Thursday, May 22, 2014

Masa yang tepat untuk telor rebus

Assalamualaikum
 
Aku, nak kata penggemar telor rebus, tak jugalah. Tapi sesekali layan memang sedap. Bubuh kicap, black pepper sikit, makan panas-panas, pergggghh memang layan juga.
 
Tapi masalahnya aku tak berapa nak terror masak telor rebus ni. Memanglah senang, jerang air kat periuk, pastu masukkan telor. Tapi nak timing masa tu yang tak pandai. Aku masak kadang2 tu telor tak jadi apa pun...kadang2 pulak telor dah jadi telor rebus yang bulat keras tu.
 
Yang ni aku jumpa kat Facebook. Masa nak masak telor rebus. Pasni ni nak trylah.
 
Sumber : Facebook 
 
Tapi kan aku pernah dengar juga, masa juga bergantung kepada suhu telor tu. Telor yang baru keluar aisbox tu, ambik masa sikit kalau direbus terus berbanding dengan telor yang memang bersuhu bilik.
 
Ok selamat memasak telor rebus ! :D
 
 
 

13 comments:

  1. Rebus telur pun nak kena ada skill ye Mia:)
    Tapi kalau lembik sikit lagi sedap pada kaka hihi..

    ReplyDelete
  2. saya suka telur rebus! nak buat sendiri selalu fail, jadi makan kat mamak je la heheee

    tapi masa tue pun bermula lepas air mendidih kan?

    ReplyDelete
  3. suka makan yg minit ke 4, 5, 6... cari lagi sodappp.. heheh

    ReplyDelete
  4. anak2 sy suka telur rebus. kalau telur kluar dr esbox, dlm 15-20mins jg. Hehehhe..

    ReplyDelete
  5. cik nor redah jer...tak ikut masa pon..hihik

    ReplyDelete
  6. kena ada skill kan Mia walaupun rebus telur... hubby ku pula ajar masak 8 minit...hehe

    ReplyDelete
  7. yang 5 minutes tu aku suka makan dengan kicap mia, except for the egg yolk sebab aku memang tak makan egg yolk... hua hua hua....

    ReplyDelete
  8. timm mkn telur rebus yg betul2 keras jer..kalau yg cair2 lagi mmg kureng..huhu,, sma jugak kalau goreng telur..suka goreng garing2..hehe..

    ReplyDelete
  9. yg 6 minit tu sy suka Mia..sedap mkn sama kicap..kalo yg cair kuningnya nda bepa suka..

    ReplyDelete
  10. Eh..tgk gambar mcm sedap pulak semuanya...hahahahhaa

    ReplyDelete
  11. Dah lama x makan telor. X suka telo rebus. Suke yg separuh masak. Pakai alat utk buat telur separuh masak tu mesti jadi lah.

    ReplyDelete
  12. ooo...mcm tu rupanya...cik suka makan yg 6minit tu...x masak sangat....

    ReplyDelete
  13. Kalau namnya telur rebus mmg le keras luar dalam Mia....bis tu nak yg gi mana dong......okje belasah jer rebus....lama jugaklah ...pecah confirm kebatun...hehe

    ReplyDelete

Komen seikhlas hati ... Thanks!