Tuesday, February 18, 2014

Penawar Ulser

Assalamualaikum

Ni sambungan daripada post semalam.
Post tentang Ulser tu. 
Terima kasih banyak2 kepada mereka yang sudi bagi tips nak sembuhkan cepat ulser tu. Banyak tips yang dorang kongsikan. Berguna untuk aku dan rakan2 lain kan.

Si Fiza suruh try bubuh hirisan epal hijau kat ulser tu dan makan eskrim vanilla. Begitu juga Lia, suruh makan eskrim vanilla dan minum air banyak-banyak.
Pakar masak si Sue Bee pulak suruh kumur2 guna listerine. Puan Farah Bubblynotes kita ni pula suruh pegi farmasi beli Oral Aid.

Ibulala pun suruh pegi farmasi beli serbuk biji buah tembikai. KakZakie pula suruh beli Glister Spray dari Amway. Katanya cepat sembuh ulser tu. Cik Nor pula katanya letak bonjela walaupun pedih...huhu 

Tabik dengan adik Zara , sebab katanya guna garam lebih cepat kesannya walaupun sakit......auuuuchhhhh tak sanggupnya aku. Terbayang aku kepedihan tu....hehehe

Banyak2 tips yang dorang kongsikan tu, yang satu tu aku paling berkenan..... :P dan aku telah pun mencubanya semalam. Nak bagi ulser sembuh dengan cepat katanya, haruslah bertindak dengan segera. Lagipun ada jual dekat dengan area opis aku ni. Tak boleh lengah-lengahkan kalau nak sembuh cepat kan....

|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|

Tada !


Penawar ulser yang sangat sedap. Makan ni memang ulser tak sakit langsung. Nyaman jak terasa. Hari ni nak kena beli lagi ni sebab ulser masih terasa sakit sedikit...hehe




17 comments:

  1. get well soon mia... entri review dah publish... sorry tak dapat nak bagi link, tengah driving ko bw ni... ha ha ha

    ReplyDelete
  2. Boleh cuba tips ini. sedap tu makan ais krim bila kena ulser..

    ReplyDelete
  3. aaa..tetibe terasa nak beli juga!hehehee..

    ReplyDelete
  4. wah penawar yg paling sweet kan mia..berbaloi kena ulcer kalu gini...heheh

    ReplyDelete
  5. oooo...makan ice cream pun boleh kasi hilang tu ulser rupanya..baru cik tahu ne..selama ne cik tahu kumur dengan air garam jak....boleh pakai ne nanti..mana tahu cik ada ulser juga..hihi

    ReplyDelete
  6. mak saya soh letak garam... sakit??? cepat baik tahu...

    ReplyDelete
  7. klu ubat sedap cmni mmg best la kan..mmg mkn smpi ulser tu membaik..hihi

    ReplyDelete
  8. GWS babeh, Si kimi pernah kena oral ulcer. Tu yg paed suggest eskem vanilla.

    ReplyDelete
  9. haha.. suami zara pon xnak letak garam kalo kena ulser. sggp jgk dia tahan bhari2.. perghh... ! after this.. bykkn minom air suam taw sis kalo ulser dah sembuhh.

    ReplyDelete
  10. yup, sebenarnya, selain ubat ulcer ( macam Oral Aid / Bonjela / etc), cara mudah dah effektif ialah makan& kemam aiskrim. :)

    kena tgk juga, kalau ulcer makin banyak / atau terdapat di penjuru bibir, ia mungkin jangkitan virus ( herpes labialis)..yg ini kalau teruk perlukan ubat anti viral

    ReplyDelete
  11. yang xde ulser pun teringin nih...nway, get well soon, mia.

    ReplyDelete
  12. hahahah pilihan yang bijak tu.... aiskrim vanila...kalau tak de ulser pun suka makan... hahahha

    ReplyDelete
  13. Wah...ni petua sapa pulak ni? Petua sendiri hehe...
    Macam ni kena ulser selalu pun tak pe....mmg nyaman!

    ReplyDelete
  14. yes,,.. penawar yg sangat sedap.. iih

    ReplyDelete

Komen seikhlas hati ... Thanks!