Wednesday, October 31, 2012

Wordless Wednesday # 12

Assalamualaikum....
*
*
*
*

^
^
^
^
^
pssttt...ada orang tambah umur hari ni....alahai tua sudah bah tukang tulis post ni.......
*
*
*
*
*
*
Ya ALLAH, aku bersyukur padaMu kerna masih dipanjangkan umur, kurniakanlah aku kesihatan yang baik agar dapat menjalani segala ibadat dengan sempurna, dimurahkan rezeki dan menjadi seorang Isteri mithali dan Umi yang bertanggungjawab.........Amin.......

Tuesday, October 30, 2012

Renung sejenak

Assalamualaikum....

Sumber : Facebook

Saya memang mahu anak-anak saya senang.....saya bahagia bila melihat mereka menari keriangan apabila mendapat benda yang mereka mahukan...mereka nak beg baru, saya belikan, mereka nak kasut baru, saya belikan, mereka nak pakaian baru, saya belikan, mereka nak alat permainan, nak makan aiskrim, nak jalan-jalan, nak itu, nak ini, saya memang turutkan....
TAPI ada ketikanya, kita harus biarkan anak kita berasa susah...biar mereka faham bahawa sesuatu itu tidak boleh diperolehi dengan mudah tanpa usaha...biar mereka belajar berdikari agar dewasa nanti boleh hidup di 'kaki' sendiri.....biar mereka tahu bahawa kebahagiaan itu bukan datang daripada kemewahan....

Note : peringatan untuk diri sendiri


Kundasang - Desa Dairy Farm

Assalamualaikum
Kalau pegi Kundasang, wajib pegi ke Desa Dairy Farm, ladang ternakan lembu tenusu ala-ala New Zealand gitu.....tempat ni memang cantik, luas mata memandang, padang rumput hijau dan suasana yang sentiasa diliputi kabus.....angin sejuk sepoi2 bahasa.....betul2 macam di luar negara...



 betul kan...macam di oversea saja kunun....sapa2 yang tinggal di Sabah mesti selalu jumpa susu kotak cap DESA tu...aaa sinilah kunu kilang memproses susu segar tu...actually sini boleh beli susu segar yang dalam kotak2 tu dengan harga yang berpatutan tapi masa kami pegi sana tu, susu semua sudah habis kena pajak...kesian si Shumi mo susu lembu katanya....Sapa2 yang pegi kundasang mesti singgah si Desa Dairy Farm ni yekkk.....cantik dan best....


Monday, October 29, 2012

Kundasang - Kiram's Village

Assalamualaikum....
Mula balik keja dah kan....jangan malas2 lepas cuti 3 hari ni....(^_*)
Raya Haji yang lepas tu, kami sekeluarga pegi bercuti di Kundasang, Ranau (napa x balik kampung raya dengan keluarga? mesti orang tanya ni, so bagitahu awal2 lah konon, actually cuti ni suda plan awal2 lagi dengan keluarga mentua raya di sana tapi last minit tidak jadi pulak, mak bapa mentua kurang sihat..hotel dah book pula, tidak boleh nak cancel dan sudah promise dengan anak2 pegi tengo Gunung Kinabalu....

kami stay 2 malam di Kundasang, 1 malam di Kiram's Village dan semalam lagi di Kinabalu Pine Resort...Mo cerita tentang Kirams'Village ni dulu...actually ini yang pertama kali kami stay sini...kawan yang suggestkan...dia kira macam chalet2 kecil dalam pelbagai bentuk yang comel.....ada yang khas untuk satu family, untuk honeymoon pun ada dan yang punya keluarga besar pun ada...muat untuk 3 keluarga....Harga chalet dari RM 350.00 - RM 110.00, kira berpatutanlah....dan satu lagi makanan dekat cafe dia, sedapppp....nasi goreng kampung dia...perggghh memang kelass....menu lain pun ada, itu yang kami order dan amat berbaloi sekali....





Cantik kan tempat ni......kalau yang suka bunga dan shoot photo memang amat sesuai pegi tempat ni....owner dia pun peramah....kalau mo tahu lebih lanjut tentang Kiram's Village ni klik saja di sini
Note : Post tentang Kinabalu Pine Resort, Desa Farm dan Memorial War Park akan menyusul......(^__^)

Friday, October 26, 2012

Follower ke-100

Assalamualaikum....
Saya tetap suka dengan followers2 saya walaupun ada sesetengah bloggers yang kata followers tidak berapa penting, 'kalau follower beribu2 tapi takda orang yang baca entri kita takda guna juga' kata mereka lah....(jangan sesapa terasa pulak, peace yo =p).....lain orang lain pendapatnya, kita kena hormati yek.....
Saya akan rasa bersemangat bila tengo follower kita semakin hari semakin bertambah, ertinya rakan2 semakin ramai dan juga maknanya blog kita telah menjadi pilihan untuk bloggers lain berblogwalking....lagipun ianya memudahkan kita melawat blog2 follower kita...yalah bukannya kita dapat senaraikan semua blog dalam blog list kita, katalah kalau ada 500 follower, takkanlah juga 500 blog tu mo ditaip dalam blog list kita tu.....mo krem jari jemari menaip..aaaa dengan adanya ruangan follower kita tu sebenarnya menyenangkan kita......klik jak di rupa follower kita yang handsome dan cantik itu, mesti akan keluar detail yang ada link blog dorg.....kan senang mo lawat......
Cerita tentang follower ini bukan apa, saja jak mo mengumumkan bahawasanya blog saya suda ada follower yang ke-100......cantik no ni itu sebab mo bagitahu...Mo tahu sapa follower yang baik hati itu sebab sudi lawat blog saya....
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
atieyusoffamily

Apalagi, mari ramai-ramai bw di blog cik atie kita ni.....(^_^) 


Jom Masuk Bloglist GuliBoolat!.

Assalamualaikum...

Ni segmen kedua yang saya join selepas segmen 'Jom Jadi Geng Bui'......segmen dari blog si guliboolat ini amat simple sekali....cara2 mo join baca jak di sini
Senang kan......belum faham lagi ? ikut ja macam ni
1) Tulis tajuk entri Jom Masuk Bloglist GuliBoolat!.
2) Letak banner macam di atas tu
3) Tag sapa2 yang anda suka, actually saya telah pun di tag oleh yayacaramel ....dan saya dengan sukacitanya mengtagged Syiela , mymatatajam dan virus detected
4) Letak link korg dalam ruangan komen segmen tu....
Cepat2  join sebab tarikh tutup dia 24 bulan nov ni.......
 

Thursday, October 25, 2012

Salam Aidiladha...

Assalamualaikum... . Selamat menyambut Hari Raya Haji kepada semua rakan2 bloggers...kalau yg on the way balik kg tu, hati2 di jalan raya...itu jak..susah sangat mo update post guna tepon ni..jari telunjuk pun mo krem suda tekan2 keypad ni...semoga semuanya bergembira di Aidiladha ni...(^_^)

Wednesday, October 24, 2012

Wednesday # 11

Assalamualaikum.....

 
sudah kenyang lunch....sila makan manisan pulak.....biar senyum pun sentiasa manis dipandang (adakah macam ni).....manisan2 juga, jangan terlebih pulak yek....(*_*)

BE dari Nuffnang yang pertama

Assalamualaikum....
*
*
*
*
Sebenarnya tidak mo cerita pasal ni, malulah......tapi tangan gatal juga menaip entri ni.....saja ja mo berkongsi kegembiraan.....kemarin cek2 account Nuffnang, tekanlah bahagian earning tu......tiba-tiba nampak sesuatu yang belum pernah muncul pun dalam account saya semenjak 6 tahun saya berblogging......kesian kan.....( sebab tu eksaited mo bagitahu ni, 1st time dapat kan...hehehe )
*
*
*
*
jeng jeng jeng (<---banyak tul perkataan ni dalam post2 saya kan...jangan jemu sebab saya suka sebut klu mo kasi saspen =p )
^
^
^
^
BE saya yang pertama......terima kasih lah untuk DiGi sebab bagi kepercayaan kepada blog ni untuk siarkan iklan awak........(dah macam menang anugerah pulak )...saya memang pengguna DiGi yang setia (macam gaya membodek pun ada )...tapi betullah, dari dulu pun line phone saya guna Digi, broadband pun sama guna DiGi.....walaupun kadangkala tu kelajuan linenya mampu menghilangkan kesabaran seseorang menunggu....tapi benda ni saya rasa, produk yang lain pun ada juga terima komplen yang sama...kan kan kan
Tidak sabar pula tengo hasilnya bila abiss kempen nanti....banyak ka dapat $$$$ (mata duitan betul, sila jangan contohi)

Tuesday, October 23, 2012

Mistik

Assalamualaikum.....
Baca tajuk di atas pun suda tahu apa yang saya mo ceritakan......napa tiba-tiba cerita pasal ni pulak....bukan apa sebab kemarin lawat2 blog kawan2, macam sama jak kisah yang diaorang postkan....tentang alam mistik aka seram....actually saya pun ada pengalaman yang sama dan saya suda postkan cerita ni beberapa tahun yang lalu.....
Kisah yang pertama tu saya memang tidak nampak dan tidak merasainya tapi mengikut cerita dari adik dan keluarga saya 'benda' tu memang mo target sayalah konon...orang tengah sarat mengandung kan masa tu...kejadian di kampung, masa antara jam 9 malam hingga 3 pagi....mungkin 'benda' tu mengikut saya dan hubby dalam perjalanan balik ke kg malam tu....adik saya dua orang tu kira 'bertuah' dapat tengo 'benda' tu melayang terbang ke atas sejurus kami keluar dari kereta....issshhh saya pula yang seram....nasib baik diaorang masih kuat semangat, nanti kelam kabut dibuatnya kalau adik2 saya tu pengsan.....kalau mo cerita yang lebih jelas baca jak di sini
Kisah yang kedua baru sahaja berlaku....hari raya lepas tu...dalam kereta dalam perjalanan balik ke kampung juga kira-kira jam 8 ke 9 malam....kawasan kejadian tu di hutan simpan Ulu Kukut (memang laluan dari Kota Belud ke Kota Marudu - kg saya)...kali ni kami memang tidak nampak apa2 tapi hanya dengar suara tangisan yang sayu gitu.............emmm tidak sanggup cerita lagi, meremang bulu roma pulak...so baca sini sajalah yeee.....
Note : Cerita di atas memang betul tau bukan khayalan....(^_^)


Monday, October 22, 2012

Worldsofcolours: Tamu di Gaya Street

Worldsofcolours: Tamu di Gaya Street: Assalamualaikum.... ^ ^ ^ ^   Entah apa yang dibincangkan oleh uncle kita ni, sampai bercekak pinggang....serius sungguh dia me...
*
*
*
*
*
*

Herbalife - The Result

Assalamualaikum.....
^
^
^
^
^
Hari tu ada post tentang saya dan hubby ikut program Herbalife tu kan (baca ni (^_^)........hari ni dah masuk hari ke-7 kami gantikan makan malam kami dengan teh dan shake......hari pertama timbang berat dan hari ke-7 akan timbang berat sekali lagi.......cek tengo samaada ada perubahan atau tidak......dan keputusannya
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
jeng jeng jeng
^
^
^
^
^
^
mo kasi saspen lah konon tu.....
^
^
^
dan keputusannya, berat saya dan hubby masing2 turun sekilo......hehe...macam tidak konpiden jak masa timbang berat untuk cek resultnya dalam masa 7 hari ni....tapi hati berbunga2 bila tengo sudah turun sekilo....bukan senang kan turunkan berat badan ni, kalau tambah berat badan tu anytime saja.....
*
*
*
Perhatian...ni bukan kaki saya....gambar pinjam daripada encik Google.....target berat badan seperti di atas.....57kg
*
*
Tapi lepas ni hubby yang akan meneruskan program tu sebab dia ada 30kg yang hendak dibuang dari badannya (berat kan hubby, sapa suruh saya masak sedap selalu =p)...saya akan ikut diet saya sendiri, skip makan malam...kalau lapar pun, makan sikit jak.....(harap2 semangat tidak luntur hehe)....napa tidak teruskan program tu.........penatlah...pegi keja awal pagi, pastu balik keja terus direct pegi tempat tu......dalam jam 9 mlm baru sampai rumah, mana mo cuci baju lagi, bagi anak2 makan lagi...sian dorg, minggu ni asyik makan luar saja sebab nda sempat masak......nda apalah kan.....lagipun ada 5kg lagi yang perlu dibuang untuk dapatkan berat badan saya yang ideal (ideal lah konon hehe).....

Saturday, October 20, 2012

Worldsofcolours: Makan Minum

Worldsofcolours: Makan Minum: Assalamualaikum ^ ^ ^ ^ Biarlah ianya dimulakan dengan Bismillah.............................. * * * 

Friday, October 19, 2012

Senang hati di pagi Jumaat

Assalamualaikum.....
^
^
^
^
^
Mo senang hati sentiasa.....jom baca ni
*
*
*
*
Sumber : Facebook/KitaCumaHamba

Thursday, October 18, 2012

Worldsofcolours: Petang di Tanjung Aru

Worldsofcolours: Petang di Tanjung Aru: Assalamualaikum.... * * * * * 
^
^
^
^
^
^

Khamis yang biru

Assalamualaikum...
*
*
*
^
^
^
^
^
*
*
*
*
Hari ni pakai tudung biru, baju kurung biru, sandal biru (macamlah orang mo tahu ko pakai apa hari ni =P)......khamis yang agak kebiruan hari ni...feveret kaler memang biru....hampir semua benda yang saya ada kaler biru....t-shirt, jeans, tudung, beg...motif mo bagitahu ni.....saja-saja jak....
^
^
Tadi masa tengah snap2 gambar di atas tu (ambil gambar sendiri sorg2 di pantry room opis hehe), macam2 gayalah konon dibuat..biasalah snap muka sendiri ni mesti yang mo budget2 ayu gitu.....hehe...punyalah banyak saya bergaya sendiri..sebab mo tengo mana yang sesuai dipostkan, sekali tiba2 baru teringat...alamak siok2 bergambar seorang diri, rupanya berdiri ngam2 depan CCTV.....aaarrrggghhhh malunya!!!!!! kalau staff yang lain check2 CCTV abislah kedapatan.....harap2 CCTV tu rosak hari ni.....
*
*
*
Pengajaran : Jangan suka snap muka sendiri sorg2 dalam bilik yang ada CCTV...hehe =P

Wednesday, October 17, 2012

Misi Sihat bersama Herba Life

Assalamualaikum.......
Dulu saya kurus jak tau.....masa belajar di UMS dulu badan slim gitu ala-ala model (sila jangan ketawa k, serius memang betul kurus cam model, macam saya pula yang mo termuntah) Tapi semenjak kahwin dan beranak 3 ni, lelemaks-lelemaks semakin membiak pula di badan terutamanya di bahagian perut, paha dan lengan....amatlah tidak selesa...tapi orang cakap memang begitulah kalau lepas kahwin ni...badan akan membesar secara drastik....dulu berat dalam 50 gitu, sekarang......malu pula mo tulis sini tapi saya seorang jujur konon, so tulis jugalah sini, berat lepas bersalinkan si Damia ni adalah 63kg <--- tulis kecil sebab terasa malu jugak...hehe
Motif cerita pasal berat dan lelemaks ni.....sebab start hari isnin tu, saya dan hubby ikut satu program seminggu bersama Herba Life....ala semua pun mesti tahu tentang Herba Life ni, makanan tambahan yang sihat...yang minuman teh dan shake tu.....tiba2 terjebak dengan Herba Life bukannya apa, hari tu mama mertua kena darah tinggi dan kolesterol dalam badan yang melampau...ubat-ubat biasa memang nda bleh guna suda...cari ubat sana sini, sampailah dorg terjumpa dgn produk ni....testlah seminggu minum dan ikut jadual pemakanan yang disarankan...dan hasilnya memang menakjubkan sebab darah tinggi mama mertua dah stabil, kolesterol pun menurun....so dorg pun mensuggestlah kamin untuk cuba produk ni...demi untuk kesihatan dan mo menurunkan berat, saya dan hubby pun try testlah dan tidak sabar mo tengo resultlah hari jumaat ni...hehe (kalau menurun oklah, tapi kalau itu2 juga apa boleh buat kan, cuba lagi)


Ni tempat yang kami ikut program tu....actually tempat ni kira macam satu kelab kesihatan yang menjual produk Herba Life.....



Program yang kami join...RM70 untuk 5 hari + 2 hari percuma.....kami hanya perlu datang ke sini dan minum 2 gelas teh + 1 gelas shake dan ikut jadual pemakanan yang dorg sarankan. Sudah 2 malam tidak ambil saya punya dinner...minum shake sajalah konon....tapi serius memang kenyang.....



Ni rupa pengganti makan malam saya untuk 7 hari berturut2.... harap2 lepas ni hilanglah segala lelemaks2 yang ada....hari tu check, semua ok...fizikal ok, kandungan air dalam badan ok, otot ok....cuma lelemaks saja yang berlebihan...berat badan buang 6 kg untuk mendapatkan berat yang seimbang dengan ketinggian.....bilang orang Sabah....Boleh Bah Kalau Ko Mia !!!!



Tuesday, October 16, 2012

Worldsofcolours: Si Pencari Rezeki....

Worldsofcolours: Si Pencari Rezeki....: Assalamualaikum.... * * * * * * * * * Walau apa pun yang kita usahakan, walau demi untuk sesuap nasi biarlah ianya dar...


^
^
^
^
^
^
Mo tahu apa sebenarnya di atas tu......silalah ke blog yang satu lagi

Jalan-Jalan Di Tanjung Aru

Assalamualaikum.....
Hari sabtu yang lepas tu, untuk menghilangkan rasa boring saya dan sekeluarga, saya pun 'mensuggestlah' pegi ke pantai Tanjung Aru....hubby pun dengan sepantas kilat setuju sebab katanya mo shoot sunset, tida photo baru katanya......si 'Nikon' pun bersawang suda...ngam2 petang tu, cuaca elok jak...lepas asar gitu kami bertolak pegi Tanjung Aru....ambil masa dalam 20 minit gitulah untuk sampai ke sana.....separuh jalan suda bergerak, hubby tepuk dahi, tanya kenapa? lupa bawa dompet......alalala terpaksalah pusing balik ni mo ambil dompet di rumah...penyakit lupa saya sudah menjangkiti hubby pulak...hehe
Dalam jam 5.30 sampailah di Tanjung Aru...
Shumi dan Shamzi gigih mengorek pasir....mo cari ketam konon...nda tahu apa yang diaorang buat dengan ketam tu kalau terjumpa...
Gaya seorang jurugambar yang tidak bertauliah....hehe (perut tidak boleh coverlah pula)


*************************************************************
Antara foto pemandangan tepi laut yang sempat di snap (saya yang snap ok (^__*)




Dan ini dia model terjun tepi pantai.......
^
^
^
^
Umi dan Damia

Monday, October 15, 2012

Bila Umi aka Suri Rumah berblog....

Assalamualaikum.......
Memang tajuk di atas ada kena mengena dengan diri saya......ya, memang saya seorang Umi kepada tiga orang anak yang masih kecil dan isteri kepada hubby.....hidup saya seharian memanglah amat bz sekali, lebih-lebih lagi saya juga bekerja, opis hour lima hari seminggu....balik rumah mengurus anak2 dan hubby lagi........cuci kain, masak, lipat baju, cuci pinggan mangkuk, jemur baju, bla bla bla bla (tidak tersebut suda sebab terlampau banyak..hehe)....
Sumber : Google

Tapi saya masih sempat berblog sebab saya MINAT.....minat mo kongsi cerita, minat kongsi maklumat, minat menambah rakan-rakan, mo tahu apa yang rakan blog buat hari-hari (^_______*) (excuse me, bukan busy body ok, prihatin saja) ......kata bzzz, bila masa yang sempat berblog, melainkan semua kerja-kerja rumah tertangguh...........TIDAK !!! itu bukan saya ya......minat minat juga tapi takkanlah sampai lupa hal anak2 dan hubby......orang kata mesti bijak mengatur masa.... 
Saya keja kan menghadap komputer.......sampai opis jam 8.00 so ada setengah jam sebelum masuk keja jam 8.30 untuk post entry dan buat blogwalking.....sedang buat keja, untuk menghilangkan stress sekejap, buka blog untuk balas komen yg ada dan blogwalking guna 'encik Samsung' saya tu, opis tempat saya keja 24 jam wifi free so gunakanlah kemudahan yang ada kan (^_*) jangan lupa keja sudahlah 
Abis waktu keja, sesampai jak di rumah, siapkan makan malam, cuci pakaian dan kemas apa yang patut....setelah semua selesai kira2 jam 10 gitu, anak-anak pun dah tido, saya ambil masa sejam untuk update blog......jam 11 gitu mesti tido sebab besok mo bangun awal lagi dan mulakan rutin yang sama......
Macam mana jadual berblog saya tu...ok kah? siap semua keja dan sempat update blog......kata orang kalau berblog tu biarlah secara berhemah....setakat ni hubby dan anak2 tidak pernah komplen pun uminya ni nda sempat masak sebab sibuk taip new entry.....hehe

Sumber : Google

Saturday, October 13, 2012

JOM JADI GENG BUI

Assalamualaikum......
*
*
*
*
*
*
*
tadi tengah2 blogwalking, terjumpa segmen ni pulak.....actually sepanjang 'berkecimpung' dalam dunia blog ni (macam artislah pulak) pertama kalinya join segmen macam ni......saja suka-suka join segmen ni dan sambil2 tu menambahkan lagi rakan-rakan blog ni.....selain dapat kongsi2 cerita, banyak maklumat yang boleh kita dapat....(^__^)
*
*
Oklah sapa-sapa yang mo join segmen ni, pegi saja ke blog cik bui dan ikut ja arahan di bawah ni....senang jer 
*
1) Letak header blog yang macam di atas tu dalam entry ko orang
2) Letak tajuk JOM JADI GENG BUI
3) Lepas tu tinggalkan link ko orang di ruangan komen entry tu
*
*
Senang kan.....sambil2 kita menambah 'geng2', mana tahu terpiliih sebagai salah satu daripada 5 orang yang akan mendapat hadiah misteri......so cepatan sebab tarikh tutup dia pada 30 October 2012 jam 11.59 malam.......

Friday, October 12, 2012

Tidak pandai bergaya..........

Assalamualaikum.....
^
^
^
^
Gambar awal tahun lalu masa company dinner....
^
^
^
Saya memang seorang pompuan yang tidak pandai bergaya......emmmm ye kah?? tapi memang sebenar-benarnya tidak minat pandai bergaya...tengok jalah gambar masa dinner di atas tu...simple habis baju...orang lain bergaya sakan....bulan 11 ni ada company dinner lagi di KL, emmm tak tahu mo pakai apa masa tu huhu......
Malu bergaya, mungkin juga sebab takut tidak kena dengan rupa kan, maklumlah saya bukannya tergolong dalam list perempuan cantik. Bila bergaya2 nanti takut terover pulak kan, tak pasal2 orang bercerita, dia ni pakai fesyen jenis apa? Tidak konpiden bila pakai baju yang cantik, emm ya kah
Kalau jalan2 dengan anak2 dan hubby, selalu pakai t-shirt ngan jeans saja....dari zaman muda remaja sampailah dah beranak 3 ni...sudah menjadi kemestian, almari baju ada koleksi jeans dan t-shirt (^_^), adalah juga baju yang mengikut fesyen terkini yang terkinilah konon 2 3 helai gitu tapi amatlah jarang disentuh...hehe
Kadangkala tu jeles juga tengo mereka2 yang cantik dan bergaya itu tapi kalau difikirkan balik, baik jadi diri sendiri kan...lagipun hubby tidak pernah komplen pun cara saya berpakaian sejak dulu...katanya simple itu menarik, sebab tu dia suka saya (sila jangan termuntah)
*
*
Actually kan, tidak salah sebenarnya mo bergaya tapi biarlah ada batasannya...(^____*)

Renungan di pagi Jumaat....

Assalamualaikum....
^
^
^
^
Sumber : Facebook
Sekadar renungan kita bersama di pagi Jumaat.......(^__^)

Thursday, October 11, 2012

Jalan Sesak...apa sebabnya??

Assalamualaikum.....
*
*
Hari ni hujan lagi di KK...rasanya macam mo seminggu sudah hujan....bangun pagi sejuk jak rasanya, terasa malas mo bangun pegi kerja....anak2 pun siok jak tido....kesian pula mo bangunkan dia orang pegi sekolah......
Tapi actually sebenarnya bukan mo cerita pasal ni....hari ni keluar jak dari gate apartment, punyalah panjang barisan keta dan sangatlah slow pergerakkannya....konpem hari ni mesti lambat pegi kerja....selalu pegi kerja keluar jam 7 pagi sebab mo hantar Damia di nursery lagi....dalam jam 7.45 gitu sampailah di opis...masa keja start jam 8.30 jadi sempatlah pegi breakfast dulu....tapi tadi jam dekat 7.20 suda tapi bumbung apartment saya tu masih nampak lagi...ertinya keta gerak perlahan betul....mesti ada accident depan ni...kalau tidak pun lampu isyarat rosak...ataupun keta depan suka2 hati jalan perlahan....jeling jam di dashboard lagi...alamak sudah dekat pukul 7.30.....abislah mo bagi alasan apa kalau lambat pegi keja ni....nasib baik Damia duduk diam2 jak di baby seat, kalau dia buat perangai tengah2 jammed ni abislah bertambah kepanikanku....
*
Setelah menunggu dengan kesabaran, rasanya keta mula bergerak dengan lancar....nun jauh di depan sana nampak towing car sedang menunda sebuah keta Myvi kaler putih.....ooohh patutlah sesak rupa-rupanya ada accident di awal2 pagi ni....teruk jugalah keta tu sebab belakang dia kemek habis, cermin abis pecah, harap2 semua yang terlibat dengan kemalangan tu selamat....
*
Tapi kan semua mesti perasan kan, kalau accident saja mesti jalan sesak, kalau sesak saja mesti ada accident....memang betul kalau dah keta tu melintang di tengah jalan mestilah jalan sesak sebab menghalang lalu lintas tapi kalau keta yang accident tu berada di tepi jalan tapi masi sesak apa kes tu....sebab apa ?? orang2 kita ni amatlah prihatin sangat.....mesti perlahankan keta tengo apa yang berlaku.....memang kalau dilihat dari sudut yang lain tidak salah pun, manalah tahu kan orang yang accident tu memerlukan pertolongan, tapi dari yang sudut lain sebenarnya ianya menyusahkan orang lain.....manakan tidak...sudah nampak keta polis dan ambulan di tempat kejadian tapi masih juga perlahankan keta, jenguk kepala mo tengo apa yang berlaku.....keta dibelakang terpaksa perlahankan keta demi melayan pe'el orang di depan.....cukuplah kita mendoakan keselamatan orang2 yang terlibat tu daripada membusykan body yang menyusahkan orang lain pula....
*
*
Kesimpulannya.....pandai-pandailah simpul sendiri ye (^_____*)....  

Wednesday, October 10, 2012

Timang anak...elok ke?

Assalamualaikum....
*
*
*
Timang anak??...semua orang mesti pernah buat kan....tak pernah ???? tipulah kalau ada yang cakap tidak pernah....anak-anak kecil ni makin ditimang makin dia orang ketawa dan gembira...dan kita pula sebagai seorang ibu bapa yang selalu ingin anaknya gembira pun apalagi semakin rancaklah konon menimang anak....tetapi tanpa kita sedari perbuatan tersebut sebenarnya boleh membahayakan nyawa anak kita (walaupun niat kita sebenarnya baik)....... 
*
*
Buat ibu bapa yang rajin membaca dan bertanya, kebanyakkannya memang sudah mengetahui bahawa 'aktiviti' menimang anak boleh menyebabkan SHAKEN BABY SYNDROME (SBS).....iaitu kecederaan otak bayi yang disebabkan oleh goncangan atau pergerakan kepala yang kuat. Kecederaan yang teruk boleh menyebabkan kecacatan otak yang lama atau kekal dan kadangkala boleh membawa maut (Ya ALLAH jauhkanlah anak-anakku dari segala bahaya dan benda yang memudaratkan mereka...amin).
Sudah menjadi amalan ibu bapa menimang-nimang anak bila mereka tidak mahu berhenti menangis. Rasanya amalan tu sudah lama daripada nenek moyang kita lagi kan....Kadangkala penjaga bayi juga mempraktiskan amalan ini ketika mahu menidurkan bayi dan yang lebih teruk lagi apabila penjaga itu melakukannya ketika mereka marah disebabkan penat menjaga bayi kita...(bayangkan goncangan mereka terhadap bayi ketika itu......eemmm lepas ni sapa2 yang guna khidmat penjaga bayi, termasuk saya lah tu....cuba periksa cara dia orang jaga anak kita).
*
*
Jadi lepas ni terpaksalah kita membuang amalan menimang anak tu demi keselamatan anak kita....kalau tiba2 atuk dan nenek mereka yang tertimang-timang anak kita, janganlah pula marah dia orang tapi cuba explain dia orang baik2, biar mereka faham...bukan apa, kan selalu kalau balik rumah orang tua, kalau anak kita nangis konpem diaorang suruh timang2 anak, biar konon anak tu reda tangisnya.....
*
*
Untuk maklumat lebih lanjut, silalah rajinkan diri cari maklumat di internet, bahan2 bacaan atau lebih baik bertanya pada yang pakar.....post di atas sekadar perkongsian maklumat (yang mungkin tidak lengkap) untuk tujuan keselamatan anak-anak kita bersama.....

Wordless Wednesday # 10

Assalamualaikum......
^
^
^
^
^
^
^
^
^
Tinggal 2 minggu lagi anak Umi si Siti Damia ni akan berusia setahun.....cepat betul masa berlalu....sayang anak Umi........mmuuuaahhhhhhh

Tuesday, October 9, 2012

Shumi & Shamzi masuk majalah ????

Assalamualaikum....
*
*
Tajuk atas macam gempak.....masuk majalah ??? macamlah muka anak2 saya tu popular sangat sampai masuk majalah.....tapi kan....actually kan....memang betul pun muka diorang si Shumi dan Shamzi masuk majalah...tapi majalah atau buletin internal company tempat saya kerja ni....napa tiba2 gambar diaorang masuk sana....sebabnya hari tu kan ada join photo contest dan tersenarailah sebagai salah satu pemenang sagu hati....(jemput baca di sini untuk kisahnya).......dan semua foto pemenang akan disiarkan dalam buletin company pada bulan oktober ni....dan tada.....
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
Sila abaikan cat2 hitam yang merata2 di sana sini...terdapat maklumat yang tidak boleh disiarkan atas sebab-sebab tertentu (company tempat saya kerja ni, strict sikit, tidak boleh suka2 hati paparkan hal2 company tanpa persetujuan diaorang).

Monday, October 8, 2012

34 di Pizza Hut......

Assalamualaikum....
*
*
*
Hari sabtu tu bersamaan dengan 6hb Oktober 2012, merupakan tarikh hari lahir my hubby yang tercinta.....sudah tua bah si hubby, umur masuk 34 tahun dah....tapi walaupun 34 tahun, hubby ni orang selalu tegur awet muda, apa sebab pun saya tidak tahu....masa dulu2 belajar di Ums, orang selalu tanya dia sekolah tingkatan berapa....muka macam budak sekolah menengah kata diorang lah.....sampailah sekarang ni sudah jadi cikgu sekolah pun, kalau jumpa orang ke sedara mara jauh ke (yang jarang2 jumpa dengan hubby lah) mesti tanya sekarang belajar di mana ??....kadang-kadang jeles juga sebab orang tegur dia camtu, terasa pulak saya ni macam kakak dia kalau kami jalan2 bersama-sama..huhu
*
Celebrate birthday kecil-kecilan sahaja....saya belanja hubby makan di Pizza Hut....tapi anak-anak pula yang eksaited lebih daripada si birthday's man tu....si Shumi siap list down lagi apa yang dia mo makan di Pizza tu nanti....pizza yang ada cheeselah, spaghetti lah, sup ayamlah...badan kecil jak tapi nafsu.....
*
*
*


Muka eksaited si Shumi....bersedia mo makan....

Shamzi kalau bergambar, macam2 gaya yang dibuatnya....
*
*
Kita orang beli 2 slice kek saja...cheese ngan Blueberry...sebab kami 4 orang jak makan tolak si Baby Damia...kalau beli yang 'seketul' tu, memang kompem tidak habis....beku dalam aisbox saja...

Pizza kegemaran hubby, Tuna flavour ngan Cheese Bake Rice....
*
*
*
*
Muka orang yang sambut harijadi tu.....sekarang ni terpaksa simpan janggut sebab takut dicakap budak tidak cukup umur pulak....
^
^
^
^
^
^
---->>>Selamat Hari Lahir yang Ke-34 Tahun Abang........semoga dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki, dikurniakan kesihatan yang baik, sentiasa menjadi seorang Suami dan Baba baik, sempurna, bertanggungjawab.....amin....<<<----

Sunday, October 7, 2012

Perkara orang suka buat pada hujung minggu

Assalamualaikum......
*
*
*
Hari sabtu dan ahad merupakan hari yang ditunggu-tunggu oleh semua orang, tidak kira budak2 kah, orang2 muda kah, orang2 tua kah, yang kerja, yang tidak berkerja.....bukan apa, kan 2 hari ni sahaja peluang untuk menghilangkan tensen, rehat2 dan lupakan sekejap kerja-kerja yang menimbun di opis.....(tolak public holiday dan cuti sekolahlah)....
Oklah, kita tengo apa orang suka buat pada hujung minggu
^
^
^

  • Bagi yang sudah berkeluarga tu, pegi piknik2 di tepi pantai.....bawa makanan dari rumah, makan ramai-ramai sambil tengo laut yang luas tu....kalau di area Kota Kinabalu ni selalu lihat orang piknik di Tanjung Lipat dan Pantai Tanjung Aru.....siap ada yang bawa buaian anak lagi.....
  • budak-budak sekolah, yang tahap2 sekolah rendah tu pujuk mak bapa jalan-jalan pegi playground, jalan-jalan pegi shopping kompleks.....bawa mak bapa makan kfc, mcdonald dll....tapi itu kalau yang duduk dekat bandar...kalau yang dekat kampung tu, pakat2 dengan kawan pegi mandi sungai, pegi lastik burung, kail ikan di sungai......(macam lagi best aktiviti dikampung kan)
  • Golongan remaja pula kalau hujung2 minggu ni, aktiviti utama, lepak2 dengan kawan2 di shopping2 kompleks....kalau anak2 orang berada tu bolehlah lepak2 di kfc ke, Burger King ke.....yang kurang berduit tu, beli air segelas, beli jeruk sebungkus, pastu lepak ramai2 di tangga atau kaki lima shopping mall tu.....
  • yang muda mudi sedang dilamun cinta tu konon.....hujung minggulah peluang untuk pegi dating......awal pagi sudak keluar, pegi breakfast sama2, pastu tunggu shopping kompleks buka sebab mo jalan2 disana, tengahari makan sama2, petang sikit pegi tepi pantai, cerita2, malamnya pegi tengo wayang........kira lengkaplah sehari tu aktiviti berdating.....(hehehe dulu2 pun buat begini juga, tidak salah kan asalkan tahu batasan)
  • Bagi yang warga emas tu pulak, lebih suka duduk dirumah waktu hujung2 minggu ni.....sebabnya diaorang sedang menunggu mana tahu anak2 dan cucu mereka datang menjenguk di hujung2 minggu ni....macam sedih pula kan.......so yang rasa2 tiada apa2 mo buat pada hujung minggu tu, rajin2lah jenguk orang tua di kampung....bagi yang tinggal jauh tu jangan pula dijadikan alasan tidak dapat nengok orang tua di kampung....sekali sekala ambillah cuti khas untuk lawat orang tua selagi mereka masih ada.....(teringat pula mak bapa di kampung, baru minggu lalu lawat diaorang isk isk)
*
*
*
itu cuma apa yang saya nampak dan alamilah.....walau apa pun aktiviti yang dibuat dihujung minggu biarlah ianya berfaedah dan menggembirakan semua pihak (maksudnya, anak2, ibu bapa, kawan2, sedara mara dan semualah yang sewaktu dengannya).....bye


Peringatan : Besok kerja.....jangan buat2 lupa pula 

Saturday, October 6, 2012

Fobia 'badan lembik'

Assalamualaikum.....
*
*
*
Sapa-sapa di luar sana mesti ada fobia dengan sesuatu kan.......tipulah kalau cakap tiada...mesti ada juga tu....tidak kisahlah benda tu apa....tapi kebanyakkannya mesti fobia dengan haiwan aka binatang......saya pada mulanya dulu ni konpiden memang tidak fobia dengan apa-apa.....kira ok sajalah konon tu......kalau nampak kawan-kawan yang terjerit bila nampak lipas....teruslah eksen....elleeehhhh setakat lipas pun mo jerit-jerit.......gadis sungguh......itu masa sekolah rendah......tapi bila masuk ke sekolah menengah pula, saya sudah pandai geli dengan binatang yang berbadan lembik........geli yang teramat-amat gelilah.....(itulah dulu suka sangat ketawakan orang, sekarang rasalah) saya sangatlah fobia dengan ulat, cicak, katak, cacing dan sespesis dengannyalah.....
*
*
Saya ingat lagi, masa sekolah menengah tengah tunggu bas mo pegi sekolah....terasa macam ada sesuatu yang bergerak dalam tudung sekolah....pegang2 dari luar tudung tu, lembik jak badan dia....selak tudung sekolah, tiba2 seekor cicak melompat keluar......apalagi terjerit2 satu orang macam cacing kepanasan, nasib baik masa tu seorang saja sebab tunggu depan rumah , kalau tengah tunggu di bus stop awam macam mana.....
*
*
masa masuk form 6 tu, mesti semua pernah kena orientasi oleh student2 upper 6 tu kan.....adakah patut kami kena beri tugas cari siput ba** tu.....sudahlah badannya lembik, berair2 lagi tu.....eeehhhh....saya rela kena denda daripada pegang binatang tu......
*
*
Kalau tengah nonton tv cerita dokumentari tu, tiba-tiba keluar cerita ulat2 tu.....eeehh mo tegak semua bulu roma.....gelliiiii padahal dalam tv ja pun......masa tengah potong2 sayur sawi tu.....tiba2 nampaklah ulat hijau yang kecil tu, alaah ulat sayur tu, tapi punyalah terkejut beruk, sayur terpelanting ntah kemana....
*
*
tapi hari tu, masa lawat zoo dengan anak2, adalah nengo pertunjukkan haiwan, adalah seekor ular sawa tu.....tidak tahu mana datang kekuatan kononnya mo genggam badan ular tu.....mo test rasa camna dia punya kelembikkan....depan ular ni jantung berdegup2 sudah.....tangan bersedia mo genggam dan................................yaikkksssss tidak mampu rasanya.....mo gugur jantung....lembiknya badannya, padahal sentuh guna jari telunjuk jak pun.......memang sahlah ko Mia.....fobia dengan si 'badan lembik'
^
^
^
Jangan tertipu dengan gambar tu, macam pegang tapi tangan tidak sampai pun.....
*
*
*
Moral of the story, jangan suka ketawakan orang lain

Blogwalking, Follow dan Komen

Assalamualaikum........
^
^
^
Semenjak 2 bulan ni saya tiba-tiba rajin buat blogwalking......bukannya apa, kan blog lama sudah terbiar 'bersawang' tidak dikunjungi jadi jalan-jalanlah kunun menerjah laman blog yang lain....ni ikut nasihat si Kay , dia cakap kalau ko mo kasi up ko punya traffic blog, rajin2 buat blogwalking....jadi saya ikutlah nasihat dia dan ternyata betul-betul berkesan.....dalam dua bulan tu, pada mulanya pengunjung hanya ada 2 3 kerat saja dalam sehari terus meningkat ke 20 hingga 30 uniques gitu........memang sikit dibandingkan dengan blogger yang lain sebab mereka mungkin ada ratus atau ribu2 pengunjung dalam sehari tetapi bagi saya ianya kira ok sudah untuk meningkatkan semangat berblog lagi tu......sikit-sikit lama-lama jadi bukit kan...
*
*
*
lepas buat blogwalking tu, jangan 'lalu' gitu sahaja....saya mesti baca sekurang-kurangnya satu entri diaorang dan akan tinggalkan komen berserta link saya......mungkin ada blogger yang suka pengunjungnya tinggalkan link sebab boleh terus klik link tu tapi ada juga yang saya perasan blogger yang terang2 tulis diruangan komen tu  'jangan penuhkan ruangan komen saya dengan link anda'.....macam mana tu?? konpius sekejap, sombongnya blogger ni atau mungkin ada sebab lain ke dia buat gitu.......
*
*
*
lepas komen dan exchange link....saya mesti follow blog tu......lepas ni saya boleh berkunjung balik ke laman diaorang......lepas buat semua 3 benda tu, tunggulah kalau ada sapa2 yang membalas balik kunjungan.....kalau yang balas balik tu, saya sangat hargainya dan diucapkan ribuan terima kasih.....tapi yang sunyi sepi saja tu, saya fikirkan yang positif jak lah, mungkin diaorang sibuk agaknya, tidak dapat lawat balik......huhu
*
*
*
tapi yang seronoknya ada seorang blogger yang pemes tiba2 tinggalkan komen dia di salah satu post saya tu.....blog dia saya dah follow sebab banyak tips yang amat berguna dan senang difahami.....sapa lagi kalau bukan ciktom kita.....terima kasih sebab sudi lawat blog yang tidak seberapa ni......(^_^)
*
*
*


Friday, October 5, 2012

Jalan-Jalan di Kompleks Karamunsing

Assalamualaikum....
.
.
Hari tu hubby minta temankan sekejap pegi ke Kompleks Karamunsing....lepas ambil Shumi dan Shamzi dari tadika terus direct pegi sana....Baby Damia tinggal di nursery sekejap sebab hubby cakap senang buat urusan...lagipun bukannya lama....ingatkan urusan apa yang hendak dibuat, rupa-rupanya hubby mo pegi hantar laptop untuk diformat balik....sambil-sambil tu teman dia survey harga lenses kamera, katanya mo beli lenses Nikon yang paling latest.....(koyaklah poket lepas ni kalau betul2 di angkutnya benda tu)...
*
*
*


Harga dia.....gulpppp tertelan air liur tengo.....tiada kah yang puluh2 ringgit jak





Ni pulak bahagian CANON
*
*
*
*

Sungguh tekun sekali si Shumi nengok brochure tu....


*
*
*
*

akhirnya hubby tidak jadi juga jadi beli lenses yang mahal gila tu.....sedang nengok bil upah format laptopnya tu....

^
^
^
^


rupa bahagian depan Kompleks Karamunsing tu
Sumber foto : Google
 Sedikit mengenai Kompleks Karamunsing ni



antara kompleks membeli belah yang paling lama di Kota Kinabalu selain daripada Wisma Merdeka tu...

Mendapat jolokan "Low Yatt Plaza Sabah" sebab kalau mo beli peralatan komputer dan sewaktu dengannya cari jak disini...

Dibina pada tahun 1999

banyak boutique baju wanita yang saya rasalah cantik2 dengan harga yang berpatutan