Friday, May 23, 2014

Kerja itu yang engkau pilih so berhenti merungut !

Assalamualaikum

Dulu masa budak2 bukan main kita bercita2 nak jadi itulah, nak jadi inilah
Ada yang katanya nak jadi cikgu, ada katanya nak jadi doktor, nak jadi askar, nak jadi itu, nak jadi ini.
Bila dah dewasa, alhamdulillah ada yang berjaya juga mencapai cita2.

Memula masa dapat kerja, bukan main seronok lagi. Bangga, satu kampung dicanang, nak2 lagi kalau dapat kerja yang bergaji besar. Bulan pertama, bulan kedua, ketiga, keempat .... bukan main semangat.
TAPI masuk bulan yang keenam, ketujuh, kelapan, semangat dah mula kendur. Mulalah keluar ayat-ayat berunsur rungutan. Penat, banyak kerja, tak cukup tangan, bla bla bla.....

Aku bukannya apa....
Aku tak kata yang aku ni tersangatlah perfect sampai tak keluar perkataan merungut.
Kadang2 tu ada juga mengeluh, tetapi mengeluh bukan sebab apa, bila terlalu stress disebabkan kerja yang menimbun. Bukan sebab aku tak suka dengan kerja aku. Aku suka.
Dulu memula tu aku bukan main nak jadi cikgu sebab kawan2 aku semuanya apply kerja cikgu, tapi ntah bila dapat panggilan temuduga, aku macam tak ada semangat pula sebab aku tak berapa nak minat.
Aku lebih suka kerja duduk kat depan komputer dan menaip. Aku suka sangat kerja macam tu. Walaupun sesetengah orang kata, kerja tu tak mencabar tapi aku suka. Aku suka ketuk2 keyboard, bagilah aku kerja menaip, aku memang suka. (^_^)
Dan Kerja aku sekarang memang bertepatan dengan minat aku plus blogging hehe

Post ni terkeluar sebab aku kenal dengan satu orang ni yang tiap kali aku jumpa mesti akan merungut.
Merungut pasal kerjanya, penatlah, hasilnya tak seberapalah, itulah, inilah......banyaklah yang dirungutkannya. Aku tak kisahlah kalau dia merungut pasal kerjanya....tapi dia akan comparekan pula dengan kerja aku dan rakan-rakan di office. Bukan macam kamu orang, duduk di opis saja, beraircon, nda payah sibuk2 diluar, nda payah jumpa2 client, senang2 sini opis...bla bla bla....
Banyak lagi yang dibebelkannya, sampai nak bernanah telinga aku mendengarnya.

Aku tak paham dengan orang yang macam ni. Dia merungut2 penat lepas tu bebelkan kerja orang lain. Bukannya ada orang yang paksa dia pun buat kerja tu. Tak ada siapa pun yang paksa dia pilih kerja tu. Dia sendiri yang nak kerja bidang tu tapi dia merungut pulak. ishhhh kami duduk di opis sebab kerja ni yang kami pilih sendiri, kalau dia nak kerja cam kami, kenapa tak apply jak job macam kami.....huhu

Aku tak dapat nak lawan balik cakap dia sebab polisi company. Tak pasal2 aku kena buang kerja pula bergaduh dengan si polan ni. Tapi kalau dah tiap kali dia datang opis, rungutkan benda yang sama, memang tak boleh tahan. Tapi itulah susah nak nasihatkan orang yang bersikap camtu. Hanya yang mampu buat sabar sabar dan sabar......

So pengajarannya, jangan sampai jadi cam si polan ni.....dah itu kerja yang ko pilih, berhenti merungut.
Tak ada orang yang paksa ko kerja camtu kan.




Note : Masih terngiang2 bebelan si polan tu. Kalau 2 3 jam dengar rungutan dia, mau muntah darah aku di situ....stresss. Bukan stress pasal kerja, stress dengan rungutan dia!



12 comments:

  1. ha3 last2 ngomelan dia akan buat org lain yg stress... aigoooo....

    redha... kena belajar redha kata pada dia ;)

    ReplyDelete
  2. Kalau rasa muak baik cari jalan lain Mia dari mendengar bebelan dia..

    ReplyDelete
  3. Betul tu. Kita sendiri yg pilih kerja tu. Buat apa nak bebel.

    Akk pun sesekali terkeluar jugak rungutan rungutan tu. Manusia ni serba x kena. Ada keje salah. X de keje pun salah. Tak sabarnya nak pencen ni. Penat travel

    ReplyDelete
  4. betul tuh mia...kenalah ikhlas dlm bekerja kita kan yg mencarinya dl..kalau tak bekerja kan tensi pulak..tergila2 lak nakkan kerja...mcm2 kerenah manusia nie..

    ReplyDelete
  5. assalamualaikum mia...redha kan jer la...:)

    ReplyDelete
  6. Timm pun pntang jugk klau org yg suka compare mcm tu..every keja ada msalh n prob n kelebihn msing²..xpa
    .psni sumbat kpas je dlm telinga..hu³..

    ReplyDelete
  7. Apa lah orang jenis macam tu.. first at all kene bersyukur dan berdoa moga rezeki kita tu berkat dari Allah.. jangan sampai tak ada keberkatan.. huhuuu..

    Salam kenal :D - http://timetravelafif.blogspot.com/2014/05/royal-belum-part-2-pulau-banding-di.html

    ReplyDelete
  8. Hahahha..sian mia.Takpe..biarkan ajer dia merungut,yg penting keje kita settle..

    ReplyDelete
  9. kalau mcm tu baik x payah kerja lah kalau semua mau d keluh...x berkat rezeki klu mengeluh..

    ReplyDelete
  10. Biasalah.....mana ada kerja yg tak penatkan Mia....
    Kalau rasa penat berhenti sajalah wahai si Polan hehe

    ReplyDelete

Komen seikhlas hati ... Thanks!