Tuesday, March 4, 2014

Susulan Operasi Pembersihan

Assalamualaikum

Hari pertama selepas operasi pembersihan ahad tu, Hubby cakap dia tak terserempak lagi dengan 'cik ti'.
Yalah, hubby orang yang pertama balik rumah selepas mengajar.
Selalu sebelum tu, bila buka pintu dapur mesti akan terserempak dengan 'cik ti' yang kelam kabut lari melalui pintu belakang. huhu

Mungkin cara kami berkesan, dengan memasang jaring kat pintu dapur belakang tu. Kan situ pintu keluar masuknya. Tak tahu pulak kalau lepas ni 'cik ti' tu berani ikut pintu depan lah pulak kan.

Post tentang ops 'cik ti' semalam tu, ada juga rakan2 blogger yang prihatin bagi idea. Thanks korang.
Doktor kita si Daddy Ziyyad tu siap ajar cara nak perangkap 'cik ti' guna perangkap jenis gam melekat tu.
Boleh tu boleh, tapi kan yang kami nak basmi ni 'cik ti' yang sesat dari luar. Tempat tinggalnya kat dalam lubang longkang kat luar tu. Saiz dah macam anak kucing.
Tak dapat pulak aku bayangkan bila esok pagi jumpa 'cik ti' saiz camtu punya besar melekat kat perangkap tu. Jauh sangat beza saiznya dengan 'hasil tangkapan' si Si Daddy Ziyyad tu. Yang tu pun aku dah geli geleman. yaikkkss.

Cik Puan pula suruh pelihara kucing katanya.
Bukannya tak nak....aku memang suka kucing terutamanya anak2 kucing tu semua. Comel sangat (^_^).
Tapi kan masalahnya, aku tak tahan dengan bulu kucing tu. Aku tak ada asma tapi aku memang tak boleh tahan dengan bulu kucing. Rasa cam semua bulu2 tu berterbangan masuk kat dalam mulut dan hidung aku. Nak kata alergik, tak juga cuma memang aku tak selesa. huhu

Buat sementara waktu ni, aku gunakanlah dulu cara kami tu, sembur serai wangi banyak2.
Sekiranya tak mendatangkan hasil, barulah cara yang kat atas tu diguna pakai....:D



Note : Orang tua-tua cakap, jangan sebut nama 'cik ti' dalam rumah nanti semakin banyak yang datang. (tak tahu betul ke tidak tapi sampai sekarang masih aku praktiskan)

Note Tambahan : Aku suspect 'cik ti' tu boleh sampai kat belakang dapur rumah kami tu sebab dapat jiran yang tak prihatin. Bukan apa, kat tingkat atas kami tu ada jiran yang baru masuk. Rasanya student yang menyewa tempat tu. Yang tak seronoknya, sisa2 makanan dorang just buang ke bawah belakang dapur. So korang boleh bayangkan keadaan kami yang tinggal kat ground floor ni. huhu
Ada satu hari tu, dorang buang isi perut ikan ke apa, busuknya menusuk hidung.
Dah buat aduan kat management. Tak tahu dorang ada tegur ke tidak budak2 tingkat atas tu. Nyampah betul bila dapat jiran camni. Menyusahkan orang. 
Terpaksa tahan je lah. Adat rumah apartment, nasib baik ada 3 tingkat je. Bayangkan kalau ada 10 tingkat dan 5 ke 8 tingkat buang sisa2 tu semua kat bawah, tak ke kes naya tu...huhu




14 comments:

  1. pakai gam yang untuk tikus pun boleh :D

    ReplyDelete
  2. cuba mia try wat perangkap sangkar tikus tu. saya ada beli 2 sangkar. masa tu mmg tau ada cik ti dlm stor. perangkap tu, kami letak makanan sikit. malam2 masa kami tidur, tgk2 dia dah termasuk dlm perangkap tu. legaaaa..

    ReplyDelete
  3. Yang pakai gam tikus tu kami pun biasa buat mia..mmg menjadilah kalaukena laluan..yg gam tuh takderlah kejam sangat..masih idup lg ms kita dpt tuh..hehe

    ReplyDelete
  4. pakai gam tu kasi melekat memang geli... tapi pakai perangkap jaring tu pun geli, pakai racun tikus pun geli... hu hu hu...pendek kata cik ti tu memang geli...

    ReplyDelete
  5. hahhhh...cik ti suka tu tempat yang ada sisa makanan...
    serai wangi tu bukan untuk serangga ka kak mia?sini pun cik pakai serai wangi....hihihi

    ReplyDelete
  6. Kat office ni banyak cik ti. Sampai mati2 dlm bilik bos. Pagi ni tersadai dkat nga mesin photostat. Kembang tekak aku ngan bau bangkai cik ti yg kuat nih.

    ReplyDelete
  7. cik ti tu kalo die ade dlm rumah kt blh 'rasa' kehadirannye huhu
    jemput singgah blog sy http://dsupermama.blogspot.com/

    ReplyDelete
  8. Dulu tupai selalu masuk rumah sbb ada tingkap pecah kat dapur...pakai perangkap..eiii,sama gak gelinya ngan cik ti.Tahan jerlah tunggu smpi hubby blk baru gi buang

    ReplyDelete
  9. mak saya pun pernah bagitaw kalau "cik ti" ada dalam rumah jangan dimarah atau disumpah seranah "cik ti" esok pasti "cik ti" mengamuk...nanty habis digigit semuanyaaa...hihi

    ReplyDelete
  10. kadang2 bela kucing ni kan
    dia tak mandang pun ke tikus
    dia lari lagi ada
    hehe :)

    ReplyDelete
  11. serai wangi boleh halau tikus?baru tau ni...boleh try..kat rumah akak pun ada tapi yg kecik2 tu...cencurut.buat masa ni anak2 kucing kat rumah dah berjaya tangkap dua ekor....ni pun kes menyeberang dari kawasan rumah org lain.

    ReplyDelete
  12. Bagi jer racun tikus Mia...cepat sikit mati!...Serai Wangi jalan ke?

    ReplyDelete

Komen seikhlas hati ... Thanks!