Monday, January 14, 2013

ATM

Assalamualaikum
Bukan cerita Angkatan Tentera Malaysia tapi Automatic Teller Machine.....tadi dengar cerita di radio HotFM tentang artis Lisa Surihani yang kehilangan duit RM50 ribu dari accountnya...check2 kat bank, kata pihak bank kad ATM dorang baru jak di tukar yang baru.....sapa yang tukar ? masih dalam siasatan lagi....sian Puan Lisa kita ni...
Saya pun pernah ada pengalaman yang sama....tapi bukanlah duit hilang dari akaun, tapi duit terlebih lah pulak....hari tu check akaun, tengok gaji dah masuk ke belum....tiba2 nampak amount dia lebih daripada yang biasa....company bagi bonus ke ? (bonus apa tengah2 tahun)....saya dapat saguhati ke daripada company ? macam2 lah tekaan konon.....kira2 nak keluarkan duit, terus cancel sebab tak senang hati dari mana datangnya duit yang terlebih tu...esoknya sampai opis terus kol HR....HR tolong checkkan, rupa2nya pihak bank yang ada masalah semasa kreditkan gaji ke akaun pekerja....tu yang jadi terlebih tu...HR bagi 2 penyelesaian, pertama just pulangkan balik duit terlebih tu ke akaun company atau cara dua, guna jak duit tu, bulan depan gaji masuk kuranglah konon....saya ambik penyelesaian yang pertama tu.....tak mo lah guna duit tu sebab takut bulan depan nanti abis lari budget....
Kalau saya ada niat yang jahat, memang nak diamkan saja dan guna duit tu sebabnya bukannya sikit yang terlebih tu, 1000.... boleh shopping sakan, tapi tak baik tau ambil duit yang belum tentu hak kita kan....(^_^)
P/S : Amount dalam account Nuffnang berkurang lagi....bermasalah betul ke Nuffnang punya sistem ni sampai amount dalam tu sekejap ada sekejap takda ( macam biskut chipsmore pulak ) .... mood  - slow version ( bukan pasal Nuffnang tapi sebab hujan sejak pagi lagi, rasa malas nak pegi keja, macam best jak 'berkubang' dalam selimut...hehe )

22 comments:

  1. saya plak hari gaji check akaun takde masuk~lagi sedih~~gaji leawat plak~keh keh~

    ReplyDelete
  2. Jujur dalam diri itu yg penting. Kalau tak pulang pun pihak company boleh detect juga lambat-laun bila ada short dimana-mana...

    ReplyDelete
  3. knapa inquiry jer kat nuffnang?huhu

    ReplyDelete
  4. ada dengar cerita, saya baru baca semalam dekat blog someone ni..cakap ada penipu atm..dia punya keyboard untuk tekan tu ada dua lapisan. kalau kita masuk je no pin kita guna keyboard tu, orang itu boleh pindahkan duit kita tanpa guna card.

    ReplyDelete
  5. Ada dgr hotfm juga. Kesian kan. Banyak plak tu.

    Baguslah...jujur tu penting.

    Mia, last week nanang saya pon kena tolak. Ptg tu baru amount kembali seperti sedia kala. Ada lah problemnya tu.

    ReplyDelete
  6. tak pernah pulak jadi camtu . apapun tahniah :) sbb kejujuran kamu :-)

    ReplyDelete
  7. Setuju dengan penyelesaian Tuan tanah...duit tu kalau kite guna pun tak ada berkatnya. dah bukan hak kita.

    ReplyDelete
  8. ish..kesian kt lisa..byk tu...xpnh lg kne & xnk kena..smuge djauhkan la...ish...tkutnya la kn

    ReplyDelete
  9. @Kakzakie:a'a kak, kalau tak pulang balik, company memang akan siasat juga napa ada short kan...

    ReplyDelete
  10. @Rafhani:Memang banyak...kalau aku mo meraung hilang duit banyak camtu...

    ReplyDelete
  11. @Nurul Aini: tulah sekarang nak kena hati2 bila mabik duit kat ATM...

    ReplyDelete
  12. @Fiza Rahman: Agaknya Nuffnang dah pening kepala...hehe

    ReplyDelete
  13. @Mira Adzlia: Memang sakit hati bila duit yg ko kumpul susah payah tiba2 hilang gitu jak...huhu

    ReplyDelete
  14. mcm2 cerita lah ATM ni dari dulu lagi... short duitlah,, lebih duitlah... yg penting kena jujurlah kan !

    ReplyDelete
  15. bagus nya MIa...klu ada sesetengah org tu diam jak..huhu..benda klu bkn hak kita mmg berdosa kita ambil..
    tapi kesian plak Lisa tu..byk tu 50K..:(

    ReplyDelete
  16. setakat nih ok jer lum jd cmtu lg

    ReplyDelete
  17. a`aa..saya ada terbaca semalam..

    bukannya sikit tu..kalau saya tak tido malam dok memikir

    ReplyDelete

Komen seikhlas hati ... Thanks!