Tuesday, February 11, 2014

Portable Wi-Fi hotspot

Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia!

Internet dan aku tak dapat dipisahkan...gitu
Memang susah sangat nak dipisahkan, kalau internet terputus sehari cam orang yang frust bercinta. Makan tak lalu, mandi tak basah, tidur tak lena...hehe
Mana tak, kalau tak ada internet camna aku nak update blog, macam mana aku nak ber BW...nak balas komen ? betul kan....

Internet Line ? 
Ada yang guna Celcom, ada yang guna DiGi, guna Maxis, guna Unifi.....dan lain2.
Aku guna DiGi Broadband. Internet Prepaid Service. Yang reload-reload tu jak. Reload RM10.00, boleh guna internet selama 5 hari. Aku lupa pulak berapa kelajuannya tapi bolehlah kalau nak update blog, buka facebook dan search2 di Google tu. Tapi kalau nak download atau ber Youtube, kelajuan line akan berkurangan dengan cepat tapi masih dapat guna internet sehingga 5 hari. Ok kan...?
Jimat sikit daripada yang bayar bulanan tu. Dulu kami pernah guna broadband DiGi yang bulan2 tu. Sebulan kami bayar RM68.00. Cam mahal kan, sedangkan kelajuannya lebih kurang jak dengan yang reload ni. Sekarang dalam sebulan kami cuma belanjakan dalam RM 40.00 untuk internet. Murah tak murah :D

Tapi kan kalau dah guna Broadband ni, selalunya hanya seorang yang boleh guna dalam satu2 masa. Tak best kan...terpaksalah aku dengan hubby bergilir2 guna internet sebab kami hanya ada satu broadband jak kat rumah. huhu
Sehinggalah kami mengetahui fungsi Portable Wi-Fi hotspot yang ada dalam henpon pintar tu. Setakat ni yang aku tahu dalam henpon Samsung...tak tahu kalau model yang lain.
Fungsinya macam portable Wi-Fi yang lain, cuma bezanya dia menggunakan henpon sebagai pemancarnya. Cara dia senang jak, guna simcard internet dan pegi ke bahagian setting henpon tu.



Tekan setting dan pilih Wireless and networks



Dalam setting, pilih Tethering and portable hotspot



Kemudian pilih Portable Wi-Fi hotspot dan aktifkan. Nampak kan tanda Wi-Fi biru sebelah kiri kat atas tu. Itu menandakan Wi-Fi sudah berfungsi. Boleh lah aku dan hubby guna internet sesuka hati, tak payah nak berebut. Tapi ingat, jangan lupa setting password kat portable Wi-Fi untuk mengelakkan jiran-jiran anda tidak tumpang sekaki guna internet free... :p


Yang belum tahu mengenai portable ni, selamat mencuba yek...TaTa!




20 comments:

  1. Farah pun guna personal hotspot dari Ms Apple ni

    ReplyDelete
  2. tu lah...kalau takda wifi poning kita kan kak...
    cik kalau balik kampung mesti topup untuk broadband..macam ne juga kami guna...portable wifi...baru nda berebut..

    ReplyDelete
  3. assalammualaikum.. bw pg jap.. hoho. zara pkai celcom xpax. unlimited intrnt jg laa.. tp bukan bulanan.. hehe. wajib on9 dalam shari even skejap.. hoho

    ReplyDelete
  4. ha'ah... kalau samsung mmg bole jd kan modem...

    ReplyDelete
  5. Kakak di rumah ada wifi, di pejabat pun ada sesekali aje guna hp tapi biasa kakak ni kalau cuti malas nak berinternet...

    ReplyDelete
  6. bagus jugak guna portable wifi ni..kita kena beli simcard internet dan gantikan simcard yg lama ker mia ?..akak selama ni guna Broadband jew..Rm 38 sebulan..line tenet biasalah ada gak lemau nyerr hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kena beli simcard internet kak. Tp yg skg punya digi internet prepaid plan mcm x berapa ok. Yg kami punya ni plan yg lama....

      Delete
  7. ohhh... macam best jak guna ni Mia... mo cuba lah nti... skrg ni guna DG Smart Plan jak..tapi mcm mahal jugak...huhu.. di rumah plak guna Bband Celcom...

    ReplyDelete
  8. Bagus jugak kan ade portable nie..prepaid lagi bagus,tp data yg dia bg tuh limited tak mia tuk 10 hari tuh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. lupa tengok bpa data dia tp oklah juga line dia...upload gambar kejap juga..tp klu penggunaan dah mencapai thp maksimum dia akan limitkan kelajuan tp still boleh guna internet....:D

      Delete
  9. simcard intenet? bayaran cemana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. a'a simcard internet. beli reload jak mcm biasa tu, RM10 dpt guna internet 5 hari noks. Tak payah risau sbb takde byran bulanan. Kluar duit masa beli reload cupon jak...hehe

      Delete
  10. Salam perkenalan...timakasih sudi menjengah blog akak dan folo utk sebuah persahabatan. Tp maaf ye..akak kkdg masuk tp tak sempat nak tinggal komen sbb skang keje tengah banyak nak sampai dateline ni, hehe. Buat entry kat blog pun curi2 masa.

    Mengenai portable ni...akak dan keluarga selalu langgan bila out station atau keluar dari rumah lebih dari 4 jam, hehe. Sbb kat umah ada ada wifi streamyx...tanpa limit.
    Kalo gi bercuti pun mcm tu laa. Mesti langgan sbb nak guna dalam perjalanan. Hotel pun kekadang bkn leh hrp wifi dorang. Ari ni somi akak langgan...kitorang online guna hotspot dia ler. Esok lak...akak lak langgan, hehe. Tp kitorang maxis. Sehari RM2...ada limit laa. Jadi, anak2 pun dh tau kalo guna portable wifi ni...takleh nak tgk youtube, aplod itu ini..sekadar on fb, wassap gitu gini. Kalo idak tak sampai sehari dh abes limit dh, huhu.

    ReplyDelete
  11. ohhh baru tahu pasal ni..tengs..
    kalo nak set password tu camaner pulak??
    tak pasti pulak yang kat umah tu boleh ke tak..zee pakai line maxis..
    lembap gak line nya..

    ReplyDelete
  12. SA selesa ngan broadband..memang nak beli portable wifi ni tp adik ckp x yh nak bazir2 amik jer dia nyer broadband...muahahahahaha

    ReplyDelete
  13. sy dah tau bnd nih...memg kite kne rahsiakan password kalo x...bis la

    ReplyDelete

Komen seikhlas hati ... Thanks!