Tuesday, April 2, 2013

Satu Malaysia....

Assalamualaikum

* Amaran : ini bukan n3 politik ye....

Kalau isi borang ke apa, ruangan bangsa aku mesti tick 'lain-lain' sebab bangsa yang tertera dalam surat beranak adalah Bajau....itu yang ada dalam surat beranak aku...bangsa mesti ikut bapa kan....mak aku pula berketurunan Jawa...arwah atuk memang pure Javanese asal dari kota Jogjakarta tapi suda lama menetap di bumi Sabah sebelum merdeka lagi.....namun begitu pelat jawanya masih kuat....teringat masa arwah masih hidup, selalu kok berbicara sama cucu cucunya, yaaa kamu kok nggak bisa begitu, nggak bisa ginian....makanya haruss ikutin cakapan orang tua....pesan arwah atuk untuk cucu-cucunya....(^_^)

Nenek sebelah mak pulak berketurunan Sungai....Orang-orang Sungai ni ada yang beragama Islam dan ada juga beragama Kristian...Orang Sungai muslim selalunya menetap di daerah Pitas manakala yang lain kebanyakkannya menetap di daerah Kinabatangan. So mak merupakan 'hasil' gabungan Jawa dan Sungai...hehe

Berbalik kepada bapa.....ikut cerita sebenarnya arwah atuk aku meninggal semasa bapa baru berumur 3 tahun....dan dia sebenarnya berbangsa Dusun. Tetapi nenek aku kahwin lagi dengan seorang yang berbangsa Bajau dan dialah yang memelihara bapa dan adik beradik yang lain sejak kecil lagi....bapa betul2 bernasib baik kerna mendapat seorang bapa tiri yang bertanggungjawab dan baik hati...mungkin sebab tu lah bapa simpan bangsanya Bajau dalam surat beranaknya....Nenek pula berketurunan Iranun...suku kaum Iranun ni kebanyakkannya menetap di daerah Kota Belud. So Bajau (Dusun) + Iranun = bapa....

Dan aku mcm mana ? hasil gabungan antara Bajau (Dusun) + Iranun + Jawa + Sungai.......wahhh mix lah sangat......hehe
Tapi apa apa pun aku sebenarnya bangga lahir daripada kepelbagaian kaum....setiap satunya mempunyai keunikkannya tersendiri....betul2 satu Malaysia kan....jarang sebenarnya kita boleh lihat penduduk yang berlainan bangsa boleh duduk dalam satu bumbung aman damai macam di negara kita ni kan...love my country !



Pengajaran : Hargai dan pelihara keamanan negara kita.... (cam skema bunyinya tapi betul kan?)

36 comments:

  1. salam mia...bila dengar mix pelbagai kaum nie..intai2 sket tgk muka mia..hehe..tak dpt nak dibezakan..mcm orng melayu jgklah akhirnya kelihatan..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu lah tu dah terlampau mix terus terkeluar rupa wanita melayu terakhir macam ni....hehe

      Delete
  2. Ya 1 Malaysia.:) patut kamu p lawat2 jojakarta tu mia. p cari suku sakat kamu sana. Mana tau masih ada yg masih hidup. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nda suda tau tu cath...berkurun lamanya suda....hehe

      Delete
  3. Kat sana banyak etnik kan kak...
    Unik sangat......
    Akak tetap nampak Melayunya tu...
    Kulit je mix... Cerah... =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kat sini memang byk suku kaum AJ sampai bahasa pun dah tercampur aduk..hehe

      Delete
  4. banyak etnik , banyak lah penghalaman nyeee
    seronok ape ;)

    ReplyDelete
  5. bestlah mcm tu... :)
    mcm2 budaya dpt tau... apapun kita kan 1 Malaysia.. 1 agama, 1 bangsa... :)

    ReplyDelete
  6. Replies
    1. A'a....nasib baik tak fening....hehe

      Delete
  7. kak zu kena baca pelan pelan..klu tak mmg kompius...

    dah bercampur macam macam bangsa patutlah cantik...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aku pun kak terkonpius juga bila baca yg aku tulis ni...hehe

      Delete
  8. OOo..bnyk nya mix, patut ler cntik! Kena bangga walaupun mixtu negara asia jer kan? Tak payahlah nk tunggu mix omputih ke arab baru kira nk bangga.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Byk mix tapi tak lah secantik mana...malu pula.....

      Delete
  9. wah...campur sudah bangsa kan Mia..
    ndakpa yg penting hidup dgn harmoni.. best kan..dapat juga belajar semua bahasa..makanan pun pelbagai...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah atiey...yg best tu makanan..dpt rasa kepelbagaian....hehe

      Delete
  10. Wahhh... hebatlah Mia. Salute kakak sebab keturunan banyak bangsa. Genetik mesti pandai jadinya sebab mixed-blood. Cuma kakak nak tahu boleh berbahasa semuanya itu tak. Rugi kan kalau tak pandai...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe taklah hebat kak.....
      yang bahasa tu memang faham tp kalau nak tuturkan memang merayap...tu yg rasa rugi sikit tu...huhu

      Delete
  11. Hamboii banyak gtu mix yer... ^_~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Byk sampai terkonpius sekejap...hehe

      Delete
  12. wah !! banyaknyer mix yer? kalu azie lak ayah(banjar) + ibu (melayu). Hubby lak pure jawa..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kat sabah mmg gitu...takde yg pure satu kaum, selalunya dah campur..hehe

      Delete
  13. wah memang dahsyat...mix dengan pelbagai kaum .Untunglah dapat belajar banyak bahasa . Kalau nak cakap rahsia senang! hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. A'a byk sangat bahasa sampai ckp pun dah jadi rojak sebab dah bercampur aduk...hehe

      Delete
  14. Thats the beauty of Sabah amnya and Malaysia khasnya. I pun selalu bercerita tentang keunikan kaum2 kat Malaysia to people here, very very proud of it. And lucky u darah campur campur bah, dapat rasa all the cultures and traditions.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu...itu yang uniknya negara kita...kat tempat lain takda kan...(^_^)

      Delete
  15. mix gitewww... he he he...

    saya campur2 banyak sangat dah... minang (originated from padang) + chinese + philippines + indian...ha cam ner tu? ekekekee.... tapi tu semua ancestors ler...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wow....terus fening dan konpius sekejap..hehe

      Delete
  16. Wah! Banyak nyer mix tu....hehe

    ReplyDelete

Komen seikhlas hati ... Thanks!