Saturday, February 23, 2013

Khasiat Lobak Merah

Assalamualaikum

Sekadar berkongsi di awal pagi......sapa suka makan lobak merah ?? lobak merah yang kita ketahui mempunyai kandungan vitamin yang tinggi seperti vitamin B, C, D F, G dan K. Lobak merah juga kaya dengan protein, karbohidrat, kalium, natrium dan kalsium.

Antara kebaikan lobak merah :-

  1. Mengatasi keletihan.
  2. Baik untuk gigi.
  3. Menjaga sistem saraf.
  4. Mencerahkan mata.
  5. Mencegah jangkitan kuman dan bakteria.
  6. Mencerdaskan akal.
  7. Boleh mencegah serangan barah.
Lobak merah boleh dibuat jus, sebagai bahan salad, makan gitu aja atau sebagai bahan perisa untuk membuat kek......sedap kan tapi itulah setiap makanan itu tidak boleh diambil secara berlebihan....sekadar memenuhi keperluan nutrisi kita.....ini kerana mengikut kajian, kanak-kanak yang makan terlalu banyak lobak merah akan menyebabkan dia terlebih aktif dan sukar untuk mengawal pergerakkannya......

Image from Google


Sumber : Buku Rahsia Minda Hebat

17 comments:

  1. selalu buat jus karot di rumah...lebih puas dari oder di kedai makan, ternyata banyak khasiatnya.

    ReplyDelete
  2. banyak khasiat. sy kurang makan lobak merah. ;)

    ReplyDelete
  3. Jom! Jemput join segmen pertama saya http://nasuhanass.blogspot.com/2013/02/segmen-saya-suka-makan.html

    ReplyDelete
  4. Bagus bah Lobak ni kan Mia?..
    sy tak berapa juga makan lobak ni, tp klu jumpa dlm tomyam kah makan lah jugak.. mmg bagus utk mata..

    ReplyDelete
  5. lobak merah ni antara yg wajib ada kat rumah sbb faveret kami and tahan lama hehehe. owhh boleh buat hyper yer, ok kena kurangkan for JJ.

    ReplyDelete
  6. selalu minum jus carrot tanpa sus ..hihi..
    minum suam2 ;D

    ReplyDelete
  7. memang banyak khasiat lobak merah nie..saya suka minum lobak susu..yg penting lobak baik utk mata..:-)

    ReplyDelete
  8. dah lama tak buat jus lobak merah..bila baca sini baru terfikir nak buat ..

    ReplyDelete
  9. Apa2 pun kna makan bersederhana kan.cikgu baru tahu lobak ni bagus jugak utk saraf. Leh amalkan ni

    ReplyDelete
  10. Salam,

    kali pertama singgah sini..
    husband i suka jus lobak...

    saya follow awak, hopefully sudi jenguk blog saya..

    ReplyDelete
  11. mmg banyak khasiat nyer lobak merah ni...bunda seorang penggemarnya..

    ReplyDelete
  12. saya suka buat jus..sedap..kalau buat sup pun sedap..tapi..kalau sebut carrot..mesti ingat rabbit..hihi

    ReplyDelete
  13. tq.tag Kak Yana.
    beberapa tahun dulu sebelum kahwin Kak Yana memang tiap-tiap hari minum jus lobak + susu.Satu hari sorang member tu dengki agaknya berkata dengan mimik muka -lobak merah tak leh makan sbb mudah kena kanser payudara. sejak tu takut nak minum.walaupun dah tahu khasiat yang sebenanya masih juga takut sbb teringat mimik muka member tu...

    ReplyDelete
  14. baby carrot mentah memang sedap kalau dimakan... ^_^...

    ReplyDelete

Komen seikhlas hati ... Thanks!