Sunday, February 24, 2013

Umi buat cucur

Assalamualaikum

Dah tengahari baru nak cerita pasal breakfast....tapi nak cerita juga sebab 'benda' ni lama dah dicari2 baru kemarin terjumpa.....selalu tengo kawan2 blogger cerita tentang makanan ni, sekarang baru dapat rasa sebab dah ada di pasaran KK ni.....benda yang dimaksudkan tu ialah tepung cucur adabi perisa keju.....selain tu dapat beli juga perisa nanas.....tak pernah pula terpikir masak cucur nanas...ni first time rasa....so tadi pagi gorenglah cucur...dua2 sekali yek sebab tak sabar nak rasa....hehe

Cucur perisa keju tu oklah juga...senang jak goreng tapi yang perisa nanas tu susah sikit sebab melekat kat kuali.....mungkin sebab manis nanas tu.....tapi sekali rasa, sedap juga cam makan pie nanas versi goreng.....






Cucur adabi perisa keju dan nanas




Aksi spontan si Damia semasa makan cucur tadi pagi...sedap sangat agaknya sampai tak cukup tangan nak pegang....*sila abaikan cucur yang agak kehitaman tu....tu cucur nanas, susah sikit nak goreng...huhu


32 comments:

  1. Amboi Mia...tak cukup kat mulut,dua dua tgn pun penuh.Lawak betul...

    ReplyDelete
  2. oh adakah cucur Nenas + keju ni Mia..belum pernah jumpa lg di LD ni..hehe...nti mo cari jg lah..
    haha..comel bah Damian makan cucur..sedap kalik tu yg tak cukup tgn..hehe:)

    ReplyDelete
  3. @Rafhani: Tu lah nasib baik kaki tak dapat pegang.....hehe

    ReplyDelete
  4. @aTieYusof Family: Ya bah...baru aku jumpa di Giant kemarin.....si Damia tu mula2 satu jak dipegangkan...aku tengo tv sekejap, sekali 3 biji suda cucur tu tempatnya....

    ReplyDelete
  5. hahaha. Damia takut kehabisan bah tu, tu sebab terus ambil byk..:)

    ReplyDelete
  6. @Normi Nieza: Ok juga rasanya....cheese dan rasa nanas dia terasa....

    ReplyDelete
  7. @Kay Masingan: Ya bah cath...terkejut aku tengo dia makan macam tu.....gondoot tul....

    ReplyDelete
  8. Baru first time dengar cucur nenas nie kan..mesti manis cam cucur pisang rsnya ..betul tak..

    ReplyDelete
  9. sedap....Masa kecik-kecik dulu mak Kak Yana buat cucur pakai tepung n garam je. Ari ni Kak Yana buat cucur anak-anak taruk sawi, bawang merah, kentang n telur.

    ReplyDelete
  10. @ummuaidan: sedap juga....manis tapi ok lah rasa dia...

    ReplyDelete
  11. @dayana yana: saya sampai skg suka cucur tepung dan garam tu...anak2 suka mkn cicah sos cili....

    ReplyDelete
  12. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  13. Yg keju tu pernah rasa...cikgu sukaaaa.yg nenas tu xjumpa plak kat brunei

    ReplyDelete
  14. gitu sakan si chomel tu makan cucur...mesti sebab sedap sangat Umi buat dah tu takut orang lain habiskan so dia pun grab banyak2 dulu... ^_^

    ReplyDelete
  15. tak pernah try lagi perisa keju. tak pernah nampak sebelum ni.

    ReplyDelete
  16. hahaha sedap sangat sampai tak ckup tangan, nasib tak pakai kaki ha.

    ReplyDelete
  17. @CeqGu: Yg nk dicari yg perisa cheese tu..tp terjumpa yg nanas tu pulak..ok juga rasanya wlu 1st time rasa cucur nanas...

    ReplyDelete
  18. @Farah Waheda Wahid: Tu lah pasal....tak sedar bila masa dia sumbat kat mulutnya cucur tu....hehe

    ReplyDelete
  19. @Chic Na: Saya pun baru jumpa cucur ni.....:D

    ReplyDelete
  20. @Nastyna: hahaha...klu kaki boleh maka damia berjaya memegang 5 biji cucur sekaligus...kihkihkih

    ReplyDelete
  21. sedap je nampak cucur tu..nanti nak buat jugaklah..hehe..:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok juga lah rasa dia....cubalah nanti....

      Delete
  22. Replies
    1. hehe....cepat dibuat cepat juga masuk dalam mulut....

      Delete
  23. Erk...apsal aku tak pernah jumpa cucur perasa keju & nenas kat sini erk.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aku pun baru jumpa jak flavor ni jual kat giant....

      Delete

Komen seikhlas hati ... Thanks!