Tuesday, April 30, 2013

Doa penyembuh rabun

Assalamualaikum

Hari ni kongsi doa yang berguna untuk orang2 yang rabun seperti aku...nampak doa ni di share dalam facebook......so mari sama2 amalkan....


 


Untuk mereka yang suka makan lobak merah camtu sahaja ala ala bugs bunny tu, ok lah kan....aku yang bukan peminat tegar lobak, agak kesusahan di situ...hehe
Tapi apa-apa pun kita cuba sajalah kan......

Semalam si Okje Hainom ada tanya, dapat cari kain ke tak....
Memang dapat dan telah pun selamat dihantar ke tukang jahit....tapi ada satu masalahnya...masa kat kedai kain tu aku nampak kaler kain tu biru tua, hubby pun sama nampak biru tua.....tapi bila sampai kat tukang jahit, tengo betul2 kaler kain tu sebenarnya kaler ungu tua.....camna tu....aku dan hubby tak puas hati lagi, tanya kat adik dan kakak, memang kaler ungu tua.....huhu
Adakah aku dan hubby rabun warna ? tapi untuk menyedapkan hati kami berdua sebab dah set kaler baju biru tua jadi ungu pulak, ala mungkin lampu kat kedai kain tu terang sangat, tu yang jadi nampak biru tapi sebenarnya ungu.....
Takpelah kan, kaler ungu cantik apa.....:p

Monday, April 29, 2013

'Model' Kipas Angin

Assalamualaikum

Hari isnin merupakan hari yang bz dan malas so update pun dengan secepat dan seringkas mungkin.....hehehe alasan semata-mata

Hari jumaat tu kami pegi mencari kain untuk baju melayu hubby dan anak2....untuk raya katanya, harus bersiap sedia gitu.....cehh sibuk nak cari kain, puasa 2 bulan lagi pun bukan apa takut tempahan tutup....hubby ni payah sikit nak cari baju melayu yang ready made tu, baju muat tapi seluar tak masuk pulak, paham2 ja lah dia termasuk golongan lelaki yang berperut comel....kih kih kih

Aku sibuk cari kain dan kaler baju...tengo apa yang di buat oleh Damia dan babanya......





 



Keterujaan melampau bila berdepan dengan kipas angin saiz gergasi tu.....feeling jadi model kipas angin lah konon tu....

Sunday, April 28, 2013

Dari Kampung

Assalamualaikum

Post khas bersiaran dari kampung........hehe
Semalam tak sempat nak update blog sebab balik kampung, mak ada buat makan2 sikit sebab nak raikan hari lahir kakak aku yang sulung tu, anak buah dan juga mak sendiri.....kakak dan anak buah aku tu kongsi tarikh hari lahir yang sama 27hb April dan mak pulak 12hb April yang lalu tu.....

Sebelum balik kampung kami ke Kudat dulu sebab nak hantar kain buat baju melayu, semestinya untuk raya ni.....mesti korang akan tanya napa jauh benar     potong baju melayu tu kan....kat KK takde ke ??? bukannya takda, memang berlambak tapi kami dah biasa dengan tukang jahit yang seorang ni.....seorang apek cina.....dia kalau jahit baju melayu memang kemas dan harganya pun berpatutan....sangat puas hati dengan hasil jahitannya......hubby buat seluar keja dan baju batik pun tempat apek ni.....

Dalam jam 4 ptg sampai kat Kota Marudu, mak dah preparekan semua makanan.....kami tinggal bawa perut dan makan....bak orang ngantuk disorongkan bantal gitu......terima kasih mak.....
Malamnya tengah rileks2, bapa ngadu pening2 lepas tu termuntah2......risau sangat takut bapa terkena darah tinggi, kami paksa dia pegi ke klinik....mula2 memang dia tak mahu tapi mungkin tak tahan dengan bebelan anak2nya ni, akhirnya terpaksa mengalah.....
Sampai kat pekan, tengo klinik semua dah tutup...terus gerak ke hospital...kat hospital sekali lagi dapat perkhidmatan yang agak kurang cemerlang dari staffnya......maaf nak sebut ye, tapi rasanya perkhidmatan di hospital kerajaan harus ditingkatkan lagi.....tegur sikit takda salahnya kan......
Hampir sejam setengahlah juga kami menunggu untuk mendapat sesi rawatan yang tak sampai pun 10 minit........nasib baik tekanan darah bapa ok, cuma dia terkena gastrik, agaknya sebab dia tak makan tengahari sebelum tu......susah juga nak nasihatkan bapa yang kuat sangat keja ni kan.....


Ni entri auto-publish......foto2 tak sempat nak tempek so layan cerita ja lah ya.....


Friday, April 26, 2013

Doa Bahagia Suami Isteri

Assalamualaikum

Perkongsian hari Jumaat....kepada mereka yang sudah berumah tangga, mari sama-sama amalkan doa di bawah ni.....semoga semuanya berbahagia selalu....amin



Sumber : Facebook




Note : Semalam MC sebab tak tahan sakit kepala dah...kepada kengkawan yang belum sempat dilawat, hari ni in sha Allah, tunggu kedatangan ku... (^_^)

Thursday, April 25, 2013

Hero kecil


Assalamualaikum


 
Hari ni tidak berapa sihat......mukus dari hidung asyik nak meleleh jak, nak taip panjang2 pun tak selesa......Jadi layan jak lah foto hero-hero kecil ku yang berdua ni yek.....





 





 


 




Kalau di suruh eksen gambar, memang satu kepala..... (^_^)





opppss yang ni bukan hero tapi putri ku yang seorang sedang bercanda di tepian pantai katanya......

Wednesday, April 24, 2013

Uuppss terlepas sudah...

Assalamualaikum

Semalam aku half day jak keja sebab mo bawa Damia pegi berklinik 1 tahun 6 bulan.....tak sedar kan, besar dah anak dara ku ni....ada inject, tu yang aku takut sebab Damia ni kalau meronta tak mo, lentikkan badannya mengalahkan ahli gimnastik....

Masa nak kena inject tu, dah siap sedia pegang tangan dan kaki, cucuk kat paha......masuk jak jarum tu, memang Damia meraung tapi kejap jak dan taklah melentik seperti yang aku sangka....Uminya ni yang over.... Damia relaks ja pun...
  Lepas dari klinik, singgah restoran, isi perut yang berkeroncong sebab tak makan tengahari.....Dalam jam 4.30 bergerak ke sekolah Shumi sebab nak cari port parking keta menunggu Shumi balik sekolah....kalau lambat memang full....

Tunggu dalam keta jak sebab hujan.....sedang asyik blogwalking sambil makan pisang goreng, tetiba terdengar suara Damia seperti hendak melepaskan sesuatu...nak kata makan bukan juga walaupun sedang pegang pisang goreng.....nampak muka Damia yang berkerut dan berpeluh, alamak abisslah...sedang buat 'business' rupanya...

Dahlah hujan, pastu tiada tandas yang berdekatan....pampers memang ada bawa spare tapi tempat basuh tiada...
Alamatnya memang terpaksa menyedut oksigen yang suda bercampur dengan gas2 menyengat yang dilepaskan oleh Damia.....sabar jak lah......dalam keta yang beraircond lagi tu sebab hujan kuat...
Damia Damia time ni lah juga ko nak uppppsss terlepas suda.....

 
 
Masih selera minum susu, tak dibagi meraung berabis dia dalam keta pulak, tak senonoh langsung...

Tuesday, April 23, 2013

Cerita Kedai Kopi

Assalamualaikum

Selamat pagi....dah sarapan ke ??
Nak cerita2 kosong (tapi berisi) hari ni....
Dah log in Facebook ? aku sejak menjak ni malas nak log in FB sebab cerita yang disharekan.......semua pun tetiba nak jadi YB.....asyik share kempen jak.....
undilah si polan, dia begitu begini......macam-macamlah....
Memang tak salah nak sharekan semua tu, tapi yang aku rasa cam nak berapa nak beretika, share cerita2 yang memburukkan pihak lawan....
si polan tu tuuuuuuuut, si polan ni tuuuuuuuut....Setahu aku agama tak ajar semua tu, memburukkan dan mengaibkan sesama kita....

Yang si kawan ni pulak bersemangat sharekan cerita tu di wallnya.....nak tanya sikit yang awak share tu dah pastikan ke kesahihan cerita dia, dan terbuktikah ketulenan video tu semua......ada bukti yang kukuh ke ko nak sebarkan semua tu.....
jeng jeng jeng......INGAT jangan sampai anda menjadi salah seorang yang bersubahat dalam menyebarkan fitnah.....nahuzubillah......

Relakslah semua...kita minum kopi dulu...
Negara kita kan demokrasi, masing2 ada hak menentukan masa depan negara....tiada siapa yang larang nak undi calon tu, nak undi calon ni....tiada siapa yang larang kamu berkempen....tapi biarlah dengan cara yang lebih beretika.....jangan asyik nak memburukkan orang lain untuk meraih undi.....tak berkat tau......peace !


Note : Ini bukan entri menyokong mana2 parti politik, Undi adalah rahsia....





Sumber : Image from google

Monday, April 22, 2013

Lumba keta dan Ayam Penyet Ria

Assalamualaikum

Salam isnin semua....semalam korang sefamili buat apa??... Aku memula tak mo keluar rumah sabtu dan ahad tu.... Nak kemas rumah katanya....hari sabtu tu siap menyental bilik mandi dan tandas...lepas tu lipat kain baju yang bertimbun mcam gunung kinabalu....masih bertekad tidak akan keluar ke mana2... duduk ngadap tv....anak2 lepas siap buat kerja sekolah, suruh main game jak untuk hilangkan boring...

Tapi petang sikit, rasanya iman dah mula bergoncang, cakap kat hubby " macam kesian pulak tingu dorang shumi dgn shamzi, mesti dorg boring kan....kita bawa dorg jalan pegi 1B lah bisuk"..... Alasan dorg Shumi konon, padahal uminya yang tidak kuat iman...huhu

Jadi besoknya buat plan nak ke 1B dalam jam 2 gitu....tapi semalam hari ahad kat kk, hujan tak henti2 dari pagi membawa ke petang....suasana pun sejuk jak membawa kepada kemalasan....suruh dorang Shumi tido dulu tengahari tu sebab petang nak pegi 1B... Aku kononnya nak tido kan Damia, baring2 sebelah tepuk2 bontot sambil nyanyi lagu burung kakak tua, lagu feveret Damia sebab bila rangkap gigi tinggal dua tu, mesti Damia tunjuk giginya, motif tak tahu napa...tapi sebenarnya yang aku nak bagitahu bab2 tido kan yang aku malas sebab konpem aku akan ikut tertido sama....

Akibatnya kami anak beranak terbangun jam 4.30 gitu.....tak senonoh betul kan...hubby cakap dia tak tido tapi masa aku mamai2 terbangun, dia baik punya terlentok di sofa....Tapi rancangan tetap diteruskan sebab dah janji kat anak2....tak baik tau mungkir janji dengan anak2....dan ni lah aktiviti kami di 1B semalam.....
 
 
Shumi dan Shamzi cam pro saja gayanya berlumba, padahal keta abis tunggang terbalik...


Lepas penat berlumba kami makan di Restoran Ayam Penyet Ria.....ni pertama kali makan di sini sebab selalunya kalau kami lalu kat kedai ni mesti full pack...takda tempat duduk langsung....tu sebab nak rasa sebab kedai penuh selalu mesti sedap kan....

Ayam penyet untuk hubby dan anak2


Aku order ikan putih penyet...

Rasa dia ok ok jak....tak semeriah namanya....sedap lagi kat Koki Bandung, restoran kambing penyet yang pernah aku post tu....dah lah mahal, nasi dia, Shumi pun tak kenyang makan, siap order nasi extra lagi....so kesimpulannya ni yang pertama kali dan last aku makan kat sini....huhu


Ok abiss dah cerita hujung minggu, mula keja....... :p

Sunday, April 21, 2013

Muhasabah diri...

Assalamualaikum

Ya ALLAH ampunilah segala dosa-dosaku, ampunilah suamiku, kedua ibu bapaku, anak-anakku, keluargaku, saudaraku.....jauhkanlah kami dari azab api neraka......amin

sumber : Facebook

Saturday, April 20, 2013

Lelaki lanjut usia semakin gatal ???

Assalamualaikum

Bukan aku yang cakap tapi ada satu artikel yang aku jumpa disharekan dalam facebook mengatakan lelaki yang berusia 40 tahun ke atas akan semakin 'gatal'..... kebarangkalian untuk mencari yang no 2 akan semakin tinggi.....emmmm Betul kah ???



Sumber : Facebook

Friday, April 19, 2013

Doktor oo Doktor

Assalamualaikum

*Perhatian : n3 bukan bertujuan untuk memburukkan mana2 pihak, sekadar berkongsi pengalaman.

Malam rabu tu bawalah si Damia ke hospital sebab batuknya agak teruk...keras bunyinya, cam kahak tak dapat nak keluar....kiranya nak minta sedut ubat untuk cairkan kahak tu....Ok sampai sana, ambil no, tunggu giliran, sementara tu nurse ambik suhu dan tekanan darah Damia....demam terus sumbat ubat kat bontot....

Setelah lebih kurang sejam tunggu giliran sebab malam tu ramai pulak patient....no kami pun kena panggil...masuk bilik doktor dan mulalah perbualan kami ;-

Doktor : Napa mama, sapa sakit ? sambil tulis2 sesuatu di kertas.

 

Aku : Anak, suda 3 hari demam belum baik lagi...lepas tu batuk lagi..

Doktor : Sambil menulis2....semua ok kah, minum susu, makan macam mana?

Aku : Minum susu macam biasa cuma makan kurang selera sikit.

Doktor : Ok, saya bagi ubat demam dan ubat pecah kahak. Tapi mama, farmasi suda tutup, ubat kena ambil besoklah..

Aku : Boleh..tapi doktor macam mana mo kasi hilang kahaknya ni...

Doktor : Kahak akan cair kalau minum ubat tu....

Aku : Ya saya tahu tapi malam ni saya risau, macam mana mo kasi hilang kahaknya tu..

Doktor : Kahaknya akan cair lepas minum ubat tu nanti....masi tida paham ni doktor..

Aku : Ubat ambil besok kan,.malam ni macam mana mo kasi reda batuknya....tidak boleh bagi ubat sedut kasi cair kahaknya tu kah....

Doktor : Ohhh ya....bole juga... Terus panggil nurse suruh prepare ubat sedut tu...Masih lagi juga menulis2

Aku : terima kasih...


Tujuan aku bawa Damia pegi hospital malam tu juga nak minta ubat bagi cairkan kahaknya malam tu juga sebab dah keras sangat bunyi batuknya, tidur pun tida selesa.....Aku balik2 tanya kalau ubat ambil besoknya, malam tu macam mana.....aku memang tahu kalau kes2 cam ni selalunya doktor bagi ubat sedut yang tekup kat mulut tu.....tapi doktor tu macam blur saja atau sengaja buat2 tak tahu.....last2 aku pula yang suggest bagi rawatan camtu dan dia agree pula.....dahlah masa aku bawa Damia jumpa dia, langsung dia tak sentuh ke, check jantung ke, apa ke si Damia.....dia asyik menulis saja....isk isk isk

Aku tahu bukan semua doktor cam ni..... masih ada yang betul2 berdedikasi dalam menjalankan tanggungjawab dorang.....tapi kan selalu kita dengar peribahasa, Jangan kerana nila setitik rosak susu sebelanga.....

Sebenarnya aku suka perkhidmatan seorang doktor di sebuah klinik swasta tapi klinik dorang tak buka 24 jam.....huhu



 
Budak demam dan batuk, masih gigih bermain dengan rak tempat simpan risalah tu.....

Thursday, April 18, 2013

SEGMEN SEMINGGU BLOG HAZWANHAIRY

Assalamualaikum

Bulan ni nak join segmen simple dari blog si hazwan  ni......tak kenal ?? alaaa tuan punya blog liku-liku kehidupan tu......segmen dia amatlah mudah




Ikut ja syarat2 cam di bawah ni ;-

1. Mesti followers blog dia ( dah lama dah follow...hehe)
2. Like page facebook hazwanhairy.com
3. Like page penaja I LOVE BLOGGING
4. Letak tajuk cam di atas "SEGMEN SEMINGGU BLOG HAZWANHAIRY"
5. Tempek header cam di atas juga..
6. Kemudian linkkan entry ke post entry segmen dia....


Senang kan.....dan ada satu syarat lagi (tak tulis pun takpe kata si hazwan..hehe), buatlah cerita pasal blog ni....

Saya suka blog ni sebab tuannya amatlah ramah tamah.......tu jak yang dapat tulis dasar pemalas hehe
So apalagi, mari beramai2 join....

Tarikh tutup : 25/04/2013

Karya dari Tuan Rumah # 1

Assalamualaikum


Hari ni kongsi lagi beberapa foto yang telah di snap oleh hubby



 
Jeti yang sepi



 
Awan ganas @ Inanam Taipan......sebenarnya ada bulatan warna seakan warna pelangi di ekor awan tu tapi tak tercapture oleh kamera hubby....



 
Lelaki ini.........



 
Pasar Besar Kota Kinabalu, view dari KK Plaza...

Wednesday, April 17, 2013

Wordless Wednesday # 23

Assalamualaikum

Sapa2 nak trim rambut sila buat tempahan.....dijamin puas hati.......

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*



Sumber : Facebook



Happy wednesday !!!


Tuesday, April 16, 2013

Demam lagi

Assalamualaikum

Minggu lalu demam tapi sehari semalam jak lepas tu dah ok.....Semalam Damia demam balik, agaknya terjangkit dengan abangnya Shamzi yang batuk2....budak2 ni on off saja demamnya dan yang paling risau adalah Umi dan Babanya.....mencabar betul jadi ibu yang bekerja ni......banyak benda yang nak diambil kira.....Mungkin ada ibu yang di luar sana heran napa tak ambik cuti jak jaga anak.....ni suruh orang yang jagakan......ikut hati memang nak cuti jaga anak tapi.....hanya ibu-ibu yang bekerja sahaja yang faham bila berhadapan dengan situasi cam ni.....

Nasib baik suhu Damia dah turun tadi pagi walaupun sebenarnya masih demam....dah bekalkan ubat dan pesan segala kat cikgunya....dan nasib baik kat nursery Damia ni hanya ada dalam 4 orang budak seumur Damia yang dijaga oleh 3 orang cikgu......oklah sikitkan....taklah cikgunya kelam kabut nak jaga budak2 tu semua.....Moga Damia dan Shamzi cepat sembuh....amin


 

Budak demam

Monday, April 15, 2013

Suami & Isteri

Assalamualaikum


Sumber : Pinjam dari Facebook

Bab yang jangan marah kalau isteri anda gemuk tu sebenarnya ada makna tersembunyi....yalah masa belum kahwin isteri slim muda jelita, sekarang dah beranak pinak, dah gemuk janganlah pulak marah-marah...Tang yang dapat pahala tu, wallahualam......ALLAH sahaja yang maha mengetahui....tapi macam betul rasanya kan sebab Suami dan bagi nafkah yang cukup kat Isteri...
Akan tetapi si isteri janganlah pula nak buat pernyataan di atas untuk 'membedal' segala makanan sampai terlebih sihat....jagalah juga kesihatan diri, kalau si Isteri sakit, sapa yang yang nak jaga anak dan Sang Suami....

Ok ni pandangan aku sahaja, takda kena mengena dengan sesiapa, pandangan orang lain tak tahu pulak.....(^_^)





Note : Damia demam lagi sebab terjangkit selsema abangnya si Shamzi....sian dia terbatuk2 masa hantar kat nursery tadi......dah pesan kat cikgunya di nursery call kalau demam Damia tinggi.....emmm mencabar betul jadi ibu yang bekerja ni kan.....huhu


Sunday, April 14, 2013

Luangkan masa

Assalamualaikum

Selalu luangkan masa bersama dengan keluarga....

Adakalanya bagi mereka yang agak kekurangan tidak perlu membawa keluarga ke tempat yang mewah, makan makanan yang enak atau melancong yang ke tempat yang jauh dan mahal.....

Memadai bergurau dengan anak2 di ruang tamu rumah, makan bersama-sama walau sekadar nasi dan telur goreng, keluar rumah untuk main bersama2 dengan anak2....

Walau berlainan caranya, jangan leka, sibuk mana pun, keluarga harus diutamakan.....setiap detik dan saat tidak ternilai harganya....

Friday, April 12, 2013

Selamat Hari Lahir....ratu hatiku

Assalamualaikum


Hari ni 12 April 2013, hari jumaat yang cukup indah, genaplah umur Ratu Hatiku yang ke 52 tahun.......SELAMAT MENYAMBUT HARI LAHIR MAK.......semoga panjang umur, sihat selalu, murah rezeki, bahagia selalu.......amin

Gambar agak gelap sebab nak masuk senja dan hubby mungkin lupa on flash agaknya....huhu


Bergambar kenangan sewaktu bawa mak jalan2 di Kinabalu Pine Resort, Kundasang tahun 2011.....tahun ni in sha ALLAH, bawa mak jjcm lagi....Love you Mak....

Thursday, April 11, 2013

Apa yang boleh diinsuranskan

Assalamualaikum

Ok hari ni nak kongsi lagi sedikit info mengenai insurans......APA BENDA yang boleh diinsuranskan ?

1. KERETA - ini semua pun tahu kan sebab wajib ambil insurans jika ingin memperbaharui cukai jalan..

2. RUMAH - bagi mereka yang membeli rumah menggunakan pinjaman bank, selalunya bank yang akan menguruskan insurans rumah mereka....tapi dinasihatkan agar masing2 check balik insurans rumah masing2 sebab bank selalunya hanya akan menginsuranskan nilai pinjaman rumah bukannya nilai pasaran rumah tersebut...Kalau berlaku apa2 kita yang akan rugi tau.....
Bagi yang buat rumah sendiri maknanya no loan langsung sila pastikan ada menginsuranskan rumah anda....kalau berlaku apa2 seperti kebakaran, sekurang2nya ada jugalah wang tuntutan untuk membina semula rumah...

3. NYAWA - Insurans ni selalunya orang akan ambil untuk 'diserahkan' kepada warisnya bila dia meninggal dunia....sebagai bekalan kecemasan kiranya....sebab tu ada yang menjadi jutawan segera bila si pengambil insurans ni meninggal dunia apabila dia mewariskan insurans nyawa yang bernilai 1 juta ringgit.....so jangan heran kalau ada dengar kes yang memalsukan kematian semata2 nak tuntut insurans ni.....jangan buat yekkk, sudahlah salah disisi undang-undang, duit tak berkat tau....

4. TUBUH BADAN - maksudnya jika ditimpa sebarang kemalangan, tak kira kemalangan di mana, jalan raya, di rumah, di tempat kerja....segala perbelanjaan perubatan boleh dituntut jika anda membeli insurans....malahan jika anda hilang satu jari akibat kemalangan pun akan dibayar mengikut jadual bayaran yang telah ditetapkan oleh pihak insurans.....

5. ISI RUMAH - maksudnya segala perabot, pinggan mangkuk arkopal, pakaian, kasut2 segala, peti sejuk, mesin basuh dan sebagainya yang ada dalam rumah boleh diinsuranskan tetapi syarikat insurans akan membayar sebarang tuntutan mengikut harga susut nilai barang tersebut.

6. BARANGAN PERIBADI - barang2 peribadi yang agak tinggi nilainya kononlah contohnya kamera dslr, beg tangan Loius Vutton, jam tangan lolex.....semua tu ribu2 nak beli beb ! mahal tu.....nangis meraung kalau dicuri......sekurang2nya kalau ada insurans bolehlah claim dan beli balik kan.....huhu

7. MULUT ? - selalu dengar orang cakap....ehhhh mulut ko ada insurans ke cakap camtu ?? setakat yang aku suda check dan selidik2 belum ada lagi syarikat insurans yang offer produk macam mana ni.......maknanya ko berani cakap camtu tu ko tanggunglah sendiri akibatnya......ada faham.....hehe

Wednesday, April 10, 2013

BE.....masyyukkk

Assalamualaikum

Post n3 sekali sehari saja...pengunjung pun cam malu-malu jak nak jengah blog ni....huhu...datang jak, owner blog ni tak makan orang....hahaha
Semalam cek account Nuffnang terkezut juga sebab ada 2 BE baru yang masuk untuk bulan April ni + BE bulan Mac yang masih 'melekat'......Syukur alhamdulillah.....rezeki kan.....




Buat pembaca setia (adakah?) blog ni di ucapkan ribuan terima kasih......sayang korang semua....dan untuk en.Nuffnang thanks bagi BE ni semua, lain kali boleh tambah lagi...dialu-alukan...hehe



Note : Mood hepi tapi ada sedikit 'mendung' (-__-)


Tuesday, April 9, 2013

Kelmarin...

Assalamualaikum

Kelmarin satu hari duduk di rumah jaga Damia sebab dia demam.....tapi budak ni demam2 pun masih juga kuat bermain....lari sana lari sini...nak suruh dia duduk diam2 berehat pun bukannya dia nak paham....layankan jak lah.....aku dah siap semua keja yang patut, apalagi duduk le depan en. laptop, berblog kononnya......Sedang siok2 tik tak tik tak menaip ni, Damia tiba2 minta pangku dan tengolah kejanya, nak jugalah gayanya.....tak bagi pulak, siaplah dengan suara jeritan budak pompuannya tu...


Eksen menaip konon sampai termuncung2 mulut tu....




 
Siap klik klik mouse lagi tu...




Kita close up sikit apa benda yang ditaipnya tu......dia saja yang paham....


Dan sebab Damia dah ambil alih laptop tu maka aku tidak dapat berblog walking semalam....*boleh terima ke alasan tu...hehehe


Note : Hari ni Damia dah ok sikit, hantar dia ke nursery tadi, tak banyak ragam cuma dia nak dengan cikgu feveretnya saja, cikgu lain tak laku.....

Monday, April 8, 2013

Drive pun nak berFB ke?

Assalamualaikum

Jumaat yang lalu balik dari keja, punyalah lama ambik masa nak balik rumah sebab tersangkut dalam jammed......kalau jumaat mesti jammed, kalau jammed mesti hari jumaat....perjalanan balik rumah selalunya ambik masa 45 minit gitu boleh jadi sejam setengah...kereta gerak punyalah perlahan, kura-kura pun ketawa tengo sebab dia lebih laju jalan...

Aku dah boring gila dalam keta....masa keluar opis masi terang, ni baru separuh perjalanan dah gelap gelita.....tetiba terpandang sebelah keta......wah wah wah pemandunya sorang perempuan bukan main siok dengan teleponnya....cahaya dari teponnya tu jelas dia sedang berfacebook....mentang2 keta sedang bergerak perlahan dia ambik kesempatan berfacebook sambil memandu....bila keta dia gerak ke depan, keta kedua menyusul dan sama seperti pemandu keta depan seorang wanita sedang siok menggunakan teponnya......isk isk isk dan toleh lagi keta belakang macam kebetulannya, nampak pulak pemandunya seorang lelaki sedang asyik sekali menswipe-swipe iPadnya......

Bayangkan kalau ketiga2 pemandu ni terlalu asyik dengan tepon dorang dan lupa yang mereka sebenarnya sedang memandu......amatlah tidak mustahil untuk berlaku pelanggaran.....kalau dorang tiga2 ni yang berlanggar sesama sendiri, itu hal dorang sebab dorang sendiri yang menjadi penyebabnya....tapi yang sungguh tidak puas hati apabila gara2 sikap dorang yang pentingkan diri sendiri itu, orang lain yang terkena.....orang lain punyalah main berhati2 di jalan raya tapi dorang senang2 sondol belakang keta si pemandu yang berhemah ni....habisss kemek.....tak ke sakit hati gitu......

Aku tahulah dengan keadaan jammed camtu memang amatlah boring gilak....tapi itu bukanlah boleh dijadikan alasan untuk menghilangkan keboringan......silalah disiplinkan diri untuk jadi seorang pemandu yang berhemah.....aku, memang tipulah kalau tak pernah guna tepon sambil memandu....memang pernah tapi untuk jawab panggilan saja....itu pun diloud speakerkan....sebab bagi aku even jawab tepon pun membuatkan aku hilang tumpuan semasa memandu, inikan lagi pula mereply status di facebook......
So pesan untuk semua pemandu2....ingat, bukan anda saja yang ada di jalan raya ok.........peace !!



Note : hari ni el lagi, Damia tetiba demam.....so jangan heran pekerja yang paling cepat abis cuti tahunannya adalah ibu2 seperti aku.......

Sunday, April 7, 2013

Air dicincang takkan putus

Assalamualaikum

Mulut aku dah penat membebel kalau Shumi dan Shamzi bergaduh....ada saja yang boleh menjadi punca pergaduhan dorang.....baru 5 minit yang lalu aku nampak dorang bermain-main.....masuk dapur kejap dah dengar teriakan Shamzi menangis dan kadang kala Shumi yang meraung....puncanya selalu perkara kecil jak, kadangkala sebab Shamzi jatuhkan patung ultraman Shumi dan ada kalanya sebab Shumi tak lukis seperti yang dimahukan oleh Shamzi....

Pening kepala Uminya ni melihat...mana tak lepas dua2nya meraung....tak lama kemudian dah mula balik bermain berkejaran sambil ketawa riang....gitulah aktiviti dorang hari2...main gaduh pastu main pastu gaduh balik....kadang2 ada jugalah terhinggap sezass rotan kat kaki sorang sekali sebab aku dah tak tahan.... Lepas rotan baru bagitahu dorang apa salah dorang sampai kena rotan....kedua2nya angguk2 faham kononnyalah....tapi tak lama lepas tu gitu juga....

Agaknya beginilah bila ada dua orang anak lelaki yang hampir sebaya umurnya.....sekejap kawan sekejap bergaduh....bila cakap kat Shumi, kita hantar Shamzi balik kampung supaya dorang tak bergaduh, tak mo pulak dia pisah dengan adiknya....senang juga hati aku bila dia jawab gitu....harapnya semakin membesar nanti dorang akan faham sendiri.....(^_^)

Saturday, April 6, 2013

Sedapnya kepsi.....

Assalamualaikum

Shumi dan Shamzi sejak semalam sibuk nak request makan kepsi sempena cuti hari sabtu yang mendung ni.....so untuk tidak mengecewakan dorang, pagi-pagi lagi bukan pagi pun jam 10 dah bergerak ke Suria Sabah nak cari restoran kepsi......dah lama kami tak pegi jjcm di Suria Sabah so hari ni tetiba terasa nak jalan-jalan mengabisskan duit di sana...

Perkara pertama sampai sana cari mesin atm sebab belum cucuk duit lagi.....lepas tu melilau cari restoran kepsi.....almaklumlah pegi Suria Sabah baru 2 kali rasanya selama ianya di buka jadi agak kesesatan di situ....

Dan akhirnya hajat Shumi dan Shamzi tercapai......kitaorang makan kepsi untuk brekpes merangkap makan tengahari....




Emmmm sedapnya Zinger burger kepsi......




Tetiba ada tangan interprem suapkan ayam kepsi.....nampak muka tamak si Shumi....hehe




Akhirnya ayam kepsi tadi menyerong ke mulut Shamzi....ngapppp...





Lepas makan eksen gambar depan restoran kepsi....tengah tunggu Shumi belum abis melahap lagi.....Damia dah rimas mengeliat sana sini so terpaksa bawa keluar pusing2 sekejap sementara menunggu abangnya yang 'godo ot' tu...



Note : go doot - kuat/tamak makan

Khasiat Halia

Assalamualaikum

Semua tahu halia memang banyak khasiatnya sejak turun temurun lagi.....antaranya...


  1. Menyegarkan dan menguatkan urat saraf.
  2. Kepanasannya boleh menghancurkan dan menghilangkan lendiran atau kahak.
  3. Melancarkan perjalanan darah dalam badan.
  4. Ianya boleh menguatkan ingatan.
Dalam Al-Quran juga ALLAH ada berfirman

"Mereka (orang yang bertakwa di dalam Syurga) diberi minum segelas air yang bercampur dengan halia"
(Surah al-Insan 76:17)



Banyak cara boleh kita makan halia ni......selalunya dicampur ke dalam masakan....boleh juga dijadikan sebagai manisan (halwa)....Kadangkala boleh dijadikan sebagai minuman. Minum panas dan lebih sedap kalau dicampur dengan madu lebah....

Aku lebih suka campurkan halia dalam masakan seperti sup.....mantap......!!!
Hujan2 camni punyalah best kalau dapat makan sup ayam bercampur halia......perghhhhh.....



Kredit : Buku Rahsia Minda Hebat

Friday, April 5, 2013

Keluarga baru.....'Alputih'

Assalamualaikum

Actually nak perkenalkan 'keluarga baru' kami......
Tahun lalu dah ada niat nak tukar cik Myvi aku tu, survey punya survey, pikir punya pikir, tolak campur bahagi darab kuasa dua segala.......akhirnya aku dah nekad nak beli model terbaru Nissan tu.....Almera....

15hb Mac tu last day cik Myvi berkhidmat dengan Puannya ni....hubby ambik Almera dan Myvi ditinggalkan dengan owner barunya company yang jual keta Nissan tu.....aku trade in sebenarnya....Masa tu Shamzi yang temankan hubby ambik keta tu, Shamzi kata hubby cam terpinga2 sekejap sebab naik keta baru tu......dia ada tanya jugak napa keta Umi kena kasi tinggal sana.....dorang mo kasi cantik2 keta Umi kah tu baru kita ambik balik....? kebingungan ni si Shamzi sebab keta tu lah aku guna untuk hantar dia pegi ke tadika hari2....Usia keta tu lebih tua dari umur Shamzi sebenarnya.....

Kalau Shamzi rasa lain, aku juga sebenarnya rasa sedih sebab dah lama guna keta Myvi tu......banyak sentimental valuenya.....
Mula2 memang tak mo tukar tapi pikir banyak kali, untuk keselesaan sendiri dan anak2 apa salahnya.....dan mungkin kebetulan yang menguntungkan, tahun ni company ada bagi satu benefit baru untuk pekerjanya......ada elaun faedah pinjaman kereta untuk pekerjanya....maknanya company akan tolong bayar faedah pinjaman keta selama 5 tahun......jadi bulanan keta baru ni lebih kurang sama dengan keta Myvi......syukur alhamdulillah...

Dah dekat 3 minggu aku drive keta ni......takda banyak bezanya dengan Myvi cuma ruangan dalam keta ni lebih besar dan panjang.....dan paling ketara kelajuannya...dulu aku pandu 1.3 jak sekarang 1.5.....sekarang aku masih dalam proses belajar untuk mengawal kelajuan.......hehe
Harapnya keta ni sama dengan keta Myvi dulu....jarang ada masalah....tapi itulah masalah sebenarnya bukan datang daripada apa model kereta tu tapi cara kita menggunakan, cermat kita guna maka panjanglah 'hayat' keta tu dan sebaliknya... (^_^) 




Shumi dan Shamzi cakap ni bukan keta Almera tapi Alputih sebab kaler dia putih.....

Thursday, April 4, 2013

Baru tahu penat

Assalamualaikum

Kalau dulu selalu dengar mak kita terjerit suruh balik rumah bila dah masuk senja dah
Kita sibuk bermain dengan kawan2, mak sibuk di dapur mo prepare makan malam.....
lepas siapkan makan malam, lipat segala kain baju yang selonggok bertimbun yang baru di angkat dari jemuran petangnya tu....
sambil membebel suruh anak2 siapkan kerja rumah segala, cepat masuk tidur, nanti terlewat bangun pegi sekolah....besok paginya awal lagi mak bangun, kejutkan anak2 semua untuk pegi sekolah, siapkan sarapan dan bekal segala...
lepas semua anak dah pegi ke sekolah, mak mulakan rutin harian, kemas rumah, cuci baju, sapu halaman, sediakan makan tengahari, jenguk kebun kecil di belakang rumah....bla bla bla....sampailah ke malam, kerja mak memang tak habis dan tak akan habis sebab hari-hari dia mesti ulang semula rutin hariaannya tu....

Kita hanya tahu minta mak itu dan ini....tak terpikir lagi betapa penatnya mak masa tu tapi tetap masih melayan kita juga...mak tak kisah dia penat kah apa asal dapat melayan 5 orang anak-anaknya ni......
dan Sekarang aku dah beranak pinak dan ada 3 orang anak sememangnya faham sangat betapa penatnya menjadi seorang isteri dan ibu.....
lebih2 lagi sekarang ni rata2 semua ibu bekerja, rasanya betul2 mencabar akal dan fizikal seorang yang bergelar isteri dan ibu....betul kan ?

Aku bangun seawal jam 5, siapkan anak2 pegi sekolah, masak bekalan Damia untuk ke nursery sebab dorang tak sediakan makanan untuk budak 2 tahun ke bawah....
nasib baik hubby tak breakfast di rumah sebab dia pun terpaksa mengejar masa ke sekolah....lepas hubby bertolak, aku pula bersiap sedia, mesti bertolak dari rumah sebelum jam 7 sebab takut tersangkut dalam jammed....
lepas hantar Damia dan Shamzi, sampai opis kira2 jam 8.00....kerja tik tak tik tak tekan keyboard menghadap pc seharian sampai jam 5.15 petang....kelam kabut balik rumah, selalu sampai dalam jam 6.30 ptg....
masuk pintu rumah terus campak beg, takda nak rehat2nya, masuk dapur masak, kumpul semua baju kotor, campak dalam mesin basuh, angkat kain dijemuran, kemas2 rumah....bla bla bla....penat aku menulisnya.....semua siap (sebetulnya bukan siap pun, kain baju jarang dapat lipat kalau week day, main campak jak dalam bakul...huhu)..dalam jam 12 baru dapat tidur dan esoknya kembali ke rutin yang sama......
hubby kadangkala tolong juga tapi aku tak senang hati juga suruh dia sebab itu semua dah jadi tugas seorang ibu dan isteri kan...(^_^)

Bukannya aku nak merungut ke apa, tapi baru tahu rasa penat yang luar biasa bila menjadi seorang ibu....rasanya memang mak aku penat giler melayan kami adik beradik masa kecik-kecik dulu tapi dia tetap ok dan tersenyum.....tiba2 terpikir macam mana pulak dengan nenek (sebelah mak) melayan anak-anaknya yang seramai 11 orang tu ??




 

Bestnya kalau dapat relaks sekejap cam Damia.....hehe

Wednesday, April 3, 2013

Sambal Cicah

Assalamualaikum

Kalau makan ulam ke, ikan goreng ke apa, tak sah kalau tak cicah2 sambal.....sambal belacan, sambal asam jawa, cili padi dengan limau kasturi....kalau tak pun garam dengan cili padi pun jadilah untuk dijadikan sambal cicah pembuka selera........emmmmmm kecur air liur sambil lap2 air liur hehe

Kenapa tiba cerita pasal sambal sebab aku nak kongsikan resepi sambal yang selalu mak aku buat bila nak makan nasi dengan lauk pauk segala.....mungkin ada yang tau suda tapi aku nak juga kongsi sebab dua sambal ni memang feveret aku dari kecil lagi....

Sambal Cili Bawang Putih

Bahan-Bahan :-
Cili Padi ( ikut tahap kepedasan yang anda mahu )
Gula secukup rasa ( sebab nak cover sikit rasa pedas )
Kicap manis ( yang tak berapa manis tu sebab dah bubuh gula kan )
Bawang Putih ( 2 hingga ke 3 ulas )

Cara buat :-
Tumbuk cili padi dan bawang putih dalam lesung batu hingga lumat, kemudian masukkan gula, tumbuk lagi....kalau rasa2 semua dah penyek dan lumat baru campurkan kicap manis tadi....

Sesuai dimakan dengan :-
Aku suggest korang makan dengan ikan goreng yang digoreng rangup atau pun ayam goreng.....pergghhh mantap !!


Sambal Korek

Bahan-Bahan :-
Cili Padi ( ikut tahap kepedasan yang anda mahu )
Garam secukup rasa
Sedikit minyak masak
Bawang Putih ( 2 hingga ke 3 ulas )

Cara buat :-
Tumbuk cili padi dan bawang putih dalam lesung batu hingga lumat.....kemudian campurkan dengan sedikit garam dan minyak masak.....siap.....Jangan ditanya kenapa nama dia Sambal Korek....mak aku yang bagitahu nama sambal tu memang macam tu....

Sesuai dimakan dengan :-
Sambal ni amat sesuai dimakan dengan pucuk ubi masak lemak......meleleh air liurku...hehe
Kalau tiada pucuk ubi pun, segala sayur-sayuran yang dimasak lemak pun sesuaiii....


Mood : lapar nak makan nasi dengan sambal-sambalan tu

Tuesday, April 2, 2013

Satu Malaysia....

Assalamualaikum

* Amaran : ini bukan n3 politik ye....

Kalau isi borang ke apa, ruangan bangsa aku mesti tick 'lain-lain' sebab bangsa yang tertera dalam surat beranak adalah Bajau....itu yang ada dalam surat beranak aku...bangsa mesti ikut bapa kan....mak aku pula berketurunan Jawa...arwah atuk memang pure Javanese asal dari kota Jogjakarta tapi suda lama menetap di bumi Sabah sebelum merdeka lagi.....namun begitu pelat jawanya masih kuat....teringat masa arwah masih hidup, selalu kok berbicara sama cucu cucunya, yaaa kamu kok nggak bisa begitu, nggak bisa ginian....makanya haruss ikutin cakapan orang tua....pesan arwah atuk untuk cucu-cucunya....(^_^)

Nenek sebelah mak pulak berketurunan Sungai....Orang-orang Sungai ni ada yang beragama Islam dan ada juga beragama Kristian...Orang Sungai muslim selalunya menetap di daerah Pitas manakala yang lain kebanyakkannya menetap di daerah Kinabatangan. So mak merupakan 'hasil' gabungan Jawa dan Sungai...hehe

Berbalik kepada bapa.....ikut cerita sebenarnya arwah atuk aku meninggal semasa bapa baru berumur 3 tahun....dan dia sebenarnya berbangsa Dusun. Tetapi nenek aku kahwin lagi dengan seorang yang berbangsa Bajau dan dialah yang memelihara bapa dan adik beradik yang lain sejak kecil lagi....bapa betul2 bernasib baik kerna mendapat seorang bapa tiri yang bertanggungjawab dan baik hati...mungkin sebab tu lah bapa simpan bangsanya Bajau dalam surat beranaknya....Nenek pula berketurunan Iranun...suku kaum Iranun ni kebanyakkannya menetap di daerah Kota Belud. So Bajau (Dusun) + Iranun = bapa....

Dan aku mcm mana ? hasil gabungan antara Bajau (Dusun) + Iranun + Jawa + Sungai.......wahhh mix lah sangat......hehe
Tapi apa apa pun aku sebenarnya bangga lahir daripada kepelbagaian kaum....setiap satunya mempunyai keunikkannya tersendiri....betul2 satu Malaysia kan....jarang sebenarnya kita boleh lihat penduduk yang berlainan bangsa boleh duduk dalam satu bumbung aman damai macam di negara kita ni kan...love my country !



Pengajaran : Hargai dan pelihara keamanan negara kita.... (cam skema bunyinya tapi betul kan?)

Monday, April 1, 2013

Kudat Golf & Marina Resort

Assalamualaikum

Selamat hari isnin semua.....minggu lalu aku on off blog sebab anak2 sedang bercuti-cuti sekolah termasuklah encik hubby....so harus dilayan dahulu mereka....hehe. Hari ni semua dah kembali ke rutin masing2.....anak2 dah mula bersekolah, hubby dah kembali mengajar setelah seminggu off suara dan otak...:p...

Ok nak kongsikan cuti2 Sabah kami sefamili jumaat yang lalu.....jalan jalan check in katanya......di mana ? di Kudat Golf & Marina Resort.....semalam jak......actually resort ni satu2nya hotel yang kira besar di bandar Kudat dan menjadi tempat tumpuan para pelancong tempatan dan luar negeri.....dah lama kami rancang stay tempat ni.....baru ni lah berkesempatan.....harga bilik dari RM 160.00 ke RM 180.00 semalam....semua bilik adalah sama cuma yang membezakan adalah viewnya....ada special diskaun untuk mereka yang keja dengan government....so hari tu guna hubby punya nametaglah untuk dapat diskaun bilik....tempat ni jauhnya kira2 3 jam perjalanan dari bandaraya Kota Kinabalu...


Sumber : Official Website Kudat Golf & Marina Resort


Lepas check in, kami terus round2 the corner bandar Kudat....jalan2 tengo sunset di Esplanade Kudat....


Jadi model sambilan untuk hubby...muka monyok sikit sebab penat duduk dalam kereta padahal bukan aku yang drive pun....huhu Damia pula hepi giler......




Jeti di belakang resort.....




Swimming pool di resort ni.....view ni memang mantap sebab sebelah dia laut....




aktiviti wajib Shumi dan Shamzi.....





Riang ria anak-anak......uminya pun tumpang hepi jugak....





Wajib senyum camni.....hnss hnss hnss



Ok tu jak......hepi working !!!!