Monday, April 8, 2013

Drive pun nak berFB ke?

Assalamualaikum

Jumaat yang lalu balik dari keja, punyalah lama ambik masa nak balik rumah sebab tersangkut dalam jammed......kalau jumaat mesti jammed, kalau jammed mesti hari jumaat....perjalanan balik rumah selalunya ambik masa 45 minit gitu boleh jadi sejam setengah...kereta gerak punyalah perlahan, kura-kura pun ketawa tengo sebab dia lebih laju jalan...

Aku dah boring gila dalam keta....masa keluar opis masi terang, ni baru separuh perjalanan dah gelap gelita.....tetiba terpandang sebelah keta......wah wah wah pemandunya sorang perempuan bukan main siok dengan teleponnya....cahaya dari teponnya tu jelas dia sedang berfacebook....mentang2 keta sedang bergerak perlahan dia ambik kesempatan berfacebook sambil memandu....bila keta dia gerak ke depan, keta kedua menyusul dan sama seperti pemandu keta depan seorang wanita sedang siok menggunakan teponnya......isk isk isk dan toleh lagi keta belakang macam kebetulannya, nampak pulak pemandunya seorang lelaki sedang asyik sekali menswipe-swipe iPadnya......

Bayangkan kalau ketiga2 pemandu ni terlalu asyik dengan tepon dorang dan lupa yang mereka sebenarnya sedang memandu......amatlah tidak mustahil untuk berlaku pelanggaran.....kalau dorang tiga2 ni yang berlanggar sesama sendiri, itu hal dorang sebab dorang sendiri yang menjadi penyebabnya....tapi yang sungguh tidak puas hati apabila gara2 sikap dorang yang pentingkan diri sendiri itu, orang lain yang terkena.....orang lain punyalah main berhati2 di jalan raya tapi dorang senang2 sondol belakang keta si pemandu yang berhemah ni....habisss kemek.....tak ke sakit hati gitu......

Aku tahulah dengan keadaan jammed camtu memang amatlah boring gilak....tapi itu bukanlah boleh dijadikan alasan untuk menghilangkan keboringan......silalah disiplinkan diri untuk jadi seorang pemandu yang berhemah.....aku, memang tipulah kalau tak pernah guna tepon sambil memandu....memang pernah tapi untuk jawab panggilan saja....itu pun diloud speakerkan....sebab bagi aku even jawab tepon pun membuatkan aku hilang tumpuan semasa memandu, inikan lagi pula mereply status di facebook......
So pesan untuk semua pemandu2....ingat, bukan anda saja yang ada di jalan raya ok.........peace !!



Note : hari ni el lagi, Damia tetiba demam.....so jangan heran pekerja yang paling cepat abis cuti tahunannya adalah ibu2 seperti aku.......

25 comments:

  1. salam isnin
    apa khabar hari ini
    singgah pagi :)

    ReplyDelete
  2. moral of the story, berhati2 ketika memandu.. no no to hp! hmm.. setuju.. para ibu mmg cpt habis cuti kan.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yesss...say no to hp while driving....

      Kan, memang cepat abiss cuti...tapi demi anak2 takpelah

      Delete
  3. wah..bahaya tu.. tak fokus..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu lah pasal.....memang bahaya sebenarnya....

      Delete
  4. Dah menjadi kebiasaan tu kpd driver kat luar sn..hehe..
    Sempat je lagi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'a kebiasaan yang sebenarnya menyusahkan orang lain.....huhu

      Delete
  5. agaknya diorang tuh perasan pemandu hebat tuh sbb tuh brani buat camtu.silap2 haribulan bedummmmm....
    get well soon ya damia gal..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak kisah kalau dorang yang sendiri rasa akibatnya tapi kalau orang lain terkena juga tu yang rasanya macam tak puas hati.....

      Delete
  6. Hehehe..seb baik fon ku xde internet...pasal cuti tu biasa lah kan.Aku dulu pun mesti yg terawal gak abih cuti tahunan.Kalau anak sakit,walaupun mild jer demam, x berani nk tinggalkan kat pengasuh/nurseri

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu kalau demam sikit jak, aku dah risau dah nak tinggalkan kat nursery.....

      Delete
  7. Hehe..lisa biasa gak tgk ada yg ralit dgn fon time drive .. Peringatan bsama... :)

    ReplyDelete
  8. Takutnya Mia dah marah hhehe....
    Tapi memang betul takut terlanggar keta baru mak aje hehe....sapa yg susah? makkkkk jugak susah kan mia...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak marah.....nasihat...hehe

      #Mood keta baru memang gitu....hehee penat2 kita kumpul pitih nak beli dorang senang2 nak kemekkan.....hahahaha

      Delete
  9. Kalau kakak macam Mia nak bertelefon masa memandu pun tak expert inikan lagi nak berFB bagai.

    Moga Damia cepat sembuh. Itulah Mia sebagai ibu/pekerja memang tak lari dari EL ini..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Samalah kak....jawab tepon masa memandu sebab takut panggilan penting...tapi itu pun memang tumpuan dah terganggu...

      Terima kasih....memang EL dan ibu tak dapat dipisahkan....hehe

      Delete
  10. Pemandu sekarang banyak macam tu kak....
    Dah la tu, kadang tu main suka diorang je tukar lane dengan tepon melekat lagi kat tangan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu lah pasal.....bukan nak kata yang kita ni pemandu yang bagus sangat tapi sekurang-kurangnya masih sedar yang kita bukan sorang saja yang guna jalan raya tu.....

      Delete
  11. Jakun dgn HP baru kot ☺☺. Bahaya betul.

    Aku kat Cyberjaya ni hari2 jalan sesak. Pagi sesak balik kerja pon sesak...stress.

    ReplyDelete
  12. isk.. bahaya bah sambil memandu ber FB.. klu ndak fikir diri sndiri fikir lah ttg nyawa org lain..nnti ndak pasal2 org lain menanggung akibat..
    kena lebih alert bah klu di jln raya..

    ReplyDelete
  13. Betul tu bahayakan. Kang tak pasal pasal melibatkan orang lain jugak.

    ReplyDelete
  14. mmg biasa ni kalau di KK...bertelefon time memandu

    ReplyDelete

Komen seikhlas hati ... Thanks!