Wednesday, August 28, 2013

Wordless Wednesday # 33

Assalamualaikum

Teringat semasa kecil dahulu apabila terlihat pict ni di sharekan di Facebook. Masa mak memasak, tercium bau asap kayu api di rumah selain bau masakan mak yang enak. Semasa makan masih tercium aroma asap kayu api tu. Sangat suka menolong mak meniup api agar tidak terpadam semasa memasak. Habiss muka hitam legam terkena abu dan arang......Selain tempat memasak, dapur kayu api digunakan untuk mengeringkan kasut sekolah yang basah akibat hujan.....

Emmm...biarpun hidup serba kekurangan semasa kecil dahulu, tapi cukup bahagia dan gembira dengan apa yang ada.





Sumber : Facebook





Note : Semoga anak-anak ku tidak lupa diri dengan kesenangan yang mereka kecapi sekarang ini. 

30 comments:

  1. Replies
    1. betul....sangat rindukan saat2 tu...huhu

      Delete
  2. Semoga anak-anak ku tidak lupa diri dengan kesenangan yang mereka kecapi sekarang ini. Kak mia...sgt meruntun hati umi Qi baca...entry ringkas tp sgt menusuk di sanubari...moga anak2 kita tahu dimana bumi di pijak...disitu langit dijunjung...

    ReplyDelete
    Replies
    1. amin.....
      Harapnya anak2 kita x lupa diri.

      Delete
  3. Oh..itulah kenangan masa kecik2 dulu betapa susahnya orng tua kita..ms kecik2 dl siap tolong carik kayu api ..untungnya anak2 skrang kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. a'a...ummu. masa budak2 dulu ikut mak ke hutan cari kayu api.

      Delete
  4. masa kecik dulu2 sue sempat jugak guna dapur mcm ni.siap tolong jemur kayu,..punya lah berat kita kena angkat guna guni baja naik ke rumah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. beratkan tp saya dpt angkat tau masa budak2 dulu....hehe

      Delete
  5. harap anak2 kenang jasa ibubapa mereka..

    ReplyDelete
    Replies
    1. semoga mereka x leka dan ingat pengorbanan ibu bapa.

      Delete
  6. Sedihnya tgk gambar ni nok. Teringat umah nenek kat kampung sbb pakai dapur kayu api nih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku ingat masa budak2 dulu nok......sedih dan best sangat time tu...

      Delete
  7. teringat time kecil2 balik kg.. huhuhu...

    ReplyDelete
  8. Sekarang ni anak-anak kita memang tak jumpalah Mia..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dorg tengo kat muzium saja lah kan kak....

      Delete
  9. sedih bah tengok pic ni..
    kecil2 dulu sy sempat juga merasa masak di dapur kayu Mia..
    Amin! moga anak2 kita tak lupa diri dgn kesenangan yg ada

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedih tengo tp itulah kenangan masa budak yg susah dpt sekarang ni atiey...

      Delete
  10. Okje pun sempat merasa tengok mak masak pakai dapur kayu ni Mia.... sekarang ni mmg dah senang banget kan ...kakau makas masak jugak tak taulah!

    ReplyDelete
  11. Kami dulu pun sempat merasa asap ni hahaha kat umah nenek mmg pakai kayu untuk masak, aroma dia so different kan. I tengok kat tv that day restoran mewah pun bakar kayu dalam periuk untuk dapatkan aroma "smoked" ni tau.

    ReplyDelete

Komen seikhlas hati ... Thanks!