Friday, April 5, 2013

Keluarga baru.....'Alputih'

Assalamualaikum

Actually nak perkenalkan 'keluarga baru' kami......
Tahun lalu dah ada niat nak tukar cik Myvi aku tu, survey punya survey, pikir punya pikir, tolak campur bahagi darab kuasa dua segala.......akhirnya aku dah nekad nak beli model terbaru Nissan tu.....Almera....

15hb Mac tu last day cik Myvi berkhidmat dengan Puannya ni....hubby ambik Almera dan Myvi ditinggalkan dengan owner barunya company yang jual keta Nissan tu.....aku trade in sebenarnya....Masa tu Shamzi yang temankan hubby ambik keta tu, Shamzi kata hubby cam terpinga2 sekejap sebab naik keta baru tu......dia ada tanya jugak napa keta Umi kena kasi tinggal sana.....dorang mo kasi cantik2 keta Umi kah tu baru kita ambik balik....? kebingungan ni si Shamzi sebab keta tu lah aku guna untuk hantar dia pegi ke tadika hari2....Usia keta tu lebih tua dari umur Shamzi sebenarnya.....

Kalau Shamzi rasa lain, aku juga sebenarnya rasa sedih sebab dah lama guna keta Myvi tu......banyak sentimental valuenya.....
Mula2 memang tak mo tukar tapi pikir banyak kali, untuk keselesaan sendiri dan anak2 apa salahnya.....dan mungkin kebetulan yang menguntungkan, tahun ni company ada bagi satu benefit baru untuk pekerjanya......ada elaun faedah pinjaman kereta untuk pekerjanya....maknanya company akan tolong bayar faedah pinjaman keta selama 5 tahun......jadi bulanan keta baru ni lebih kurang sama dengan keta Myvi......syukur alhamdulillah...

Dah dekat 3 minggu aku drive keta ni......takda banyak bezanya dengan Myvi cuma ruangan dalam keta ni lebih besar dan panjang.....dan paling ketara kelajuannya...dulu aku pandu 1.3 jak sekarang 1.5.....sekarang aku masih dalam proses belajar untuk mengawal kelajuan.......hehe
Harapnya keta ni sama dengan keta Myvi dulu....jarang ada masalah....tapi itulah masalah sebenarnya bukan datang daripada apa model kereta tu tapi cara kita menggunakan, cermat kita guna maka panjanglah 'hayat' keta tu dan sebaliknya... (^_^) 




Shumi dan Shamzi cakap ni bukan keta Almera tapi Alputih sebab kaler dia putih.....

35 comments:

  1. Tahniah2..hensem nampaknya alputih nie...takperlah sudah tamat sudah kidmat myVi tuh kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe..tq..a'a dah tamat dah cik myvi punya perkhidmatan......huhu

      Delete
  2. cantik uii snap picture,..

    tahniah,...n_n,...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq....tp bukan saya yg snap ni hasil snap an si hubby.... :-)

      Delete
  3. ohsemmnyaaa. nina ngn cik hubby pun skg tgh berpikir2 nak ambik kereta apa. sebab tak de beli kereta lagi ni skg. skg ni pinjam kereta adik. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe...kalau dah keluarga rasanya elok ambik mpv sebab lebih selesa dan besar...

      Delete
  4. Du.u saya pun mcm tu, sedih trade in kereta Myvi, continue bayar kerta ayah...myvi tu kan mcm conel jer..bawa pun ok...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu lah....myvi mmg comel sebenarnya...bentuk ala ala katak..hehe

      Delete
  5. Syukur bila ada kelebihan Allah berikan Mia. Betul demi keselesaan dan kemampuan yg ada tak salah kita menaik-taraf demi kebahagiaan keluarga.

    psst: bijak juga anak-anak boleh tangkap di minda dia bukan Almera tapi Alputih sebab warna putih hihi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Syukur alhamdulillah kak....

      Dorg awal2 dah ckp keta tu nama dia salah sebab kononnya bukan merah tapi putih jd mesti simpan alputih...hehe

      Delete
  6. se-mart alputih ko ni mia!

    ReplyDelete
  7. Wahhh...
    Ohsem....
    Tambahan pulak ada company benefit lagi...
    Okaylah tu kak..
    Untuk keselesaan kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah tu kebetulan yg menguntungkan..hehe

      Delete
  8. Bagusnya ada benefit company mcm tu kan?Selamat bwk keta baru.Aku mmg x boleh dibelikan keta baru.jahanam jap gi,hahahahahaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tema kasih....ko garang sangat tu pasal keta pun takut dengan ko jugak...hahaha

      Delete
  9. haha...pandai jugak diaorg buat lawak yeh Mia... mesti seronokkan bawak keta baru ni Mia...
    Okje ni jenis ganas tau...hehe kang ada yg tercabut sana sini kalau Arjuna bagi keta baru hehe pakai kuda besi ajelah nampaknya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Keta baru mmg feel dia lain sikit...hehe
      Klu kuda besi rasanya ok tp cepat karat tu hahaha

      Delete
  10. Wah...selamat datang alputih. Tahniah. Bestnya.

    Beb, bilalah bley jumpa kan. Sama ada aku gi sana...cewahhhh...atau ko turun KL ☺☺

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma kasi...
      in sha ALLAH....ada rezeki mungkin kita dpt jumpa...hehe

      Delete
  11. Cantik alputih ni... pandai ko pilih wrna ya.. hihihi.... Tahniah dpt tukar keta baru. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ramai yg ckp klu keta sedan camni sesuai ambik kaler putih.... :-)

      Delete
  12. hu hu... Alputih... nanti nak panggil dia Alputih juge lepas ni hu hu...
    teringin juga nak pakai alputih ni hari tu, tapi husband dah minat alkelabu pula... layan je lah..
    congrats dapat keluarga baru sis!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Klu husband dah minat, apa bole buatkan...alkelabu pun alkelabulah...hehe

      Delete
  13. Segak bergaya al putih tu. mesti selesa kan. Ye lah, anak anak pun dah besar mesti la nak selesa.

    Wah ada conpany benefit lagi. Ohsem la company mia..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baru pertama kali benefit tu ada jd gunakanlah dengan sebaiknya..hehe

      Delete
  14. Warna putih kegemaranku....
    Cantik keta..

    ReplyDelete
  15. salam sis mia
    Alputih pun ok.......terbaik...

    ReplyDelete
  16. Haaa dah ada nama pun, Alputih is algojes ;)
    Myvi memang best local car so far, value pun tinggi kan, kami dulu masa nak jual myvi kami punya la sedih, tak pernah meragam and mmg sentimental value sangat. Yer la hari hari duk kentut dalam tu, mau tak sehati se bau. huhuhu
    Have fun with Alputih dear.

    ReplyDelete
  17. cantik kete kak...kaler putih mmg terbaik tapi kena jaga lebih skit.. :)

    ReplyDelete

Komen seikhlas hati ... Thanks!