Wednesday, April 16, 2014

Simple itu Sedap !

Assalamualaikum
 
Bagi aku yang simple itu sedap.
Mudah dan ringkas tapi mampu membangkit selera.
Dalam masa 5 minit dah siap. Tak penat nak prepare itu ini.
Bak kata mak aku, koncang kancing dalam kuali, siap !!! Maknanya kejap jak nak masak.
Apa yang simple tapi sedap itu....
Sambal Tempe.....makanan orang Jawa gitu. Kan mak berdarah Jawa, wajiblah dia dan anak-anaknya ini tahu makan tempe... :D
 
Sambal Tempe versi yang aku masak ni simple jak...
Aku tak guna cili kering segala, just guna benda yang ada dalam dapur aku masa tu...hehe
Bahan-Bahan Masak
Tempe yang digoreng, bawang besar, sos cili, sos tomato, sos tiram, kicap manis (aku suka guna kicap manis ABC tu), cili padi untuk rasa pedas, minyak masak untuk menumis. Tak payah nak letak garam ke ajinomoto sebab semua rasa dah lengkap. Manis, Masam, Pedas....
Cara-Cara Masak
Mudah je, main campak jak semua dalam kuali...hehe Tumis bawang besar dan cili padi hingga naik bau. Kemudian masukkan segala sos tadi, tambah sedikit air untuk elakkan hangus. Pastu bolehlah masukkan tempe goreng tadi. Kacau2 jap, siap !!! sedia untuk dihidang (^_~)
 
 
Hubby pun seorang penggemar tempe juga :D 
 
 
 
 

16 comments:

  1. kdg2 benda2 yang simple ni la yang buat kita selera makan...

    ReplyDelete
  2. Baru jer masak sambal tempe senin haritu. Me & my hubby nyer feveret.

    ReplyDelete
  3. ni memang faberet saya ni..sedap..

    ReplyDelete
  4. aduhh..mmg peberet ku tempe ni Mia.. kadang aku masak campur ikan bilis & kentang sikit...hehe

    ReplyDelete
  5. aku tak naper mia dari dulu lagi tak minat tempe..heheh..bkn makanan orng kelantan kot..:)

    ReplyDelete
  6. Walaupun okje ni Jaws Mia tapi kurang suka tempe....tapi boleh le makan...hehe
    OKje lagi suka buh bilis. Semalam baru buat gitu tapi guna ikan bilis jek...mmg secukup rasa!

    ReplyDelete
  7. yg ni mkn dgn nasi panas-panas..pergghhh....terbaikkk!!

    ReplyDelete
  8. simple tp penuh kasih sayang gitu...

    ReplyDelete
  9. memang yang simpletu sedap .. sebab dah biasa makan yang simple2ni...

    ReplyDelete
  10. cik pon penggemar tempe..tapi suka makan tempe jawa yang rangup2...hihihi..
    tapi tengok gambar ne pun nampak sedap...slurpppppp...

    ReplyDelete
  11. assalamualaikum mia...yes yg simple tu mmg sedap...:)

    ReplyDelete
  12. Org kekantan mana ada keturunan jawa..x makn tempe. Bila duk nga kawan ni..br belajar mkn tempe. Fav ni tempe goreng ni.

    ReplyDelete
  13. betul tu..setuju..yg simple tu la yg sedap^-^
    sy pn suka mkn tempe Mia...apalg kalo besambal..

    ReplyDelete

Komen seikhlas hati ... Thanks!