja punyalah banyak post daripada blogger lain yang berkisahkan pasal cek nuffnang ni.....baca satu2 post diorg, punyalah best, jeles pun ada, semangat terbakar pun ada....ada yang RM 50 suda cash out, ada yang sampai cek dapat ribu2......bestnya yang dapat ribu tu, shopping sakan kalau sya yang dapat, boleh lepas satu Coach Bag lagi (hehehe berangan lebih)....
.
bawah ni separuh daripada 'tabung' Nuffnang sya yang tidak seberapa tu.....emmm macam mana mo shopping ni kalau sen2 jak yang masuk......huhu agak2nya bilalah mo dapat cek Nuffnang yang pertama ni..........
.
.



Wednesday, September 12, 2012

Makan Malam @ Asian Cuisine, Likas Plaza

Assalamualaikum....
.
Semalam balik dari keja, sya, hubby dgn anak2 pegi rumah keluarga mentua (alala mama bapa hubbylah tu)....ada hal kunun mo bincang, kira2 bulan depan ni mo jalan2 pegi sanaaaaa Kundasang...hotel suda book, 2 malam gitu stay sana.....satu malam stay sana Kiram's Village, satu malam di Pine Kinabalu Resort....issshh inda sabarnya....(nanti akan diceritakan pengalamannya)
Lepas bincang2 (padahal cerita2 jak banyak), tiba2 mama mentua bersuara, mari kita keluar makan, ada sup ikan sedap sana likas, mama belanja.......wah macam orang ngatuk disorongkan bantal, terus setuju...lagipun kami belum sempat makan malam, balik keja tadi sempat minum petang jak dengan anak2....
.


Saya makan 'benda' ni....kalau pegi di restoran ni wajib order dia punya Mango Chicken & Rice, sedap....rasa masam2 mangga campur dengan rangup2 ayam goreng...
.
.
.


Muka si Shumi yang kesedapan tengah mengunyah udang goreng...dia order nasi goreng seafood konon....si Shamzi tidak tentu makan, mula2 dia order nasi goreng pataya, tapi bila babanya punya order sampai, sup ikan tu, dia mo makan soto ayamlah pulak...tapi kena paksa makan juga nasi goreng patayanya itu sebab suda order kan...
.
.
.

Sup Ikan yang mama mentua cakap sedap......boleh-boleh jugalah, tapi kalau bilang sedap tahap gaban tu belum lagilah...
.
.
.

Kakak ipar, mama dan bapa mentua yang tengah sedap menikmati sup ikan kegemaran diorang....
.
.
.

Sapa-sapa yang mo cuba makan sup ikan ataupun mango chicken with rice tu, pegi saja ke Asian Cuisine, Likas Plaza, restoran berdepan dengan Klinik Sihat......ok bye....

Tuesday, September 11, 2012

Jika Bayi terjatuh....

Assalamualaikum....
.
Semalam kira macam malang tak berbaulah...baru tinggal Baby Damia bersama abang2nya mo ke dapur sekejap, 10 saat macam gitu dengar si Baby nangis dengan kuatnya....kelam kabut ni berlari...rupa2nya Baby Damia terjatuh masa dia cuba panjat mo berdiri sofa di ruang tamu tu......kuat dia menangis....sapu2 belakang kepala ingatkan terkena disitu rupa2nya muncul benjol sebesar bola ping pong di dahinya.......sangat terkejut masa itu...panik sekejap sebab tengo benjol begitu besar....menyesalnya tinggalkan baby damia, tapi benda suda berlaku kan.....terus telepon adik yang keja nurse tu mo buat apa kunun....memang sebenarnya suda tau apa yang perlu dibuat kalau anak terjatuh sebab suda ada pengalaman dengan abang2nya sebelum ni....tapi masi juga mo tanya adik.....jawapan yang dia bagi memang sama jak....tengo dia menangis berterusan kah, muntah2 kah, atau tidak aktif kah....kalau dia tunjuk simptom2 gitu baik bawak terus gi hospital.....
Nasib baik Baby Damia nangis sekejap jak.....tapi sian tengo dahinya ada benjol tu...ambil ais terus tuam2 dbenjol dia supaya cepat turun....risaunya tengo dahi dia macam tu.....menyesal pun tiada guna...mudah-mudahan ianya bengkak biasa aja.....tapi saya tengo Baby Damia ok juga...bengkak dia pun cepat turun lepas kena tuam dengan ais...bagi susu dia minum sampai abis...pastu aktif balik pegi ikut abang-abangnya bermain....tapi walaupun tiada apa2 saya masi lagi risau sebab mesti pantau keadaannya dalam 24 jam ni....
.
Bagi para ibu bapa yang pernah berhadapan dengan situasi begini, saya kongsi2 sikit tips untuk kebaikan bersama ;-
  • gunakan ais kiub untuk tuam kepala anak yang bengkak/benjol
  • sapu minyak (kalau boleh jangan yang terlalu meninggalkan rasa panas, nanti anak alergik atau tidak tahan pulak)
  • pantau keadaan anak selama 24 jam selepas dia terjatuh
  • berhati2 dengan simptom2 seperti muntah2, tidak berhenti menangis, badan lembik tidak bermaya, tidak lalu minum susu..
  • kalau terdapat simptom2 seperti diatas segera pergi ke hospital unit kecemasan....jgn pegi ke klinik biasa
  • Tip akhir yang paling berguna - JANGAN TINGGALKAN ANAK2 KECIL SENDIRIAN TANPA PENGAWASAN ORANG DEWASA WALAU SESAAT PUN....ni peringatan untuk diri sendiri juga....:-(

Monday, September 10, 2012

Teh Madras

Assalamualaikum....
.
Hari ni mo share minuman kegemaran my hubby yang selalu dia order kalau makan di kedai makan India....tidak lain tidak bukan Teh Madras...
.
.
actually teh ni sama dengan teh tarik yang lain tapi yang membezakannya, susu cair digunakan menggantikan susu pekat tu....rasanya tidaklah terlalu berlemak oleh susu tetapi orang bilang sangat ummpphh dan kawww oleh rasa teh tu...my hubby ada jugalah kunun selidik2 daripada tukang membuatnya itu...alah orang2 dari India tu....dorg cakap kalau di India teh madras ni menggunakan susu kambing tapi disebabkan di Malaysia ni susu kambing jarang ada dijual dan mahal, dorg ambil pendekatan yang lain dengan menggantikannya kepada susu cair tu....tapi bukan semua teh madras ni sedap rasanya, mesti ikut juga tangan yang membuatnya....setakat ni teh madras yang paling ummpph sekali ada dekat Akmal Curry House & Restaurant sana Sulaman Central (berdepan dengan Taman Indah Permai, Jalan Sulaman)....sapa2 yang tinggal dekat area ni bolehlah lepak2 sana makan2 roti canai sambil minum Teh Madras.....pergghh

Sunday, September 9, 2012

JJCM TV3

Assalamualaikum......
.
Hari minggu yang mendung ni saja mo share rancangan makan2 favorite saya.....rancangan apa lagi kalau bukan Jalan Jalan Cari Makan @ JJCM yang bersiaran di TV 3 setiap hari ahad jam 12.00 tenghari.....saya kalau rancangan makan2 ni memang kesukaan betullah....channel 703 di Astro pun jadi channel favorite sebab semua rancangan tentang makanan.....saya kalau orang tengo makan bukan main seronok, meningkatkan selera kita untuk makan...macam mo di telan semua makanan yang ada...tapi kenyataannya kalau makan nasi, satu piring pun tidak larat sudah (eleh betul kah ni ).....
.
Sumber : Google
.
Ok berbalik kepada rancangan JJCM tu, pengacara pertama JJCM si Maria Tunku Sabri.....punya siok tengo kalau nampak dia makan...bukan main selera betul....air segelas besar pun boleh abis.....makan pun tidak kontrol2 lagi.....memang bestlah kalau nampak dia makan.....
Pengacara seterusnya, perempuan juga....sapa lagi kalau bukan anak Chef Wan si Serina Redzuan tu (eehh betulkah saya eja nama bapa dia ni macam pelik saja)...ingatkan minah lawa ni kalau makan kontrol2 ayu, rupa-rupanya 2 x 5 dengan si Maria juga....makan macam nda sedar suda kena rakam.....berselera tull....lebih2 lagi masa dia shoot rancangan JJCM tengah mengandung tu....tambah2 lagi berselera.....
Pengacara yang seterusnya, kali ni TV 3 pilih lelaki pulak......tukar2 angin agaknya kan.....kali ni teman mesra si Yuna tu, Si Qi.....orangnya kurus aja tapi sekali dia makan bukan main lagi....sampai berpeluh2 bah...lebih2 lagi kalau makanan tu agak pedas. Tapi yang sioknya dia makan juga....mungkin makanan memang tu sedap jadi sayang kalau tidak dirasa.....
Lama juga Qi mengacara rancangan JJCM....pastu tiba2 tukar lagi pengacara....kali ni pula 2 orang pengacara, sepasang.....Shiha Mentor ngan seorang lelaki tu nda kenal sapa, pelakon ke penyanyi saya pun nda tau.....tapi kali ni macam nda best jak.....sorrylah TV 3 yekkkk.....ini sekadar pandangan penonton setia.....kedua2 pengacara tu makan macam nda ikhlas saja.....makan cam terpaksa cakap sedap.....kontrol2 ayu lagi...rasa2 nya dorg memang tidak ngam jadi pengacara rancangan makanan, mungkin kalau rancangan hiburan sesuailah agaknya....JJCM musim ni kurang sikit saya tengo....tidak menyelerakan...
Mungkin banyak komen2 daripada penonton, pengacara JJCM di tukar lagi......kali ni pelakon Iqram Dinzly pulak jadi pengacara.....setakat yang saya tengo memang best dia mengacara....makan pun bukan main selera lagi.....sampai comot mulut tapi nda apa memang namanya rancangan makan2 kan, buat apa mo kontrol2 hensem......
.
Apa2 pun sampai sekarang memang masih setia tengo JJCM @ TV 3

Saturday, September 8, 2012

Facebook Page untuk Worldsofcolours

Assalamualaikum......
.
Hari ni stay di rumah saja disebabkan kedemaman dan kebatukkan yang melanda diriku........ceh macam bikin panas pula ayat ni....sambil berehat2 kunun, tiba-tiba merajinkan diri pula create facebook page untuk blog ku yang satu lagi tu.......alah blog yang untuk post gambar2 tu jak.....disebabkan blog itu tidak banyak post pasal personal life aku jadi rasa2nya ngamlah kunun di createkan satu facebook page untuknya....kalau blog ini yang dibuatkan facebook page, mungkin muntah darah kawan2 aku mo kasi like...bukannya artis orang mo tau ko buat apa....kuang kuang kuang.....so kepada mereka yang amat suka melihat gambar2 yang rasa2nya ok lah kalau di tengok, silalah like di Facebook Page Worldsofcolours ....
.
.
bukan paksa mo like ke apa.......sokong menyokong tu amalan yang mulia kan hehe

Friday, September 7, 2012

Worldsofcolours

Assalamualaikum.....
.
Hari no mo share cerita tentang blog saya yang kedua...Worldsofcolours......begitulah kiranya blog title saya tu.....blog yang kedua ni lebih kepada dunia fotografi, jadi akan ada banyak gambar-gambar yang akan dipost...ianya dibuat khas untuk my hubby yang amat amat berminat dalam dunia fotografi dan banyak gambar yang di ambil dan di edit olehnya, saya lihat2 dan jeling2 rugi kalau tidak di kongsi tengo bersama2 kan....bukan saya sengaja memuji foto-fotonya cantik sebab saya ni wife dia....tapi betul foto2 yang siap diedit oleh si hubby memang ada ceritanya sendiri....cantik dan menarik untuk seorang yang baru sahaja berjinak2 dalam dunia fotografi.....
.
Oleh itu kepada yang berminat dengan foto2 yang menarik....silalah datang menjenguk ke Worldsofcolours
.

Thursday, September 6, 2012

Rumah Terbuka Raya & Iklan Perkhidmatan Fotografi !!!

Assalamualaikum...
.
Hari ni mo cerita pasal rumah terbuka raya saya hari tu....sebenarnya rumah terbuka raya saya yang pertama kali....actually mo buat tahun lalu tapi sebab macam belum sepenuhnya terpaksa di tunda ke tahun ini....penghujung tahun 2010 kami pindah ke rumah baru kami (apartment biasa jek cuma nama tempat ada eksen sikit 'Condo Apartment'), baru sekarang berkesempatan buat rumah terbuka raya tapi kecil2 jak...jemput pun rakan2 terdekat dan sedara mara saja....jadi kepada kawan2 lain yang tersengaja tidak dijemput, minta maaf banyak2...insyallah tahun depan, panjang umur, murah rezeki, buat rumah terbuka raya lagi akan dijemput datang yek.....apa-apa pun ini ada beberapa gambar yang mo di kongsi....silalah tengo...
.
.
.

.

.

.
.
.
.
.
.
actually kebanyakkan gambar2 yang saya post di blog ni sebenarnya diambil oleh jurugambar yang tidak berapa bertauliah tapi bolehlah orang bilang...sapa lagi kalau bukan saya punya hubby.....tapi nama dia dalam dunia fotografinya itu konon panggil jak Finger Print .....sapa2 yang berminat untuk edit gambar atau pun minta di ambil gambar boleh kawan2 dengan dia di facebook nama finger print (Dzuhardy Amit) ataupun email saya terus di salmiahdz@yahoo.com
perkhidmatan pertama FOC sahaja.....kasi tengo dulu samada kamu orang berpuas hati dengan gambar tu atau tidak...jika berpuas hati boleh lah hantar gambar2 yang lain dan di caj dengan harga yang paling berpatutan......lain2 pertanyaan email jak saya terus....(^_^)
.
.

.
p/s - contoh2 gambar yang lain akan di post selepas ini......tunggu yee

Wednesday, September 5, 2012

Syukur....menang Photo Contest !!!

Assalamualaikum...
.
.
ingat lagi post saya hari tu...alaaaa tentang Photo Contest tu.....belum baca lagi ? jadi silalah baca di Photo Contest ..... keputusannya keluar hari ni...dan jeng jeng jeng (saja jak mo kasi saspen sikit)
.
.
.
.
.
inda sangka ni menang....tapi orang bilang rezeki kan....walaupun tidak menang dia punya Grand Prizes tapi tersenarailah juga sebagai pemenang...syukur alhamdulillah....bertuah betul muka si Shumi ngan si Shamzi......

Tuesday, September 4, 2012

Keta masuk 'hospital'

Assalamualaikum.....
.
Hari ni masuk keja sebab kemarin ambik cuti kecemasanlah kunun...kurang sihat dan ada hal mo diselesaikan...kira2 lepas siap urusan mo rehat2 di rumah tapi apa boleh buat, kita hanya merancang.....on the way mo balik rumah dari klinik, keta inda boleh hiduplah pulak...padahal bateri keta baru jak tukar pagi tu...hubby try 'jumper' keta tidak juga hidup....last2 putus asa dah sebab dekat 2 jam lebih suda berjemur di tengah panas....Shumi dan Shamzi tertunggu2 suda di tadika.....Baby Damia mula merengek2 suda sebab rimas kepanasan....panggillah konon tukang 'towing car' hantar pegi workshop.....lebih 6 tahun guna keta ni, baru pertama kalilah 'dia' terpaksa di tunda ke 'hospital'....sampai bengkel, mekanik check2 rupa2nya 'starter' keta suda rosak...mo ganti yang baru.....tapi rasa bangga jugalah sebab mekanik tu puji kami pandai jaga keta, 6 tahun guna baru starter yang rosak, kalau yang lain 2 3 tahun macam2 suda rosak.....memanglah keta kena jaga rapi sebab ianya satu keperluan dan bukannya senang2 mo beli, harga bukan 2 3 ringgit kan......
.
.
.
.