Friday, June 28, 2013

Cerita Kedai Kopi # 3

Assalamualaikum

2 3 hari ni jarang nak godek-godek blog......
Blog kengkawan yang lain pun tak sempat nak singgah....nanti aku 'logot-logot' pegi lawat rumah kamu yek...
Biasalah kan, mood tak berapa nak ok.....ada beberapa masalah yang nak kena diselesaikan.....

Nak lupakan sekejap masalah, hari ni nak cerita ceriti lah konon...
Iklan lama apa yang kamu orang paling ingat sampai sekarang ?
Aku ?? adalah beberapa iklan masa zaman aku budak2 dan remaja dulu...
Sapa yang ingat iklan TORA DATANG LAGI !!! sampai sekarang iklan tu kekal....begitu berkesan ayat tu, hinggakan aku tertunggu2 keluaran Tora yang terbaru, nak tengo apa mainan baru yang ada...tapi itulah, dulu tak berkemampuan, tengo dalam tv jaklah....rasa bahagia suda dapat beli coklat DING DANG sebab TORA kan mahal...

Ada satu iklan lagi yang aku ingat........PAKCIK MENANG MOTOR !!...iklan Power Root tu...pemes giler terus pakcik tu, semua ikut stail dia cakap.....duduk2 kat atas motorsikal sambil cakap macam pakcik tu cakap...hehe
Sekarang ni pulak ada iklan yang lebih kurang pakcik ni, COMEL TAK KAK TON ?
Mula-mula aku tak paham napa semua orang sibuk cakap comel tak kak ton? Siapa Kak Ton ??...rupa-rupanya iklan produk kecantikan Kak Ton di Tv 3 tu rupanya....hehe

Dan satu lagi iklan yang rasanya semua nak tunggu2....setahun sekali tau iklan ni keluar...lama menunggu tau tapi iklannya tetap sama.....
Ok cuba diam2 kejap, tahan nafas, cuba dengar ada ke orang berbisik YUSUF TAIYOOB......hehehe sayup jak kan.....
Iklan ni kluar konpem nak dekat2 bulan puasa jak....

Ok lah tu jak ceritanya.....TaTa....dan Selamat berhujung Minggu !


Note : Logot Logot ertinya perlahan perlahan


Thursday, June 27, 2013

Words for today !

Assalamualaikum

Sejak kebelakangan ini, mood agak bercampur gaul (cam rojak pun ada)...masalah ? sapa yang tidak pernah ada masalah ? tipu kalau tiada kan.....tetapi apa pun masalah yang datang, terpulang kepada kita sendiri, bagaimana nak menghadapinya dan menyelesaikannya.....
Kata-kata semangat untuk diri sendiri.


Sumber : Facebook

Wednesday, June 26, 2013

Syura Juara MasterChef Selebriti Malaysia 2

Assalamualaikum

Lambat bersiaran hari ni disebabkan oleh kesibukkan yang melanda.....
Semalam tengo MasterChef Selebriti ke ? Semua dah tahu sapa yang menang kan...Tahniah untuk Syura !

Sumber : Google
Dah rezeki Syura kan....kepada peserta yang lain juga diucapkan tahniah sebab dapat kongsikan resepi dorang kat para penonton....aku memang follow rancangan ni sebab suka tengo dorang masak2 kat dapur tu....



Note : sejak tengo MasterChef ni, aku kalau kat dapur jadi teliti sedikit....mesti hidangkan masakan yang paling sedap dan kreatiflah konon...jurinya hubby dan anak-anak...Shamzi siap puji lagi masakan Umi yang palinnnnggg sedap di dunia...terharu aku tau (^_^)




Tuesday, June 25, 2013

Gardenia Butterscotch !!

Assalamualaikum

Semalam lepas keja singgah kat Giant sekejap beli barang dapur sedikit...sambil-sambil tu beli minuman untuk berbuka puasa dalam keta on the way balik rumah...memang confirm tak sempat sampai rumah sebelum jam 6.30pm di sebabkan kesesakkan yang melanda....

Sebelum bayar barang di kaunter, singgah kat rak roti gardenia.....kira2 nak beli roti gardenia yang biasa tapi mata tertumpu kat beberapa bungkusan roti gardenia yang 'ganjil' itu....(maklumlah, selalu satu jenis jak roti gardenia yang dijual kat pasaran Sabah ni)...biar betul, macam tak percaya....dah lama aku ngidam roti Gardenia Butterscotch....Giant dah ada jual.....yeehhh ! tak payah nak pegi KL, borong semua roti tu...hehehe


Sumber : Google

Roti gardenia Butterscotch yang aku idam2 selama ni, walaupun mahal, yang saiz kecil harga RM6.00 tutup mata jaklah beli...selalu dapat makan kalau pegi kat KL....hehe sian kan. Yang ni bukan roti yang aku beli semalam, yang aku punya dah selamat masuk perut jadi menu berbuka puasa....alhamdulillah


Note : kalau balik ke KK dari KL selalu 'pajak' roti2 Gardenia yang pelbagai perisa di LCCT/KLIA tu...bukan aku sorang saja tau, mostly orang Sabah dan Sarawak beli seplastik besar bawa balik untuk dibuat ole ole....(^_^) 



Monday, June 24, 2013

Jom Niaga

Assalamualaikum

Pernah dengar laman Jom Niaga ?? Bagi mereka yang mewujudkan blog untuk mendapatkan pendapatan sampingan selain daripada tujuan blog itu sendiri, pasti tahu kebaikan laman web ini kepada mereka..... :D

Laman Jom Niaga dibuat khusus untuk mereka yang ingin memasarkan produk mereka sendiri melalui internet...hanya daftar dan selebihnya akan diuruskan oleh JomNiaga....
Bagi mereka yang tidak ada perniagaan tetapi berminat untuk mendapat pendapatan sampingan, boleh mengikuti program Affiliate JomNiaga...

Apa itu program Affiliate ?? 
Ianya adalah apabila kita menjadi orang tengah mempromosikan produk orang lain melalui link affiliate yang diberikan. Dan kita akan mendapat komisyen daripada setiap pembelian melalui link tersebut.
Senang bukan.....ramai blogger dah buat dan mendapat hasilnya....cuma daftar percuma di JomNiaga dan mulakan promosi....




Bila baca pengalaman blogger lain mengenai program affiliate ni, aku pun rasa nak cuba juga....lagipun senang jak nak daftar di JomNiaga....dalam beberapa minit anda dah boleh mulakan promosi dan tunggu hasilnya....
Kalau rasa-rasa berminat nak tambahkan pendapatan klik jak link di bawah untuk daftar.....






Friday, June 21, 2013

Countdown to Ramadhan

Assalamualaikum


Sumber : Google

Semua orang pun tak sabar dah tunggu kedatangannya....kurang 20 hari lagi kita akan bertemunya kan....Tak payah aku nak sebutkan semua kebaikan yang ada di bulan ini sebab semua orang pun tahu kan...sebab tu kita semua tak sabar menyambutnya....apa yang penting kita bersedia dari segala segi.

Tahun ni seperti tahun sebelumnya sambut puasa dengan hubby....selalu kita dorang jak yang puasa di rumah tu sebab anak2 masih kecil. Keluarga pula di kampung...huhu.. Tapi tahun lalu dah ajar Shumi dan Shamzi puasa setengah hari....kesian juga tengo dorang lembik jak.....tapi kalau tak biasakan dorang dari kecil susah nak ajar dorang kan nanti....tahun ni in sha Allah, ajar Shumi dan Shamzi puasa sehari penuh bukan cam tahun lepas tengahari dah buka puasa....hehe

Masuk bulan puasa ni genap setahun aku mula aktif berblog kembali walaupun blog dah berusia 6 tahun....kalau ikut dah otai tapi itulah sekejap ada sekejap tak ada...hehe
Bila aktif kembali ni dapat berkenalan dengan teman-teman baru, walaupun tak pernah jumpa tapi macam dah lama kenal kan.....betul tak Mama JJ, Mummy Qays, Suriaamanda, Fiza, Kak Zakie, atiey, Ummu Aidan, Suriqistina dan ramai lagi (sori banyak sangat nak taip...hehe)

Kalau dah namanya blog mesti ada Nuffnang.....Alhamduillah sejak kembali aktif berblog, en.Nuffnang tak putus2 bagi iklan kat blog yang tak seberapa ni...dan macam tak percaya hasilnya setahun ni, lebih dari apa yang dijangkakan....walaupun tak sebanyak mana tapi cukup shopping baju dan kasut....hehehe rezeki. Walaupun tangan dah gatal nak cash out tapi nak tekad juga tengo hasilnya sehingga penghujung tahun 2013..

Oklah Salam Jumaat dan selamat bekerja.. TaTa


Thursday, June 20, 2013

Jerebu o Jerebu

Assalamualaikum

Dengar berita semalam, Negeri Selangor dan Melaka mengalami jerebu yang teruk....sehingga mencapai tahap bacaan yang kurang sihat...
Keluar rumah tadi pagi, nampaknya jerebu dah terjangkit kat KK.....hinggakan matahari pun 'malu' nak keluar....nampaknya minggu ni kena kurangkan aktiviti di luar...duduk kat rumah jak...

 

Ni pandangan di luar office....macam mendung jak kan.....memang tak berapa sesuai berada di luar sekarang, tambah2 lagi area office aku tu dekat dengan kawasan pembangunan...tak jerebu pun hari2 berhabuk.....huhu

Wednesday, June 19, 2013

Wordless Wednesday # 29

Assalamualaikum

Check2 keyword pagi ni....nampak satu keyword yang agak membingungkan....huhu apa sebenarnya orang tu nak cari ?? hehe



Tuesday, June 18, 2013

Training Day !

Assalamualaikum

Selamat hari selasa....
Update laju2 sebab hari ni ada training sehari...
Training kat hotel...standardlah kan...hehe
Yang paling aku suka bila ada training maknanya ada makan.....breakfast kemudian ada tea break pastu ada lunch.....hihi buruk perangai kan.....

Ok lah apa-apa selamat bekerja dan selamat berkursus untuk aku...

Monday, June 17, 2013

Hilangkan stress ?

Assalamualaikum

Selamat hari isnin.....dua hari cuti, blog pun cuti....kemalasan melanda sedikit nak update blog...hehe
On the way pegi keja tadi cam biasa dengar radio hotfm....sapa yang dengar hotchat pagi ni mesti tersenyum2 sorang kan...
HIDU BAU KETIAK LELAKI BOLEH HILANGKAN STRESS....
Ha'ah macam mana tu ??
Hilang ke stress lepas hidu bau-bauan tersebut ??

Dengar pemanggil2 di radio tadi, ada yang suka, ada yang tak suka....
Cuba bayangkan ko balik keja, penat, duduk dalam bas pulak dekat dengan lelaki yang ketiaknya basah pastu ada haruman yang padu dan kuat....tak ke migrain di situ...
Tapi tu mungkin bau ketiak lelaki yang tiada kaitan dengan ko...
Tapi cuba kalau bau ketiak suami...hehe

Aku ?? Sebenarnya memang tak tahan dengan bau ketiak hubby yang baru balik keja terutamanya kalau ada acara sukan di sekolah...Haruman dia....orang cakap amatlah powerrr....
TAPI kalau aku tak tercium bau tu, rindulah pulak bau ketiak massam hubby....ooppss ni kalau hubby baca, balik rumah nanti, memang dia gelakkan aku
Agaknya sedikit sebanyak betul juga kajian tu yek.....
Korang camna ?

ok tu ja TaTa



Friday, June 14, 2013

Tiada Tajuk

Assalamualaikum

Salam Jumaat semua......hari ni betul2 blur....ketandusan idea melanda (biasalah kan, blogger kecil-kecilan)

Tiada cerita atau kisah, just tempek gambar Shumi dan Shamzi yang riang gembira ni
Perasaan pun terus jadi tenang tengo mereka sentiasa tersenyum.
Walaupun kadangkala gelagat dorang boleh memeningkan kepala.
Anak lelaki kan, lasaknya banyak. Rotan ? memang dorang pernah kena, tapi lepas tu terangkan pada dorang apa sebab mereka didenda.  Hubby pun pernah kata, dia masa budak2 pun gitu perangainya sampai mamanya pun pening kepala...Bapa Borek Anak Rintik....:D

 

Anak-Anak Umi, moga jadi anak yang berguna dan soleh......amin

Thursday, June 13, 2013

Rojak

Assalamualaikum

Hari ni rasa belah bahagi pulak nak pegi keja....
Bangun pagi tadi, pegang dahi Damia rasa cam suam-suam....cek suhu, Damia demam 37.1'c...
Terpikir2 tadi pagi nak keja ke tidak....cuti tahunan dah semakin limited...huhu betul2 dalam dilema...last2 ambik keputusan hantar Damia ke nursery sebab cek suhu berulang kali masih dalam 37.1'c gitu...bekalkan Damia ubat, masa kat nursery, pesan segala yang patut kan cikgunya....:-(

Tentang kuih cincin tu, macam ada juga yang nak order kan....ada ke ?
Harga kuih cincin, mungkin akan di post minggu depan sebab belum snap gambar segala bungkusan kuih cincin tu...huhu
Stok pulak semua kat rumah mentua....dan mama bapa mentua sekarang sedang bercuti-cutian di Bangkok, Thailand.....sponsored holiday katanya dari Herbalife...

Update sikit lagi BE...hari tu dah dapat KakaoTalk, cek2 ada 2 BE lagi yang menyinggah untuk bulan Jun ni......terima kasih Nuffnang




Ok Tata....

Wednesday, June 12, 2013

Wordless Wednesday # 28

Assalamualaikum

Tetiba rajin masak, Hubby, Shumi dan Shamzi makan sampai 2 pinggan nasi sorang...hehe



Ayam Masak Kicap (^___^)



Note : kebanyakkan gambar dah dipost dalam instagram...kalau nak tengo lagi jomlah follow @miakassim
(sempat promote lagi...hehe)


Tuesday, June 11, 2013

Mangsa 'Pugut'

Assalamualaikum

Mangsa Pugut ???
Mesti blur sekejap.....jangan panik dulu......kejadian ni tidak memudaratkan sesiapa pun...
hehehe
Perkataan 'Pugut' ni merupakan salah satu bahasa harian atau bahasa pasar di Sabah...
Perkataan ini selalunya digunakan untuk mengambarkan perbuatan seseorang yang 'over' sedangkan kawannya ni tak ada apa2 perasaan pun....
Tak paham....
ok aku bagi contoh......situasi dua kawan pompuan si A dan si B.....si A kena tackle oleh seorang lelaki, tapi si B yang eksaited terlebih......hensemnya lelaki ngorat ko tu, aku cakap ko kirim salam tempat dia a'a -> ni si B yang bercakap, dia yang beria2 pulak.....sedangkan A tidaklah seover si B....isssshhhh pugut betul bah ko ni -> si A jawab balik....
Ha'ah sekarang nampak siapa yang pugut dan siapa yang nyaris2 menjadi mangsa pugut.....hehe

Masih tidak berapa paham lagi......aku bagi contoh lagi, siap ada gambar lagi...


 

Ha'ah yang ni sudah pun menjadi mangsa pugut....si Damia....hehe yang pugut dalam situasi ni, paham2 ajalah kan siapa :p
Punyalah payah nak pakaikan tudung si Damia ni, tapi sebab nak tengo sangat rupa Damia bila bertudung, puaslah si tukang pugut ni memujuk, menyanyi-nyanyi, buat bunyian segala nak tarik perhatian si Damia....tu yang snap gambar jadi blur sikit...sebelah tangan pegang kamera, sebelah lagi pegang Damia supaya dia tak lari.....
Kesian Damia...hehe redha jaklah Damia layan pe'el Umi ko ni.....




Note : Harga Kuih Cincin nanti aku post yek.....tunggu (^_^)

Monday, June 10, 2013

Kuih Cincin

Assalamualaikum

Sebelum tu nak ucap Selamat hari Isnin dan kepada anak2 semua selamat kembali ke sekolah, begitu juga para guru-guru sekalian termasuk hubby aku, takmo malas2 yek....

Pernah dengar nama Kuih Cincin ?? tipu kalau tak tahu kan....sapa2 penggemar kuih dalam kategori kering ni memang akan senaraikan kuih cincin dalam carta atas kan...rangup, manis2 tapi tak terlalu manis.....sedang2 orang Sabah bilang..

Sumber : Google

Napa tetiba bercerita pasal kuih cincin pulak....hehehehehe
Saja jak nak try test tanya......Siapa-siapa yang rasa-rasanya berminat nak beli kuih cincin ni sila angkat tangan......??

Kalau pertanyaan aku ni dapat feedback yang memberangsangkan, nanti aku post n3 harga dia yek....
Kuih cincin yang nak aku promote ni sebenarnya mama mentua jual kat gerai dorang....memang ramai orang beli....aku dah pernah test, sebenarnya aku bukan peminat kuih cincin tapi bila rasa yang dorang jual ni memang terbaeekk...jatuh cinta pandang pertama gitu....sedap....:D

Ok aku tunggu yek.........sila tinggalkan jawapan korang dalam ruangan komen macam kuiz teka teki lah pulak atau kepada yang tak dapat nak komen di blog ni boleh jak hantar email ke salmiahdz@yahoo.com



Hepi Working !!!



Sunday, June 9, 2013

Indahnya zaman itu

Assalamualaikum





Indahnya zaman kanak-kanak kan......bermain, berlari, bergaduh lepas tu berbaik semula tanpa ada rasa dendam sekelumit pun.....tiada masalah, tiada yang tersakit hati, gembira sepanjang masa..... (^_^)


Mood : terkenang zaman dulu-dulu

Friday, June 7, 2013

BE ke-16

Assalamualaikum

Sekadar berkongsi kegembiraan semata-mata...tiada maksud disebaliknya...rezeki :D
Dapat BE yang ke-16 untuk tahun 2013 ni dari Nuffnang
(^___^)





Kakao Talk merupakan BE yang ke-16 tu.....semua memang dah tahu ni sebab selalu keluar iklan ditv...Yuna dengan Group Korea tu...
So sudi-sudikanlah jenguk kalau nampak iklan tu yek :p

Ayam Masak Halia versi Umi

Assalamualaikum

Salam Jumaat semua.....hari ni kongsi resepi kononlah walaupun sebenarnya tak berapa nak terror masak
Tapi layan jaklah kan resepi ni walaupun simple jak....mungkin kalau Ummu Aidan yang masak, kata orang kat hujung jari dia, 5 minit pun siap.... kan Ummu jangan marah sebab ko memang terror masak.

Resepi diberi nama Ayam Masak Halia versi Umi

Bahan-Bahan :-
Isi Ayam dipotong dadu
Cendawan Putih dicarik2
Capsicum aka Lada Benggala
Tomato
Halia
Bawang Merah
Bawang Putih
Sos Tiram
Garam
Serbuk Perasa

Cara Masak :-
Tumis bawang putih, bawang merah dan halia sampai naik baunya..masukkan ayam dan gaul sekejap...kemudian masukkan cendawan. Tutup dan reneh sekejap. kemudian rasa-rasa ayam dah nak masak, masukkan capsicum, tomato, sos tiram, garam dan serbuk perasa. Berhati2 simpan garam yek sebab sos tiram dah masin dah kan....biar sekejap dan tutuplah api...sedia untuk dihidang...simple kan...
Sesetengah orang suka campur tepung jagung sikit untuk memekatkan kuahnya tapi aku tak berapa nak suka...sengaja biarkan kuahnya cair sikit sebab senang nak campurkan kat nasi... :D



Thursday, June 6, 2013

Jalan-Jalan Kundasang

Assalamualaikum

Jun pertama hari tu, kami sekeluarga ke Kundasang, jalan-jalan katanya....
Di sana kami bermalam di Seri Kinabalu Resort, Kundasang...Mula-mula tu nak stay 2 malam tapi atas sebab-sebab yang tak dapat dielakkan so kami stay satu malam sajalah...

Ini 1st time kami stay kat resort ni.....rate semalam untuk standard room RM148.00 tidak termasuk sarapan.....mungkin ni yang pertama dan terakhir kali kami stay sini sebab persekitarannya tak berapa nak sesuai dengan citarasa kami.....bilik biasa2 saja, laluan ke bilik ada bau yang kurang menyenangkan datang dari tandas yang disediakan untuk bilik2 yang berbentuk asrama.....nasib baik tempat lain dah full booked, so redha jak lah semalam




Sumber : Google


Ok nak share foto2 yang sempat disnap hari tu....

 
Sesi menghilangkan dahaga katanya


 
Menuju puncak !!!!


 
Aku dan Kinabalu


 
Umi dan Damia nak juga pose semasa melawat Sabah Tea Garden



Laluan ke Sabah Tea Garden......Model Alputih ku...hehe

Wednesday, June 5, 2013

Wordless Wednesday # 27

Assalamualaikum



Ada selekoh di depan ni.....




ishhhh terpaksa pusing abisss ni.....




Note : Kembali bekerja selepas hampir seminggu bercuti.....Wednesday blueslah ni huhu...pelan2 aku lawat korang yek...

Sunday, June 2, 2013

Pagi di Kundasang

Assalamualaikum



Selamat pagi semua........segarnya bangun di daerah Kundasang ni, terasa kelainannya......sejuk segar gitu....tambah2 lagi bila melihat puncak Gunung Kinabalu yang berdiri megah.....terasa kecil diri melihat keindahan ciptaanNya kan....Kadang-kadang bila melihat puncak Gunung Kinabalu tu, macam tak percaya aku pernah juga sampai ke puncaknya.....bangga bukan riak juga sebenarnya sebab dalam pada aku yang bukan seorang yang menggemari akiviti lasak, terdaki juga gunung ni, ada juga yang boleh diceritakan dengan anak-anak, untuk motivasi katanya... :D

Oklah nanti aku ceritakan aktiviti kami di Kundasang ni...walaupun banyak kali dah pegi sini tapi tak pernah jemu.....

TaTa