Tuesday, February 26, 2013

Berjaya ubah Kotak Balas Komen

Assalamualaikum

Saja jak nak sharekan berita gembira....hehe berita gembira kah....actually dah lama cari tutorial macam mana nak buat kotak reply komen tu betul2 kat bawah komen pembaca....mungkin ramai dah tahu kan, saya juga yang outdated....huhu

Macam2lah tutorial reply komen tu saya buat....sikit2 ubah template...kalau terrosak code template, mau meraung saya....huhu...last2 ternampaklah satu blog ni yang tunjukkan cara ubah kedudukkan kotak balas komen tu....rupanya tak payah nak copy paste ubah2 code template bagai, just ubah setting comment kat dashboard blog tu....punyalah simple...(^_^)


Ruangan balas komen saya sebelum ni.....susah nak baca kan....orang komen kat atas, ko balas sanaaaa bawah...camna tu....

Setelah diubah setting tu....hasilnya...


Nampak lebih kemas dan senang membacanya kan....hehe

Walaupun rasanya semua dah tahu ubah setting tu, saya kongsikan juga caranya yek :-

Langkah-langkahnya:-
Pegi ke Setting di Dashboard tu, cari Post and Comment. Kemudian pegi ke Comment, cari Comment Location, pilih Embedded dan save setting. Langkah seterusnya, masih di Setting juga, cari Other...kemudian cari Site Feed -Allow blog feed, pilih Full dan save setting....itu je...

Credit untuk blog ni



Note : Hari ni terpaksa ambil cuti sebab Shumi tiba2 demam...bangunkan dia tadi pagi, rasa badannya panas...terus check suhu dah dekat 38'C....lap badannya dengan air sekejap, kemudian bagi ubat demam....(ubat demam memang wajib ada stok kat rumah, berguna bila ada kecemasan camni)....Cepat2 baik ye Shumi... :-(

50 comments:

  1. mmg nampak lebih kemas..
    tinggi tu panasnya..musim dmm laa sekarang nih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu lah nmpk teratur sikit....shumi awal bulan 2 dah demam...ni demam lg balik....huhu

      Delete
  2. semoga rajin balas komen kawan2 hehe...

    ReplyDelete
  3. Semoga shumi cepat sembuh yer..rsnya kita boleh pilih utk komen box camaner kan..dkt setting tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Temakasih......itulah baru tahu ubah setting jak....huhu

      Delete
  4. bagus ni. pernah jugak buat camni dulu. tapi dah ubah bila blog berwajah baru. hehehe. tapi bila tgk mia buat camni, nak tukar balik setting yg mcmni la. thanks for sharing ya!

    ReplyDelete
  5. Ok sikit kan bila mcm ni, lg kemas kotak komen kita. Mo kena rajin godek2 bah kan baru terjumpa setting2 ni..hehe..
    Cian shumi..moga cepat sembuh ya cyg..rajin2 makan ubat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu lah tu....baru tadi pagi terrajin mencari.....hehe....
      Hari tu Shumi baru jak baik demam sekarang ni demam balik....huhu

      Delete
  6. Nampak kemas ☺☺

    Smoga shumi cepat sembuh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Makasih.....harap2 gitulah, sian terlepas sekolah agamaa tadi pagi....

      Delete
  7. Hehehe,,,tahniah kak..heee..Saya pun ingat nak ubah reply to comment blog saya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok sikit reply komen kalau camni..... =D

      Delete
  8. Tutorial yang bagus...nampak kemas n cantik

    ReplyDelete
  9. Cara ini boleh track one-by-one reply itu yg kakak tak tercapai Mia. Kena ambil banyak masa berblog. Tapi memang tersusun dan cantik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu kak..klu camni senang nak bls komen....:D

      Delete
  10. sblm ni komen saya macam ni, pastu tangan gatai pi tekan2 kat setting , dah lari komen balas kat bawah. nk try gak la :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya lagi teruk dulu takda button reply....huhu kena rajin cari tutorial blog tu...

      Delete
  11. Aku pun x pandai setting2 sumer ni.Main tibai yg default jer.Tang yg ruangan komen tu pun,mmg dh set dr awal,heheehhe.Ada jugak ari tu KJ tegur,nak letak komen,ada word verification.Barulah tahu masa tu!hahahahaha.
    BTW,moga shumi cepat sembuh yer

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'ah br nak ckp pasal word verification tu...susah bebenor...hehe

      Delete
  12. Okje pulak tak leh reply direct...pakai hp baru boleh... tak tau nak buat cam ne Mia...

    Moga cepat baik ye Shumi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun main cuba2 jak tu...sekali menjadi pulak...

      Delete
  13. kak zu lagi bengap bab bab ubah sana sini..kang tersilap tekan habis semua lintang pukang..baik soh en suami jer yang buatkan...hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hubby saya kak tak reti psl blog jd terpaksa buat sendiri...huhu

      Delete
  14. comei !! faham..zie masa baru2 edit blog ni, sengal gak..boleh tensen duk design blog ni...tp sekarang ok ckt...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mula2 mmg tak phm langsung setting2 tu...lama2 ok dah :-)

      Delete
  15. pernah buat mcm ni.tapi sejak tukar ker templete baru try tukar ikut setting ni terus tak ok dah.

    ReplyDelete
  16. Yayyy senang la saya nak cek respond komen kat sini.. kalau nda, saaaaaaaaaana bawah hahaa. Bravo u.
    SHumi cepat2 baik yer. panas betul tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah...saya sendiri pun payah nak baca komen berterabur tu...hehe
      Suhu shumi dah turun dah...mekasih doakan shumi termasuk kengkawan yg lain..hehe

      Delete
  17. akhirnya...so nanti xde la terlepas balas komen kan...SA mcm tu la dulu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah takkan terlepas dah komen..... =D

      Delete
  18. akak x suke macam nie ..
    suke comment box biasa tuu ..
    kadang2 macam nie buat blog hang nak load ! ..
    tapi kemas kan ..
    suke je tgk ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ooo tak tahu pulak buat camni boleh lmbt load....huhu tapi kemas dan nmpk best bila komen dan reply di bawah..senang nak baca :D

      Delete
  19. laaa.. saye pun baru tau hehehe.. tapi saye suke gune pop up window, tak kacau yg lain, cuma tak dpt nak reply bwh komen laa kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'ah...dulu pun guna pop up comment tu tp susah nak check mana komen yg blum di reply...huhu

      Delete
  20. saya suka yg skg yg dulu payah mau komen.tp tetap juga mengomen

    ReplyDelete

Komen seikhlas hati ... Thanks!