Sunday, February 9, 2014

Timbang Berat Blog

Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia!

Dulu masa mula berblog, tak pernah nak ambik tahu tentang berat2 blog ni. 
Tengah eksaited kan so semua benda pun nak simpan di blog. Segala widget ntah apa2 ntah tempekkan kat blog. Tengok blog orang ada widget ni, nak juga tempek kan...kononnya nak bagi blog cantik dan ceria gitu.

Tapi tahukah anda cehhhh segala widget2 yang anda tempekkan kat blog tu boleh menyebabkan masa untuk loading blog anda akan menjadi terlalu lama. Lambat jak semua perkataan dan gambar2 di blog anda keluar. Jenuh nak menunggu kan. Terus korang mesti salahkan line internet yang lembab....kan kan kan

Aku pun faham apa perasaan korang bila buka sesebuah blog, masa loadingnya teramatlah lama. Mesti kadang2 tu korang jadi tak sabar dan terus klik butang closed kat penjuru screen tu kan. Malas nak menunggu huhu.

So daripada aku menjadi mangsa sedemikian, aku pun menitik beratkan 'keberatan' blog itu dan masa untuk loadingnya. Aku buang lah widget mana yang aku rasa tak patut. Biar senang orang nak buka blog ni dan membacanya. Jadi taklah aku post entri SS aka syok sendiri...hehe

Semalam cari website untuk menimbang berat blog. Terjumpa link ni http://www.pagescoring.com. Ni pun dapat daripada blogger2 lain yang telah menimbang berat blog mereka. 
Dan keputusannya ;-





Kenapa kelajuan sesuatu laman web itu penting ?
Mengikut kajian yang dibuat, hampir 50% pengunjung mengharapkan sesebuah laman web itu dapat dibuka dalam 2 saat atau kurang. Manakala 40% pengunjung pula akan meninggalkan laman web yang mengambil masa lebih daripada 3 saat atau lebih untuk membukanya. 
Sumber : link di atas


Kalau ikut kajian dorang tu, maknanya blog ni masih berat lagi kan. Terlebih 0.17 gitu. So nak kena diet lagi lah nampaknya blog ni. Apa benda lagi yang aku nak buka...huhu
Korang yang selalu berkunjung ke blog ni, lambat ke blog ni nak load ??


10 comments:

  1. jom lah kite meng slim kan blog kita...

    ReplyDelete
  2. tak berat..kejap loading nya tu..maybe tgk line tenet tu tenat ke tidak..

    ReplyDelete
  3. 2lah kak mia...blog cik pun berat bah..mau kasi kurang widget tapi sayang...huhuhuhu

    ReplyDelete
  4. Hahahaa..tak sangka blog pun kene diet..

    ReplyDelete
  5. Blog saya lagi berat: 4 second lebih....lepas ni kena kurangkan makanan berlemak dan manis serta kena lebihkan joging nih....

    ReplyDelete
  6. blog CN pun agak berat..jenuh ler duk berdiet ni..hehe

    ReplyDelete
  7. boleh tahan juga berat blog sy..ermm kena diet ni gamoknya hehe..:)

    ReplyDelete
  8. salam mia..

    em, nampaknya aku pun mau jua timbang blog sendiri lepas ni..huhu

    ReplyDelete
  9. zara letak widget yg zara rasa pntg jaa.. xnak blog berat kerana widget, tu saqtu hal.. the zara xnak blog zara nmpk serabut.. sb tu simple jaa.. hehe.

    ReplyDelete
  10. mau menry jugaklah timbang berat blog saya hihi

    ReplyDelete

Komen seikhlas hati ... Thanks!