Friday, March 7, 2014

Bulan Bayar Cukai !

Assalamualaikum

Salam jumaat semua.
Dah declare cukai ??
Belum ke, lebih baik buat cepat2 sekarang. Untuk mereka yang tidak ada punca pendapatan dari perniagaan, means korang dapat pendapatan bulat2 dari gaji bulanan tu, cepat-cepatlah declare cukai korang. E-Filing dah buka mula 1 Mac hari tu hingga hujung bulan April.

Tak tahu gaji kena cukai ke tidak ?
Rasanya dulu, mereka yang mendapat gaji bersih RM2,500.00 ke atas akan dikenakan cukai pendapatan. Sekarang rasanya RM3,000.00 ke atas baru dikenakan cukai (kalau salah tolong betulkan ye).

Pernah masuk e-Filing kan.
Senang je nak isi form tu. Masukkan jumlah pendapatan tahunan yang ada dalam penyata pendapatan tahunan yang korang dapat daripada majikan tu dan lepas tu tolak lah dengan segala rebat yang ada.
Nanti sistem tu akan kira sendiri berapa cukai yang korang kena bayar untuk tahun lalu.

Nanti cukai tu bolehlah bayar kat kaunter LHDN atau bank2 berdekatan.
Tapi aku lebih suka buat potongan cukai setiap bulan. Meaning, tahun lalu, 2013, aku siap2 buat potongan gaji untuk bayar cukai dari bulan Jan hingga Dec.
So sekarang, aku hanya tinggal declare pendapatan dan tengok samaada aku terlebih bayar atau terkurang. Ikut pengalaman aku sebelum2 ni, selalunya aku terlebih bayar cukai.
Tapi korang jangan risau, LHDN akan kembalikan duit yang terlebih tu samada melalui cek atau bayaran terus ke bank kita.

Nak kongsi antara rebat cukai yang ada selain daripada KWSP dan Zakat :-
  1. Pembelian buku/majalah (yang berbentuk ilmiah ye)
  2. Pembelian komputer peribadi
  3. Tabungan bersih SSPN
  4. Pembelian peralatan sukan (ikut akta sukan)
  5. Yuran langganan perkhidmatan jalur lebar
  6. Faedah pinjaman perumahan (yang ni LHDN agak cerewet sedikit, korang kena siapkan dokumen2 yang dorang minta awal2 sebelum klik rebat ni)
  7. Insurans Nyawa
  8. Insurans Pendidikan dan Perubatan
  9. Anak-anak yang ditanggung
  10. Yuran pendidikan sendiri

Ok selamat mendeclare pendapatan. Tata!



15 comments:

  1. Replies
    1. Mmg leceh PB....tp tu lah klu x declare, lhdn semak nanti yg kita x byr cukai, kena penalti tau...huhu

      Delete
  2. dah selamat buat e-filing. sekarang tunggu $$ masuk :)

    ReplyDelete
  3. baru terhegeh2 nak buat e-filing ni mia... he he he...

    ReplyDelete
  4. berukben dorang dah tak kira.. :(..

    ReplyDelete
  5. Kakak dgn abang pun buat potongan PCB tiap bulan dan biasa kalau kita buat potongan tiap bulan lepas declare income-tax memang ada lebihan. LHDN akan bagi kita balik lebihan tu... suka juga bila dapat walau taklah riban-riban...

    ReplyDelete
  6. nk kena declair..? hmm.. nasib baik still student..

    ReplyDelete
  7. Nak tak nak kena buat semua ni. Rakyat dan negara selamat..huhuhu.

    ReplyDelete
  8. baru itu hari masuk efilling..tapi x submit lagi...cadangkan kat rumah baru buat...

    ReplyDelete
  9. Tak pernah isi form Mia sepanjang okje keje...semuanya dibuat oleh Mr seksiteri mak aka my hubby bobby hehe

    ReplyDelete
  10. bab-bab ini yang malas ni...huhu...
    tapi mau ndak mau kena declare juga pendapatan...hehe

    ReplyDelete
  11. bab ne mang somi cik malas..balik2 dah cik ingatkan tapi dia still ak buat...

    ReplyDelete

Komen seikhlas hati ... Thanks!