Tuesday, February 19, 2013

Pengawas Sekolah

Assalamualaikum

Sapa sini pernah jadi pengawas sekolah ??? tak kiralah masa sekolah rendah ke, sekolah menengah ke.....Mesti masa tu bangga gilak kan,  ada name tag, pakai necktie lagi....kadang2 tu kaler baju seragam pun beza dengan budak sekolah yang lain, menunjukkan yang ko ada 'pangkat' kat sekolah (cehhhh kecik2 dah gila kuasa).....Saya ?? memang pernah jadi pengawas sekolah masa sekolah rendah dan juga sekolah menengah.....Ingat lagi masa pemilihan pengawas sekolah rendah dahulu, waktu tu guru disiplin bukan main pilih secara rambang jak tapi dia masuk ke kelas dan tanya sendiri murid2, sapa yang nak jadi pengawas.....darjah 4 rasanya masa tu, bila cikgu tanya, saya dengan secara otomatiknya berdiri dan berani menjawab, SAYA CIKGU......Cikgu dah pandang satu macam, mungkin rasa ganjil dengan saya, budak pompuan yang kecil dan kurus nak jadi pengawas......huhu....tapi cikgu lantik juga saya jadi pengawas sekolah mungkin sebab keberanian saya mengangkat tangan masa tu.....

Balik rumah, terus bagitahu bapa, kena lantik jadi pengawas, masa tu hidung pun dah terkembang kempis sebab bangga gila tunjukkan name tag besi pengawas tu.....bermulalah tugas saya jadi pengawas, jaga pagar sekolah wajib, tulis nama sapa yang datang lewat, pastu jadi tukang baca ikrar, MAKA KAMI, RAKYAT MALAYSIA.......hah !! sapa yang tak ingat ikrar kita.....yang paling tak suka kasi naik bendera, bukannya apa, saya memang tak reti naikkan bendera ikut tempoh lagu Negaraku tu, kadang2 tercepat naik, kadang2 terlambat naik, boleh2 ada sekali tu bendera tak berapa nak sampai kat hujung tiang tu, abis lagu terus ikat talinya....macam apa suda rupa bendera tu terkibar separuh tiang jak.....tak ingat suda ada orang betulkan masa tu atau terbiar gitu saja....huhu 
Tapi yang saya suka jadi pengawas masa tu, 'tangkap' benda2 yang tak sepatutnya di bawa ke sekolah...ingat lagi masa tu musim permainan zero point sedang pemes sekali.....tak tahu zero point, alaaa getah yang disambung2 jadi panjang, kemudian ada 2 orang pegang dan kita akan lompat melintasi getah tu...semakin tinggi getah diangkat dan ko dapat lompat juga maknanya memang ko terer main zero point ni....bagi yang tidak berkemampuan cam saya, nak kumpul getah bukannya senang, terpaksa kutip2 di tepi2 jalan atau tunggu bapa beli sayur, konpem memang ada getah untuk ikat sayur tu.....bolehlah disambung2 untuk main zero point...bagi anak2 orang yang berkemampuan, dorang minta beli sebungkus getah yang cantik dan dapatlah satu getah yang panjang dan tahan lasak sebab getah disambung secara berganda.....Oleh sebab permainan ni melalaikan murid2 masa tu, Tali getah ni adalah dilarang sama sekali di bawa ke sekolah....dan saya sebagai seorang pengawas sekolah yang berdedikasi, akan 'merampas' getah ni jika ada yang secara sengaja bawanya ke sekolah.....hehe tapi saya tak bagi getah tu kat cikgu disiplin, saya bawa kawan2 main zero point guna getah tu puas2.....(JANGAN IKUT PERANGAI NI YE ADIK2, SALAH GUNA KUASA NAMANYA)....tapi besoknya saya kembalikan kepada budak tu balik.....bestkan...

Sekolah menengah pun  saya dilantik jadi pengawas.....masa ni perasaan tu tak berapa nak eksaited langsung sebab mungkin dah remaja dan malu sedkit...tapi tetap juga suka bila dapat jadi pengawas sebab boleh escape kelas (NI LAGI SATU, JANGAN IKUT PERANGAI TAK BERETIKA NI) hehe.....kalau tengah2 bosan duduk dengar cikgu ngajar tu tiba2 ada pengumuman semua pengawas sila berkumpul di dewan.....wahhh cepat jak bangun dan bagitahu cikgu perkhidmatan pengawas sedang diperlukan, terpaksa keluar kelas.....padahal dalam hati punyalah main gembira tak payah belajar.......Kalau diingat semua tu, betul2 indah kenangan, manis jak semuanya.....lagipun zaman saya jadi pengawas tidaklah sesusah mana, jika dibandingkan dengan zaman sekarang ni......dengan kes bulinya lagi, samseng sekolah lagi, silap2 ko jadi pengawas orang akan berdendam dengan ko sebab bagi nama dia kat cikgu displin...issshh takut juga....
Nak bagi pesanan untuk adik2 yang dilantik menjadi pengawas sekolah tu, jalankanlah tanggungjawab anda dengan sebaik-baiknya yek......... (^___^)



42 comments:

  1. tak pernah jd pengawas sekolah...sb x layak he..he..

    ReplyDelete
  2. pernah jadi pengawas masa sekolah rendah

    ReplyDelete
  3. Betul budak sekarang jadi pengawas kena berhati-hati. Anak-anak kakak semua pengawas sekolah dan yg sulung lagi penolong ketua pengawas sekolah, kakak kadang takut juga..

    Masa kakak dulu baju putih kain pun putih... bila ingat senyum sendiri:)

    ReplyDelete
  4. AJ jadi pengawas dari ting 4-6 atas.....
    Pegang jawatan setiausaha... Tapi report 1 haram tak penah buat...
    Hahahhahahhaha.......
    Semua main sub2 je kat naib s/u..

    ReplyDelete
  5. Pernah jadi pengawas perpustakaan jak sbb suka membaca..hehe.. ya kan Mia, tugas pengawas dulu dan skrg jauh beza.. skrg ni klu jadi pengawas takut plak dgn mcm2 perangai budak sekolah..silap2 kena ugut..haha:)

    ReplyDelete
  6. sempat jadi pengawas kejap jer ms sekolah menengah dulu ..heheh..jd pengawas takleh jd budak jahat dah..hehehe...
    zeor point tuh pun sy pernah main ms kecik2 namun tak terer lompatlah....:)

    ReplyDelete
  7. @MAZLIZA ABD RAZAK: aku pun tak layak to melayakkan diri juga....hehe

    ReplyDelete
  8. Hahaha,betul tu.Zaman dulu,org takut ngan pengawas.Skang...balik kang,ada lah yg tunggu kat gate kang..hahahah

    ReplyDelete
  9. x pernah jd pengawas sekolah tapi pernah jadi pengawas perpustakaan dari sek ren sampai sek men sbb suka baca buku n rajin tlg cikgu kt library. dulu punya pengawas x mcm zaman skang ni. bnyk samseng yg dok ugut pengawas. bahaya tul kan

    ReplyDelete
  10. saya...saya... saya... masa sekolah rendah dan menengah...

    masa sekolah menengah tu... pemilihan calon2 pengawas adalah dari cikgu..seramai 40 calon dipilih...dan hanya 20 sahaja diperlukan... perlantikan pulak..40 calon ni kena berkempen... ekekekeke...

    kempen macam mana? kena naik pentas siapkan logo yang dipilih atas kertas manila buat presentation (macam saya pilih logo bodyglove) terangkan apa maksud logo tu... dan kenapa pelajar2 kena undi saya untuk jadi pengawas...

    huh...kecik2 dah kena latih jadi ahli politik kan?

    ReplyDelete
  11. Sia pernah jd pengawas sekolah menengah tp smpai Form 3 ja.. :)

    ReplyDelete
  12. @Kakzakie: Itulah kan...pengawas sek skrg rasanya mcm polis pula....kena hati2 selalu

    ReplyDelete
  13. @aTieYusof Family: Saya semua pun sapu....pengawas sekolah, pengawas library, pengawas koperasi...gilak kuasa.....hahaha

    ReplyDelete
  14. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  15. @Ratu Hatiku: Sek men..jadi pengawas masa form 6....hehe

    ReplyDelete
  16. PERNAH JD PENGAWAS MS SEKOLAH RENDAH JER
    SEKOLAH MENENGAH JD PENGGANAS..HAHAHA

    ReplyDelete
  17. daku pernah jadi pengawas..dan merangkap penolong ketua pelajar,,bukan..dan rata2 budak mmg takut sama aku..haha..dan tiap kali perhimpunan...ikrar..mc...tukang naik bendera..muka akulah..haha

    ReplyDelete
  18. kak zu tak pernah jadi pengawas sekolah..anak anak kak zu sekarang naik darjah 4 jer dah kena lantik jadi pengawas...

    ReplyDelete
  19. @Mrs Velentine: Mesti ko pelajar yg digeruni ni kan ...hehe

    ReplyDelete
  20. @zulaikha megat: Suruh anak2 kakak buat tugas dgn berdedikasi jgn jd mcm saya......hehe

    ReplyDelete
  21. anak2 bunda jadi pengawas tahun tak terlibat peperiksaan saja...mereka pun tak berapa berminat..sebab kadang2 mereka terkejar2 masa kerana tugas...

    ReplyDelete
  22. xpnh jd pengawas...tp main zero point tu pnh...best giler...hehehe

    ReplyDelete
  23. @BUNDA a.k.a KN: Betul kak...kena bijak bahagikan masa klu nak jd pengawas ni

    ReplyDelete
  24. Lompat2 tali getah tu saya suka main, walaupun kecik, mesti bodek member yg tinggi2 untuk masuk team dorang hihihi.
    Jadi pengawas memang best. like u said, ada kuasa dan boleh salah guna kuasa, opsss.
    Kadang2 cikgu pun ada yang sikit2 minta pengawas buatkan, adoi itu mmg saya malas.

    ReplyDelete
  25. musti laa bangga jd pengawas,,ekekek baju pun lain kan,,, aih,,lompat getah tu wajib kena main,,,

    ReplyDelete
  26. akak dulu masa sek 2 tahun jadi pengawas .. bukan mudah ..
    cabaran tetap ada .. nak2 kalau di sek menengah nie ;)

    kenangan betul .

    ReplyDelete
  27. @Nastyna: Mesti ko selalu jadi anak bulan kan sebab mempunyai ketinggian yang paling comel....hehe

    ReplyDelete
  28. @CeqGu: Cuba tanya anak murid Ceqgu...best ke jadi pengawas...hehe

    ReplyDelete
  29. salam sis mia
    Pengawas TA Datang melawat di awal pagi

    ReplyDelete
  30. nda pernah saya jadi pengaws sekolah..pengawas asrama sama pengawas perpustakaan pernah la..

    ReplyDelete

Komen seikhlas hati ... Thanks!