Thursday, February 28, 2013

Sila pertahankan diri

Assalamualaikum

Saja nak share tips ni khas untuk pompuan2 semua....ngeri dengan kes2 jenayah yang berlaku terutamanya apabila mangsa itu adalah perempuan....nauzubillah...semoga kita sentiasa dilindungi olehNya....So walaupun kita takda belajar karate ke, taekwando ke, silat ke, kungfu ke....apa salahnya kita belajar sedikit cara2 untuk melindungi diri....




Share dari FB : Mujahed Kamal

Contest Kaca Mata PapaMifz.com

Assalamualaikum

Baca tajuk kat atas pun memang dah tahu ni entri contest...Saya kiranya mencuba nasib join contest yang dianjurkan oleh PapaMifz...mana tahu ada rezeki kan.... =D
Syarat-syarat penyertaan dia mudah sahaja....boleh baca di sini sahaja. Amacam ??Senang kan....

Ok kita mula cerita tentang kaca mata saya.....Sebenarnya saya bukannya rabun sejak azali lagi....keluarga saya pun mana ada yang pakai kaca mata.....semuanya mata terang benderang sebab terlampau makan banyak lobak merah sedari kecil lagi (hehe tipu bab lobak tu). Tapi masa belajar kat Ums dulu, saya dah rasa tak selesa bila pandang whiteboard yang jauh.....lebih2 lagi kat dewan kuliah yang besar tu, abislah sapa2 yang duduk kat belakang sekali (macam saya) terpaksa memfokuskan pandangan kat whiteboard tu....mata dah mula berair dan kabur bila selalu fokus...akibat ketidakselesaan itu, terpaksalah membuat cermin mata sebab tak boleh nampak benda yang jauh2...itu pun setelah di paksa oleh si boifren (sekarang dah jadi hubby..hehe), kalau tak memang malas nak buat sebab bukannya teruk sangat pun...tapi boifren hubby cakap kalau tak pakai cermin mata nanti mata tambah rosak sebab dia dah ada pengalaman...tapi dah buat cermin mata pun, saya masih tak pakai sebabnya tak selesa langsung, macam ada benda jak yang tersangkut kat hidung....maka cermin mata itu tersimpan kemas dalam bekasnya begitu sahaja....

Sehinggalah semasa saya mula bekerja di company sekarang ni....rasanya dalam tahun 2005...kerja saya memerlukan saya menghadap pc dari pagi hingga ke petang....kali ni memang pandangan dah jadi kabur, tengok orang di sekeliling pun macam tengo hantu ju on....semua rupa dorang kabur jak....maka sekali lagi pergilah membuat cermin mata dan kali ni terpaksa pakai sebab memang tak nampak dah.....memang disahkan rabun jauh..dan bermulalah kehidupan seharian saya dengan kaca mata.....

Saya memang tak berapa cermat nak jaga cermin mata.....tokeh cermin mata dah pesan cermin mata jangan dibawa tidur tapi saya memang suka juga 'tertidur' dengan cermin mata....akibatnya....bingkai cermin mata menjadi senget....rasanya hampir setiap tahun tukar cermin mata sebab saya punya kaca mata cepat rosak...hehe Bayangkan dari tahun 2005 rasanya dah 5 kali tukar kaca mata...teringat cermin mata saya yang ke-4...jenama Lee Cooper...bingkainya cantik tapi cepat rosak sehinggakan belakang telinga saya terluka kena bingkainya yang 'pecah2' tu...kantanya pun cam nak terkeluar dari bingkainya....tak tahu brandnya yang tak ok ke atau kedai cermin mata tu yang tak pandai pasang....tapi yang ni saya buat memang last minit punya sebab cermin sebelum tu patah dan esoknya terpaksa terbang ke KL...kelam kabut ni pegi kedai kaca mata nak buat spek...agaknya sebab last minit tu lah cermin mata Lee Coooper tu tak tahan lama...huhu

Kaca mata yang saya guna sekarang rasanya tak lama akan bertukar juga sebab dah tak berapa nak terang dan bingkai dah senget (suka bawa tidur kan hehe)..kaca mata jenama Elle ni saya beli kat Rumah Kaca Mata, Centre Point, Kota Kinabalu penghujung tahun 2011 tu....harga dalam RM600 lebih lepas diskaun...kanta saya beli yang lutsinar, takde pantulan cahaya lah konon dan berubah warna hitam bila berada bawa matahari yang terik....saya tak reti apa benda nama kanta tu, tapi rasanya PapaMifz tahu spesies kanta ni kan...hehe setakat ni puas hati dengan cermin mata ni...Ok sekian cerita kaca mata saya.. 



Cermin mata saya...



Close up mata yang guna cermin mata... =p




Note : Kalau ada rezeki menanglah tu...hehe





Wednesday, February 27, 2013

Senyum sepesen

Assalamualaikum

Baru perasan adik beradik ni....senyum dorang sama jak *cuma seorang putih seorang hitam manis.....sepesen....kecikkan mata, kerutkan hidung, gigi kena keluar sikit jak.... =P

Nasib baik Shamzi tak senyum gini juga...agak2 'bakat' senyum camni dari Uminya atau Babanya.... (^___^)








Happy Birthday Shumi

Assalamualaikum

Cepat betul masa berlalu.....hari ni genap 7 tahun usia anak sulungku, Shumi Dzukairy....Selamat menyambut hari lahir Shumi, Semoga panjang umur, sihat selalu, semoga menjadi anak yang soleh, berguna dan  bertanggungjawab....amin.....rajin2 belajar....jangan nakal2 yek....Umi sayang Shumi.... (^__^)


Shumi umur 1 tahun



3 Tahun



4 Tahun



6 Tahun




Birthday Boy......Shumi Dzukairy


Boleh baca di sini kalau sudi untuk pengalaman melahirkan Shumi....


Note : Shumi dah ok sedikit tadi pagi selepas demam semalam...suhunya dah turun ke 36'C dan dapat pegi sekolah, terima kasih kepada semua yang doakan Shumi yek (^__^)...Tadi saya bagi duit saku lebih daripada yang biasa, Shumi tanya kenapa ?? saya hanya jawab 'Selamat Hari Jadi Shumi'....sambil tahan2 air mata, malu kalau Hubby dan Shumi nampak uminya ni emo sikit...hehe dah besar anak Umi....majlis hari jadi mungkin buat hujung minggu ni, kecil2an sahaja, cukup bacaan doa selamat untuk Shumi.....




Tuesday, February 26, 2013

Berjaya ubah Kotak Balas Komen

Assalamualaikum

Saja jak nak sharekan berita gembira....hehe berita gembira kah....actually dah lama cari tutorial macam mana nak buat kotak reply komen tu betul2 kat bawah komen pembaca....mungkin ramai dah tahu kan, saya juga yang outdated....huhu

Macam2lah tutorial reply komen tu saya buat....sikit2 ubah template...kalau terrosak code template, mau meraung saya....huhu...last2 ternampaklah satu blog ni yang tunjukkan cara ubah kedudukkan kotak balas komen tu....rupanya tak payah nak copy paste ubah2 code template bagai, just ubah setting comment kat dashboard blog tu....punyalah simple...(^_^)


Ruangan balas komen saya sebelum ni.....susah nak baca kan....orang komen kat atas, ko balas sanaaaa bawah...camna tu....

Setelah diubah setting tu....hasilnya...


Nampak lebih kemas dan senang membacanya kan....hehe

Walaupun rasanya semua dah tahu ubah setting tu, saya kongsikan juga caranya yek :-

Langkah-langkahnya:-
Pegi ke Setting di Dashboard tu, cari Post and Comment. Kemudian pegi ke Comment, cari Comment Location, pilih Embedded dan save setting. Langkah seterusnya, masih di Setting juga, cari Other...kemudian cari Site Feed -Allow blog feed, pilih Full dan save setting....itu je...

Credit untuk blog ni



Note : Hari ni terpaksa ambil cuti sebab Shumi tiba2 demam...bangunkan dia tadi pagi, rasa badannya panas...terus check suhu dah dekat 38'C....lap badannya dengan air sekejap, kemudian bagi ubat demam....(ubat demam memang wajib ada stok kat rumah, berguna bila ada kecemasan camni)....Cepat2 baik ye Shumi... :-(

Monday, February 25, 2013

Worldsofcolours: Vertorama @ Tanjung Aru Beach

Assalamualaikum

Ingin melihat bila imej digabungkan...(^__^) sila klik di bawah

*
*
*
*
*
*
*



Worldsofcolours: Vertorama @ Tanjung Aru Beach: Assalamualaikum Vertorama bermaksud 2 atau lebih imej digabungkan dalam satu foto menggunakan perisian tertentu berdasarkan garisan ho...



Shopping di kedai buku

Assalamualaikum

Selamat hari isnin.....tak mo malas2 yek....no monday blues for today (motivasi ni...hehe)... Hujung minggu korang buat apa ? Saya sefamili (suka hati jak buat perkataan) pegi jalan2 kat Citymall, jalan lintas tu (orang kk memang tahu bah tempat ni)..saja pegi sini sebab jarang masuk tempat ni...tukar2 angin katanya....masuk sini terus direct pegi kedai buku Popular...hubby nak cari majalah....Masuk jak kedai ni, dorang Shumi dan Shamzi macam orang hilang arah...mata2 bersinar2 cam nampak gula2...."Mo beli buku !!!" berlari2 lagi ni pegi bahagian buku kanak2....sabar jak lah...




Khusyuk konon si Shamzi membaca...padahal tengok gambar binatang





 

Shumi sampai duduk mencari buku...balik2 tanya, Umi mana buku untuk umur 7 tahun ??





Damia pun tidak ketinggalan....novel tu dia yang nak sangat pegang, kalau saya ambil, abisslah satu kedai tu dengar suara teriakan dia....huhu





Dan hasilnya......buku untuk seisi keluarga...semua dapat buku termasuk Damia....mahal yek harga buku sekarang.....semua sekali tu pun dah dekat RM 100.00, even buku Damia yang kaler purple tu pun dekat RM 9.00, itu pun nasib baik ada diskaun..huhu..tapi tak apa, mahal tapi banyak faedahnya kan....* novel tu jugalah yang paling menyerlah, haruss gambar depan sebab owner blog ni yang punya...hehe

Sunday, February 24, 2013

Umi buat cucur

Assalamualaikum

Dah tengahari baru nak cerita pasal breakfast....tapi nak cerita juga sebab 'benda' ni lama dah dicari2 baru kemarin terjumpa.....selalu tengo kawan2 blogger cerita tentang makanan ni, sekarang baru dapat rasa sebab dah ada di pasaran KK ni.....benda yang dimaksudkan tu ialah tepung cucur adabi perisa keju.....selain tu dapat beli juga perisa nanas.....tak pernah pula terpikir masak cucur nanas...ni first time rasa....so tadi pagi gorenglah cucur...dua2 sekali yek sebab tak sabar nak rasa....hehe

Cucur perisa keju tu oklah juga...senang jak goreng tapi yang perisa nanas tu susah sikit sebab melekat kat kuali.....mungkin sebab manis nanas tu.....tapi sekali rasa, sedap juga cam makan pie nanas versi goreng.....






Cucur adabi perisa keju dan nanas




Aksi spontan si Damia semasa makan cucur tadi pagi...sedap sangat agaknya sampai tak cukup tangan nak pegang....*sila abaikan cucur yang agak kehitaman tu....tu cucur nanas, susah sikit nak goreng...huhu


Saturday, February 23, 2013

Khasiat Lobak Merah

Assalamualaikum

Sekadar berkongsi di awal pagi......sapa suka makan lobak merah ?? lobak merah yang kita ketahui mempunyai kandungan vitamin yang tinggi seperti vitamin B, C, D F, G dan K. Lobak merah juga kaya dengan protein, karbohidrat, kalium, natrium dan kalsium.

Antara kebaikan lobak merah :-

  1. Mengatasi keletihan.
  2. Baik untuk gigi.
  3. Menjaga sistem saraf.
  4. Mencerahkan mata.
  5. Mencegah jangkitan kuman dan bakteria.
  6. Mencerdaskan akal.
  7. Boleh mencegah serangan barah.
Lobak merah boleh dibuat jus, sebagai bahan salad, makan gitu aja atau sebagai bahan perisa untuk membuat kek......sedap kan tapi itulah setiap makanan itu tidak boleh diambil secara berlebihan....sekadar memenuhi keperluan nutrisi kita.....ini kerana mengikut kajian, kanak-kanak yang makan terlalu banyak lobak merah akan menyebabkan dia terlebih aktif dan sukar untuk mengawal pergerakkannya......

Image from Google


Sumber : Buku Rahsia Minda Hebat

Friday, February 22, 2013

Semangat kesukanan

Assalamualaikum

Korang suka sukan apa ?? saya ?? sukan bermusim....hehe, kalau masa tu tengah hangat bola sepak, saya suka...tetiba lepas tu badminton terus minat gilak kat Lee Chong Wei....dan bila sukan terjun air hangat masa tu, terus berpikir2 nak terjun cam Pandelela Rinong tu....huhu.... Sebenarnya saya 'Kaki Bangku' istilah dalam sukan bola sepak tu aka tiada bakat sukan.....percaya atau tidak dari sekolah rendah hingga di Ums dulu tidak pernah terlibat dengan sukan.....betul2 kaki bangku...even sukan lari bawa telur dalam sudu pun boleh kalah...ish ish ish

Walaupun tiada bakat tapi disebabkan semangat kesukanan yang membara, saya pernah juga cuba2 masuk pemilihan sukan di sekolah.....masa sekolah rendah, pernah juga test2 nak masuk lompat jauh...tapi kaki tak berapa nak panjang....nak masuk sukan lontar peluru, tangan terlalu kurus nak angkat peluru bulat tu....kalau nak juga lontar, peluru tu cuma mencapai jarak 1 meter dari garis permulaan....melampau juga bah bagi contoh tu..hehe Saya pernah juga cuba masuk pemilihan lumba lari....tapi sama juga terkandas di tengah jalan, belum sampai garis penamat sudah terkapus-kapus (tercungap-cungap) Dan saya dengan berat hati terpaksa menerima bahawasanya saya memang tidak ada bakat dalam sukan......kecewanya

Why the because semangat kesukanan saya berkobar2...Masa sekolah rendah tu kan ada satu cerita jepun best yang saya tak pernah miss nak tengo....sapa2 yang sekolah rendah tahun 80-an tu memang tahu siri ni......aahhh dah tahu kan...yang cerita bola tampar tu....hehe wajib tengo masa tu siri Maero Attack.....punyalah semangat gilak nak main bola tampar masa tu...walaupun tangan berbirat merah cam kena rotan sebab tampar bola (tangan saya kan kurus) tak kesahhh...yang penting dapat main cam Cun tu (watak utama dalam Maero Attack)....siap baca 'jampi' si Cun lagi masa nak smash bola...SUMMERSAULT BERPUTAR !!!!! haaaa ambik ko.....padahal tak berputar punn, budak2 kan mudah terpengaruh dengan cerita tv yang tipu semata2 tu...ingat lagi dalam kelas, kalau ada 15 budak pompuan, 10 darinya mesti ikat rambut cam pesen si Cun tu (termasuk sayalah tu)...semua pun nak muka cute cam Cun...padahal tak cute mana pun comot adalah....nampak tu penangan Maero Attack masa tu....Tapi itulah, minat sukan saya kan bermusim.....tamat siri maero attack tu, terus tak minat dah main bola tampar....Sekarang ni memang tak libatkan diri dengan sukan langsung, just tengok sukan dalam tv jek......tapi apa-apa pun, nak bagi pesanan...... Majulah Sukan Untuk Negara !!! =P





Cun yang menjadi idola budak2 masa tu...hehe
Sumber : Image from Google


Nasihat UAI

Assalamualaikum

Mari kita dengar pesanan UAI di pagi Jumaat yang mulia ini (^__^)



Sumber : Facebook


Thursday, February 21, 2013

Kena Denda

Assalamualaikum

Semalam sampai jak di rumah dari keja, Shumi mengadu... "Umi, tadi saya kena marah oleh cikgu, kena suruh berdiri atas kerusi".... Tapi saya tak gabra dulu, tanya Shumi kenapa... "Saya lupa bawa buku Matematik".... oooo patutlah kena denda. Saya terus terangkan Shumi apa salah dia sampai cikgu marah....

Zaman sekarang dengan zaman dulu lain sangat....dulu anak2 kalau kena denda kat sekolah jarang ngadu kat ibu bapa sebab dorang tahu, konpem kena marah kali yang kedua...saya pun sama, kalau kena denda oleh cikgu, diam2 jak, kalau gatal juga nak ngadu kat bapa, bapa mesti marah balik "ko lah tu jajal betul di sekolah, pasal tu cikgu denda ko"...bagus diam jak kan...lagipun zaman saya sekolah dulu, mana ada denda yang terlampau ekstrim cam sekarang ni....cikgu2 pun semua baik2 belaka, kalau yang garang cam singa pun, tak lah sampai mendera anak muridnya hingga cedera parah...huhu...

Sekarang ni, takut dengar kisah cikgu dera murid sampai ada yang cedera parah dan kadang2 ada yang meninggal....isshh nahuzubillah, moga anak2 saya selamat selalu....Saya rasa memang patut juga kalau anak2 suka mangadu kat ibu bapa sekarang ni, sekurang-kurangnya kita tahu dan boleh selidik apa yang berlaku kat sekolah...tapi janganlah pulak anak ko ngadu kena cubit sikit oleh guru terus nak buat aduan kat polis....agak melampau pulak kan....Tapi rasanya kita tak boleh salahkan juga guru2 semata....dengan beban kerja guru yang agak keterlaluan sekarang ni (memang nampak kerja2 melambak si hubby, sampai keja sekolah bawa kat rumah) di tambah lagi murid2 zaman sekarang yang agak kurang sopan, tak mustahil tekanan tu menyebabkan guru bertindak di luar batasan.....ini pandangan peribadi jak ye.....Tapi (tapi lagi)janganlah pulak sapa2 yang jadi guru tu jadikan ianya alasan untuk mendera anak2 murid ko....memang tak patut sungguh....

Murid2 zaman sekarang pun agak Kuang aja !! sedikit...terutamanya di bandar2...ni ikut pengalaman si hubby...dia pernah mengajar di kawasan kampung....anak2 murid sana punyalah senang nak urus, ikut cakap jak dan hormat guru2nya...walaupun berada di luar sekolah.....sekarang hubby dah mengajar di sekolah dalam kawasan bandar....murid2nya memang bikin tekanan, sudahlah tak dengar cakap, melawan, kalau kat luar, terserempak dengan cikgu, langsung tak tegur, buat2 tak kenal...Tapi bukan saya nak kata semua murid gitu, bak kata orang kerana nila setitik rosak susu sebelanga kan....

Takut juga pikir keadaan camtu kan...takut juga anak2 saya terpengaruh dengan budaya2 yang tidak elok....emmm nahuzubillah....sebagai ibu bapa, kena sentiasa pantau pergerakan anak, berikan didikan sepenuhnya yakni ilmu dunia dan akhirat.....(peringatan untuk saya sendiri ni)


Muka budak kena denda cikgu..... =P

Wednesday, February 20, 2013

BE Bulan Dec & Feb

Assalamualaikum

Ingatkan En Nuffnang dah lupakan blog ni sebab tiada BE baru yang menyinggah sejak bulan Januri tu lagi.....cek2 akaun tadi pagi, alhamdulillah ada juga BE untuk bulan Februari ni....

Yang bestnya bulan December punya BE masih lagi tetap setia melekat di blog ni....harap2 lama lagilah dia 'rehat' kat sini...hehe


Mood : Happy Wednesday !!

Note Tambahan : Jangan segan2 klik iklan tengok apa dalam dia....(sambil cover muka sebab tak malu minta tolong klik)

Darah Gemuruh

Assalamualaikum

Sapa ada darah gemuruh ?? contoh tiba2 ko disuruh naik atas pentas nyanyi satu lagu, masa atas pentas tu ko rasa macam nak pitam, nak terkucil, nak nangis, berpeluh satu badan padahal ada aircon....haaah yang tu darah gemuruh.....
Saya ??  ofkos memang darah gemuruh, kalau tak, takkanlah saya buka cerita ni...Saya kalau suruh naik atas pentas, memula tu steadylah konon tapi bila dah naik, nampak banyaknya biji mata merenung kat ko, mulanya lutut terasa lemah, peluh mengalir dengan banyak, kadangkala macam hilang keseimbangan diri pun ada....Saya sedar ada darah gemuruh ni semasa zaman sekolah rendah dahulu...ingat lagi Cikgu Ibrahim, guru Bahasa Melayu pilih saya jadi wakil sekolah untuk pertandingan bercerita...sebab dia pilih saya tak tahu....tetiba jak, mungkin dia nampak saya punyai bakat terpendam...kihkihkih..Cikgu dah pilihkan cerita, Merong Mahawangsa Lawan Garuda....gempakkan cerita saya, segempak filem KRU tu....hehe....mulalah tugas2 menghafal sambil2 tu mencari gaya yang sesuai semasa bercerita nanti....aksi memanah wajib ada sebab si Merong Mahawangsa tu bunuh garuda guna anak panah.....

Sampailah hari pertandingan tu....mula2 tu relak jak, cerita dan segala pergerakan dan hafal.....giliran dah sampai, naiklah dengan selamba atas pentas....masa atas pentas baru sedar begitu ramai yang sedang tertumpu ke arah saya....macam nak makan orang pun ada....tetiba lutut cam lembik jak...jantung dup dap dup dap...tapi saya teruskan juga bercerita, bercerita yang langsung tak ada intonasi bercerita, noktah, koma, tanda seruan, semua hilang....laju jak cam keta sport.....akibat darah gemuruh tu, aksi orang memanah saya buat berulang kali walaupun cerita masa tu tak ada kena mengena dengan panah...huhu....sian cikgu, mungkin masa tu dia tepuk dahi, apalah si Mia ni buat.....

Darah gemuruh saya terbawa-bawa ke sekolah menengah, masa saya belajar kat UMS dan sekarang ni.....saya masih juga tak boleh bercakap depan orang ramai.....sebelum naik pentas ok tapi bila kat atas pentas otomatik berubah segalanya....kadang2 tu boss gatal juga nak suruh saya bagi training kat agen2 insurans tu....demi kerja terpaksa patuh....dah siap prepared segala apa yang nak dicakapkan ni, bahasa orang putih lagi tu sebab agen ramai yang speaking london....tapi bila dah sampai hari nak bagi training tu, hampeh semuanya....tersekat2 cam tengok VCD yang calar2 tu....huhu...sapa yang ada petua nak bagi hilang darah gemuruh ni.....?

Image from Google





Tuesday, February 19, 2013

Pengawas Sekolah

Assalamualaikum

Sapa sini pernah jadi pengawas sekolah ??? tak kiralah masa sekolah rendah ke, sekolah menengah ke.....Mesti masa tu bangga gilak kan,  ada name tag, pakai necktie lagi....kadang2 tu kaler baju seragam pun beza dengan budak sekolah yang lain, menunjukkan yang ko ada 'pangkat' kat sekolah (cehhhh kecik2 dah gila kuasa).....Saya ?? memang pernah jadi pengawas sekolah masa sekolah rendah dan juga sekolah menengah.....Ingat lagi masa pemilihan pengawas sekolah rendah dahulu, waktu tu guru disiplin bukan main pilih secara rambang jak tapi dia masuk ke kelas dan tanya sendiri murid2, sapa yang nak jadi pengawas.....darjah 4 rasanya masa tu, bila cikgu tanya, saya dengan secara otomatiknya berdiri dan berani menjawab, SAYA CIKGU......Cikgu dah pandang satu macam, mungkin rasa ganjil dengan saya, budak pompuan yang kecil dan kurus nak jadi pengawas......huhu....tapi cikgu lantik juga saya jadi pengawas sekolah mungkin sebab keberanian saya mengangkat tangan masa tu.....

Balik rumah, terus bagitahu bapa, kena lantik jadi pengawas, masa tu hidung pun dah terkembang kempis sebab bangga gila tunjukkan name tag besi pengawas tu.....bermulalah tugas saya jadi pengawas, jaga pagar sekolah wajib, tulis nama sapa yang datang lewat, pastu jadi tukang baca ikrar, MAKA KAMI, RAKYAT MALAYSIA.......hah !! sapa yang tak ingat ikrar kita.....yang paling tak suka kasi naik bendera, bukannya apa, saya memang tak reti naikkan bendera ikut tempoh lagu Negaraku tu, kadang2 tercepat naik, kadang2 terlambat naik, boleh2 ada sekali tu bendera tak berapa nak sampai kat hujung tiang tu, abis lagu terus ikat talinya....macam apa suda rupa bendera tu terkibar separuh tiang jak.....tak ingat suda ada orang betulkan masa tu atau terbiar gitu saja....huhu 
Tapi yang saya suka jadi pengawas masa tu, 'tangkap' benda2 yang tak sepatutnya di bawa ke sekolah...ingat lagi masa tu musim permainan zero point sedang pemes sekali.....tak tahu zero point, alaaa getah yang disambung2 jadi panjang, kemudian ada 2 orang pegang dan kita akan lompat melintasi getah tu...semakin tinggi getah diangkat dan ko dapat lompat juga maknanya memang ko terer main zero point ni....bagi yang tidak berkemampuan cam saya, nak kumpul getah bukannya senang, terpaksa kutip2 di tepi2 jalan atau tunggu bapa beli sayur, konpem memang ada getah untuk ikat sayur tu.....bolehlah disambung2 untuk main zero point...bagi anak2 orang yang berkemampuan, dorang minta beli sebungkus getah yang cantik dan dapatlah satu getah yang panjang dan tahan lasak sebab getah disambung secara berganda.....Oleh sebab permainan ni melalaikan murid2 masa tu, Tali getah ni adalah dilarang sama sekali di bawa ke sekolah....dan saya sebagai seorang pengawas sekolah yang berdedikasi, akan 'merampas' getah ni jika ada yang secara sengaja bawanya ke sekolah.....hehe tapi saya tak bagi getah tu kat cikgu disiplin, saya bawa kawan2 main zero point guna getah tu puas2.....(JANGAN IKUT PERANGAI NI YE ADIK2, SALAH GUNA KUASA NAMANYA)....tapi besoknya saya kembalikan kepada budak tu balik.....bestkan...

Sekolah menengah pun  saya dilantik jadi pengawas.....masa ni perasaan tu tak berapa nak eksaited langsung sebab mungkin dah remaja dan malu sedkit...tapi tetap juga suka bila dapat jadi pengawas sebab boleh escape kelas (NI LAGI SATU, JANGAN IKUT PERANGAI TAK BERETIKA NI) hehe.....kalau tengah2 bosan duduk dengar cikgu ngajar tu tiba2 ada pengumuman semua pengawas sila berkumpul di dewan.....wahhh cepat jak bangun dan bagitahu cikgu perkhidmatan pengawas sedang diperlukan, terpaksa keluar kelas.....padahal dalam hati punyalah main gembira tak payah belajar.......Kalau diingat semua tu, betul2 indah kenangan, manis jak semuanya.....lagipun zaman saya jadi pengawas tidaklah sesusah mana, jika dibandingkan dengan zaman sekarang ni......dengan kes bulinya lagi, samseng sekolah lagi, silap2 ko jadi pengawas orang akan berdendam dengan ko sebab bagi nama dia kat cikgu displin...issshh takut juga....
Nak bagi pesanan untuk adik2 yang dilantik menjadi pengawas sekolah tu, jalankanlah tanggungjawab anda dengan sebaik-baiknya yek......... (^___^)



Monday, February 18, 2013

Table No 1 at Tanjung Aru

Assalamualaikum

Selamat bekerja kembali, rasanya hari ni semua dah mula bekerja setelah bercuti sempena tahun baru cina minggu lalu....Ok hari ni nak kongsikan satu restoran yang saya pergi hari jumaat lalu....Sebenarnya baru pertama kali makan di restoran ni, itu pun sebab ada kawan yang belanja makan di sana....memang pernah juga lalu di restoran ni, lalu jak, tak singgah pun, sebab kedudukannya hanya bersebelahan dengan pintu masuk Perdana Park di Tanjung Aru tu...

Restoran ni memang cantik....rasanya dulu ianya sebuah rumah tetapi mungkin pemiliknya mengubahsuaikannya menjadi sebuah restoran yang cantik ala ala inggeris gitu....Mula mula ingatkan ianya non halal restoran sebab masa lalu kat sana nampak ramai orang Chinese yang makan tapi sebenarnya selidik punya selidik restoran ni rupa-rupanya dimiliki oleh orang Melayu...Restoran ni menyediakan menu makanan melayu sehinggalah menu ala ala barat gitu....


Susun atur meja makan dia.....kalerful gitu tapi satu yang saya rasa tak berapa sesuai fabrik yang digunakan untuk napkin dan alas pinggan tu, terlalu licin, macam skaf leher pun ada juga.....



Restoran punya deco deco....cantik kan...



Minuman yang saya order masa tu....Vanilla Smoothies....yang ni saya rekomen order....memang sedap...belum sampai makanan dah separuh saya minum....lebih2 lagi my feveret vanilla....



Makanan yang diorder, Roasted Chicken with Rosemary and Garlic Sauce....nak makan ala ala orang putih gitu....rasa dia biasa2 saja....ok jaklah



Yang ni kawan saya yang order..nama menu ni Borneo Village Fried Rice....terkezut tengok presentation dia, ganjil tengok ikan masin terpacak kat nasi goreng tu...huhu



Ni antara jenis kek yang dijual di restoran tu tapi kami tak order hari tu sebab takut tak abis makan...

Secara keseluruhannya, makan kat restoran ni oklah juga. Suasananya selesa, makanannya ok ok, mungkin boleh diperbaiki mutunya lagi....service dia cepat, laju jak pelayan tu melayan kami....harga makanan memang ada mahal sikit tapi ngamlah dengan restorannya yang agak eksklusif tu...tak kan lah pulak restoran gitu harga macam makan kat warung kan...tak logik langsung...ok tu jak...Happy Working !!

Sunday, February 17, 2013

Bila cerita dialih suara

Assalamualaikum

Saya paling tak suka bila tengo drama atau filem yang di alih suarakan.....hilang mood nak nonton bila tengo bibir pelakon tu tak seiringan bergerak dengan suaranya.....selalu cerita yang di alih suarakan ialah drama2 dari Korea dan juga kadang kala filem2 orang putih tu.....Kalau cerita kartun tu saya boleh terima lagi, macam kartun doraemon tu sebab dah terbiasa dari kecil lagi kan.....ganjil pulak tetiba tengo doraemon bercakap Jepun kan...

Yang paling tak bestnya bila tengo drama atau filem yang heronya bukan main hensem dan segak lagi, tetiba keluar suara nobita......apa ke hal ??? kadang2 tu boleh pulak keluar suara detective conan....betul2 hilang mood nak nengo....huhu tadi pagi, ada cerita Petaling Street Warriors di Astro 131....memula tu bersemangat nak tengok kan, siap setkan sub titles Bahasa Melayu lagi.....sekali pelakon bersuara, hampeh, kalau kita tutup mata, dengar suara sahaja kan, macam yang sedang ditayangkan tu adalah kartun detective conan.....Nak pindahkan dia ke suara yang asal, mandarinlah tu...tak dapat juga....last2 saya tukar channel, malas nak nengo dengan suara gitu...filem bukan main lagi kungfu2 tapi suara cam kartun yang sedang riang gembira....

Mungkin ada sesetengah yang suka drama/filem yang dialih suarakan....saya ? memang tak minat tengo camtu....saya lebih suka suara pelakon yang asal, tak kisah bahasa Korea kah, bahasa Sepanyol ke, Thailand ke.....just set the sub titles and watch the movie (ceehhh tetiba bahasa orang putih keluar)...Oklah apa-apa hal pun, lain orang lain minatnya kan, kita kena hormat tu.....enjoy your sunday !!!


Image : Google
Kartun paling feveret sekali, Doraemon...Kartun turun temurun dari uminya sampai ke anak-anaknya =P 

Saturday, February 16, 2013

Worldsofcolours: Seaside Travellers Inn

Assalamualaikum

Jika ingin melihat foto pemandangan di Sea Side Travellers Inn, jangan segan dan malu sudi-sudikanlan berkunjung ke Worldsofcolours atau boleh saja tekan link yang ada di bawah ni....  ( jangan lupa tinggalkan komen, kritikan yang membina juga amat dialu-alukan ). Kepada peminat-peminat fotografi, saya rasa tempat ni sesuai untuk mereka merakam gambar pemandangan yang indah dan luar biasa.....memang berbaloi.....
*
*
*
*
*

Worldsofcolours: Seaside Travellers Inn: Assalamualaikum Foto diambil semasa menginap di tempat ni....ada yang diambil ketika senja, ada juga di waktu subuh....melihat kepada p...

Keywords pelik lagi

Assalamualaikum

Hari tu blog ni dah ada keyword yang lucu, instagram bibir oren =P .....semalam nak tengok lagi keyword carian blog ni....sekali jumpa yang di bawah ni


























Bila masa pulak saya buat entri tentang orang mandi ni......tiada faedahnya buat entri pasal orang mandi...huhu.....tapi mungkin keyword ni ada kaitan dengan post dorang Shumi dan Shamzi mandi di kolam Sea Side Travellers Inn tu agaknya.....

Nampak banyak keyword Nissan Almera tu kan.....tak sangka ramai orang baca entri yang saya post bulan december tahun lalu.....


















Cuba taip keyword tu dalam carian Google, memang betul blog ni tersenarai dalam carian utama untuk cerita Nissan Almera... (^_^) Terima kasih untuk mereka yang sudi berkunjung ke blog ni......sayang korang !!!!

Friday, February 15, 2013

Red Tide (Laut Merah)

Assalamualaikum

Dulu masa zaman budak2 kalau tiba2 bapa balik dari kerja dan cakap "ada laut merah sudah, nda boleh makan ikan", memang kami tidak makan ikanlah tu sehinggalah pihak Jabatan Perikanan sahkan laut merah dah tiada.....kalau laut merah ada, semua jenis hidupan laut seperti ikan, kerang-kerangan dan sewaktunya dengannya terutamanya di bahagian pesisir pantai memang tidak boleh dimakan....masa budak2 memang tidak tahu apa itu laut merah, yang kami tahu asal laut merah jak, ikan tidak boleh dimakan, bikin mati boleh membawa maut....

Sehinggalah sekarang ni, dah dewasa beranak pinak, fenomena laut merah ni masih berlaku di perairan Sabah......kalau dulu tidak berminat ambil tahu apa sebenarnya laut merah, sekarang saya memang ingin tahu apa cerita disebalik laut merah itu sampai segala ikan dan sedara maranya tidak boleh dimakan......

Fenomena Laut Merah atau dalam bahasa orang putihnya Red Tide merupakan kehadiran sejenis plankton merbahaya yang hanya boleh dilihat menggunakan mikroskop.....kalau tengo gitu2 sahaja memang langsung tak nampak.....tetapi apabila plankton ini membiak sehingga menjadi jumlah yang besar, kehadirannya boleh kita sedari dengan timbulnya tompok2 merah di laut terutamanya di persisiran pantai....rasanya plankton2 ni tidak berbahaya kepada hidupan laut sebab tu ianya menjadi makanan kepada ikan2 dan kerang2an tetapi amat berbahaya kepada manusia jika ianya termakan dan ianya boleh membawa maut....sebab tu lah kenapa bila ada laut merah, kita tak boleh makan ikan dan hidupan laut yang lain...sebabnya dikhuatiri termakan plankton beracun tersebut.....

Tanda-tanda mereka yang terkena racun plankton ini akan timbul selepas 5 hingga 30 minit memakan ikan atau hidupan laut yang tercemar dengan plankton tersebut.....mangsa akan berasa kebas di muka, kerongkong, jari kaki dan tangan.....kemudian menjalar ke otot2 seluruh badan terutamanya saluran pernafasan.....dalam kes yang teruk mangsa akan mengalami kesukaran untuk bernafas dan akhirnya akan membawa maut......tidak ada penawar yang khusus untuk racun daripada plankton ni......oleh itu kalau ada amaran daripada jabatan perikanan, laut merah dah datang, janganlah mengada-ngada nak makan ikan.....boleh makan kalau teringin betul tapi pilih ikan laut dalam dan basuh bersih2 perut ikan tu tapi bagi saya lebih baik elak sebelum terkena....

Image from Google
Untuk bacaan lebih lanjut tentang laut merah ni boleh pegi ke sini dan sini juga


Note : Sekarang kat KK masih tak boleh makan ikan dan sewaktu dengannya sebab dah ada amaran 'laut merah' daripada Jabatan Perikanan dan yang paling saya tak suka bila ada fenomena red tide, masa tu lah juga terbayang2 nak makan ikan bakarlah, sotong goreng tepunglah, siput sedut masak lemak, kerang bakar, ketam cili.....arggggghhhh....tak sukanya........

Sabar

Assalamualaikum

Kita diajar untuk bersabar....sabar itu separuh daripada iman, ayat ini yang biasa kita dengar dan harus diamalkan dari kecil lagi......tapi itulah kan, kita hanya manusia biasa, walau seteguh dan sekuat mana kita bertahan, kadang kala kesabaran diri bergoncang juga, mungkin sebab itu timbulnya ungkapan kesabaran seseorang itu ada batasnya.....saya sendiri akui, kesabaran saya pun ada hadnya......tetapi itu bukannya boleh dijadikan alasan untuk kita melakukan perkara-perkara yang menyimpang apatah lagi sehingga melanggar hukum agama.....sama-samalah kita perbaiki diri.....


Sumber : Facebook

Thursday, February 14, 2013

Jalan-Jalan dan Check in

Assalamualaikum

Saya dan hubby sebenarnya berkongsi minat yang sama.......jalan jalan cari makan.....oopppss !!!! bukan , sebenarnya jalan jalan dan check in......kitaorang memang 'satu kepala' kalau bab bab macam ni......tempat yang kitaorang pegi mesti yang dekat area pantai....resortlah tu dan juga tempat yang sejuk2 macam area Kundasang......kiranya area yang berdekatan dengan Kota Kinabalu juga lah.......senang nak pegi sebab boleh guna kereta sendiri.....memang ada planning juga nak ke luar Sabah cari tempat yang menarik (memang banyak tempat yang menarik di negara kita ni) tapi tengok keadaan dulu......nak ke luar kawasan  tu kena ada budget yang banyak dan perancangan yang rapi tambah2 lagi anak2 masih kecil, payah nak mengawal budak 3 orang ni......so simpan dulu hasrat tu.... =D

Ok, nak kongsikan resort/hotel yang pernah di check in :-

1. Kinabalu Pine Resort, Kundasang


Terletak di Pekan Kundasang, Ranau, salah satu destinasi pelancongan utama di Sabah. Saya dah 4 kali stay kat sini sebab view dia yang teramat cantik...Bangun pagi boleh tengok Puncak Gunung Kinabalu.......Bilik dia pun besar dan selesa...Harga bilik dalam lingkungan RM 200 - RM 350. Kalau nak stay resort ni nak kena tempah awal2. Sebulan awal gitu sebabnya resort ni selalu fully booked, lebih2 lagi semasa peak season (cuti sekolah dan cuti umum).
Mia & Hubby punya rating : *****

2. Mimpian Jadi Beach Resort, Tuaran


Resort ni terletak di Tuaran. Kawan yang suggest so saya dan hubby pun pergilah menginap di sana. Jalan menuju tempat ni, bagi yang tak pernah pegi sana memang susah sikit nak cari sebab terpencil sikit. Resort ni selalunya di tempah oleh pihak jabatan kerajaan yang hendak mengadakan kursus untuk staff dorang sebab jauh dari kesibukkan bandar. Bilik dia oklah juga, katil dia besar. Harga dalam RM 100 - RM 250 semalam. Cuma makanan untuk breakfast dia tak berapa nak sedap.
Mia & Hubby punya rating : **

3. Beringis Beach Resort and SPA


Terletak di Jalan menuju pekan Papar. Selain pelbagai jenis bilik yang cantik, resort ni juga menyediakan perkhidmatan SPA.....Bilik dia memanglah selesa dan luas (ikut jenis biliklah)......Kami dah 2 kali stay di sini.....rasanya nak pegi lagi....pemandangan tepi pantainya pun cantik serta swimming pool yang besar. Harga dalam lingkungan RM 250 - RM 500. 
Mia & Hubby punya rating : *****

4. Borneo Beach Paradise Resort


Juga terletak di Jalan Pekan Papar. Terletak di tepi pantai (tak sah kalau tak pegi resort yang dekat pantai kan). Harga bilik semalam dalam lingkungan RM 100 - RM 200. Bilik dia cantik dan selesalah juga. Cuma yang tak berapa nak best, swimming pool dia macam tidak diselenggara dengan baik. Air dalam kolam tu cam kotor jak. Harap-harap sekarang dorang dah perbaiki mutu kolam mandinya. 
Mia & Hubby punya rating : ***

5. Manikar Beach Resort, Labuan


Kali kedua pegi ke Labuan, kami stay di resort ni selama 2 malam. Resort ni senang sahaja nak cari, jalan terus jak ke hujung pulau Labuan.....Bilik dia teramatlah besar, saiz katil dia macam double queen size.... selesa sangat...Harga bilik dalam lingkungan RM 90 - RM 200. Semasa kami stay di sana, resort sedang dalam proses pertukaran pihak pengurusan. Mereka kekurangan pekerja masa tu dan kesannya bilik tak berapa di selenggara dengan baik. Sekarang saya ada dengar dorang dah ada pihak pengurusan yang baru.
Mia & Hubby punya rating : ***

6. Kiram's Village


Terletak di Kundasang juga. Baru tahun lepas kami stay di sana. Kawan yang suggest sebab tempat ni baru sahaja di buka. Chalet dia dibina di kelilingi oleh pokok-pokok bunga. Cantik. Owner dia pun peramah. Kalau nak stay sini pun kena book awal2 sebab chalet dia terhad. Bilik dia ok ok jak mungkin sebab kekurangan pekerja. Tapi satu yang saya suka makanan di cafe dia sangat sedap sekali.....mungkin kalau pegi Kundasang lagi, kalau tak stay sini pun kami akan singgah makan di cafenya....mantap ! teringat nasi goreng kampungnya.....nyum nyum...Harga chalet dari RM 100 - RM 350
Mia & Hubby punya rating : ***


Picture : Image from Google