Thursday, January 10, 2013

SEO

Assalamualaikum

Apakah benda tajuk post hari ni Mia ? Mungkin ramai yang dah tahu terutamanya blogger yang 'kaki' IT tu dan mungkin juga yang hampir2 nak tahu tapi masih kurang jelas apa sebenarnya SEO......saya pun masih belajar lagi mengenai SEO ni.....
Ok mari kita tengok apa sebenarnya maksud SEO ni.....(ni berdasarkan maklumat yang telah saya godek2 di Mr.Google).....SEO adalah ringkasan kepada Search Engine Optimization. Ianya merupakan proses dimana meningkatkan keupayaan sesuatu laman web itu 'memunculkan dirinya' dalam search engine seperti Google, Yahoo dan lain2.....faham ke ? saya sendiri pun susah nak terangkannya.....tapi kalau dalam dunia blogger, ertinya kita cuba memaparkan post2 yang menarik agar blog kita tersenarai di search engine tadi.....bila blog kita sentiasa berada di dalam senarai utama search engine tadi, ianya akan menjadi pendorong pembaca menerjah ke blog anda.....dan hasilnya ialah trafik yang tinggi........sebab itulah kenapa blogger2 yang top bagi tips untuk naikkan trafik, mereka akan sentuh tentang 'permainan' SEO ni....rasanya fahamlah kan..... :D
Untuk selalu berada dalam senarai tersebut tajuk post mestilah bersesuaian dengan kehendak pembaca......pembaca selalulah akan pergi ke search engine seperti Google, Yahoo dan sebagainya dan akan menaip tajuk yang ringkas sahaja......rasanya tiada orang yang taip panjang2 dalam ruangan search tu kan......bila dah baca2 tentang SEO ni, saya pun cubalah search di Google, post2 yang telah saya buat samada tersenarai ke tidak......dan hasilnya
 Rupa-rupanya ramai yang baca post ni......hehehe resepi simple pun orang suka juga.....yang pertama dari 41,400 results......
  Masih tersenarai dalam top 3 di search engine.....
 Tersenarai juga......baru jak publish n3 ni.....
 Rasa-rasanya ada yang dah faham mengenai SEO ni kan.....kalau maklumat di atas tidak berapa tepat, boleh komen juga dan beri tunjuk ajar sebab saya pun masih belajar bab2 ni.....
Ok tu jak.....selamat berblogging !!!! 

26 comments:

  1. hmmm..best kan kalau dpt first page nie...

    ReplyDelete
  2. sgt2 faham..ramai peminat Mia eh...hehehe...

    ReplyDelete
  3. kalau dapat dikongsi ramai lagilah baik apa lagi kalau ianya diperlukan pasti dapat membantu - bagus kan.

    ReplyDelete
  4. wahh..bagus nya kan Mia..
    sy pun ndak tau sgt pasal SEO ni.. paham sudah apa yg Mia terangkan di atas.. TQ sharing..
    moga terus maju dlm dunia blogging:)

    ReplyDelete
  5. okey..faham!noted...hihi....sy pun akn cube praktikkan :)

    ReplyDelete
  6. SEO ni kena pandai main keyword... so mia ni kira pandai lah sebab tajuk entry dapat 1st place kan.. best tu..

    ReplyDelete
  7. @ummuaidan: agaknya lah kan....suka bila orang suka....

    ReplyDelete
  8. @Kakzakie: sama2 kongsi benda yg baik kan kak... :-)

    ReplyDelete
  9. dh bleh jadi blogger yg femes ni

    ReplyDelete
  10. @NM02: tidaklah pula femes....blogger kecil-kecilan saja...

    ReplyDelete
  11. tahniah Mia...Cik P.A. pun dh wat SEO nie..semoga terus bersemangat untuk berblogging yer :)

    ReplyDelete

Komen seikhlas hati ... Thanks!