Friday, February 14, 2014

Petua ibu bapa

Assalamualaikum


Sumber : Facebook


Nak jadi ibu bapa yang cemerlang dalam mendidik anak-anak, harus bermula dari ibu bapa itu sendiri. Dalam menangani anak-anak yang mempunyai pelbagai karenah, ibu bapa kena bersedia dari segi fizikal dan emosi. 
Oleh itu, rehat yang cukup, kesihatan yang terjaga, mambantu ibu bapa mengendali karenah anak-anak dengan cara yang lebih positif.



Note : Ni nasihat untuk aku sendiri sebab aku kadang2 kalau tak cukup rehat dan mengantuk sehingga sakit kepala memang akan TERmarah anak-anak. Lepas marah rasa menyesal pulak padahal dorang bukannya buat apa pun, dah namanya budak2 bermain-main sambil ketawa terjerit-jerit. 



15 comments:

  1. ayah dia cepat marah..
    setakat ni tak pernah lagi rasa nak marah anak.. kesian

    ReplyDelete
  2. erm.. samalah kita Mia...kekadang rehat utk diri sendiri ndak cukup tu yg mudah stress & marah kan... apa pun TQ Mia berkongsi ilmu ni :)

    ReplyDelete
  3. Betul tuh ..tapi cam aku nie wpun dok umah full time still tak cukup ms jugak tuk diri sendiri..kalau ade kelapangan kan sibuk ngan belog,...heheh

    ReplyDelete
  4. Boleh diamalkan ni. terima kasih akak kongsi ni. kena tengkan diri kita jugakan.

    ReplyDelete
  5. situasi yang sama dengan ai.. :(

    ReplyDelete
  6. semoga sathu hari nanti cik dapat rasa apa yang ibu2 rasakan....huhuhu...nda sabar bah ada anak :(

    ReplyDelete
  7. betul tu kdg2 bila penat, mulalah kita nak angin. anak salah sket je dah kena marah. kadang tu terpaksa pk positif.. ingatkan diri balik... takmo marah anak2... sian

    ReplyDelete
  8. betul tu Mia..bukan niat sebenarnya kita mau marah anak ni kn..tp tu lah bila rasa penat sgt saya p tidur sekejap..

    ReplyDelete
  9. Yelah Mia..aku ni lepas marah nyesal kejap...pastu diorg nakal..marah lagi.Pernah makcik aku sound.."masa korg kecik pun nakal jugak...biasalah tu"..Hehehehhe..malu jap

    ReplyDelete
  10. setuju!!! I selalu kalau penat mmg panassss jer rasanya, kadang2 budak ni tak buat apa sangat pun, tapi I punya jerit marah dia macam nak pecah umah, menyesal tak ingat pastu.

    ReplyDelete
  11. semoga menjadi parents yang cemerlang :)

    ReplyDelete
  12. Samalah Mia...kadang tu marah anak tak sedar hehe....

    ReplyDelete

Komen seikhlas hati ... Thanks!