Saturday, January 4, 2014

Beruntungnya anak-anak kita bersekolah hari ini

Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia!

Salam sabtu korang semua. Macam biasa dah abis sarapan, hujung minggu memang brekpes agak lewat sebab petang sikit memang akan keluar sekejap bawa anak2 berjalan tengah rehat2 sambil cuci baju bajan anak beranak, luruskan pinggang sekejap sambil update blog dan baca status kawan2 di Facebook. 

Baca status di FB tiba-tiba nampak satu post yang di shared kan. Agaknya semua pun pernah ternampak gambar-gambar di bawah ni tapi aku kongsikan kembali untuk mengingatkan kita betapa beruntungnya anak2 kita pergi bersekolah hari ini.


children school13
visualnews.com

children school10
visualnews.com

The gap they have to traverse is over 30 feet long and they have to tackle this on TOP of a seven mile walk.
visualnews.com

children school8
visualnews.com

But for now, they are left to their own devices to get something they know they so desperately need.
visualnews.com

Source : http://www.visualnews.com


Di kala anak-anak kita memulakan alam persekolahan minggu ni dengan gembira sekali, anak-anak di negara2 lain bergadai nyawa hanya semata-mata untuk pergi ke sekolah. Apakah perasaan ibu bapa mereka semasa hendak melepaskan anak2 ke sekolah hari tu, seakan-akan melepaskan anak untuk pergi berperang. Saat anak berlalu pergi ke sekolah, hanya doa yang mampu diucapkan agar anak2 pergi dan kembali dari sekolah dengan selamat.


18 comments:

  1. cik baru pestaim nampak gambar2 ne...cuma yang gambar no3 cik penah nampak dulu..tu kalau tak silap kat indon tu...Apa2 pon kita sentiasa syukur kan hidup di bumi Malaysia..Syukur sangat2..

    ReplyDelete
  2. Beesyukur anak2 kat mlaysia x lalui semua ni tuk ke sekolah kn kak :)

    ReplyDelete
  3. anak2 kita selamat berhantar berjemput kan, alhamdulillah :)

    ReplyDelete
  4. Memang sedih & sebak tgk kesungguhan mrk ni nak belajar..sanggup meredah segala rintangan bagai..alhamdulillah kerana kita & anak kita tak perlu lalui itu semua...tuh pun kdg2 byk komplennya..

    ReplyDelete
  5. yep... beruntung anak2 M'sia...

    Hai, Selamat berkenalan. Ini blog baru, kalau sudi jom berkenalan disini : Segmen Suai Kenal Peminat Kopi

    ReplyDelete
  6. dekat malaysia yg ddk pendalaman pun ada lg yg kena lalui mcm2 liku nk ke sekolah kak...kesian dorg...bersyukur kita yg ddk bandar ni...

    thanks follow, niesa follow sini juga..salam kenal kak.. :)

    ReplyDelete
  7. Haiii makcik, pertama singgah di blog ini, salam kenal dari blogger indonesia

    ReplyDelete
  8. Bersyukur la dgn apa yg ada kan..

    ReplyDelete
  9. betul tu mia..nak pi menuntut ilmu bagai nak pi berperang menarung nyawa..tersentuh rasanya melihat setiap aksi dorang nk pi sekolah..lagi2 pict yg trakhir tu :(
    bersyukurnya kita di lahirkan di bumi malaysia.
    ..

    ReplyDelete
  10. Saya pernah pergi satu kawasan pedalaman di Sabah 20 km dari Pitas. Air mata saya menitik melihat betapa daifnya sekolah mereka yg terletak di kawasan sangat pedalaman di tengah belantara. Cikgu2 di sana mandi air perigi dan minum air dari takungan di sebelah sekolah. Ketika itu berfikir ketika warga kota berbangga dengan sekolah moden dan canggih, rupanya di Malaysia masih ada masyarakat bernasib malang...

    ReplyDelete
  11. Ya Allah ....tiap tiap hari confirm emak ayah menangis nk lepaskan anak gi sekolah..

    ReplyDelete
  12. Susah payahnya dorg nk g sekolah..yg titi tu risoko klo jatuh?hmm..kita bersyukur dkt Malaysia..

    ReplyDelete
  13. Sedihnya tgk gambar2 ni. Masih bersemangat nak bersekolah even penuh cabaran.

    ReplyDelete
  14. Silahkan kunjungi WEB kita kakak :-)
    buat anak-anak kakak yang mau belajar

    https://play.google.com/store/apps/developer?id=Kastari+Sentra+Media.+PT

    ReplyDelete
  15. sedihnya..sayu je tgk gambar2 ni..x tertanggung rasanya nak lepaskan anak2 ke sekolah kalau mcmni gayanya..

    ReplyDelete
  16. Yg no 3 prnh nmpk sd..lsin2 pic tu blm lg..
    Sedih jg tengok dorang ni pegi skola..walau perjalanan tu berbahaya tp tetap jg bersmgt ke skola..

    ReplyDelete
  17. sebagai seorang ibu sayu sungguh hati sy melihat gambar ni semua..mmg anak2 kita beruntung..kita dulu2 pun sekolah takde la smp cmni sekali kena harung utk mendapat pendidikan

    ReplyDelete
  18. kus semangat laa kalau kena sampai dlm gambar tu..semata mata nak pergi sekolah..mak mana yang tak seriau kecut perut nak bg anak g sekolah...

    mmg beruntung anak anak kita di malaysia ni..itu pun ada juga anasir jahat nak porak perandakan negara..tak suka aman gamaknya...

    ReplyDelete

Komen seikhlas hati ... Thanks!