Wednesday, February 20, 2013

Darah Gemuruh

Assalamualaikum

Sapa ada darah gemuruh ?? contoh tiba2 ko disuruh naik atas pentas nyanyi satu lagu, masa atas pentas tu ko rasa macam nak pitam, nak terkucil, nak nangis, berpeluh satu badan padahal ada aircon....haaah yang tu darah gemuruh.....
Saya ??  ofkos memang darah gemuruh, kalau tak, takkanlah saya buka cerita ni...Saya kalau suruh naik atas pentas, memula tu steadylah konon tapi bila dah naik, nampak banyaknya biji mata merenung kat ko, mulanya lutut terasa lemah, peluh mengalir dengan banyak, kadangkala macam hilang keseimbangan diri pun ada....Saya sedar ada darah gemuruh ni semasa zaman sekolah rendah dahulu...ingat lagi Cikgu Ibrahim, guru Bahasa Melayu pilih saya jadi wakil sekolah untuk pertandingan bercerita...sebab dia pilih saya tak tahu....tetiba jak, mungkin dia nampak saya punyai bakat terpendam...kihkihkih..Cikgu dah pilihkan cerita, Merong Mahawangsa Lawan Garuda....gempakkan cerita saya, segempak filem KRU tu....hehe....mulalah tugas2 menghafal sambil2 tu mencari gaya yang sesuai semasa bercerita nanti....aksi memanah wajib ada sebab si Merong Mahawangsa tu bunuh garuda guna anak panah.....

Sampailah hari pertandingan tu....mula2 tu relak jak, cerita dan segala pergerakan dan hafal.....giliran dah sampai, naiklah dengan selamba atas pentas....masa atas pentas baru sedar begitu ramai yang sedang tertumpu ke arah saya....macam nak makan orang pun ada....tetiba lutut cam lembik jak...jantung dup dap dup dap...tapi saya teruskan juga bercerita, bercerita yang langsung tak ada intonasi bercerita, noktah, koma, tanda seruan, semua hilang....laju jak cam keta sport.....akibat darah gemuruh tu, aksi orang memanah saya buat berulang kali walaupun cerita masa tu tak ada kena mengena dengan panah...huhu....sian cikgu, mungkin masa tu dia tepuk dahi, apalah si Mia ni buat.....

Darah gemuruh saya terbawa-bawa ke sekolah menengah, masa saya belajar kat UMS dan sekarang ni.....saya masih juga tak boleh bercakap depan orang ramai.....sebelum naik pentas ok tapi bila kat atas pentas otomatik berubah segalanya....kadang2 tu boss gatal juga nak suruh saya bagi training kat agen2 insurans tu....demi kerja terpaksa patuh....dah siap prepared segala apa yang nak dicakapkan ni, bahasa orang putih lagi tu sebab agen ramai yang speaking london....tapi bila dah sampai hari nak bagi training tu, hampeh semuanya....tersekat2 cam tengok VCD yang calar2 tu....huhu...sapa yang ada petua nak bagi hilang darah gemuruh ni.....?

Image from Google





38 comments:

  1. saya pun ada darah gemuruh jg mia..haha ingat time kita membentang time study dulu..yang kita kena puji tu. paper madam jeniffer chan kali tu tapi yg spoilnya slide kita masih tulis tangan..sbb saya yg mau berkeras guna tulisan tangan ja

    ReplyDelete
  2. samalah kita sy nie pun darah gemuruh jgk..kalo kena buat presentation kat depan ketar2 haaa...

    ReplyDelete
  3. haha..Mia sy pun sama ada darah gemuruh..masa zama sekolah & kampus mmg teruk..tapi bila sdh kerja ni kurang sikit..hehe.terpaksa berani kan diri sbb selalu kena bagi training sama doktor & staff nurse2 baru di hospital ni ttg sistem kami:)

    ReplyDelete
  4. hahhaa lawak bah intro u.
    darah gemuruh, I cant help, sorry. Maybe u can just pretend like u talking to ur fren. I myself usahkan nak talk during training, kena soal during training pun dah gagap habis melalut temberang kena gelak lagi, oh well, at least I woke them up :p

    ReplyDelete
  5. Ada doa dia Mia. Baca banyak-banyak doa ini Latakhof wala tahzan innallahama'ana... kemudian di ikuti robbiyassir walatu'assir

    Kalau petua tu keluarga kakak kata makan jambul ayam jantan hahaha... tapi memang kakak dulu arwah mak paksa makan tau sebab itu agaknya kakak tak kisah.

    ReplyDelete
  6. @Kay Masingan: Ya bah cath...tulis2 tangan lagi tu...tapi aku tengo ko konpiden jak membentang hahaha

    ReplyDelete
  7. cuba tips kesihatan dari saya ni.kalau akak setat darah gemuruh,cepat2 akak nyanyi lagu Faizal Tahir - Gemuruh.. kompom selang 3 saat akak akan tenang dan secara tak langsung boleh menyanyi dengan baik :P

    ReplyDelete
  8. hehe..sama la kita ni..gemuruh jugak kalo depan org ramai..
    depan org ramai gagap2 becakap..segala peluh pun menitis aduii..

    ReplyDelete
  9. saya pun ada darah gemuruh jugak. bak kata omputih, nervous. tapi since kenal husb yg selalu perform on stage, sedikit sbnyk dpt kurangkan nervous tu. dia la yg ajar teknik dan cara2 camne nak hilangkan nervous tu. at the same time, saya pun selalu buat performance dgn dia & team. tapi bila dah lama berehat ni, kalau soh naik stage balik confirm nervous. cara nk hilangkan senang je, jgn pandang mata setiap audience. cari satu sudut yg buat kita selesa :)

    ReplyDelete
  10. saya salah sorg yg berdarah gemuruh!

    ReplyDelete
  11. kalau aku pula..sebelum naik pentas nervas..tp bila sudah atas pentas...bercakap nda henti2..wakaka

    ReplyDelete
  12. mmg dup dap jantung kalau kena bercakap depan org ramai. but practice selalu maka dah ok dah lepas tu.. but still kalau memula sure ada sikit gabra lahh.

    ReplyDelete
  13. @aTieYusof Family: Tu lah pasal...demi keja terpaksa memberanikan diri...huhu

    ReplyDelete
  14. saya pun!

    saya memang tak reti public speaking..masa college dulu banyak kali kena present sorang²..mmg darah gemuruh..nak pitam, terkucil semua ade..lidah berbelit² ehehehee

    ReplyDelete
  15. Sia pun sama juga ada darah gemuruh :D

    ReplyDelete
  16. bunda kalau kene buat sesuatu atau disoal sesuatu pelagi dpn public secara spontan mmg gemuruh giler tahap gaban gitu..mau tak gabannyer...lost! langsung tak tau apa nk buat..apa yg kita tahu.. jd terlupa semua bagai..tergagap2 plk tu..

    ReplyDelete
  17. gabra tu sama ngan darah gemuruh gak kan..

    ReplyDelete
  18. @Nastyna: Boleh pretend cakap dgn kawan tapi nanti terpikir lagi apasal ramai pulak kawan aku hari ni...haha

    ReplyDelete
  19. @Kakzakie: Thanks kak shared doa tu...makan jambul ayam ?? eeh tak terpikir boleh makan benda tu...hehe

    ReplyDelete
  20. @MaMa Rey: Mo basah tu bajukan oleh peluh...huhu

    ReplyDelete
  21. @Sue-Rya Qistina: Nasib baik ada hubby awak ajarkan....tapi klu pandang satu sudut yg sama, nanti org heran apasal budak ni pandang kat sana jak...huhu

    ReplyDelete
  22. @Azian Elias:Dup dap dup dap...macam nak gugur jantung kan...hehe

    ReplyDelete
  23. @? Wina ?: Sampai lidah terbelit, mmg ko gemuruh betullah tu...hehe

    ReplyDelete
  24. @BUNDA a.k.a KN: Kalau saya yang disoal secara spontan, abislah pengsan agaknya...huhu

    ReplyDelete
  25. nervous breakdown tu memang ada... especially bila naik stage nak masuk debate and pidato masa zaman2 sekolah dulu...sometimes boleh dengar sendiri kot suara bergetar masa bercakap...

    sekarang ni,nervous breakdown pasal mender2 lain pulak... he he he...

    ReplyDelete
  26. @Farah Waheda Wahid: bergetar2 dah mcm org kesejukkan lah pulak kan...hehe

    ReplyDelete
  27. Tak dapat lah nk tolong,sama lah kita.hihihihi

    ReplyDelete
  28. @Rafhani: Apa kata sama2 kita naik pentas...konpem tak gemuruh sudah..hehe

    ReplyDelete
  29. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  30. Hai kak mia.
    Recently,saya ada buat entry pasal cara nak hilangkan nervous and jadi berani kat atas stage.
    Hopefully dapat membantu :)

    http://swatchoren.blogspot.com/2013/06/cara-untuk-jadi-berani-untuk-stage.html

    ReplyDelete

Komen seikhlas hati ... Thanks!