Monday, June 30, 2014

Selamat Hari Lahir Shamzi!

Assalamualaikum

30 Jun 2008, 6 tahun lalu, di Hospital Likas, Kota Kinabalu, lebih kurang jam 1.30 pagi, lahir putera kedua ku, Shamzi Dzukifly. Dilahirkan secara normal, tidak banyak mendatangkan banyak masalah kepada ku. 29 Jun 2008, bangun pagi, keluar cecair lendir kemerahan menunjukkan ada tanda-tanda aku bersalin. Sepanjang mengandungkan Shamzi, hubby tidak ada bersama ku kerana dia menyambung pelajaran selama setahun di Maktab Perguruan Tawau. Aku seorang berdikari, mungkin sebab itu, sepanjang mengandungkan Shamzi, aku jarang sekali sakit atau menghadapi masalah...alhamdulillah

Selepas nampak tanda2 tu, aku tak ke hospital terus....belum terasa sakit lagi. Aku sempat mandi, membasuh pakaian dan bersarapan. Barang2 untuk ke hospital aku sudah siapkan lebih awal lagi. Aku menelepon adik ipar, minta tolong hantarkan ke hospital tengahari tu. Aku sebenarnya tinggal seorang diri masa tu. Sangat berdikari kan. :) Aku sudah menelepon mak bapa di kampung dan mak serta kakak sedang dalam perjalanan ke KK bersama2 dengan Shumi yang masa tu terpaksa tinggal di kampung sementara. 

Admit hospital tengahari tu kerana sudah ada bukaan 2cm. Dan selepas itu aku hanya menunggu untuk bersalin. Dari tengahari hingga ke tengah malam aku menunggu. Dan tengah malam tu baru aku berasa sakit, memang tanda untuk bersalin....panggil nurse, check, bukaan dah 6cm masa tu. Ok, nurse pecahkan air ketuban dan terus masuk ke bilik bersalin. 2 kali teran dan tak sampai setengah jam di bilik bersalin, lahirlah Shamzi ke dunia. :)


Shamzi Dzukifly.....dah 6 tahun rupanya. Semoga membesar dengan sihat, berjaya dalam dunia dan akhirat dan juga menjadi anak yang soleh...amin



Belikan Shamzi Fresh Cream Fruit Cake. Sedap!



Sambut di Pizza Hut juga. Pilihan anak-anak, Umi dan Baba. 



Shumi, Shamzi dan Mak Ucu dorang. Happy tengok dorang makan dengan berselera. 




Note : Birthday Shamzi kami sambut 2 hari lebih awal. Nak puasa dah hari ahad tu kan :)







Sunday, June 29, 2014

Friday, June 27, 2014

M.O.M

Assalamualaikum
 
Ternampak ni di share kan di Facebook
 
Sumber : Facebook


Kan.......para ibu-ibu sekalian, betul tak. Memasak, sediakan anak-anak pegi sekolah, seterika baju, jaga anak, jaga hubby :P, basuh baju bajan, kemas rumah, main-main dengan anak, cuci pinggan mangkuk, bla bla bla.......boleh buat kesemuanya, kadang-kadang dalam satu masa yang sama.
 
Bukan aku nak cakap bapa-bapa tak boleh buat semua benda tu, ada yang boleh buat sebenarnya, kadang-kadang lebih hebat dari si ibu, tetapi bilangannya tak ramai. :)
Ibu-ibu pula, bila dah kahwin dan jadi mak-mak, secara automatiknya semua kerja tu boleh buat. Memang bakat semulajadi wanita agaknya kan.
 

Yang membuatkan aku jadi M.O.M  
 
 
 
 
 
Note : M.O.M @ Memories of Mine (^_~)
 
 
 

Thursday, June 26, 2014

Birthday pakcik kecik

Assalamualaikum
Hari sabtu petang tu, aku, hubby dan anak2 pegi ke kenduri tahlil dan juga sekali sambutan kazen2 aku @ pakcik dan makcik kepada dorang Shumi, Shamzi dan Damia.  Seumur pakcik dorang dengan Shumi...hehe
Yang sambut birthday ni sebenarnya anak kepada pakcik aku aka adik bongsu mak. Adik bongsu mak aku ni pulak seumur dengan kakak aku yang cikgu tadika tu...hehe
Korang boleh bayangkan lah nenek aku mengandungkan pakcik aku tu, dalam pada masa yang sama anak dia, mak aku, mengandungkan kakak aku...sama2 perut memboyot masa tu ye.....kihkihkih
Tapi tu dulu, benda tu biasa bagi mereka, berkahwin awal. Maknya masih muda semasa anak2 mereka dipinang orang.
 
 

Shumi dan Shamzi dengan pakcik makcik kecik dorang. (yang baju merah dan pink tu)
 
 

Best makan beramai-ramai di dapur di tepi-tepi kuali lauk yang besar tu. hehe Makan sama2 dengan semua makcik2 (adik beradik mak). Lelaki yang berdiri sedang sibuk mencuci pinggan mangkuk tu pakcik aku, adik mak (ramai adik beradik mak aku ni, 11 orang kesemuanya)...rajin benar pakcik aku ni, dialah yang membasuh pinggan mangkuk semasa kenduri tu....masih belum berpunya tau, untung siapa yang jadi isteri dia....rajin di dapur :)

Wednesday, June 25, 2014

Terharu tau

Assalamualaikum

Korang tak rasa terharu ke bila tetiba pasangan korang datang ke opis bawa makanan untuk lunch katanya. Surprise gitu .... hehe

Aku kalau situasi camni memang aku rasa terharu sangat ... sebak pun ada... yalah rasa terharu tetiba hubby datang bawa makanan padahal aku tiada pun pesan ke apa..

Nak2 lagi bukan ada something special hari ni ... 
Tapi tetap rasa special juga walaupun hubby sekadar tapaukan berger ikan mekdi dan hot milo ..
Walaupun sebenarnya aku dah makan lunch tadi, kata orang rezeki jangan ditolak, musuh jangan dicari :)



Mekdi yang hubby tapau dan hantar di opis (^_~).... tapi kan rasa terharu giler lagi kalau tetiba hubby datang bagi hadiah rantai emas sebijik ... kihkihkihkih



Wordless Wednesday # 57

Assalamualaikum
 
Cuaca panas sekarang ni, memang sedap makan benda yang manis-manis dan sejuk-sejuk gitu. So memandangkan hari tu hubby ada beli mangga wani masak, tak tahu nak buat apa selain makan gitu jak, teruslah dapat idea nak buat puding.
 
Puding segera jak aku beli, malas nak buat puding sendiri...beli puding Nona perisa mangga tu, masak dan taburkan isi mangga tu kat atasnya...sejukkan dan siap untuk dimakan.....tak sampai 10 minit abis kami kerjakan....hehe
 
 
Sengaja aku potong besar-besar isi mangga tu sebab nak taste lebih...hehe Ni bukan mangga mempelam tu, mangga wani kitaorang panggil di Sabah.....baunya lebih kuat dari mangga biasa yang lain...harum menggoda dari jauh lagi.....rasanya tak boleh juga bawa masuk hotel juga sebab lebih kurang dengan durian.....bau kuat menusuk. Rasa dia manis, pahit2 sedikit tapi sedap dan rasa citrus sedikit (macam korang minum air bergas tu).
 
 

Tuesday, June 24, 2014

Shumi & Shamzi

Assalamualaikum
 
Again !!!! kruuukkk kruuukkk kruuukk (bunyi ala-ala panggil ayam gitu) mana lah idea ni...ke aku kena minum vitamin ke apa bagi daya fikiran imaginasi kuat....kihkihkih
Sambil2 aku mencari idea ni, korang layanlah peel Shumi dan Shamzi ni ye
 
 
 
 
 
 
 


Monday, June 23, 2014

Soto Ayam

Assalamualaikum

Hari sabtu hari tu, anak-anak request nak makan soto.....ni gara-gara aku masak sup ayam minggu lalu tapi hari tu kita orang makan dengan nasi saja. Tetiba Shumi bersuara yang sup ayam ni sedap, nanti kita makan dengan meehoon pulak katanya.....bangga tau anak puji makanan yang uminya masak ni sedap. :)

So hari jumaat tu belilah bahan-bahan yang patut.....ayam (aku kalau masak sup suka bahagian dada sebab kurang lemak....tak lah sup tu nanti bergening oleh minyak jak....biar supnya jernih gitu).

So sabtu tu pepagi lagi dah 'berperang' di dapur. Rasanya sup yang paling mudah dimasak. Sebab korang cuma sediakan rempah ratusnya, potong ayam dan didihkan air. Pastu campakkan semuanya kat dalam periuk, kemudian tunggulah hingga ayam empuk dan bersatu dengan rempah ratus. Siap....


Tengah mendidih...ayam sengaja aku tak potong sebab nanti senang nak carik2 untuk makan bersama2 dengan meehoon.



Siap Meehoon soto ayam biasa-biasa saja bah......yang penting cili padi lebih. Walaupun nampak tak menyelerakan, yang penting Shumi makan bertambah. :) 


Resepi.....emmm rasanya semua orang pun tahu masak soto ayam ni. 
Bahan-bahan yang aku guna, ayam, sup bunjut, rempah ratus cam kayu manis, buah pelaga, cengkih dan bunga lawang. Serai dititik, asam keping, serbuk lada hitam, garam dan serbuk perasa serta air secukupnya.
Cara masak.....tersangatlah simple...korang campaklah kesemuanya dalam periuk. Yang penting masak dengan penuh kasih sayang dan ikhlas...:)


Saturday, June 21, 2014

Teringat Penjaram Kota Belud

Assalamualaikum

Hari sabtu macam biasa.....pagi2 duduk di rumah...membasuh baju, berus kasut sekolah (yang ni nasib baik Shumi dah pandai berus kasut sekolahnya sendiri.....dapat juga tolong uminya (^_~)

Masak-masak untuk hidangan tengahari (tetiba anak-anak request nak makan soto.....apalagi awal2 pagi dah masak sup ayam untuk dibuat soto).
Pastu relaks jap sambil minum nescafe susu panas.....nyaman. Tetiba teringat penjaram yang aku makan minggu lalu. Sedapnya. 

Makan panas-panas sambil minum nescafe, memang tak ingat orang disekeliling dah...hehe
Kalau korang nak cari atau teringin nak makan penjaram...aku suggest beli kat Kota Belud. Penjaram yang dijual di sana memang terbaeekkk. 
Penjaram digoreng di gerai tu juga, beli masa baru keluar dari kuali dan makan semasa masih panas2.... :)


Kuih Penjaram Gula Melaka dan Pandan




Friday, June 20, 2014

Maaf..saya bukan hendak bersaing

Assalamualaikum
 
 
Photo
Sumber : Facebook
 
 
 
Maaf aku bukan hendak bersaing....biarlah semua dapat apa yang mereka inginkan...gitu. Memang tidak dinafikan kita hidup dalam persaingan...bersaing untuk berjaya, bersaing dalam pelajaran, bersaing meningkatkan ilmu agama.....
 
Yang membezakan ialah tujuan persaingan itu. Niat bersaing untuk berjaya memang itu kita hendak sebenarnya.
 
Tetapi ada sesetengah golongan yang bersaing semata-mata untuk memperlihatkan orang disekelilingnya bahawa dia lah yang lebih pandai, dialah yang lebih bijak, dialah yang lebih tahu, dialah yang ada segala-galanya.......emmmmm memang sangat jauh terpesong dari niat sebenar persaingan itu. Orang Sabah bilang nda mo ketindihan aka mesti dia yang selalu di atas, mesti dia yang selalu mendapat pujian, orang lain tidak boleh.
 
Tak salah bersaing sebenarnya tapi itulah....biarlah ianya menjadi suatu persaingan yang sihat. Jangan bila dah berjaya dalam persaingan terus riak dan bangga diri. Yang kalah dalam persaingan, jangan pula putus asa, cuba lagi (^_^)
 
 
 
Note : Pandangan berdasarkan pengalaman aku sendiri.....tidak berniat untuk menyinggung sesiapa, hanya untuk peringatan bersama :)
 
 
 

Thursday, June 19, 2014

Family

Assalamualaikum

No idea lagi ????? Pleasalah puan punya blog......mana nak korek idea ni huhuhu ke sebab memang aku tersangat bz ni minggu.....

Seperti biasa ku tepekkan lagi foto sefamily semasa bercuti di Kundasang hari tu :)





Note : Al Fatihah untuk mereka yang telah pergi meninggalkan kita. Takziah untuk keluarga mereka....



Wednesday, June 18, 2014

Wordless Wednesday # 56

Assalamualaikum
 
 
 
Aktiviti anak-anak kampung semasa cuti sekolah mereka. Alangkah bagusnya jika anak-anak yang duduk di bandar dapat mencontohi mereka. Tidak hanya sibuk bermain gadget dan games...huhu
Anak-anak ni aku jumpa semasa kami menginap di Walai Tokou Homestay hari tu....budak-budak kampung yang tinggal di sana. Mereka berlatih setiap pagi semasa cuti sekolah kerana selalu dijemput membuat persembahan. Dengar kata-kata dari pemilik homestay tempat kami tinggal tu, anak-anak tu telah dijemput ke Singapura untuk mengadakan persembahan muzik tradisional. (^_~)
 
 
 

Tuesday, June 17, 2014

Kerana Mulut Badan Binasa

Assalamualaikum
 
 
Salam selasa korang...memandangkan Puan punya blog kekurangan idea minggu ni, tak tahu dah kenapa, mungkin sebab terlalu sibuk atau mungkin sebab anak-anak dah kembali ke sekolah, makanya idea tak juga muncul2. Puas memerah otak apa yang hendak dipost hari ni, semasa mandi, semasa driving, dalam lift....gitu gamaknya mencari idea hehe. Idea tak juga kunjung tiba.
 
Nak update pasal bola, aku tak minat bola pulak...nak update pasal anak2, takut orang jemu pulak...nak update pasal makanan, belum berkesempatan keluar JJCM lagi, tak kan nak update pasal telur goreng aku masak semalam...uppppsss kedapatan pulak lauk makan malam.... :P
 
Oleh yang demikian......makanya seperti biasa, pinjam ayat-ayat nasihat dari FB dan tepek kat sini.
 

 
Ni selalu aku ingatkan untuk diri aku...jaga2 lidah bila berkata..takut kerana sepotong ayat kita, membuatkan kita dibenci sepanjang masa.
Tapi bukan lidah saja tau.....hati2 bila megetuk keyboard, takut status yang kita up kan membuatkan orang lain terasa....ke korang sengaja biar orang tu terasa ??? jeng jeng jeng 
 
 
A'a !!! yang ni mesti korang pernah buat kan ?? kan kan kan...ngaku jangan tak ngaku. Aku ?? dulu zaman budak2 selalu buat begini. Biar kawan tu terasa....hehe jahatnya Tapi kan aku pun pernah juga kena camni tau....kurang asam betul.
Tak baik tau buat camni. Sian pulak aku tengok kucing ke-3 tu...huhu
 
 
 
 
 
Note : Jawapan untuk Daddy Ziyyad semalam......memang ada air terjun kat hutan tu dan sangat cantik tapi kita tak turun rendamkan kaki sebab air terjun tu ada nun di seberang. Tempat hubby aku berdiri tu depannya adalah gaung curam....seram juga bila tengok gaung yang dalam tu ... huhu
 
 
 
 

Monday, June 16, 2014

Hasil sebenarnya

Assalamualaikum
 
Ada yang masih mamai ke ?? maklumlah hari ni kan hari Isnin, hari semua kononnya berblues....hehe Aku sekarang ni pun dah mamai sebenarnya, awal pagi dah bangun sebab nak prepare anak2 pegi sekolah. Baru sampai opis, kepala dah berdenyut2 cam nak zzzzzz saja.
 
Ok lah tak mo cakap pasal blues2 ni....memandangkan kepala dah berdenyut dan tak da idea nak tulis apa, korang tengoklah balik jurufoto the lost world hari tu...
 
 
ehhh kenapa gambar ni je balik2 ditayangkan..... :) Bukan apa just nak bagitahu korang apa sebenarnya hubby aku snap tu ....
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 
 
Tada !!! sebenarnya ada air terjun kecil kat hutan tebal tu. Cantik tak ... hehe damai kan mata memandang.....kalau korang ke Kundasang, korang pegi jak ke Mesilau Nature Resort nun dihujung kaki gunung tu...sure memang korang akan terpegun (^_~)
 
 
 

Sunday, June 15, 2014

Cuti Sekolah Dah Tamat !

Assalamualaikum

Hari ni dah masuk 15 Jun, bererti dah dua minggu kita di bulan Jun ni,
dan juga ada kurang 2 minggu lagi kita nak masuk ke bulan yang mulia iaitu bulan Ramadhan.....
Tak lupa juga hari ni bermaksud juga masa untuk berpoya-poya para budak sekolah dah tamat termasuk cikgu-cikgunya sekali ye... :)
Jangan malas nak bangun awal pula esok ye !!

Shumi, Shamzi, Damia dan hubby jangan nak malas2 esok ye.
Mentang-mentanglah dah 2 minggu sukahati bangun jam berapa. Ingat nak jalan-jalan, ingat nak main-main je....esok kena bangun awal. Rutin harian dah kembali seperti biasa.
Samalah dengan aku, kembali ke rutin biasa....sebab kalau sebelum ni aku lenggang kangkung je pegi kerja,
tak payah nak menghantar anak2 ke sekolah, jam 7 pagi baru keluar rumah....esok kena extra awal.
Siapkan anak-anak. Pastu kena hantar dorang pergi sekolah....so keluar rumah harus sebelum jam
7.00 pagi...kalau tak, nangesslah terperangkap dalam jammed.

Anak-anak semua !!!! buku-buku, alat tulis, beg semua dah lengkap ke ??
Cikgu-cikgu semua !!!! kena sedia semua termasuk mental dan fizikal sebab esok mesti hari yang mencabar sebab nak ngajar anak2 yang baru 'bangun' dari cuti sekolah :)


Ok budak dua orang ni, jangan nak tersengih2 sana, esok nak sekolah dah. Cukup rehat 2 minggu tu tau !!!




Saturday, June 14, 2014

Bermula Giveaway Ephyra Mialiana Fasa 2

Assalamualaikum

Hari tu dah menang sekotak Ephyra dari GIVEAWAYEPHYRAMIALIANA kan, semalam hadiah telah selamat sampai ke empunya badan...:)

Sekotak Ephyra dan juga sehelai T-Shirt. Hari tu minta saiz L, sekali buka besarlah pulak. Tapi tak pa lah. Daripada dapat yang ketat.....hehe

So dengan rasminya cabaran Giveaway Ephyra Fasa ke 2 dengan rasminya bermula hari ini. Dah mula minum tadi pagi. Memula bau macam tak best pulak tapi bila minum....emmm sedap pulak rasanya. :) 


Good luck untuk 30 peserta Giveaway itu (termasuk aku lah tu hehe)




Friday, June 13, 2014

Huawei Ascend P7

Assalamualaikum

Tercari-cari smartphone yang baru ??? Rasanya model ni boleh dimasukkan dalam list korang. :)

Antara keunikkan Smartphone ni 

* Excellence with edge
* Intended power button key
* Unibody waterdrop curve
* 8mp bsi front camera
* Ultra power saving mode
* 4G

Macam lawa pula smartphone ni kan :)





Ok lah....kalau rasa-rasanya teringin nak dapatkan smartphone yang terbaru ni, korang boleh je klik link kat bawah ni (^_~)





Aku minat bola ke ??

Assalamualaikum

Aku minat bola ke ?? rasanya tak. Peraturan main bola pun aku tak tahu, yang aku tahu sepak bola, pass bola kat kawan, lepas tu cuba golll kan. Gitu je kan. :P
 
Tapi kadang-kadang tu aku tengok juga perlawanan bola ni. Tapi tengok apa tournament lah. Kalau yang liga2 English atau pun yang liga Malaysia tu aku tak berapa nak minat tengok. Cuma kejohanan2 tertentu je aku tengok. Cam hari tu, bila ye, yang kita dapat Public Holiday sebab Malaysia kalahkan Indonesia tu. Piala apa suda tu ye ?? dah lupa pulak. Yang tu aku tengok tau...hehe bestnya lepas tu dapat free cuti pula :)
 
Dan Piala Dunia ni...yang ni memang tengok jugalah tapi bukan semua perlawanan lah. Kalau timing bertepatan memang tengok juga cam perlawanan awal pagi tadi....sapa ada tonton ?? Brazil vs Croatia ?? Brazil menang 3 -1 tau. Senyum memanjanglah fan Brazil tu.
 
 
Tepat ramalan Tok Bomoh .... kihkihkih. Lawaklah pict ni, nampak kawan2 postkan kat Facebook. Tak pasal2 glemer Tok Bomoh ni.


Hubby aku memang minat bola. Dulu selalu juga main bola dengan kawan-kawannya sampai badannya yang comel tu turun beberapa kilo. Tapi tu masa dia bertugas di Kudat, zaman kekononnya bujang tapi tak bujang (kitaorang kan tinggal asing2 masa tu sebab tugas punya pasal). Tapi bila balik KK dan kerja sini, hubby dah jarang dan tak pernah sempat lagi main bola. Bukan aku tak suruh ye, dia yang malas nak keluar. Dia kata lebih baik layan anak2 dan bini upppsss kat rumah. hehe
Sekarang badan dia naik. Tak tahu macam mana nak turunkan balik.
Tapi hubby main bola juga kat rumah. Lawan dengan liga English lagi tu...hehe


Ni peneman hubby. Duduk je menghadap tv tu. Sekarang ilmunya dah diturunkan ke Shumi pulak..huhu



Note : Aku sampai sekarang tak paham makna Off Side tu.....kata hubby pemain mendahului bola...issh tak paham aku.
 


 

You deserve to be Happy

Assalamualaikum

Kata-kata semangat di pagi Jumaat :)

Sumber : Facebook


Sumber : Facebook


Bila kita jatuh dan bersedih, pilih untuk sabar dan redha walaupun pahit untuk menerimanya.
Bila kita berdepan dengan masalah dan orang yang selalu menyakiti, pilihlah untuk terus maju ke depan.
Jangan peduli dengan kata-kata mereka, kerana ALLAH sentiasa ada dan sememangnya anda berhak untuk gembira dan bahagia selalu.



Thursday, June 12, 2014

Jurufoto ku itu

Assalamualaikum
 
Hajat hati nak jadi jurufoto profesional. Tapi simpanlah dulu hasrat tu sebab sibuk ngajar anak murid di sekolah. Kononnya menjadikan Rarindra Prakarsa sebagai idola, tetapi tidak meniru hasil karya. Kawan-kawan bertanya kenapa tak dijual foto-foto tu semua, katanya ini sebagai hobi sahaja. Aku marah kenapa tak watermark kan semua foto yang disiar, katanya biarlah kalau orang nak ambik, ambiklah.
 
Tak pe lah. Hobi pun hobi lah.... :) korang boleh tengok foto-foto yang tak seberapa itu di WORLDSOFCOLOURS
 
 
 
 
 
 
 
 
Dua gambar yang aku snap. Amacam ada gaya jadi jurufoto The Lost World ke .... :P
 
 
 
 
 
 

Wednesday, June 11, 2014

Walai Tokou Homestay, Kundasang

Assalamualaikum

Ahad yang lalu tu kitaorang sefamily pegi bercuti ke destinasi feveret kami. Tak jauh pun, 2 jam perjalanan dari Kota Kinabalu saja. Harapnya entri cuti kami ni tak menjemukan korang ye, terutamanya si OKJE tu, dia dah boleh agak dah tempat feveret kami tu. Tapi kali ni kami tak stay tempat yang sama, kitaorang try duduk homestay pulak....


Apa-apa pun berselfie dahulu ye :)

Perjalanan dari KK ke Kundasang hanya mengambil masa lebih kurang 1 jam 45 minit ke 2 jam gitu. Ikut skill anda memandu kereta gitu. Kalau yang tak biasa dengan jalan cam ular menyusur naik ni, memang ambik masa 3 jam jak. Petrol kitaorang cuma isi RM50 jak, cukup pergi balik plus jalan2 ke Desa Cattle, Mesilau dan sekitar Kundasang. Jimat kan?? sebabnya korang tak payah on aircon keta kalau ke Kundasang, dah memang sejuk udaranya. Masa dalam perjalanan juga tak payah nak on air con takut kereta merayap jak naik bukit sebab enjin kena bekerja lebih. 

Tapi dalam masa perjalanan naik ke Kundasang, ada tempat-tempat tertentu yang korang kena tutup cermin tingkap sekejap hehe (ni untuk yang muslim je lah)...bukan apa, sepanjang perjalanan naik ke Kundasang ni, ramai penduduk tempatan yang membuka gerai menjual Sinalau Bakas. Tak tahu apa benda tu.......gerai menjual daging babss hutan panggang atau pun dalam bahasa orang putihnya Roasted Wild Boar. So lebih baik tutup tingkap cermin takut asapnya masuk ke dalam kereta hehe.
Dulu penjual cuma letakkan nama Sinalau Bakas jak, so orang luar yakni pelancong dari luar tak tahu apa benda tu. Dengar cerita ada pelancong muslim yang termakan benda tu sebab tak tahu apa makna Sinalau Bakas tu. Tak tahu betul ke tidak kisahnya tu, yang pasti sekarang ni, penjual dah translatekan nama tu ke Melayu dan English. Siap bubuh tag NON HALAL lagi kat gerai dorang :)


Sepanjang perjalanan dari kejauhan mata anda akan disajikan dengan pemandangan ni. Puncak Gunung Kinabalu. Korang bertuah kalau awan tak tebal dan tak mendung, boleh nampak dengan jelas puncak gunung tu. Yang ni hari dah nak mendung, cuma nampak separuh jak puncaknya. 

Kabus dingin di Kundasang. Gambar ni disnap di persekitaran Mount Kinabalu Heritage Resort & Spa. Ala ala obersi kan. 


Kalau pergi ke Kundasang jangan lupa taste sayap ayam panggang madunya. Memang terbaeeek. Hari tu kita order sayap ayam, buntut dan bedal ayam. Makan dengan nasi putih, hirup sup ayam panas, memang mantap. :)


Ok berbalik cerita tempat stay kitaorang tu. 
Selalu kalau ke Kundasang, tempat stay yang paling kitaorang gemar sudah semestinya di Kinabalu Pine Resort. Tapi kali ni, kitaorang ubah selera dahulu. Kononnya nak suasana kampung sedikit. So kitaorang pergilah membook satu homestay kat Kundasang ni. Walai Tokou Homestay namanya. Lokasinya cuma 5 minit perjalanan dari Pekan Kundasang. Tersangatlah dekat kan. Actually, homestay ni hanya bersebelahan dengan Kinabalu Pine Resort sahaja tak dapat stay, tinggal sebelahnya pun bolehlah hehe

Walai Tokou dalam bahasa Dusun ertinya rumah kita. Homestay yang kitaorang stay ni, merupakan antara homestay yang ada di kampung tu. Nama kampung tu terlupa pulak. Dalam kampung ni, ramai tuan rumahnya yang mengusahakan homestay secara kecil-kecilan. Dan Walai Tokou tu kira orang yang menguruskan homestay di kampung tu. Kalau kita nak book boleh jak call diorang melalui no telefon 088 888824. Jangan bimbang ye, rata2 yang mengusahakan homestay kat kampung ni beragama Islam. 


Bilik simple yang kami stay hari tu. Semalam hanya RM 90 sahaja. Tapi yang ni kami tambah sebiji single bed so kena add RM10. 

Dah namanya homestay kan...kemudahan memang terhad. Bilik ni ada bilik air sendiri tapi kemudahan seperti tuala, sabun mandi dsb kena bawa sendiri. Bilik ni tak ada kipas sebab malam kat Kundasang memang sejuk so jangan nak ngada2 minta kipas. Beku baru tahu...hehe
Kat bilik kami hari tu adalah juga tv sebijik tapi tv yang zaman purbakala lah...tapi kalau dah namanya cuti memang tv tak berapa nak penting sangat. Memandangkan bilik ni sempit ruangannya, pengusaha telah menyediakan satu surau kecil untuk pengunjung muslim untuk bersholat :). Oh ya ada kemudahan electric jug juga tapi minuman 3in1 tu semua tak ada, kena beli sendiri. Dan juga ada water heater, yang ni wajib ada...kalau tak, tak mandi pagilah jawabnya....hehe
Secara keseluruhannya semuanya ok......kalau ada peluang memang nak stay lagi tapi itulah kan Kinabalu Pine Resort tetap dihati :)



Note : Ok nak sambung kerja2 opis yang menimbun ni. TaTa :)




Tuesday, June 10, 2014

Model cilik di Kundasang

Assalamualaikum

Hari ni masih lagi bercutian.....need to spent my quality time with hubby and anak2 today. Gitu berspeaking kononnya. 
Sedang sibuk mengedit picture (en hubbylah) walaupun lokasinya percutian tetap sama tapi yang penting pose berbeza... :)
Model harus 3 beradik tu. Si Damia nampaknya dah mengikut jejak abang-abangnya. Selalunya payah benar nak suruh dia bergaya depan kamera. 



Model cilik 3 beradik....(^_~) Background tu memang kabus yang real ye, bukan yang edit punya. Masa snap picture ni memang sekeliling putih jak berkabus dingin.


Note : Nanti aku postkan entri tentang Walai Tokou Homestay tu ye.... :)



Sunday, June 8, 2014

Memori kertas minyak

Assalamualaikum


Sumber : Facebook

Mesti korang pernah buat camni dulu kan.....yang berkemampuan tu mungkin dapatlah balut buku dengan plastik pembalut yang cantik tu tapi bagi golongan cam aku ni, yang mampu beli adalah kertas minyak kaler coklat tu. Tu jak yang paling murah untuk balut semua buku teks sekolah. 

Murah dan jimat...beli segulung, semua buku teks dapat dibalut. Yang jadi mangsa masa tu, bapalah. Dia jak yang punya tangan seni untuk balut-balut buku teks tu semua...hehe
Sekarang aku pula yang jadi mangsa tukang balut buku teks anak2.....ilmu balut buku dari bapa tu turun kat aku agaknya :)

Bestnya mengenang kisah zaman budak-budak dulu......memori manis yang tak boleh dapat di mana2. Sebab tu selalu dengar ungkapan, indahnya kalau waktu boleh diputar kembali ......emmmm




Note : Ni entry autopublish.....puan punya blog sedang on the way ke destinasi feveret bersama hubby dan anak2 :)



Saturday, June 7, 2014

Habiskan kerja sebelum cuti

Assalamualaikum

Semalam aku lambat keluar opis, selalu kalau jarum jam dah menuju ke angka 5.15 pm, aku memang dah cabut dah. Sebab jam 5.00 aku dah siap sedia nak balik...hehe

Tapi semalam dekat jam 6.30 baru dapat keluar sebab nak abiskan semua kerja yang tertunggak sebelum bercuti minggu depan. Bukan apa, anak2 dan hubby tengah bercuti....ambik 2 hari AL isnin dan selasa ni. Nak berjalan2 bersama famili katanya. Bukannya jauh pun, tempat feveret tu jak....hehe

Tak tenang bercuti bila ada keja yang belum settle, dah promise dengan client so harus tunaikan...barulah client percaya dengan service kita kan....:)
Hari ni, stay kat rumah dulu.....cuci baju bajan dan lipat kain yang bertimbun menggunung dalam bakul tu. Sambil2 tu layan cite P Ramlee yang tak pernah jemu menontonnya.

Ok tu jak TaTa ! Happy weekends !

Jadi 'Mangsa' lagi

Assalamualaikum

Ingatkan demam tag2 tu hari dah reda, rupa2nya dalam diam2 gitu, terkena lagi....hehe Tak pe lah dik iraa kak Mia buatlah juga ye (ikhlas ni....(^_~) )


Tempekkan lagi awardnya di sini

Ok terus jawab soalannya...

1. Cerita serba sedikit tentang blog kamu
Blog semua tentang Memories of Mine, semua kenangan suka duka puan punya blog. Yang mana boleh dikongsi, aku kongsikan di sini. :)

2. Negara mana yang akan anda pergi kalau anda diberi peluang
Switzerland dan Korea (2 boleh kan hehe)......sebab pemandangan dia sangat cantik

3. Pendapat anda tentang blog saya
Blog comel2 gitu, berpadanan lah dengan usia tuan rumahnya.....:)

4. Status / Quotes yang paling anda gemar dan kenapa ?
Emmmm....cam tiadalah pulak dik iraa

5. Kalau anda diberi pilihan pekerjaan, apa yang akan anda pilih ?
Keja taip menaip lah.....suka sangat ketuk keyboard. Dan memang itulah keja akak sekarang ni...hehe

6. Dalam banyak2 blog, blog mana yang paling menarik ?
Dalam list sebelah tu...:) Tak ada blog tertentu, semua pun dibaca kalau ada kelapangan.

7. Kamu lebih gemar makan di rumah atau restoran ?
Rumah...nak2 lagi dah berkeluarga ni :)

8. Gambar yang paling anda suka ?
Gambar sapa dik ? Kalau gambar akak, semua pun akak suka ...

9. Kenapa kamu mula berblogging ?
Suka tulis2 cerita, suka ketuk2 keyboard ...:P

10. Bagi anda tentang cinta ?
Love is dosti (pinjam ayat SRK dalam KKHH)....upppss adik minat korea kan...

11. Laman sosial yang paling anda gemar guna ?
Facebook .... :)


Semoga dik iraa berpuas hati dengan jawapannya ye.....(^_~)


Note : Korang jangan susah hati pula....tak ada yang kena tag...:P




Friday, June 6, 2014

Peraturan Baru - Tahap Ketelusan Cahaya Cermin Gelap (Tinted) Kereta 2014

Assalamualaikum
 
 
Saja kongsikan di sini walaupun aku bukan ambik kisah pasal tinted2 cermin ni. Hari tu beli Cik Alputih tu, hubby yang uruskan semua pasal tinted tu. Memang aku ada suruh hubby tintedkan cermin sebab tak mo juga terlalu terang, tadi cakap tak kisah ;P luas mata memandang orang kata, dari jauh orang nampak siapa yang drive keta tu...tapi tahap peratusan2 gelap tu aku tak tahu pulak.
 
Yang aku tahu cermin cik Alputih tu, cermin bahagian sisi depan tu gelap sikit jak, kata hubby no 1 (no 1 katanya tebal tinted tu, aku pun tak tahu cam mana nak terangkan hehe)....yang belakang tu pulak agak gelap memang gelap sedikit, kalau orang menghendap dari luar langsung tak nampak ahaks! Tapi setakat ni tak adalah pulak encik polis tu tegur...dah banyak kali juga keta ni lalu kat road block.....maknanya tinted si Alputih tu ikut peraturan jugalah ...hehe
 
Ni aku kongsikan tahap ketelusan cahaya cermin gelap yang dibenarkan oleh JPJ 



Sumber : SINI
 
 
 
Note : Lepas ni baca ni sila check cermin keta korang :)
 
 
 


Bubur kacang di tengah malam

Assalamualaikum
 
 
Bubur kacang kalau makan di waktu petang kan best. Sedap hirup bubur sambil minum teh, pastu layan cite best kat tv, kalau pun sambil borak2 dengan hubby.
 
Tapi kalau dah teringin makan pun, sanggup masak bubur kacang di tengah malam tak lah pun masak tengah malam, nak bagi ayat sedap jak, masak jam 9.30 malam tapi makan jam 11.00 malam gitu hehe
Ni semua gara-gara hubby lah semalam, tengah syok2 rehat sementara menunggu waktu makan malam, tetiba dia tanya....kalau Yang masak bubur kacang ni malam, cukup kah bahannya? hubby panggil kita Yang tau ahaks! 
Aku kan kalau last minute punya keja memang tak suka, tapi memandangkan hubby dah mengidam nak makan padahal baru minggu lalu pun aku masakkan untuk dia...ku turutkan saja..demi hubby tercinta gitu....:P
 
Nasib baik bahan-bahan cukup walaupun tak berapa nak cukup.....daun pandan tak ada. Ada kacang hijau, santan dalam kotak yang kurang kolesterol tu, gula dan garam....ok lah juga. Menjadi juga bubur kacang express ku itu.

 
 
 
Bubur kacang express tengah malam....habis juga semangkuk hubby makan semalam. Dan aku juga semangkuk untuk supper gitu hehehe
 
 
 

Thursday, June 5, 2014

Sekejap ko ada, sekejap tak ada pulak

Assalamualaikum

Korang mesti faham dengan tajuk post tu kan. Sana sini orang bincangkan hal ini. Sana sini masing-masing keluarkan pendapat sendiri. Semalam dengar berita pasal ni lagi. Dah bingung orang dibuatnya. Sekejap ada babss, sekejap tak ada babss. Sekejap boleh makan, sekejap tak boleh makan. Sekejap salah siasat, sekejap tak salah siasat. Bingung mak nokss.....huhu
dah lah tu jenama feveret aku
 
Tapi aku bukanlah nak komen panjang-panjang pasal tu. Benda tu dah jadi was-was, seeloknya jangan dimakan. ye tak. 

Yang aku nak luahkan sikit, korang perasan tak, bila timbul isu benda ni haram dimakan...bukan main lagi semua sentap. Bukan nak sindir sesiapa pun, tapi cuba kita renungkan kejap, ada banyak benda haram lain yang kita tak boleh buat atau makan. Tapi ada orang buat dan makan juga. Walaupun dah terang-terangan diharamkan. Tapi dorang buat dek jak. 

Aku bukan apa....aku rasa cam tersindir, sentap pun ada bila mana kawan aku yang bukan seagama up kan status kat Facebook tentang isu ni. Bunyi status tu lebih kurang gini 
Kalau isu haram makan yang ni bukan main bising lagi tapi yang dorang berjudi, minum2 tu, bukan haram kah tu
Aku geram tau bila baca status tu, siap hidekan lagi dari FB wall aku. Tapi bila direnungkan balik, macam ada betulnya. 
Kita sibuk pasal yang ni, tapi kadang-kadang tanpa sedar atau memang ada yang sedar kita telah buat benda yang salah dan dilarang. Tapi didiamkan sahaja sebab dah jadi tabiat...... Nahuzubillahminzaliq

Aku bukannya nak sindir sapa-sapa atau pun menangkan sapa-sapa pun. Aku kongsikan sini supaya dapat sama-sama kita renung dan fikirkan. 
Jangan bila ada isu sebegini, masing-masing cuba nak tegakkan benang yang basah, masing-masing kononnya nak jadi adi wira papan kekunci (gitu dimelayukan...hehe) tapi akhirnya kita juga yang malu sendiri. 

Ok tu jak.... peace yo!


Note : Sama-sama kita perbaiki diri sendiri.

Extra Note : Rokok dengarnya dah lama diharamkan tapi.......emmmm

 



Wednesday, June 4, 2014

ChurpChurp Campaign - 2014 World Cup Fever

Assalamualaikum

Check email pagi tadi dan nampak lagi satu undangan campaign yang bernilai RM100. Memang sah aku tak akan dapat sertai sebab kena pegi party/event dorang.

Kalau setakat nak share atau tulis post tentang World Cup mungkin aku boleh cuba :)

Tak pe lah kan...bukan rezeki aku lagi. Anyway thanks ChurpChurp for the invitation. 






Note : aku masih merajuk dengan Nuffnang. Napa ?? Adalah tu :)




Silent Reader ku tersenyum

Assalamualaikum

Kalau ikut kan peratusan pengunjung blog ni, ok lah juga....ada juga yang sudi menjenguk dan membaca entri yang aku postkan kat blog ni. Tak jugalah jadi entri syok sendiri, aku tulis, pastu aku juga yang baca balik.....nasib baik aku sendiri juga yang komen kihkihkih

Menjadi kepuasan seorang penulis apabila hasil tulisannya menarik perhatian orang lain untuk membacanya. Maknanya cerita yang ko tulis tu menarik. Tapi kan kadang2 ada juga penulis hanya menceritakan perkara biasa, meaning sesuatu yang amat biasa yang orang lain pun boleh cakap, aku pun buat benda yang sama...tetapi cerita biasanya tu menarik ramai orang untuk membacanya. kan....

Hanya orang yang ada aura tersendiri sahaja yang boleh buat camtu.....(^_~) bilalah aku ada aura camtu. Yang bila mana aku post tentang 'aku suka berus gigi' pun dapat komen berpuluh2.....hehehe (tajuk post tu contoh jak ye, sebab aku nak bagi contoh perkara yang paling biasa :p)

Aku tahu orang baca post aku bila dorang ada tinggalkan komen. Tapi kadang-kadang tu ada juga yang berkunjung ke blog kita, baca post as a Silent Reader only. Maknanya dia tak tinggalkan jejak langsung. Komen takde, apatah lagi nak say hi kat chatbox tu. Ni memang silent reader betul lah. 
Aku pun ada juga jadi Silent Reader beberapa blog. :) Saja jak, malas nak komen tapi hari2 mesti kunjung blog orang tu (^_~)

Korang boleh agak ke siapa Silent Reader blog korang ? 

Aku ?? aku tahu seorang Silent Reader aku ni. Aku tahu dia tak pernah tinggalkan jejak atau komen di setiap post yang aku publishkan setiap hari. Tapi aku tahu orang tu membacanya. Dan semalam aku ternampak 'Silent Reader' aku tu membaca Post yang aku publishkan sambil tersenyum sorang diri. 


Source : Google Image
Jangan bising....silent reader ku sedang membaca :)






Wordless Wednesday # 55

Assalamualaikum

Damia kalau balik kampung kerjanya membongkar segala bear2 Uminya ni. Uminya ni kan dulu2 masa zaman muda remaja suka kumpul bear2. Ada yang beli, ada juga en.hubby yang bagi. Bunga2 coklat2 tak main. Kita nak bear2 jak....hehe


Ni baru sebahagian. Nampak masih baru dan segar ?? sebab mak rajin cuci semua bear2 tu dan simpan dalam beg. Katanya Damia boleh main kalau kami balik ke kampung. Lagipun Damia jak satu2nya cucu perempuan dia kan. :)


Note : Tetiba pula jadi entri dengan kata-kata hehe


Tuesday, June 3, 2014

Menang Giveaway Ephyra Untuk Cantik Sihat Dan Bertenaga

Assalamualaikum

Bulan Mei yang lalu, adalah join Giveaway Ephyra yang dianjurkan oleh blogger pemes kita si Mialiana tu. Saja jak nak cuba nasib, yalah mana tahu ada rezeki, dapat menang sekotak Ephyra. :)

Dan semalam, 2 Jun 2014, Mialiana telah mengumumkan senarai 30 pemenang yang bertuah. Ramai tau blogger yang join giveaway ni. Semua pantun yang dihantar pun hebat2 belaka. So peluang nak menang tu rasanya tipis sekali. 

Tapi bila ternampak komen dari Mialiana semalam, rasa berbunga2 hati. Alhamdulillah, rezeki aku kali ni.


Walaupun bukan pemenang 3 teratas, tapi tersenarai sebagai salah seorang daripada 30 pemenang tu dah cukup menggembirakan. Yalah siapa yang tak happy dapat sekotak Ephyra yang bernilai RM197 tu. Lagi2 aku sebenarnya berkira2 nak cuba produk yang dikatakan oleh ramai orang mengenai keberkesanannya. Sekali dapat free sekotak, memanglah sangat happy. :)

Nak tahu senarai penuh pemenang giveaway ni, korang boleh jak pegi ke sini

Rasa teruja pula menanti Fasa kedua giveaway ni. Hadiah yang ditawarkan dengarnya lebih menarik. :)